< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    24.11.2007., subota
    Grah na rajglec = zapečeni grah = gravče na tavče

    Potpuno neopravdano uz grah se vežu kojekakve probavne zgode i nezgode, a i muke nekima.
    Šteta je tako hranjivu i zdravu namirnicu izbaciti iz prehrane zbog predrasuda ili loše pripreme.
    Preporučujem ljeti spremiti mladi grah, a i u mladi i stari (koji ćete prije kuhanja namočiti preko noći u vodu) obavezno dodajte nekoliko lovorovih listova.
    Dodajte i mrkvice i malo senfa, stari grah prije kuhanja dobro isperite i nema nadimanja ni probavnih peripetija!
    Naravno, začine ćete dodati po vašem ukusu, nekome će ovaj moj recept biti pre šarf, a nekome pak pre blag.
    Zato se ne ustručavajte eksperimetirati, kuhajte onako kako je vama fino :)
    Možda ste uočili da u mojim receptima nigdje nema Vegete.

    Razlog je jednostavan, meni ne valja, nije mi fina i ljutim se kad mama "uništi" neku specifičnu aromu i "zadavi" je Vegetom. Zato je mojoj kuhinji ni u mom domaćinstvu nema.

    Ali, ponavljam, stvar ukusa... sretan

    Potrebne namirnice:
    - oko 3/4 kg graha (mladog - ako ste spremili, ako ne, stari - suhi namočite noć prije)
    - 2 luka
    - 3, 4 lovorova lista
    - senf (2 južne žlice)
    - 3, 4 mrkve
    - začini po ukusu ( ja stavim: sol, papar, "slatku" papriku, muškatni oraščić, curry
    - jedan do dva feferona (tko voli baš full hot, ja ne stavim)
    - voda za podlijevanje


    Obično kuham gravče uz buncek ili suho meso (rebarca ili vratinu) pa prvo stavim kuhati to suho meso, a vodu od mesa koristim za podlijevanje graha.
    I to je bitno za njami ukus belj.


    - nasjeckati luk na jako sitno i zdinstati
    - staviti oprani (ili namočeni) grah s samo malo obične vode
    - dodati vode od suhog mesa da prekrije grah
    - dodati mrkvice (cijele ili prerezane na pola)
    - posoliti, dodati začine, lovorov list i senf
    - sve dobro promiješati i ostaviti da se krčka oko pola sat uz povremeno miješanje i dodavanje "vode" od suhog mesa
    - kad se mrkvice smekšaju, zmiksati ih u kremu i vratiti grahu, promiješati i nastvaiti kuhati još oko pola sata

    - važno je da vode nikada ne bude previše, a kad se grah počne otvarati (kad pokoji pukne, znači da je mekan) više ne dodavati vodu nego ostaviti da se pokipi što više.

    - kad se malo ohladi, nakon 10-ak minuta, postane kremast, gust, njami!


    Sami grah ili s toplim kruhom, uz malo bunceka ili dimnjenih rebrica, dobar tek!


    * vegetarijanci će recept lako prilagoditi sebi i podlijevati običnom vodom ili temeljcem od juhe od povrća!


    * vrijeme potrebno za kuhanje: oko sat vremena za mladi grah ili sat i pol za stari (namoćeni)


    * Nessa je isprobala recept pa ću pridodati i njenu opasku (hvala na ukazivanju na mogući problem sretan): naišla je, naime, na neki grah koji je "pružao snažan otpor" pa se čak niti nakon namakanja cijelu noć nije htio satima smekšati... stoga ona predlaže da grah prvo na pola skuhate u expres loncu.

    * Predlažem vam "puter grah", onaj veliki, svjetli od kojeg se uglavnom radi bažul-šalata (grah salata ;), a fini je trešnjevac.

    * Kod spremanja svježeg mladog graha, obavezno ga operite i blanširajte (pofurite kipućom vodom), ostavite osušiti i takvog pospremite u ledenicu. Tako će sačuvati sve zdrave sastojke i još skratiti vrijeme termičke obrade.
    - 15:54 - Ispeklo pa reklo (15) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>