Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

29.06.2020., ponedjeljak

Ljuto azijsko jelo za V.

Odličan kineski ručak možemo pojesti i u svom domu. Čak nam ni wok za to ne treba ako smo dobro organizirani. Ako imamo wok sve će biti pjesma i pošalica, ali velim, može i bez... thumbup
Ovo je jedan u nizu mojih prokušanih finih recepata.

Račići na kineski u ljutom sosu

Za dvije osobe:

400 grama velikih kozica (može i škampa)
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica sezamovog ulja (od prepečenih sjemenki)
1 manja romanesco cvjetača
1-2 čili papričice,
vezica uzgojenih šparoga* (400 grama)
200 - 250 ml kokosovog mlijeka (bez konzervansa i aditiva)
1/2 vezice svježeg korijandera
2 cm organskog đumbira
2 češnja češnjaka
1/2 žličice kurkume
1 stabljika limunske trave
2 stabljike mladog luka
1/4 žličice brašna sjemenki rogača
sol
na vrh noža zelene stevije
bijeli papar
korica pola bio limuna
1 žlica domaće zelene kari paste
1 žlica prepečenih sezamovih sjemenki



- Kozice dobro oprati i osušiti te očistiti od oklopa. Glave i oklope kuhati poklopljeno u malo slane vode koja treba tek da pokrije sadržaj.
- Oprati i očistiti šparoge i nasjeći poprijeko na tri komada svaku. Očistiti romanesco i nasjeći na cvjetiće veličine zalogaja. Isjeći na tanke trakice limunsku travu i mladi luk.
- Narezati na sitno češnjak, đumbir i čili papričice, pa baciti na vruću mješavinu kokosovog i sezamovog ulja. Preokrenuti par puta kuhačom da zamiriši, prebaciti gore račiće pa ih pržiti dok ne porumene. Dodati na to romanesco, šparoge i dobro promiješati. Prepržiti sa svih strana pa zaliti kokosovim mlijekom te mu dodati tekućinu temeljca* od oklopa. Posipati usitnjenim korijanderom. Dodati steviju, limunsku koricu, limunsku travu i kari pastu te kurkumu. Popapriti svježe mljevenim bijelim paprom. Dobro umiješati. Kuhati poklopljeno 5-7 minuta. Za to vrijeme u malo hladne vode umiješati brašno sjemenki rogača pa dodati u sadržaj lonca i dobro promiješati. Poklopiti, pustiti da prokipi i maknuti sa vatre. Posipati mladim lukom nasjeckanim na kolutiće.

* u slučaju da nema uzgojenih šparoga jer im je naprosto prošlo vrijeme, mogu se uzeti i okrugle mahune u zamjenu, samo ih treba prethodno malo prokuhati u slanoj vodi da omekšaju. Ne duže od 7 minuta.

Servirati sa krivom „rižom” od cvjetače. Za LCHF varijantu.
Kriva riža se radi tako da se svježi cvijet cvjetače nariba na rebrasti ribež i zapeče sa svih strana na malo sezamovog ulja, posoli, popapri i imate rižu! Šatro rižu istina. naughty
Ali jako finu i ukusnu i bez škroba što je važno za onu lchf varijantu ispred. Za sve druge ovo može biti zgodna nova zezancija njami

Svi ostali uz to skuhajte neku finu bijelu ljepljivu rižu i uživajte!

Kao što ste sigurno primjetili, nedostaju svima znane oznake kineske hrane, nema soja sosa, nema tofua, nema bambusovih izdanaka i još gro stvari. zaista nema, no ono što zapadnjaci kao mi furamo kao kinesku klopu to je sve samo nije kinesko. To je jad i bijeda okusa i mirisa. Zato bacimo sve rafinirane supstance koje neko jelo kvalificiraju na određeni način i opustimo se. Kako umno, tako i perceptivno.
U slast party



Oznake: kineska klopa, začini, LCHF, V. račići, povrće, ludilo, Superhrana, čili, luti sos, igrarija


- 10:00 - Komentari (22) - Isprintaj - #

27.06.2020., subota

Ovo je jako fino



Ovo je super fini kolač koji mogu svi oni jadnici kojima smetaju brašna žitarica, šećeri i ostale nezdrave stvari. To je moj recept i garantiram da je dobar. Radim ga svaki puta kad imam neke goste koji ne znaju u koju kuću dolaze. No još se nitko nije žalio, dapače, uzimali su recept i čudili se čudom na sastojke...

