< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    08.12.2007., subota
    Mandini paprenjaci

    (iz Zlatareva zlata, recept je na zadnjoj stranici ili u pogovoru, ovisi o izdavaču;)


    Tek kao uvod, jer ja uvjek imam nekaj za dodati, nisu naši stari opće bili bedasti! Ovi starinski recepti su izuzetno fini i praktični ;))



    Potrebni sastojci:


    - 1,25 l brašna

    - 2,5 dcl masti (ako nemate svinjske masti, možeš staviti i margarin, probala sam, uspjelo je)

    - 0,25 l mljevenih oraha

    - 2,5 dcl sitno istucanog kristal šećera (onak u mužaru, a ako nemate mužar / avan, možete grubo samljeti u mlincu za kavu. Pozor, ak je mljeveno u mlincu, onda grubo!)

    -2 jaja

    - 2 žumanjka (za premazivanje)

    -2- 3 žlice meda (ako je kesten, koji je jake arome, može i jedna, uglavnom ne pretjerati s medom jer će biti pretvrdo)

    - malo soli (mala kavena žličica)

    -žličica (čajna, onak na 3/4) mljevenog papra

    -1 žličica istucanih klinčića (ili isto grubo smljevenih u mlincu za kavu)

    - 2 žličice cimeta

    - na vrh žličice đumbira (po želji, đumbir nije u receptu ali ja stavim)



    Priprava:


    1. Od brašna, masti (margarina), oraha, šećera, jaja, meda, soli, papra, klinčića i cimeta umijesiti tijesto.

    2. Razvaljati na 1 cm debljine pa izrezati kalupima za kekse.

    * Ako imate kalupe s rezbarijama, morate razvaljati malo tanje, koliko je dubok kalup

    3. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim (ili na neprijanjajuću foliju ili masni papir), premazati žumanjkom (umućenim) i peći 15-20 minuta u u grijanoj pećnici na oko 200 stupnjeva.

    *Može se jesti odmah, dok je mlako, jer će se tek s hlađenjem stvrdnuti.
    S veremenom će otpustiti, ali finiji su friški pa je bolje raditi pola smjese (ovisi o broju ljudi) .


    *Ukus meda po izboru, ja ne volim livadni, obožavam bagrem, kadulju i kesten, a najbolje je staviti kesten baš zbog snažne arome...


    * mogu stajati u kutiji i mjesec dana (i duže) belj


    Uz čaj ili kuhano vino, uživajte!
    - 14:54 - Ispeklo pa reklo (5) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>