< | prosinac, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Mandini paprenjaci
- 14:54 -
Ispeklo pa reklo (5) -
Tisak -
# -
On/Off
(iz Zlatareva zlata, recept je na zadnjoj stranici ili u pogovoru, ovisi o izdavaču;) Tek kao uvod, jer ja uvjek imam nekaj za dodati, nisu naši stari opće bili bedasti! Ovi starinski recepti su izuzetno fini i praktični ;)) Potrebni sastojci: - 1,25 l brašna - 2,5 dcl masti (ako nemate svinjske masti, možeš staviti i margarin, probala sam, uspjelo je) - 0,25 l mljevenih oraha - 2,5 dcl sitno istucanog kristal šećera (onak u mužaru, a ako nemate mužar / avan, možete grubo samljeti u mlincu za kavu. Pozor, ak je mljeveno u mlincu, onda grubo!) -2 jaja - 2 žumanjka (za premazivanje) -2- 3 žlice meda (ako je kesten, koji je jake arome, može i jedna, uglavnom ne pretjerati s medom jer će biti pretvrdo) - malo soli (mala kavena žličica) -žličica (čajna, onak na 3/4) mljevenog papra -1 žličica istucanih klinčića (ili isto grubo smljevenih u mlincu za kavu) - 2 žličice cimeta - na vrh žličice đumbira (po želji, đumbir nije u receptu ali ja stavim) Priprava: 1. Od brašna, masti (margarina), oraha, šećera, jaja, meda, soli, papra, klinčića i cimeta umijesiti tijesto. 2. Razvaljati na 1 cm debljine pa izrezati kalupima za kekse. * Ako imate kalupe s rezbarijama, morate razvaljati malo tanje, koliko je dubok kalup 3. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim (ili na neprijanjajuću foliju ili masni papir), premazati žumanjkom (umućenim) i peći 15-20 minuta u u grijanoj pećnici na oko 200 stupnjeva. *Može se jesti odmah, dok je mlako, jer će se tek s hlađenjem stvrdnuti. S veremenom će otpustiti, ali finiji su friški pa je bolje raditi pola smjese (ovisi o broju ljudi) . *Ukus meda po izboru, ja ne volim livadni, obožavam bagrem, kadulju i kesten, a najbolje je staviti kesten baš zbog snažne arome... * mogu stajati u kutiji i mjesec dana (i duže) Uz čaj ili kuhano vino, uživajte! |