rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    29.09.2007., subota
    Povrće i tofu u woku

    Kako sam vegetarijanka, nadam se da nitko ne očekuje kako ću postati recepte s mesom.
    Meat is murder!
    Evo, rekla sam, spasila dušu svoju i više to neću govoriti.

    Osim što sam vegetarijanka, jako volim jesti i volim jesti fino, tako da sam nakon odluke da posve izbacim meso iz prehrane unatoč nedostatku sastojaka iz raznoraznih razloga bila primorana sama osmisliti dosta recepata za vegetarijance koji su istovremeno i ukusni i hranjivi. Danas već postoje razne kuharice za vegetarijance pa ih i sama imam nekoliko ali u njima ima sastojaka koje je kod nas, čak i u Zagrebu, jako teško nabaviti a ako ih ima onda su jako skupi.

    Jedan od meni najdražih recepata i jedno je od prvih jela koja poslužujem i mesožderima u mome domu je povrće i tofu iz woka.

    Ako wok nemate, a znam pouzdano da ga dosta naših kućanstava nema, nabavite ga, višestruko će vam se isplatiti. Nabaviti ga možete u većini supermarketa po cijenama od 70 do 400 kuna, ovisno o količini popratnih dijelova te kvaliteti metala od kojega je pravljen. Izbjegavaju wokove obložene teflonom (ne sjećam se zašto, ali zapamtila sam da ne valjaju).

    Kao što vjerojatno već i znate, wok je idealan za pripremu povrća: ono se u woku prži na visokoj temperaturi, ali relativno kratko, pa ostaje ukusno i hrskavo, puno vitamina.

    Ovaj moj recept idealan je za improvizaciju sa najrazličitijim vrstama povrća, obično s onim što imate u frižideru uz eventualnu kupovinu još nečega.
    Pazite da povrće koje raste ispod zemlje pržite duže od onoga koje raste iznad zemlje!
    Isto tako, uvažite savjet iz makrobiotičke kuhinja kako je sve povrće najbolje rezati na trakice ane na kolutiće kako je uvriježeno, jer se na taj način ne prekida tijek energije unutar povrća i povrće ostaje ukusnije i ne gubi na kvaliteti. Znam da to zvuči bedasto i ni sama nisam sigurna jesam li dobro pojasnila ali dobar savjet koji usto ne košta puno vremena ni živaca uistinu nije naodmet.

    Napisat ću vam recept onako kako danas pravim ovo jelo, ali imajte na umu da se i odabir i količina sastojaka mijenja ovisno o tome što mogu nabaviti odnosno o onome što već imam u hladnjaku i bojim se da bi se moglo pokvariti, ali tako rade sve prave domaćice, zar ne?!


    Sastojci:

    6 žličica ulja (maslinovog ili Omegol)
    350 g poriluka
    1 mrkva
    2 (mlada) luka
    250 g tofua (meni je najukiusniji dimljeni, a s time se slažu i mesožderi)
    250 g šampinjona (ili recimo 4 shitake gljive)
    100 g baby kukuruza (ili limenka običnog slatkog kukuruza)
    1 svježa rog paprika i 1 babura paprika
    3 tikvice manje
    1 žličica mljevene crvene paprike
    4 žlice sojinog umaka (preferiram shoyu ali može i neki drugi)
    1 žličica šećera
    30 ml sherrya
    75 g indijskih oraščića ili kikirikija
    300 g riže (najukusnija mi je smeđa riža)

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Priprema:
    Na vruće ulje dodajemo očišćen i narezan poriluk, mrkvu očišćenu i narezanu na trakice, na kolutiće narezan bijeli dio mladog luka ili stari crveni luk, na trakice narezane gljive, sol, baby kukuruz, te očišćenu i na kockice narezanu svježu crvenu i žutu papriku. Uz često miješanje, dovoljno je 15-20 minuta kuhanja. Nakon toga smanjimo vatru na pola, sve zajedno polijemo sherryem i začinimo šećerom i mljevenom crvenom paprikom. Dodajemo tikvice narezane na trakice i tofu narezan na kockice. Tako ostavimo da krčka još 5 min i pred kraj dodajemo zeleni dio mladog luka narezanog na kolutiće, indijske oraščiće ili kikiriki i umak od soje. Još jednom sve izmiješamo, poklopimo i ostavimo da stoji nekih 10 min da se svi sokovi spuste i okusi prožmu. Poslužujemo uz kuhanu rižu.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Nadam se da vam vegetarijanski recepti u mojoj prezentaciji neće biti odbojni i da ćete si dati truda i pokušati nešto od ovoga i pripremiti. Vjerujte, nećete požaliti.

