Gurmanka

16.05.2017., utorak

ČOKOLADNA ROLADA

Pozdrav!
Danas imam za vas jednu jednostavnu, ali okusom bogatu čokoladnu poslasticu koja će, uvjerena sam zadovoljiti sve ljubitelje čokolade!
Ukusan sočan čokoladni biskvit ispunjen je laganim mousseom i preliven čokoladnom glazurom!
Jednostavno je, ovo morate svakako isprobati!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
60 g glatkog brašna
3 žlice kakaa
prašak za pecivo
1/2 žličice soli
4 jaja
140 g šećera
žličica instant kave
20 ml ulja
- zagrijte pećnicu na 180*C i obložite pek papirom lim veličine 30x40 cm
- sve suhe sastojke pomiješajte u jednoj posudi
- u drugoj mikserom izradite prvo jaja i šećer te dodajte ulje i žličicu instant kave
- polako umiješajte suhe sastojke i smjesu raširite na lim za pečenje
- biskvit pecite oko 10-tak minuta ( provjerite čačkalicom)
- odmah ga prvo odvojite od papira, a zatim ponovo zarolajte u taj isti papir i ostavite da se hladi dok vi napravite kremu
Sastojci potrebni za kremu:
150 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja izrađenog u šlag
- otopite u mikrovalnoj čokoladu i 120 ml tekućeg vrhnja
- kada se malo ohladi umiješajte otopljenu čokoladu u šlag i ručno sve dobro pomiješajte
- biskvit premažite s kremom i ponovo zarolajte te stavite u frižider da se dobro ohladi
- prije serviranja prelijte ga čokoladnom glazurom
Sastojci potrebni za glazuru:
30 g čokolade
30 ml slatkog vrhnja
- otopite u mikrovalnoj i njome ukrasite roladu
- možete je i samo posipati kakaom ili ukrasiti svježim voćem
Servus i u slast :)


Oznake: kolači, rolada, čokolada, mousse


- 07:43 - Komentari (36) - Isprintaj - Link

22.12.2016., četvrtak

MEDENA ROLADA

Pozdrav!
Danas imam za vas još jedan prijedlog, ali ovaj put za tradicionalni božićni kolač od meda!
Mekana i sočna rolada puna je aroma meda i cimeta, miriše na snijeg i zimu, na blagdane!
Premažite je obilno kremom od šlaga i posipajte cimetom, zadovoljstvo ovim jednostavnim kolačem će vas iznenaditi!
Sastojci potrebni za roladu:
3 jaja
100 ml meda
žlica otopljenog maslaca
30 g šećera
120 g brašna
1/4 žličice sode
žlica cimeta
prstohvat soli
Krema:
300 ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera u prahu
žlica cimeta
Postupak izrade:
Odvojite bjelanjke i izradite od njih i šećera čvrsti snijeg.
Mikserom izradite žumanjke, med i maslac dok ne postanu svijetle boje te toj smjesi dodajte brašno i sodu.
Na samom kraju lagano umiješajte rukom snijeg od bjelanjaka u žutu smjesu i stavite peći na lim za pečenje obložen pek papirom.
Veličina lima neka bude cca. 37x25 cm, a biskvit pecite oko 12 minuta (probajte čačkalicom)!
Kada ga izvadite ostavite ga nekoliko minuta da se rashladi, odvojite od papira za pečenje, ali odmah ponovo zarolajte u taj isti papir da se ohladi. Ne brinite ako malo negdje pukne, kada je premažete kremom ništa se neće primjetiti!
Ohlađeni biskvit premažite s 2/3 kreme i zarolajte te premažite ostatkom kreme.
Lagano ga posipajte cimetom i ostavite da se dobro ohladi!
Servus i uživajte u ovoj svečanoj, ali jednostavnoj blagdanskoj roladi :)