Jednostavan čokoladni kolač

Za tijesto:
- 1 šalica bademovog pravog brašna
- 1/2 šalice pravog kokosovog brašna
- 3 velike jušne žlice odmašćenog gorkog kakaa
- 125 grama otopljenog maslaca
- 1 jušna žlica praška za pecivo od vinskog kamena
- 10 kapi tekuće stevije
- prstohvat cvijeta soli
- 1/2 žlice ljuskica indijskog trputca (psilijuma)
- 1 žlica domaćeg ekstrakta vanilije
- 2 i 1/2 šalice vode (prvo stavite dvije pa dodajte još ako treba)

1. Preljev:
- 200 grama višanja bez koštica (može i smrznutih)

2. Preljev:
- 75 grama čokolade sa 70 % kakaa
- 75 grama čokolade sa 85 % kakaa
- 150 grama maslaca
- prstovet cvijeta soli
- pola žličice kajanskog papra
- korica jednog limuna


Sve suhe sastojke staviti u dublji pleh i umiješati direktno u njemu. Dodati otopljen maslac i ekstrakt vanilije, steviju, te vodu i napraviti jednoličnu smjesu. Poravnati i staviti peći 30 minuta na 180 stupnjeva.

Za to vrijeme otopiti na pari čokoladu sa maslacem, soli i kajanskom paprikom, pustiti da se prohladi.

Višnje izmiksati u kremasti "sladoled" pa rasporediti po vrućem kolaču, te sve skupa preliti otopljenom kremom. Preko svega naribati koricu limuna. Staviti da se ohladi prije serviranja bar na dva sata.

Kolač nije formom takav da se može lijepo rezati na komade i vaditi na tanjur, već se jede direktno iz pleha ili grabi žlicom ali ga se može napraviti u plehu kojem se skidaju stranice pa se onda može pričati o rezanju na komade.
Uz njega odlično ide hladna kava i bogati pravi šlag.
(tko ne može ili ne smije jer je osjetljiv na mljeko, mileram je odlična zamjena. ja obično stavim creme fraiche jer ima neutralnu aromu, pa ako se u njega umiješa malo cimeta odlično prođe umjesto šlaga)

Ako želite slađu verziju samo čokoladu od 85% zamijenite onom sa samo 70% kakaa i dobit ćete slatki kolač. Svi će reći da je dovoljno slatko, čak i najtvrdokorniji šećeromani :)


Oznake: kolač, torta, višnje, ljeto, LCHF, desert, fino


- 22:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

30.07.2014., srijeda

Kaos samo takav


Kod mene i dalje klasično kaotično.
Koji dan manje strašno ali uglavnom sa zavidnom reputacijom. Mogla bi organizirati kaotičnu stranku, vjerujem da bi imala brdo istomišljenika i supatnika u nedjelu.
Momentalno je kod nas Ivo, a doputovao je motorom. Taman da se majka naužije straha. I to baš kad me krasno krenula karta skidanja zadnjih 5 kila pred more, kad je naišao mališa sa morskim idejama što jesti za doručak, ručak i večeru, pauzu izmađu ručka i večere i u muzičkom intermezzu.
Sreća da sam ga odmah inicirala u nežvačući doručak, pa je moj klasičan jutarnji ubrljak postao i njemu milo piće. Dva deci vrućeg crnog čaja sa kardamomom, velika žlica ili dvije, kokosovog djevičanskog ulja, i dve žlice maslaca i na to kap otopine himalajske soli i malo kajanske paprike, mljevene, naravno. To sve brm brm, umućeno onim mini mikserom na baterije za raditi kapučino i juhala - doručak je gotov. (Na prvi pogled svima bude krajnje degutantno ali kad se umuti nestaje osjećaja da je mast u šalici i nakon jednog ispijanja ljudi shvate prednosti takvog pića, tj doručka jer nakon toga ste siti dobrih 4 - 5 sati. Ja često i do kasnog ručka nemam potrebu ništa jesti.)

Ručak je već manje jednostavan ali srećom je godišnje doba u kojem ima svega i svačega, čak i u ovim bespućima bavarskim, a večeru nek si lovi ko kako zna i umije. Činjenično stanje je da sam za tjedan dana nalupala pola kile. Zapravo kad boilje pogledam, nije to ni tako strašno. Dobro, danas smo se stvarno drsko oždrali i to samo zato jer je Luka dolazio na ručak u povratku sa poslovnog sastanka na sjeveru Njemačke. Baš smo se svi našli na okupu, pa makar i za jedan ručak.
U njegovu čast i slast svih nas, jučer smo ja i Ivo napravili tortu od malina. Pravu LCHF tortu na tri kata. Olizali smo zdjele u kojima su se pripremali katovi, a to je prvi znak da ni krajnji rezultat ne može omanuti (i nije).
Za ručak sam htjela napraviti osso bucco sa sirnom smjesom punjenim zapečenim paprikama, kako si je to Luka zaželio vidjevši moju nedavno okačenu sliku na feisu, ali...

U mesnici su imali samo dva osso bucco komada, a ja sam trebala najmanje pet. Pa smo se Ivek i ja našli u nebranom grožđu što sada učiniti. Dudlali smo tako na pultu lijepo po naškom, dok je teta iza pulta kolutala očima i čupkala rub pregače, razmišljajući dal da nas gađa volovskim repom odmah ili da još malo pričeka. A onda kad smo je par puta prošetali do hladnjače, odlučila se uskočiti u igru i ponudila nam isti komad masa ali bez kosti u sredini, na što sam se totalno oduševila, jer ionako nemam ni jednu tavu ili lonac tak velik da mi komotno stane pet džinovskih komada jedan do drugoga. Dakle, odluka je pala odmah. Juneći mišić u crnom pikantnom saftu je plan. Punjene pečene paprike, mahune na salatu, pečene paprike na salatu i njoki od psylliuma za mene i ko hoće, i palenta za dječake i simpatizere.
Slike nema, pojeli smo to velikom brzinom. Sve do zadnje mrvice. Samo je pola torte ostalo ali i to nakon repeta. Torta je stvarno divovska. Šta se može.
Ovo je slika koja je Luku nadahnula za morske ideje, a jedina momentalno na lageru ;))
Možda još nekoga nadahne na koji ručak slijedećih dana.


Slika i možda recept torte u slijedećem postu, kao i slike braće u punom sastavu kad se dočepam istih jer sam samo kuhala, a klinci su se slikali. Blaženi mobilni telefoni ;))



I da ponovo podsjetim zainteresirane,
LCHF kuharica je momentalno na ljetnom popustu!
Do 15.8.2014 možete naručiti svoj primjerak po sniženoj cijeni!



Oznake: klopa, fino, delikatese, LCHF, djeca, sastanak, ljubav


- 19:15 - Komentari (15) - Isprintaj - #

16.06.2013., nedjelja

Prva hrvatska LCHF kuharica u redovnoj prodaji






U lipnju 2013. izašla je iz tiska Prva hrvatska LCHF kuharica, s podnaslovom Kuhajte izvorno: bez šećera, brašna, rafiniranih biljnih ulja i kemijskih aditiva. Potpisuju je autorice Anita Šupe i Ariana Miljević Bugenvilija. Kao logičan slijed knjige ”Istine i laži o hrani”, u kojoj se A. Šupe beskrupulozno obračunava s ustaljenim predrasudama i ruši mitove o ”zdravoj” i ”nezdravoj” hrani, ova najnovija knjiga predstavlja praktičan vodič za Paleo-LCHF način života te objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani. Suradnja u kojoj su se ispreplela najnovija nutricionistička saznanja, iskustvo brojnih sljedbenika Paleo-LCHF prehrane, maštovitost u kulinarstvu i vještina za fotografskim aparatom, urodila je knjigom koja sadrži:

