Gurmanka

23.08.2018., četvrtak

ŠTRUDLA OD JABUKA




Što napraviti kada ti susjeda daruje punu vrećicu domaćih jabuka nego ignorirati vrućinu i ispeći ukusnu i slasnu štrudlu na sveopće zadovoljstvo ukućana :)

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, štrudla, jabuke, cimet


- 13:10 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

17.05.2018., četvrtak

ŠTRUDLA OD TREŠANJA





... od prvih (susjedovih), slatkih kao med, vruća i mirisna :)

Oznake: kolači, štrudla, trešnje


- 19:42 - Komentari (41) - Isprintaj - Link

24.01.2017., utorak

PRHKA ŠTRUDLA S VIŠNJAMA

Pozdrav!
Hrskavo prhko tijesto i moj mirisni džem od višanja dali su savršen spoj koji ovaj desert čini fantastičnim!
Ideju za štrudlu i recept za tijesto sam pronašla na Majinom blogu koji pratim s zadovoljstvom jer ona zna kako se rade dobri kolači!
Originalni recept za nadjev od višanja možete potražiti kod nje, a ja sam ovu predivnu štrudlu napravila sa svojim džemom od višanja i ispala je fantastična!
Toplo, ukusno, mirisno, slatko... ovo je pravo zadovoljstvo za sve vas koji želite malo zasladiti i uljepšati svoju svakodnevicu :)
Sastojci potrebni za tijesto:
400 g brašna
pola žličice soli
150 g masti
2 žumanjka
3 žlice šećera
2 vanilin šećera
svježi kvasac
100 ml toplog mlijeka
Ugrijte mlijeko i žlicu šećera te dodajte kvasac i pričekajte desetak minuta da se digne.
Mikserom izradite mast, šećer i žumanjke te dodajte brašnu u koje ste prethodno umiješali kvasac.
Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta.
Tanko ga razvaljajte u pravokutnik veličine 30x40 cm i premažite nadjevom od višanja. Jedan kraj duže strane ostavite bez nadjeva oko 5 cm i zarolajte štrucu prema tom kraju.
Krajeve štrudle pritisnite blago s prstima da nadjev ne izlazi van i ostavite je još 30-tak minuta da se diže.
Ugrijte pećnicu na 180*C i pecite štrudlu oko 45 minuta tj.dok ne dobije lijepu boju,ohladite je i posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)