Oznake: kolači, rolada, med, cimet, LAG


- 08:54 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

17.10.2016., ponedjeljak

ROLADA OD BANANA

Pozdrav svima!
Mačje oči, taj dobro poznati okus iz djetinjstva, vrijeme dok još nismo poznavali nutellu i oreo kekse!
Kolač kojem smo se veselili jer banane su bile rijetko viđeno voće, bilo je to ipak vrijeme štrudli i pita od jabuka!
Rolada od banana je jednostavna, ali ukusna i sočna mada u ovoj verziji nema dva oka nego samo jedno što je dodatno pojednostavljuje. Moja obitelj uživa u ovom kolaču, pa ga često radim za razne svečanosti, druženja ili samo iz gušta!
Napravite ga i vi, sigurno ćete biti zadovoljni!
Sastojci potrebni za biskvit:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
2 žlice kakaa
pola praška za pecivo
prstohvat soli
Izradite snijeg od bjelanjaka, a žumanjke i šećer dobro izradite mikserom. Dodajte brašno, prašak i kakao te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit izlijte na pek papirom obloženu usku tepsiju i pecite 15- tak minuta. Odmah ga okrenite i odvojite od papira, ali ga odmah ponovo zarolajte u papir, bitno je da ste ga odlijepili dok je još bio vruć.
Krema:
2 cijela jaja
150 g šećera
150 ml mlijeka
150 g maslaca
3 banane
Umutite cijela jaja, mlijeko i šećer te stavite kuhati na paru i miješajte dok ne dobijete gustu kremu. Kada se malo ohladi dodajte joj izrađeni maslac. Pošto mi volimo čokoladu u kremu sam pri kraju kuhanja dodala 100 g čokolade.
Ohlađeni biskvit premažite kremom, stavite na kraj banane i ponovo zarolajte. Premažite ga ostatkom kreme i prelijte čokoladnom glazurom te ukrasite prema želji!
Glazura:
100 g čokolade, 20 g maslaca i žlica ulja!
Servus i u slast :)




Oznake: kolači, rolada, banane, čokolada


- 08:57 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

07.07.2016., četvrtak

ROLADA S BANANAMA

Pozdrav svima!
Ovaj kolač smo nekada često imali na stolu, ali neke nove delicije su ga lagano pogurale u zaborav. Međutim, pošto je to omiljen kolač mog supruga često ga pripremam na radost svih mojih ukućana. Rolada s bananama koju još nazivamo i Mačje oči je sočan osvježavajući kolač koji je neizostavan dio bilo kojeg svečanog trenutka moje obitelji. Kombinacija čokolade i banana oduvijek nas je sve oduševljavala, pa stoga i volimo uživati u ovoj mirisnoj laganoj roladi. Pridružite nam se i vi!
Sastojci potrebni za izradu rolade:
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice brašna
pola praška za pecivo
3 žlice kakaa
prstohvat soli
Krema:
2 cijela jaja
150 g šećera
150 ml mlijeka
150 g maslaca
3 banane
Izradite žumanjke i šećer te im dodajte brašno i kakao. Snijeg od bjelanjaka, koji ste posebno istukli, ručno lagano umiješajte u smjesu za biskvit i izlijte u veliki pleh za pečenje obložen pek papirom. Biskvit pecite oko 25 minuta na 200*C. Pustite ga da se malo ohladi te skupa s papirom zarolajte s obje kraće strane prema unutra.
Za vrijeme dok se biskvit hladi pripremite kremu:
Umutite cijela jaja, mlijeko i šećer te stavite kuhati na paru i miješajte dok ne dobijete gustu kremu. Kada se malo ohladi dodajte joj izrađeni maslac. Pošto mi volimo čokoladu u kremu sam pri kraj kuhanja dodala 100 g čokolade.
Ohlađeni biskvit premažite kremom, stavite na kraj banane i ponovo zarolajte. Premažite ga ostatkom kreme i prelijte čokoladnom glazurom te ukrasite prema želji!
Glazura:
100 g čokolade, 20 g maslaca i žlica ulja!
Servus i uživajte u ovom starom klasiku :)