Oko 250 recepata, od kruhova i peciva, jela s jajima i drugih finih jela za doručak, preko juha i predjela do glavnih jela. Od zanimljivih i ukusnih priloga (koji nisu krumpir, tjestenina i riža…), salata, samostalnih malih jela za svaku priliku, do brzih jela, grickalica, torti i kolača;
Oko 180 profesionalnih fotografija, većim dijelom iz objektiva A. Miljević Bugenvilije;
Popratne edukativne tekstove o prehrani (npr koja je razlika između LCHF i Paleo koncepta te kako pronaći svoj optimalan način prehrane, zašto odbaciti pšenicu i ostale žitarice, predrasude o masnoćama i bajke o biljnim uljima, praktični vodič kroz masnoće u kuhanju itd);
Popratne tekstove o namirnicama (npr o jajima, iznutricama, orašastim plodovima, začinskom bilju, gljivama, steviji, medu itd);
Mnoštvo sitnih praktičnih savjeta (npr o psyllium prašku, kokosovom brašnu, vaniliji, prašku za pecivo, sadržaj ugljikohidrata u najčeščim namirnicama itd).
Registar malih proizvođača prave hrane u Hrvatskoj.

Podaci o knjizi:

224 stranice, dimenzije 16,50 x 24 cm
tvrdi uvez
Izdavač TRAGOM Šibenik
Tisak Denona Zagreb
ISBN 978-953-57637-0-3
Cijena 219,00 kn

Kupovina knjige je jednostavna:

uplatite prema donjim podacima
pošaljite adresu za dostavu i svoj OIB na e-mail adresu lchf.kuharica@gmail.com
knjiga vam stiže za nekoliko dana preporučenom poštom

Podaci za plaćanje:

Primatelj: TRAGOM j.d.o.o. Šibenik, Trg Andrije Hebranga 4
IBAN (račun): HR7823400091110561525
Model: 00
Poziv na broj: vaš OIB
Opis plaćanja: LCHF kuharica
Iznos: 219,00
Dostava u Hrvatskoj je besplatna. Ako naručujete iz inozemstva, javite se na e-mail lchf.kuharica@gmail.com radi izračuna troška poštarine.

Citat iz knjige:

Unatoč snažnoj farmaceutsko-medicinskoj i medijskoj propagandi, koja nam zadnjih 30 godina tjera strah u kosti pričama o kolesterolu, masnoćama životinjskog porijekla i srčanim bolestima, glas razuma i istine ipak je sve jači. Sve je više naučnih dokaza i stručnjaka koji nas informiraju da uzrok pošasti modernih bolesti nisu masnoće životinjskog porijekla, koje su od pamtivjeka bile sastavni dio ljudske prehrane, već nešto drugo: nova, umjetna, rafinirana, industrijski manipulirana hrana.

Sigurno ste puno puta čuli da ”ono što je ukusno nije zdravo i deblja”? Da, to vam je sigurno poznato, jer nas tako uče od djetinjstva. Zbog toga smo cijeli život razapeti između želje da održimo dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu i želje da jednostavno uživamo u životu i dobroj hrani. Ovom kuharicom želimo srušiti taj mit i pokazati da je moguće imati oboje: dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu, uz uživanje u pravoj ukusnoj hrani. Pridružite se i vi ovom sve jačem globalnom pokretu za povratak izvornoj prehrani!





Oznake: kuharica, LCHF, fotografije, recepti


- 11:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #

17.05.2013., petak

DUGO OČEKIVANA LCHF KUHARICA STIŽE!

Draga svekolika blogerska ekipo!

Izuzetno mi je zadovoljstvo što napokon mogu objaviti ovu vijest: prva hrvatska LCHF kuharica samo što nije stigla!

Primijetili ste da me nema na blogu, ne odgovaram na komentare, poruke i mailove…
To je stoga što se na kuharici radilo puno i intenzivno. Plod toga rada uskoro ćete moći uzeti u ruke.
Moja suradnica Anita Šupe i ja pripremile smo za vas knjigu recepata koja objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani.

