Gurmanka

09.05.2017., utorak

SOČNI KOLAČ S VIŠNJAMA

Pozdrav!
Danas imam za vas nešto vrlo jednostavno, ali i ukusno!
Na mojoj omiljenoj kulinarskoj stranici Home Cooking Adventure sam naišla na ovaj recept koji me vrlo zainteresirao.
Naime, radi se o tom da sve sastojke za kolač umutite zajedno, a dobijete kolač od 3 sloja!
Izuzetno je sočan i ukusan, a možete ga raditi tijekom cijele godine i kombinirati s raznovrsnim sezonskim voćem!
Danas sam napravila varijantu s višnjama koje se fantastično uklapaju u ovu cijelu priču, a kolač je i s limunom neodoljiv :)
Uvjerite se i sami :)
Sastojci potrebni za izradu:
4 jaja
120 g omekšalog maslaca
130 g brašna
500 ml mlijeka
aroma vanilije
140 g šećera
višnje (kompot ili svježe)
- pećnicu zagrijte na 150*C, posuda za pečenje neka bude cca. 20x30cm
- odvojite bjelanjke i napravite čvrsti snijeg
- miksajte žumanjke, šećer i maslac
- dodajte brašno, pa mlijeko
- na samom kraju lagano rukom umiješajte bjelanjke
- stavite peći i nakon 15 minuta po površini kolača rasporedite višnje, vratite i pecite oko 60 minuta
Kolač dobro rashladite, posipajte šećerom u prahu i spreman je za serviranje!
Servus i uživajte :)



Oznake: kolači, vanilija, višnje


- 07:37 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

28.03.2017., utorak

TORTA S VIŠNJAMA

Pozdrav!
Ako trebate desert koji će biti jednostavan i brzo gotov nemojte se ni malo dvoumiti - ova torta je baš za vas!
Dovoljno je samo nekoliko osnovnih koraka da bi napravili ovu slasnu sočnu i osvježavajuću tortu!
Višnje su voće koje uvijek rado koristim za svoje slastice, a vi možete sami odabrati koje voće želite kombinirati za ovaj kolač.
Naravno, osim kao tortu možete ga ispeći i u obliku kolača u pekaču cca 20x30 cm.
Lagana aroma vanilije i osvježavajućih višanja sigurno će se svidjeti i svima vama koji je odlučite napraviti :)
Sastojci potrebni za izradu torte:
2 jaja
jogurt
2 vanil šećera
čaša od jogurta šećera
2 čaše glatkog brašna
pola praška za pecivo
pola čaše ulja
- izradite mikserom prvo šećer i jaja te smjesi polako dodajte ostale sastojke
- u kalup za torte izlijte smjesu i pecite je na 180*C dok ne dobije boju
- dok je još vruć biskvit napravite rupe s kuhačom u njemu i prelijte ga vrućim pudingom od vanilije
- kada se malo ohladi prekrijte tortu višnjama iz kompota i prelijte ih crvenim preljevom za torte
Kolač dobro ohladite i servirajte!
Servus i u slast :)



Oznake: torte, višnje, puding od vanilije


- 07:38 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

15.02.2017., srijeda

SOČNE KOŠARICE

Pozdrav!
Malene i slatke, prepune okusa vanilije i voća po vašem izboru, moj je izbor bila višnja!
Košarica od prhkog tijesta, lagana krema od vanilije i preljev od voća, desert koji će se svidjeti svakom!
Predivno izgledaju, savršen su izbor za druženja s prijateljima ili kao originalan poklon dragim ljudima!
Sastojci potrebni za izradu košarica:
P.S. Moram naglasiti da je s njima najviše posla, pa ako nemate vremena mogu se kupiti već gotove i preostaje vam samo napuniti ih s kremom!
200 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 jaje
malo soli
Zamijesite tijesto, tanko ga razvaljajte i izrežite kalupima.
Možete ih peći i u kalupu za muffine, mada ja radim s malim košaricama jer su tako slađe (možete se poslužiti i s kalupima za šape).
Pecite dok ne porumene i izvadite ih iz kalupića da se ohlade.
Sada nastupate vi, možete staviti u njih sve što poželite!
Ako ste u stisci s vremenom stavite u svaku malo džema, šlaga, naribajte čokoladu... sve je dozvoljeno :)
Moj izbor je ovaj put bila krema od vanilije za koju vam je potrebno:
2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
5 žlica šećera
Skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme izradite mikserom 500 ml vrhnja za šlag i dodajte kremi koja se ohladila.
Košarice napunite kremom i stavite po žlicu preljeva od višanja ili nekog drugog voća po vašem izboru!
Preljev od voća:
pola teglice višanja (kompot)
250 ml tekućine (soka ili vode ako koristite smrznuto voće)
5 žlica šećera
žlica gustina
Voće pomiješajte s tekućinom i šećerom te stavite kuhati. Kada zavrije dodajte gustin razmućen u malo vode.Kratko prokuhajte i kada se ohladi stavite na svaku košaricu žlicu preljeva!
Sočno i voćno, u slast :)
Servus!












Oznake: kolači, višnje, vanilija, prhke košarice


- 07:47 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

24.01.2017., utorak

PRHKA ŠTRUDLA S VIŠNJAMA

Pozdrav!
Hrskavo prhko tijesto i moj mirisni džem od višanja dali su savršen spoj koji ovaj desert čini fantastičnim!
Ideju za štrudlu i recept za tijesto sam pronašla na Majinom blogu koji pratim s zadovoljstvom jer ona zna kako se rade dobri kolači!
Originalni recept za nadjev od višanja možete potražiti kod nje, a ja sam ovu predivnu štrudlu napravila sa svojim džemom od višanja i ispala je fantastična!
Toplo, ukusno, mirisno, slatko... ovo je pravo zadovoljstvo za sve vas koji želite malo zasladiti i uljepšati svoju svakodnevicu :)
Sastojci potrebni za tijesto:
400 g brašna
pola žličice soli
150 g masti
2 žumanjka
3 žlice šećera
2 vanilin šećera
svježi kvasac
100 ml toplog mlijeka
Ugrijte mlijeko i žlicu šećera te dodajte kvasac i pričekajte desetak minuta da se digne.
Mikserom izradite mast, šećer i žumanjke te dodajte brašnu u koje ste prethodno umiješali kvasac.
Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta.
Tanko ga razvaljajte u pravokutnik veličine 30x40 cm i premažite nadjevom od višanja. Jedan kraj duže strane ostavite bez nadjeva oko 5 cm i zarolajte štrucu prema tom kraju.
Krajeve štrudle pritisnite blago s prstima da nadjev ne izlazi van i ostavite je još 30-tak minuta da se diže.
Ugrijte pećnicu na 180*C i pecite štrudlu oko 45 minuta tj.dok ne dobije lijepu boju,ohladite je i posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)






Oznake: kolači, štrudla, višnje, prhko


- 07:51 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

25.11.2016., petak

SOČNA TORTA

Pozdrav!
Nedavno sam radila mini kuglof kolačiće, ali ostalo mi je viška smjese, pa sam od nje ispekla malu torticu.
Pošto je tortica promjera samo 18 cm zaista je možemo zvati malom, ali bila je ukusnija od bilo koje torte koju sam radila u posljednje vrijeme.
Nadjenula sam je svojom omiljenom kremom od vanilije i prelila domaćim preljevom od višanja koji sam napravila ove jeseni.
Sve na kraju treba obilno preliti čokoladnim preljevom ili posipati nasjeckanim bademima!
Nešto ukusnije i sočnije ne možete poželjeti, to je upravo to!!!
Da vam ponovim sastojke za biskvit, a vi se sami odlučite kojom ćete je kremom ukrasiti!
Naravno, pošto sada radite samo tortu, a ne mini kolačiće ona može biti normalne veličine kalupa promjera 24 cm.
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte kakao, šećer i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Ovu smjesu možete koristiti za kuglofe, torte ili muffine jer je vrlo sočna i dugo ostaje svježa, svakako je probajte!
Servus i u slast :)

Oznake: torte, kakao, višnje, vanilija


- 22:21 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

07.10.2016., petak

PARFE KOLAČ

Pozdrav svima!
Već dugo radim parfe prema ovom receptu i vrlo je pouzdan jer uvijek ispadne dobro, pa ako vam dolaze gosti... Možete ga napraviti kao tortu u okruglom kalupu, dvobojan tako da u pola kreme stavite 3 žlice čokolade u prahu ili možete napraviti ovu moju novu voćnu izmišljenu varijantu. Kako god bilo, kolač je izdašan, lagan, sočan, a prije svega predivno izgleda i idealan je izbor za razna slavlja, rođendanske proslave i vesela druženja!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
5 jaja
prstohvat soli
2 žlice gustina
3 žlice kakaa
prašak za pecivo
100 g šećera
80 g maslaca
žlica arome vanilije
100 g krupno narezanih lješnjaka
Prvo miksajte bjelanjke s pinkom soli i ostavite sa strane. Žutanjke i šećer miksajte pa dodajte polako ostale sastojke. Maslac dodajte otopljen, a lješnjake popržene i grubo nasjeckane. Na kraju lagano, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko pola sata. Biskvit ohladite i prerežite na pola, ako ste ga pekli u kalupu za torte. Tko ga je pekao u uskoj tepsiji neka ga ostavi da se samo ohladi.
Parfe krema:
5 žumanjaka
200 g šećera
2 vanil šećera
400 ml mlijeka
30 g želatine + 150 ml vode
700 ml slatkog vrhnja
Žumanjke i šećere izradite mikserom i prelijte toplim mlijekom te sve skupa stavite na vatru i malo prokuhajte.
Kada se ohladi dodajte smjesi želatinu zagrijanu u 150 ml vode. Sada je trenutak da smjesu podijelite na dva dijela ako želite dio čokoladnog parfea. U pola kreme samo dodajte 3 žlice čokolade u prahu i dobro promiješajte.
Kada se sve skupa malo ohladi ručno umiješajte izrađeni šlag od slatkog vrhnja.
Kremu možete samo preliti preko biskvita i staviti preko noći u frižider da se stisne.
Pošto sam napravila domaći džem od višanja koji obožavam, prvo sam s njim premazala biskvit, pa tek onda stavila parfe kremu.
Lagano sam ukrasila kolač crvenim preljevom za torte, ali to je završni tač koji prepuštam vama i vašoj kreativnosti.
Kolač možete rezati okruglom modlom, kao kocke ili je to pak predivna torta!
Servus i nadam se da ćete uživati u ovom laganom parfe kolaču :)






Oznake: kolači, parfe krema, vanilija, višnje


- 21:39 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

05.09.2016., ponedjeljak

ŠTRUDLA OD VIŠANJA

Pozdrav svima!
Višnja nas je ove godine opet bogato podarila. Višanja je bilo za džem, višnjevaču, kompot, ali i za štrudlu koja je jedan od omiljenih kolača mojih ukućana. Uz ovaj slasni domaći kolač i mirise višanja, cimeta i vanilije često uživamo, a posebno kada se nađe vremena za izradu domaćih kora. Znam da je to teško izvedivo uz današnji ritam života, ali kada vas miris domaće štrudle vrati u sretne dane djetinjstva vašem zadovoljstvu neće biti premca :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
1 kg glatkog brašna
2 žličice soli
600 ml vode
2 žlice octa
100 g otopljenog maslaca - za premazivanje
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite ga u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji.
Za to vrijeme napravite nadjev:
1 kg očišćenih višanja
150 g šećera
2 pudinga od vanilije
cimet, vanil šećer
Puding u prahu posipajte preko višanja, dodajte šećer, cimet i vaniliju te dobro promiješajte.
Postupak izrade:
Stol prekrijte stoljnjakom i polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van. Zbog octa je tijesto jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite i možete ih ponovo premijesiti te iskoristiti opet.
Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti.
Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca i posipajte s malo krušnih mrvica. Rasporedite pola nadjeva po tijestu i zarolajte pomoću stolnjaka prvo jednu stranu prema sredini, pa onda drugu.



Prerežite štrucu na tri dijela i premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne jedna velika tepsija sa šest štruca štrudla.

Premažite ih s maslacem i pecite na 190*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu!
Od odrezanih ostataka koje ste premijesili i ostavili da malo odstoje možete napraviti malu štrudlu od sira, jabuka ili krumpira. Ponovo razvucite i taj treći list tijesta, premažite ga omiljenim nadjevom i zarolajte ne do sredine nego skroz do kraja. Složite ga u okruglu posudu za pečenje da izgleda poput spirale, premažite maslacem i pecite dok ne dobije lijepu boju!
Neki su uživali u slasnoj štrudli od višanja, a ja u slanoj zagorskoj bučnici!



Servus i lijep pozdrav uz ovaj mali podsjetnik na naše tradicionalne delicije :)








Oznake: štrudla, domaće kore, višnje


- 09:04 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

18.07.2016., ponedjeljak

LAGANI KOLAČ S VIŠNJAMA

Pozdrav svima!
Ovaj ljetni desert namijenjen je svim ljubiteljima laganih voćnih kolača. Sočni kolač, pun okusa i svježine od višanja zasladite pudingom od vanilije i uživajte u okusima ljeta. Brzi desert kojeg je vrlo jednostavno napraviti idealan je izbor za vruće ljetne dane. Možete ga napraviti u kalupu ili samo kremom napuniti čaše što je vrlo dekorativno, ali i sigurnije jer se tako kolač neće raspasti ako vam krema ispadne malo mekša. Zaista vam je malo vremena potrebno za ovo hladno i slatko ljetno osvježenje!
Sastojci potrebni za kremu od višanja:
Staklenku kompota od višanja procijedite i izmjerite koliko ima tekućine. Treba vam 800 ml tekućine, tako da dodate vode do te količine. Toj tekućini dodajte višnje i 9 žlica šećera te kuhajte desetak minuta. Zatim dodajte 8 žlica griza i kuhajte još 5 minuta dok se ne zgusne te izlijte u navlaženu tepsiju ili napunite do pola čaše za desert.
Krema od vanilije:
Skuhajte dva pudinga od vanilije prema uputstvu na vrećici i u vruće dodajte jedan maslac. Dobro izradite mikserom i prelijte preko kreme od višanja.
Ostavite da se dobro ohladi i ukrasite slatkim vrhnjem, svježim voćem, čokoladom...
Servus i uživajte u ovom osvježavajućem kolaču :)










Oznake: hladna krema, višnje, vanilija


- 08:55 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

12.02.2016., petak

TORTA SA SIROM I VIŠNJAMA

Pozdrav svima!
Ostala sam vam dužna recept za ovu malu slatku torticu. Vrlo je jednostavna i lagana, a možete je raditi u različitim varijantama, kao tortu, roladu ili kolač na kocke. Toliko je mekana i fina da će oduševiti i one koji baš nisu ljubitelji slastica. Pošto nam je Valentinovo blizu ispekla sam ovaj kolač u obliku srca što vam može poslužiti kao još jedna ideja za poklon voljenoj osobi. Inače ovaj kolač izgleda kao pita, posut samo šećerom u prahu, ali za ovu posebnu prigodu sam ga ukrasila preljevom od višanja da bude crvene boje-boje ljubavi! Napravite je i usrećite nekog tko voli lagane deserte!
Sastojci potrebni za biskvit:
5 jaja
5 žlica šećera
2 vanil šećera
5 žlica glatkog brašna
prašak za pecivo
5 žlica ulja
Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka. Zatim miksajte posebno žumanjke i šećer,dodajte ulje i na kraju brašno. Polako ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte u kalup koji ste prethodno obložili pek papirom. To može biti kalup za torte ili mali uski lim za pečenje. Pecite biskvit na 200*C oko 15-tak minuta, dok ne porumeni, ohladite ga i razrežite na pola.
Nadjev:
500 g svježeg sira
500 ml slatkog vrhnja
4 žlice šećera u prahu
naribane korice od limuna
Sve sastojke promiješajte mikserom i premažite kremom donju koru te poklopite drugom. Sada možete samo posipati šećerom u prahu ili napraviti preljev od omiljenog voća. Moj je od višanja jer ih svi u obitelji volimo!
Preljev od voća:
Uzela sam pola višanja iz teglice od kompota
250 ml tekućine (soka ili vode ako koristite smrznuto voće)
5 žlica šećera
žlica gustina
Voće pomiješajte s tekućinom i šećerom te stavite kuhati. Kada zavrije dodajte gustin razmućen u malo vode.Kratko prokuhajte i kada se ohladi prelijte po kolaču ili u ovom slučaju, torti!
Servus i uživajte u vikendu ;)



Oznake: torta, sir, višnje


- 07:36 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se