Ovo je recept koji je oko Božića kružio ženskim časopisima u vidu reklame (uz još neke kolače).
Neke ga domaćice imaju odavno zabilježenog.
Meni je bio otkriće, a naš dragi posjetitelj Gurman, komentarom me potaknuo da ga ipak objavim budući nas čitaju i blogeri van Hrvatske :))
Veselimo se takvim pozivima i poticajima i rado dijelimo naša iskustva i saznanja s vama :)
Do sad sam već isprobala originalni recept
pa duplu smjesu
pa varijantu da je bijela masa s bademima, a tamna s lješnjacima
i varijantu da je sve od lješnjaka.
Meni se više sviđa ova s bademima i lješnjacima, ali stvar je ukusa što će se kome svidjeti više.
Napisat ću objavljeni recept, ali to vam je dovoljno bajadera samo za blagdane, kada imate još barem dva, tri druga kolača.
Ako je to jedini kolač, radite duplu smjesu.
potrebni sastojci:
- 1 dcl vode
- 200 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 120 g margarina (ili maslaca)
- 250 g keksa (petit beurre ili albert ili bilo kojih puter keksi)
-150 g poprženih, oguljenih lješnjaka (ili pola lješnjaka, pola badema)
-100 g čokolade za kuhanje
- 1 oblatna
- 2 žlice ruma
za glazuru:
- 1 dcl slatkog vrhnja za šlag
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica ruma
----------------------------------------------------------------
1. popržite i oljuštite lješnjake.
(na tavici bez ikakve masnoće, stalno miješajući popržite dok ljuskica ne počne pucketati i odvajati se s lješnjaka.
Pazite da ne zagore. Prebacite lješnjake u kuhinjsku krpu pa dobro sve skupa protrljajte da se sve ljuskice odljušte)
2. sameljite kekse, lješnjake (i bademe, ako radite tu varijantu)
3.
vodu stavite u posudu pa kad zakipi dodajte šećer i kuhajte jednu minutu.
Malo ohladite pa umiješajte vanilin šećer i margarin (ili maslac)
4. U posudu stavite mljeve kekse i lješnjake (ili razdijelite u dvije posude kekse pa u jednu dodajte ljašnjake, a u drugu bademe)
5. Dodajte još toplu smjesu šećernog sirupa i margarina pa sve dobro promiješajte da se potpuno sjedini.
6. podijelite smijesu pa u jednu polovicu dodajte rastopljenu čokoladu i rum (ili u smjesu s lješnjacima stavite čokoladu i rum, a smjesa s bademima neka ostane svjetla)
7. na dno manjeg lima (oko 25 x 15 cm, za veći lim radite duplo) stavite oblatnu
8. po oblatni žlicom rasporedite prvo tamnu masu, zatim svjetlu i stavite hladiti.
9. Slatko vrhnje i čokoladu otopite u jednoličnu masu
, mješajući na vatri, dodajte rum, ostavite par minuta hladiti pa prelijte preko ohlađenog kolača.
10. izrežite u pravokutne oblike po želji i poslužite
* Čula sam da neke domaćice rade bez oblatne i zapravo je to odlična ideja! Šećer tako i tako drži masu skupa, a s oblatnom samo imate problema pri rezanju ;)
Uživajte !
|