< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    02.01.2008., srijeda
    Novogodišnja torta od oraha

    Još jedan recept koji sam prvo našla i pospremila, a tek nakon par godina isprobala...
    Već je dvije godine na mom stolu za novogodišnju noć i bit će i ove.

    I ja očito radim nešto drugačije jer moja torta ispadne viša, a krema žuća...

    Torta je jako zasitna tako da njome bez straha možete "nahraniti" hrpu gostiju, jer je tanka šnita više nego dovoljna.
    Nisam škrta, nego ne volim glomazne komade hrane pa rađe pojedem 2 ili 3 tanke nego jednu debelu pa sam sita i od gledanja :/
    No, vi ćete rezati po svom ukusu :))

    * malo je skuplja, ali isplati se :)


    Originalnog imena "Žito torta", ja je zovem "Novogodišnja torta" jer ne razumijem žito u imenu...


    Treba vam:

    za biskvit

    - 12 jaja
    - 12 žlica šećera
    - 2 vrećice vanili šećera
    - 10 žlica mljevenih oraha
    - 10 žlica glatkog brašna


    Za kremu

    - 1/2 litre mlijeka
    - 20 žlica šećera

    - 25 dkg margarina za kreme (ili maslaca)

    pa još

    - 1/4 l mlijeka
    - 10 žlica brašna
    - 5 žumanjaka
    - 30 dkg mlijevenih oraha


    šlag ili ukrasi po želji



    Priprava:



    1. Umutite bjelanjke sa šećerom


    2. dodajte jedan po jedan žumanjak

    3. na kraju žlicu po žlicu, naizmjence, orahe i brašno

    Od dobivene smjese ispeći 5-6 kora na limu od kalupa za torte.

    (olakšajte si tako da lim prekrijete aluminijskom folijom ili masnim papirom pa na istom limu samo zamijenite folije.
    Foliju pobrašnite.
    Pećena tijesta nek se hlade na foliji.
    Kada slažete tortu, tijesto okrenite tako da folije bude prema gore pa je ogulite i tako red po red)


    5. tanki sloj kreme ulijte u kalup obložen folijom
    6. pecite na 180 stupnjeva, dok lagano ne posmeđi i nož ostane suh nakon probnog pikanja

    * kad se ohladi, učinit će vam se da je tijesto ljepljivo, bez brige, nije sirovo, samo se omekšalo. Sjedinjeno s kremom bit će čarobno :))



    Krema

    1. Skuhajte pola litre mlijeka sa šećerom.


    2. Odvojeno umutite 1/4 l mlijeka s brašnom i žumanjcima.

    3. Dobivenu smijesu pomiješajte s kipućim mlijekom (onih pola litre sa šećerom) i orasima

    4. Dobro promiješati i ohladiti

    5. U ohlađenu smjesu dodati pjenasto umućen margarin za kreme (ili maslac ako baš volite).



    Na tanjuru (tacni) za posluživanje, slažite red tijesta, red file.
    Da si olakšate stavite obruč od kalupa za torte.

    Kad ste potrošili sva tijesta, premažite filom tortu okolo i po vrhu jer je krema prefina i nepotrebna je neka druga glazura.

    Ukrasite po želji.
    Do služenja (ii između) držite na hladnom.



    Uživajte i dobar tek!
    - 09:58 - Ispeklo pa reklo (7) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>