Gurmanka

04.05.2017., četvrtak

ŠTAPIĆI SA SJEMENKAMA

Pozdrav!
Pred vama je burna večer, dolazak hrpe prijatelja koji glasno zahtijevaju grickalice i hladno pivo uz večerašnju partiju karata :)
Brzo i jednostavno rješenje je pred vama, ove štapiće sa sjemenkama je zaista lako i brzo napraviti baš svima, čak i ako ste najveća šeprtlja u kuhinji :):)
Tijesto možete zamijesiti i pomoću miksera, nema kvasca i petljanja oko dizanja, a to čak i ne moraju biti štapići, samo izrežite razvaljano tijesto običnom čašom ili s nekom veselom modlom za kekse!
Ako vam se ne svidi okus dok su još topli ne brinite, kada se ohlade postaju gotovo savršeni - ukusni i hrskavi!
Za receptom sam posegnula u arhivu samo sam ovaj put promijenila omjer brašna i napravila ih od 250 g integralnog i 250 g bijelog brašna i vrlo sam zadovoljna kako su ispali!
Ako volite male slane zalogajčiće svakako ih napravite, a recept možete potražiti ovdje!
Servus i u slast :)


Oznake: kruh i peciva, štapići, sjemenke, Slano


- 07:39 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

05.05.2016., četvrtak

ŠTAPIĆI SA SJEMENKAMA

Pozdrav svima!
Nedavno sam dobila ovaj recept kojim se jednoglasno oduševila cijela moja obitelj. Ovi slani hrskavi prutići su idealni za druženja i veselje, a osobito će u njima uživati muški dio ekipe jer se izvrsno slažu s hladnim pivom ili vinom! Morate ih svakako isprobati i vjerujte mi da vas neće razočarati!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
400 g glatkog bijelog brašna
100 g integralnog brašna
pola praška za pecivo
2 žličice soli
125 ml maslinovog ulja
125 ml suncokretovog ulja
250 ml bijelog vina
Zamijesite tijesto i odmah ga razvaljajte na pola centimetra debljine i posipajte sjemenkama sezama. Uzmite papir za pečenje i pomoću njega okrenite tijesto na drugu stranu te ga posipajte sjemenkama lana. Sada izrežite od tijesta trakice duge 10 centimetara i široke 1.5 centimetar. Trakice morate zafrkati i slagati na lim za pečenje te ih pecite na 200*C oko 30 minuta dok porumene!
Ljepota ovog recepta je u tome što se možete igrati sa raznim vrstama brašna i sjemenki, napravite štapiće od svojih omiljenih sastojaka i javite mi vaše dojmove!
Servus i uživajte :)


Oznake: Slano, štapići, sjemenke, grickalice


- 07:14 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

02.12.2015., srijeda

KRUH S LUKOM :)

Dobro vam jutro, mili moji!
Netko je rekao da nam je kruh više od hrane, on je i lijek i prijatelj! Od malo brašna, vode i soli uz poseban dodatak luka napravite još jednu malu čaroliju. Ovaj predivan, hrskavi i mirisan kruščić će vas sigurno oduševiti!
Postupak: Na 3 žlice maslinovog ulja prodinstajte narezanu glavicu luka. Dodajte mu i bijeli dio od mladog luka, a zeleni dio nasjeckajte i stavite sa strane. Posolite i dinstajte tako dugo dok se malo ne karamelizira, te ohladite.
Tijesto: 500 g glatkog brašna
žlica soli
germa
320 ml mlake vode
karamelizirani luk i lišće od luka
U mlakoj vodi razmutite germu i žlicu šećera, a kada se digne dodajte u brašno te s ostalim sastojcima zamijesite tijesto.Prvi put ga pustite da se diže 1 sat, premijesite, zarolajte u željeni oblik i stavite u pleh za pečenje (15*25). Malo posolite i posipajte sa nasjeckanim listovima mladog luka.Ostavite ga da se malo digne te stavite peći oko 25 minuta na 230*C.
Pojedite ga toplog, užitak je neprocjenjiv!
Servus :)