Oznake: kolači, štrudla, višnje, prhko


- 07:51 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

14.10.2016., petak

ZA LASTAVICU - VRUĆA ZAGORSKA BUČNICA

Pozdrav svima!
Draga Lastavice ovo je recept po kojem ja pravim bučnicu, a prilagođen je ukusu moje mlađe kćeri koja posebno uživa u tom tradicionalnom desertu.
Tajna svake dobre bučnice je u domaćim i svježim sastojcima, tako da prvo treba prošvrljati po placu i kod kumica potražiti domaći sir i buču, po mogućnosti već naribanu :)
Izbor buče je vrlo bitan, a to nikako nisu ove nove fensi buče stranih imena Hokkaido, Butternut, Halloween... Mi trebamo običnu uljnu buču koja raste među kukuruzima, tzv. vulgaris buča je najbolja za izradu bučnice.
Istina, kumice je naribaju jako krupno jer neki vole da im buča dominira u okusu, dok moja draga kćer voli da taj okus bude diskretan, ali ipak dovoljno naglašen, pa ti sad vidi koliko je staviti :)
Naravno, s iskustvom sam došla do idealnog omjera buče i sira koji nama odgovara, a ostali neka prilagode omjer prema svom ukusu.
Slijedeća vrlo bitna stavka su kore, ispravak, najbitnija stavka su kore.
Dakle, domaća bučnica zahtijeva i domaće kore, pa je ne radim ako nisam posebno motivirana za igru s tijestom. Mogu vam poslužiti i deblje kupovne kore ako ste u žurbi, ali potpuni doživljaj je kada cijeli postupak napravim sama, vlastitim rukama, opet kaže moja Kata :)
Zaključak je da bučnica nije nešto što ćete napraviti na brzinu, ispeći i pojesti! Treba uživati u pripremi bučnice, a u mojoj kuhinji je to svojevrstan ritual kojem pristupam izuzetno odgovorno i s posebnom pažnjom jer na kraju krajeva ipak je moja mama Zagorka, pa je ne smijem iznevjeriti kod pripreme te tradicionalne delikatese :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
1 kg glatkog brašna
2 žličice soli
600 ml vode
2 žlice octa
100 g otopljenog maslaca - za premazivanje
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite ga u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji.
Za to vrijeme napravite nadjev:
kilogram svježeg sira
500 g naribanih buča
4 jaja
400 ml domaćeg vrhnja
soli po želji, malo bibera
Naribanu buču posolite i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Dobro je ocijedite i dodajte ostalim sastojcima nadjeva.
Postupak izrade kora:
Stol prekrijte stoljnjakom i polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van. Zbog octa je tijesto jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite i možete ih ponovo premijesiti te iskoristiti opet.
Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti.
Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca i rasporedite pola nadjeva po tijestu i zarolajte pomoću stolnjaka prvo jednu stranu prema sredini, pa onda drugu. Na slici je tijesto zarolano do kraja, samo s jedne strane jer je tako hrskavije. Kada rolate s obje strane imam dojam da je bučnica mekša, a vi kao želite.
Prerežite štrucu na tri dijela i premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne jedna velika tepsija sa šest štruca bučnice.
Štruce premažite s komadićima maslaca, pa pecite na 190*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu!
Pred kraj je izvadite i premažite s vrhnjem te kratko zapecite!
P.S. Pošto sam obećala Lasti ovaj recept nemam sliku cijele bučnice nego jednu malu zarolanu u zvrk koja je jednako ukusna ako ne i bolja :)
Servus i u slast :)







Oznake: kolači, bučnica, štrudla


- 07:51 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

05.09.2016., ponedjeljak

ŠTRUDLA OD VIŠANJA

Pozdrav svima!
Višnja nas je ove godine opet bogato podarila. Višanja je bilo za džem, višnjevaču, kompot, ali i za štrudlu koja je jedan od omiljenih kolača mojih ukućana. Uz ovaj slasni domaći kolač i mirise višanja, cimeta i vanilije često uživamo, a posebno kada se nađe vremena za izradu domaćih kora. Znam da je to teško izvedivo uz današnji ritam života, ali kada vas miris domaće štrudle vrati u sretne dane djetinjstva vašem zadovoljstvu neće biti premca :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
1 kg glatkog brašna
2 žličice soli
600 ml vode
2 žlice octa
100 g otopljenog maslaca - za premazivanje
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite ga u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji.
Za to vrijeme napravite nadjev:
1 kg očišćenih višanja
150 g šećera
2 pudinga od vanilije
cimet, vanil šećer
Puding u prahu posipajte preko višanja, dodajte šećer, cimet i vaniliju te dobro promiješajte.
Postupak izrade:
Stol prekrijte stoljnjakom i polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van. Zbog octa je tijesto jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite i možete ih ponovo premijesiti te iskoristiti opet.
Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti.
Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca i posipajte s malo krušnih mrvica. Rasporedite pola nadjeva po tijestu i zarolajte pomoću stolnjaka prvo jednu stranu prema sredini, pa onda drugu.



Prerežite štrucu na tri dijela i premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne jedna velika tepsija sa šest štruca štrudla.

Premažite ih s maslacem i pecite na 190*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu!
Od odrezanih ostataka koje ste premijesili i ostavili da malo odstoje možete napraviti malu štrudlu od sira, jabuka ili krumpira. Ponovo razvucite i taj treći list tijesta, premažite ga omiljenim nadjevom i zarolajte ne do sredine nego skroz do kraja. Složite ga u okruglu posudu za pečenje da izgleda poput spirale, premažite maslacem i pecite dok ne dobije lijepu boju!
Neki su uživali u slasnoj štrudli od višanja, a ja u slanoj zagorskoj bučnici!



Servus i lijep pozdrav uz ovaj mali podsjetnik na naše tradicionalne delicije :)








Oznake: štrudla, domaće kore, višnje


- 09:04 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO