Avanture u kuhinji i šire http://blog.dnevnik.hr/gurwoman

utorak, 09.10.2012.

Klub neliječenih kroasanoholičara



Da sam na prvom sastanku kluba kroasanoholičara, uvod bi bio: Ja sam Gurwoman i ovisna sam o kroasanima. A svi bi ostali veselo u zboru uzvratili "Zdravo, Gurwoman" i podržali me toplim pljeskom... Da, proživljavam bizarnu životnu epizodu ovisnosti o kroasanu, i to ne bilo kojem nego onom najopakijem - s čokoladom. Koji nikad prije u životu nisam jela, bar se ne sjećam. Mislim da mi je to neka zakašnjela psihofizička reakcija na trudnoću i nadoknađivanje čudnih prehrambenih fiksacija. I jednostavno previše vremena provodim u pekarnicama, koje su razasute posvuda duž mojih svakodnevnih maratonskih šetnja s mladunčetom u kolicima. To se prije ili poslije moralo dogoditi. A dobro, bolje i kroasan nego mastan burek, otužna piroška ili gnjusna šaumrola. A da ugodno i beskorisno pretvorim u ugodno i korisno, dala sam si sveti zadatak pročešljati sve pekarnice i napraviti veliki test zagrebačkih čokokroasana. Testovi su sad in pa plovim na tome valu. Mislim da je moje kroasansko djevičanstvo za taj zadatak prednost jer nisam opterećena nikakvim mišljenjima, stavovima, očekivanjima, uspomenama. Imam samo neki ideal kroasana, kojem se u stvarnosti vjerojatno nitko neće približiti. Evo dosadašnjih neznanstvenih spoznaja, nasumičnim redoslijedom. Napominjem da sam sklonija provjerenim brendiranim lancima pekara nego malim lokalnima. To je možda averzija koju vučem iz otužnih devedesetih kad su lokalne pekare osim kruha nudile samo slance, buhtle i premasne bureke, eventualno i kriminalno loše pizzete, a sve s istim najjeftinijim bijelim brašnom.

1. MLINAR
Dizajnerski kroasan za šminkere, izgledom odudara od svih ostalih jer osim punjenja ima i čokoladne prstenove utkane u tijesto - efektno. Tijesto solidno, lista se. Punjenje srednje bogato i ukusno, ali standardno, ne izaziva vau. Unutra stavljaju još nešto jer ovaj kroasan ima dodatnu aromu kao nijedan drugi. Podsjeća na liker Grand Marnier, ali naravno da nije. To mu daje jafastu notu. Sve u svemu, ziheraš, bestseler, ali meni možda malo prenacifran, previše se trudi. -4

2. DINARA
Dopingirani kroasan za čokoholičare. Iznenadilo me kad sam ga naručila, a teta je rekla da ga ide napuniti pa nestala - ?! Uglavnom, na licu mjesta uštrcaju u kroasan gomilu nekakvog nuteloida. Pohvalno, ali malo ipak tu mač. I zasereš se skroz. Tijesto ukusno, alo nedovoljno listavo i putrasto. Nisam još načistu što da mislim. Ali ne bih ga mogla svaki dan jesti.

3. PEKARNA MILAKOVIĆ (jarunski plac)
Iznenađenje od nebrendirane lokalne pekarnice. Tijesto domaće i buhtlasto, ko križanac između kroasana i kifle. To ne volim, iako nije nefino, a i dobro zasiti. Ali punjenje me osvojilo! Bogato, ne goli šećer i zrnato, kao kad doma radiš punjenje za čokoladne palačinke. Najbolje punjenje za sada. 3+

4. KLARA
Kroasan koji ispunjava svrhu, ali ne nudi nikakvo uzbuđenje. Predvidljiva konfekcija. Dobro, to je i očekivano od megapekare. I tijesto i punjenje su školski, ali nekako bezdušno. 3

5. DUBRAVICA
Možda najbolji odnos kvalitete tijesta i punjenja. Tijesto je mekano i listavo, iako ni približno kao ideal kroasana, a punjenje kvalitetno i količinski baš kako treba. Možda mu fali malo vieš karizme, ali za sada je best buy. 4

6. PEKARNA STIL
Nemaju kroasan od čokolade! U 21. stoljeću! Stvar samo mrvicu ublažavaju korektna bučnica i sasvim jestiva međimurska gibanica zatočena u lisnatom tijestu.

7. PAN-PEK
Najveće razočaranje. Kroasan je povelik i to odmah budi sumnju. Rogovi su mu umočeni u jeftinu čokoladu, tijesto je konfekcijski bezlično, a punjenje kao oni loši preljevi za sladolede u slastičarnicama na moru iz djetinjstva. Želudac je pun, ali u duši ostane praznina. 2

8. PEKARNA CROATIA
Iako je ovo mini lanac na zapadu grada, nekako mislim da postoji još sijaset autonomnih pekarna s ovim neorginalnim imenom. Da su face, davno bi se preimenovale u Dinamo. Kroasan je štedljivi recesijski mediokritet, iako korektnim vanjskim izgledom nagovještava više. Tijesto jest prozračno, ali nekako jeftino brašnasto, a punjenje je manjkavo i dosadno. 3

9. HORAK
Kako je Horak zapravo slastičar, a ne pekar, očekivano je kroasan više kao kolač nego pecivo. Veličinom svakako opravdava visokoh 8 kuna. Tijesto ima domaći štih, podsjeća na svekrvine kiflice sa sirom, i fino je, ali nema veze sa strukturom kroasana. Punjenje je pun pogodak, bogato i gusto, moglo bi se samostalno jesti kao krema ili mazati na kruh umjesto nutele. Sve u svemu, zadovoljavajuće, iako daleko od školske definicije kroasana. -4

10. FRUMENTUM
Gomile raznih malih svadbenih kolačića, buhtli i lisnatog, a kroasanu ni traga! Velika packa.

Žalim, nema slika. Uz istovremeno manevriranje kolicima, bebom, mobitelom i kroasanom, nešto sam morala žrtvovati. Ne mislim na ovome stati, jasno. I cijenit ću dobru dojavu ili savjet. Do idućeg kroasana, pozdrav!

P. S. Inače mi je ovo jubilarni 200. post!

09.10.2012. u 10:43 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2012 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        



Komentari da/ne?

Opis bloga

Što je bilo prije: pečeno pile ili jaje na oko?

Linkovi

www.tasteofcroatia.org


Free Hit Counters
Get a Free Hit Counters

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se