Oznake: kruh s lukom, pecivo, Slano


- 08:52 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

27.11.2015., petak

Sarma :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Ovi hladni zimski dani su idealni za taj gastro užitak koji zovemo - sarma! Ona nas odvodi u prošlost, u dane kada su se obitelji češće družile, kada se okupljalo uz čašu dobrog vina i finu hranu. Možda ovi blagdani i baš ova sarma dozovu ta lijepa prošla vremena!
Ovaj pravi raj za gurmane se često nađe na mom stolu jer ju svi obožavamo. Svatko je radi na svoj način, a moja verzija je "vulgaris"- bez sušenog mesa, slanine i ostalih dodataka.Na 1 kg faširanog mesa (pola junetina, pola svinjetina) stavim šalicu riže, 1 jaje, malo nasjeckanog luka i začine- sol,papar i vegetu. Odvojim listove od glavice kiselog kupusa, operem ih i slažem sarmice. Dno velikog lonca prekrijem narezanim kupusom, pa sarme, a na vrh ide opet narezani kupus. Zalijem s vodom, toliko da ih prekrije, stavim vegetu i 2 žličice crvene paprike. Kuham ih u Delimano loncu pa su moje sarme gotove vrlo brzo, oko 30-tak minuta.Obavezan prilog je pire krumpir jer mojim curama je to onaj zadnji "tač" za idealnu sarmu.
Servus :)

Oznake: sarma, glavno jelo, Slano


- 08:54 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

19.11.2015., četvrtak

Vrući pileći ujušak :)


Pozdrav svima, mili moji!
Kada ovaj vrući ujušak iznesemo na stol on odmah umanjuje sve naše nevolje.Pileći ujušak je jedan interesantan izlet u svijet juha koji uglavnom završava kao bistra ili krem varijanta. Jednostavan je za pripremu, a lako se može prilagoditi vašim omiljenim namirnicama.
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte pileće meso,u ovom slučaju batke, i izvadite ga u jednu posudu. Na istoj masnoći prodinstajte pola glavice narezanog luka, dodajte 2 mrkve narezane na kolutiće, 1 peršin, 1 krumpir narezan na kockice, malo korabe ili što već nađete u frižideru. Podlijte s malo vode i vratite meso da lagano krčka. Nakon 15-tak minuta dodajte vode do kraja i zgusnite ujušak s jednom žlicom brašna i malo crvene paprike. Ukuhajte glatke noklice i začinite ga prema želji.
Uživajte u ovom toplom, domaćem obroku!
Servus:)

Oznake: pileći ujušak, varivo, ručak, Slano


- 11:59 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

12.11.2015., četvrtak

Margarinske pogačice :)

Pozdrav svima dragi moji!
Danas je dan za poseban recept.Pogačice sam radila jučer za proslavu Martinja i upotpunile su kvalitetno vino koje smo pili - pozdrav kumu Ivici! Neću reći da je lagan i jednostavan recept jer je potrebno malo više truda i obavezno brašno Farina za uspjeh. Neka vam se nađe kada budete imali želju poigrati se sa brašnom :)
Ako imate neki stari, domaći recept pošaljite ga u inbox, hvala.
Za tijesto nam je potrebno:
1 kg glatkog Farina brašna
2 jaja
2.5 dcl vrhnja
1 svježa germa
250 g margarina
4 dcl mlijeka
2 i 1/2 žličice soli
- zamijesiti tijesto i ostaviti da se digne
- smjesu margarina podijeliti na 4 dijela
- tijesto razvaljati na 2 cm debljine i premazati 1/4 margarina
- poklopiti ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana
- ostaviti 1/2 h da odstoji pa ponoviti postupak ( ukupno mazati 4 puta)
- na kraju razvaljati na 3 cm debljine, rezati kalupom (čašom), složiti u tepsiju i premazati jajetom
- opet čekati 1/2 h da se dignu pa peći dok ne porumene!
Idealne su za druženja, piknike,rođendane...
Servus :)





Oznake: margarinske pogačice, Slano, predjelo


- 09:45 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

23.10.2015., petak

FOCCACIA - TANKA POGAČA


Danas imam za vas, dragi moji, jedan jednostavan, ali ipak originalan recept.
Ispekla sam foccaciu ( da pojednostavimo, zovimo je samo pogačom) koja je savršena za posne dane, ali i za iznenadne goste.
Pogača je gotova za tren (ne treba je čekati da se digne).Nakon što ju ispečete, još vruću,premažite maslinovim uljem.
Pored nje narežite finog sira, a večeru s prijateljima završite uz kapljicu vrhunskog vina.
Može li bolje od tog!
Sastojci za pogaču:
500 g oštrog brašna
2 žličice soli
1 svježa germa
80 ml maslinovog ulja
250 ml tople vode
- zamijesiti tijesto i odmah razvaljati u okrugli kalup
- premazati uljem, napraviti rupice, posuti ružmarinom i krupnom solju
- po želji utisnuti masline ili cherry rajčice
Peći dok pogača ne porumeni, izvaditi je i premazati maslinovim uljem.
Servus :)

Oznake: pogača, foccacia, Slano, posno


- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2017  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se