< | listopad, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Lađice od patliđana (ili punjeni patliđani)
- 07:27 -
Ispeklo pa reklo (2) -
Tisak -
# -
On/Off
Ovo jelo svakako preporučujem spremati ljeti, najkasnije u rujnu, dok su patliđani mladi i mekani jer tada ne trebate soliti ni guliti. Ako ste pak nostalgični pa želite iskoristiti zadnje svježe povrće, patliđani su sad već gorkasti i žilavi pa lađice izdupite ranije, natrljajte solju i ostavite stajati dok vi napravite "filu". Isto tako koru uzdužno ogulte na par mjesta. Uz rub i po dnu, ipak malo ostavite, da se patliđani ne bi raspali pri pećenju. Nemojte ovo spremati u mikrovalnoj, probala sam, patliđani se pretvore u vodu, a fila bude tvrda... U pećnici, na 280 stupnjeva, dovoljno je pola sata... Za pripremu kompetnog jela treba vam 45 minuta, a za prilog poslužite smeđu rižu (samo skuhanu u slanoj vodi). za dvije osobe: - 1 veći patliđan ili 2 malena - 15 dag mljevenog mesa (za vegetarijanece može bez mesa) - čajna šalica sojinih ljuskica (prelivenih kipućom vodom da nabubre) - 1 crveni luk - malo soja sosa (po ukusu) - sol, papar (po ukusu) - ulje suncokretovo ili sojino - malo maslinovog ulja - parmezan -------------------------------------- - šalica riže za prilog -------------------------------------- 1. Operite patliđan, bacite petiljku, prerežite na pola i izdubite lađice 2. Izdubljene lađice natrljajte solju, ako su patliđani stari (dakle sada, ljeti ne trebate, nisu gorki!) 3. Nasjeckajte luk i ubacite ga na tavicu (s poklopcem) gdje se već zagrijalo ulje (2/3 suncokretovog i 1/3 maslinovog ili samo maslinovo - po ukusu) 4. kad se luk smekša i postane "staklen", ubacite soju, posolite i malo prodinstajte (pirjajte) poklopljeno. 5. dodajte meso, dobro promiješajte, posolite, popaprite i poklopite te ostavite dinstati oko 5 minuta 6. dodajte malo soja sosa, dobro promiješajte i maknite s vatre. 7. ako ste bili izdašni sa soljenjem, isperite i posušite lađice pa punite nadjevom 8. posipajte parmezanom i stavite peći u pećnicu na 280 stupnjeva 9. nakon 25-30 minuta izvadite, posipajte s još malo parmezana ili ostavite odhladiti pa dodajte kiselo vrhnje 10. prekrite folijom ili poklopcem vatrostalne posude nekih 10-ak minuta da se još bolje sjedine okusi i uz malo integralne riže, dobar tek! |