Oznake: Mačje oči, rolada, čokolada, banane


- 08:38 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

15.04.2016., petak

ROLADA S JAGODAMA

Pozdrav svima!
Ne želim propustiti sezonu jagoda, a da ne isprobam neki novi recept. Pošto uživam u okusu i izgledu rolada napravila sam jednu od jagoda. Ovo je lagan i sočan kolač savršen za tople dane proljeća. Nadam se da ćete se složiti da izgleda impresivno, a okus mu je nevjerojatan, naprosto se topi u ustima. Biskvit od vanilije, marmelada od svježih jagoda i lagana mascarpone krema će sigurno potaknuti i vas da pripremite ovaj predivan desert za svoju obitelj i goste!
Sastojci potrebni za biskvit:
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo
pola žličice soli
4 jaja
120 g šećera
žlica arome vanilije
50 g rastopljenog maslaca
Izradite mikserom sve sastojke počevši s jajima i šećerom, dodajte rastopljeni maslac i brašno te izlijte smjesu u papirom obložen lim veličine 30x40cm. Pecite biskvit na 180*C oko 15 minuta, izvadite i nakon par minuta odvojite od papira, ali ponovo ga zarolajte u isti papir i ostavite da se ohladi.
Marmelada od jagoda:
300 g jagoda
50 g šećera
žlica vode
Narežite jagode i stavite ih kuhati sa šećerom i vodom. Lagano ih pritisnite s kuhačom da se ubrza proces i kuhajte dok se ne zgusnu,oko 15 minuta. Ostavite marmeladu da se ohladi.
Krema od sira:
200 g sira mascarponea
150 ml slatkog vrhnja
4 žlice šećera u prahu
žlica arome vanilije
Napravite šlag od vrhnja i dodajte ga siru,šećeru i vaniliji.
Sada odmotajte biskvit i premažite ga prvo marmeladom od jagoda, pa zatim kremom od sira. Lagano ga zamotajte i ostavite nekoliko sati da se stegne.
Posipajte ga šećerom u prahu, ukrasite sa svježim jagodama i opustite se u ugodnom društvu!
Servus :)

Oznake: rolada, jagode, mascarpone, vanilija


- 20:56 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

21.02.2016., nedjelja

BAKINA ROLADA S LIMUNOM

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za slasnu i neodoljivu roladu s limunom. Mekana je i lagana, a krema od sira je čini još posebnijom. Vrlo je jednostavna, kore se lagano savijaju a možete je premazati svojom omiljenom kremom. Koristila sam kremu od mascarponea, limuna i šlaga što mi idealno odgovara uz ovaj lagani biskvit. Umjesto limuna možete dodati žličicu cimeta koji će isto tako obogatiti kremu od sira. Najbitnije je da ste vi zadovoljni sa svojom roladom koja izgleda tako svečano, a tako je jednostavna!
Sastojci potrebni za biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
2 vanil šećera
3 žlice glatkog brašna
pola praška za pecivo
3 žlice ulja
Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka. Miksajte žumanjke i šećer, dodajte ulje i brašno te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite biskvit u limu na pek papiru oko 15 minuta na 200*C dok ne porumeni. Ostavite ga minutu i skupa sa papirom zarolajte u roladu dok je biskvit još vruć.
Krema:
200 ml slatkog vrhnja
200 g mascarponea
naribane korice od limuna
4 žlice šećera u prahu
žlica arome vanilije
Izradite slatko vrhnje i šlag pomiješajte sa sirom. Dodajte ostale sastojke i premažite roladu, a možete narezati i svježeg voća. Ponovo je zarolajte i ukrasite ostatkom kreme, čokoladom ili nekim omiljenim preljevom. Možete je i samo posipati šećerom u prahu, jednako je ukusna kako god završili ovu slatku priču!
Servus i uživajte:)







Oznake: rolada, limun, mascarpone


- 09:39 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

26.12.2015., subota

BOŽIĆNA ROLADA


Pozdrav svima!
Danas je blagdan Sv. Stjepana i iskrena čestitka za svakog Štefa, Šteficu,Stjepana ili Štefaniju! Puno zdravlja i sreće im želim za njihov imendan!
Danas vam darujem jedan stari provjeren recept. Ponekad je pravo osvježenje kušati ovaj klasik, srneći hrbat. Jednostavan, običan, ali istovremeno i tako poseban. Novi gastro trendovi ga nisu uspjeli potisnuti i još uvijek s veseljem uživamo u njegovom sočnom i osvježavajućem okusu!
Sastojci potrebni za biskvit:
125 g maslaca
150 g mljevenih badema
50 g prezla
4 žlice šećera
100 g čokolade
60 g šećera u prahu
6 jaja
Omekšali maslac izraditi sa šećerom u prahu. Dodati otopljenu čokoladu i jedan po jedan žumanjak. Bjelanjke posebno miksati s nekoliko žlica šećera u prahu te dodati smjesi. Nakon miksanja ručno umiješati bademe i prezle. Kalup dobro podmazati margarinom i posuti prezlama te izliti gotovu smjesu.Pecite na 180*C oko 45 minuta, malo ohladiti i još dok je toplo izvaditi kolač iz kalupa.
Ohlađeni kolač prerežite uzdužno na pola i premažite marmeladom od marelica,te prelite čokoladnom glazurom i ukrasite bademima.
Glazura:
200 g čokolade
2 žlice ulja
Servus i uživajte:)








Oznake: srneći hrbat, kolač, rolada


- 09:52 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2017  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se