    U slast!

    Tedica Kuharica
    - 15:41 - Ispeklo pa reklo (8) - Tisak - # - On/Off
    26.09.2007., srijeda
    Malo krumpira za sredinu tjedna

    Okrenulo se kolo na mene.
    Danas Vam Gali daje jeftin i polu brz recept za dobar tek.
    Poseban je okus ovoga jela i upozoravam da ga radite onoga dana kada ga i mislite jesti.
    Nije jedno od onih jela koje možete spraviti pa Vas može dočekati i sljedeći dan.

    KUHANO-PEČENI KRUMPIR
    Ogulite krumpir te narežite na kockice srednje veličine.
    Uzmite protu, malo je namažite uljem i naslažite krumpir u nju.
    Na njega možete stavite VEGETU za krumpir ili sasvim običnu vegetu.
    Nemojte pretjerivati sa običnom vegetom da Vam jelo ne bude preslano.
    Nakon toga naslažite listiće sira, bilo kakve, možete i kupiti takozvani zamjenski ili
    biljni sir te umjesto listića možete naslagati i njega. Koliku količinu sira će te staviti ovisi samo o tomu koliko jako volite sir.
    Sve to zalijte vrhnjem za kuhanje i umakom parmezan ili beshamel (jesam to dobro napisala?)

    Stavite u pećnicu i pecite na 200 stupnjeva nekih 40 minuta. Samo upozoravam da ponekad morate zaviriti u pećnicu i promiješati jelo jer vrhnje ima neugodnu naviku kipiti….

    Jelo je fino i dosta zasitno, a ako ste jedni od onih koji moraju jesti meso, preporučam da večer ranije stavite pileće ili pureće bijelo meso u mlijeko te ga zajedno sa krumpirom
    pečete u rolu. Naravno naslažite meso na krumpir.
    Sastojke stavljajte po vlastitoj volji. Koliko čega volite, ali ipak pripazite da krumpir ne bude „na suhom“

    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Ako niste znali pureće ili pileće bijelo meso, ako neko vrijeme stoji u mlijeku, dobije puniji okus i veoma je prhko kada se jede.

    Nemojte zaboraviti na salate koje su pune vitamina i željeza, a izbor istih za ovo jelo ovisi samo o Vama.

    Dobar tek…

    - 07:53 - Ispeklo pa reklo (10) - Tisak - # - On/Off
    24.09.2007., ponedjeljak
    Lažna gužvara

    Sve je počelo gotovo svakodnevnim čavrljanjem grupice divnih mladih žene i moje malenkosti.

    Kako to među ženama biva, nakon reda tračanja i reda smijanja ide red ozbiljnih pitanja.

    Ponekad, sigurna sam, onima koji dolaze na gotova izgledaju prozaično i banalno.
    Nama su, pak svakodnevna briga, tema za razgovor, a opet i višestruki izvor radosti.

    i žalosti ponekad... kad nismo dovoljno hvaljene i cijenjene ili kad nekome nije fino ono što smo skuhale.

    Opet, ako je prefino pa neželjene rezultate nađemo na bedrima, hm... blago rečeno nismo ni tada previše sretne.


    Uglavnom, čavrljajući tako, gotovo svakodnevno se pojavi pitanje (nekad dilema, a nekada vapaj):

    -što ćete danas kuhati?
    -na koji još način mogu spremiti ovo ili ono povrće?