Naša namjera nije bila samo sakupljanje i tiskanje LCHF recepata, već nešto puno više:
cilj je bio pripremiti pravi vodič za LCHF način života, koji će biti edukativan, inspirativan,
ugodan oku i praktičan. Stoga knjiga sadrži:

Oko 250 recepata kojima smo pokrili sve: od kruhova i peciva, jela s jajima i drugih finih jela za doručak,
preko juha i predjela do glavnih jela, od zanimljivih i ukusnih priloga (koji nisu krumpir, tjestenina i riža…),
salata, samostalnih malih jela za svaku priliku, do brzih jela, grickalica, torti i kolača;
180 profesionalnih fotografija, većim dijelom iz mog objektiva,
no nalaze se tu i fotografije Anitine sugrađanke Danijele Bolanča, kao i nekoliko izabranih fotografija čitatelja bloga ”Istine i laži o hrani”;
Popratne edukativne tekstove o prehrani (na primjer - koja je razlika između LCHF i Paleo koncepta, te kako pronaći svoj optimalan način prehrane,
zašto smo odbacili pšenicu i ostale žitarice, predrasude o masnoćama i bajke o biljnim uljima,
praktični vodič kroz masnoće u kuhanju itd.);
Popratne tekstove o namirnicama (npr. o jajima, iznutricama, orašastim plodovima, začinskom bilju, gljivama, steviji, medu itd.);
Mnoštvo sitnih praktičnih savjeta (npr. o psyllium prašku, kokosovom brašnu, vaniliji, prašku za pecivo itd.).
Registar malih proizvođača prave hrane u Hrvatskoj.


Sve smo ovo smjestili na 224 stranice, u knjigu tvrdog uveza, dimenzija 16,5 x 24 cm, težine 700 g.
Izdavač je tvrtka TRAGOM Šibenik, a knjiga nosi ISBN broj 978-953-57637-0-3




Redovna cijena knjige bit će 198 kn, no za sve one koji prate LCHF koncept i već dugo čekaju ovu knjigu, imamo specijalnu ponudu:

knjigu možete kupiti po promotivnoj cijeni od 148 kn, pa tako uštedjeti 50 kn.
Ova ponuda vrijedi 10 dana i zadnji dan za uplatu je ponedjeljak 27.05.2013.
Rok isporuke knjige je 20 dana – očekujte je u svojim poštanskim sandučićima oko 06.06.2013.

Podaci za plaćanje:
Primatelj: TRAGOM j.d.o.o. Šibenik, Trg Andrije Hebranga 4
IBAN (račun): HR78 2340 0091 1105 6152 5
Model: 00
Poziv na broj: vaš OIB
Opis plaćanja: LCHF kuharica - promotivno
Iznos: 166,60 kn

*Ako naručujete iz Hrvatske, trošak slanja preporučenom poštom iznosi 18,60 kn i uračunat je u ukupan iznos od 166,60 kn.
Ako naručujete iz inozemstva, javite nam se na e-mail lchf.kuharica@gmail.com radi izračuna troška poštarine.

Po izvršenoj uplati, pošaljite nam vaše podatke (ime, prezime, OIB i adresu za isporuku knjige) na e-mail lchf.kuharica@gmail.com

Sigurno ste puno puta čuli da ”ono što je ukusno nije zdravo i deblja”? Da, to vam je sigurno poznato, jer nas tako uče od djetinjstva. Zbog toga smo cijeli život razapeti između želje da održimo dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu i želje da jednostavno uživamo u životu i dobroj hrani. Ovom kuharicom želimo srušiti taj mit i pokazati da je moguće imati oboje: dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu, uz uživanje u pravoj ukusnoj hrani.
Pridružite se i vi ovom sve jačem globalnom pokretu za povratak izvornoj prehrani! 



Blogerski pozdrav!

Vaša Bugenvilija

Oznake: knjiga, kuharica, LCHF, Zdravlje, mladost, kondicija, ljubav, sex, i ostalo


- 13:30 - Komentari (20) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2021  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"