    Ne znam da li je to zato jer imam najviše odigranih kulinarskih utakmica u nogama ili zato što volim kuhati, ali dvije drage blogerice istovremeno su viknule: "A što ti ne bi otvorila blog s receptima?"

    Pa je onda jedna od njih dodala: "Ako neka od nas skuha nešto stvarno jako fino, smijemo li i mi dodati svoj recept?"

    I kako je žabu teško natjerati u vodu, tako je i mene "teško" natjerati da dijelim s vama recepte!
    Uostalom probajte njima dvjema reći "ne"! ;))

    Ime je bilo puno veći problem, jer ona zgodna su bila zauzeta, logično.
    Neka posebno simpatična nažalost nisu dolazila u obzir iz subjektivnih razloga pa je, eto, prošlo ovo jednostavno zato jer sam ovaj recept nedavno nekome slala pa je bio više manje spreman.

    A uz spreman prvi post i prvi recept, logično je onda i ime baš tog jela.


    Pripremite se na razna jela, i mesna vegetarijanska i makrobiotička, "pripremljiva" u mikrovalnoj i u običnoj pećnici, a oko blagdana će biti i kolača i delicija.

    No ono što mene svakodnevno vodi u pripremi ručka i zapravo mi je najveći izazov je napraviti ukusan, hranjiv uravnotežen obrok, za što manje vremena i što manje novaca.
    I uspijeva mi!

    Doduše, priznajem poraz, tu i tamo kapituliram pred muškim ukućanima i moram dodati nešto mesno...
    Daleko od toga da meni meso nije drago, samo meni je dozvoljeno meso radi arome, a radi komada mesine.

    Pustimo ipak sad teoretiziranje i bacimo se na praksu!

    Za početak, nešto brzo, zasitno, jeftino, jako fino i ne baš dijetalno, ali bez mesa...



    LAŽNA GUŽVARA

    6 - 7 debljih kora za savijaču (ili tanjih, nije baš bitno; kakve imate doma ili na kakve naiđete u dućanu)
    2 jaja
    2 jogurta (u čašici ili 3- 4 dl tekućeg)
    1 kiselo vrhnje (u čašici, nikako ne ono za kuhanje jer je pre rijetko)
    1/2 čašice ulja
    1 i 1/2 čašica mineralne (upotrijebite čašice od jogurta kao mjeru)
    prstohvat soli
    na vrh kavene žličice šećera

    Ja ovo jelo slažem u vatrostalnoj posudi i pečem u mikrovalnoj pećnici.
    No, možete raditi i u limu (tepsiji, protvajnu, brotvanu) i peći u normalnoj pećnici, bit će vam još hrskavije i sličnije bureku od sira.


    1. pripremite namirnice i posudu

    2. sve namirnice ubacite u zdjelu:

    3. dobro promućkate:
    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    4. sada uzimate jedan po jedan list tijesta, lagano ga zgužvate u ruci, umočite u smjesu i slažete u posudu:


    5. tako umačete sve listove (njih 6 ako je za dvoje ili kao predjelo, a cijeli paket ako vas je više) i preostalom smjesom prelijete "složenac":


    6. poklopite i ubacite u mikrovalnu na 600, 25 minuta, u normalnoj pećnici s ventilatorom isto 25 minuta na 250 stupnjeva a bez ventilatora oko 40 minuta, ali oslonite se na ono što vidite - kad se zakori, zarumeni, zazlati, gotovo je!

    Ako radite u poklopljenoj posudi, dobro je zapeći još 5 minuta bez poklopca.


    Izvadite, razrežete, poslužite, papate!


    Dobar tek!


    Ovo jelo možete poslužiti kao predjelo za veće društvo (sve pripremite pa kad društvo stigne samo uključite mikrovalnu) ili za ručak za dvije osobe.

    Poslužite odmah po pečenju, još toplo, jer se kasnije malo splasne i nije više tako hrskavo.

    Ipak i hladno je fino ;)


    p.s. cijena za dvije osobe (ne računajući struju i trud) oko 30 kuna thumbup !
    - 11:22 - Ispeklo pa reklo (9) - Tisak - # - On/Off

    Sljedeći mjesec >>