Gurmanka

05.12.2017., utorak

BLAGDANSKI KOLAČI-2


Pozdrav!
Danas imam za vas jedan od mojih omiljenih kolača koji ne mora nužno biti i blagdanski, za uživanje u njemu pogodno je bilo koje doba godine!
Prhki slasni kolačići s lješnjacima sigurno će zadovoljiti i sve vas ljubitelje slatkog zalogaja :)

TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA

Sastojci za prhko tijesto:
150 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
65 g šećera
vanil šećer
pola žličice soli
jaje
65 g margarina
Zamijesimo tijesto i razvaljamo ga kao tijesto za pitu u tepsiju cca. 40x30 cm. Premažite ga marmeladom od marelice.
Nadjev:
100 g maslaca
100 g šećera
vanil šećer
2 žlice vode
75 g mljevenih lješnjaka
125 g narezanih lješnjaka
Lagano rastopiti u posudi sastojke nadjeva i ostaviti da se malo ohladi. Za to vrijeme premazati tijesto marmeladom od marelice, preko marmelade rasporedite nadjev i pecite dok ne porumeni.
Kada se ohladi narežite trokutiće i vrhove im umočite u čokoladu!
Servus i uživajte:)




Oznake: trokutići s lješnjacima, prhko, marmelada od marelica


- 11:06 - Komentari (38) - Isprintaj - Link

24.01.2017., utorak

PRHKA ŠTRUDLA S VIŠNJAMA

Pozdrav!
Hrskavo prhko tijesto i moj mirisni džem od višanja dali su savršen spoj koji ovaj desert čini fantastičnim!
Ideju za štrudlu i recept za tijesto sam pronašla na Majinom blogu koji pratim s zadovoljstvom jer ona zna kako se rade dobri kolači!
Originalni recept za nadjev od višanja možete potražiti kod nje, a ja sam ovu predivnu štrudlu napravila sa svojim džemom od višanja i ispala je fantastična!
Toplo, ukusno, mirisno, slatko... ovo je pravo zadovoljstvo za sve vas koji želite malo zasladiti i uljepšati svoju svakodnevicu :)
Sastojci potrebni za tijesto:
400 g brašna
pola žličice soli
150 g masti
2 žumanjka
3 žlice šećera
2 vanilin šećera
svježi kvasac
100 ml toplog mlijeka
Ugrijte mlijeko i žlicu šećera te dodajte kvasac i pričekajte desetak minuta da se digne.
Mikserom izradite mast, šećer i žumanjke te dodajte brašnu u koje ste prethodno umiješali kvasac.
Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta.
Tanko ga razvaljajte u pravokutnik veličine 30x40 cm i premažite nadjevom od višanja. Jedan kraj duže strane ostavite bez nadjeva oko 5 cm i zarolajte štrucu prema tom kraju.
Krajeve štrudle pritisnite blago s prstima da nadjev ne izlazi van i ostavite je još 30-tak minuta da se diže.
Ugrijte pećnicu na 180*C i pecite štrudlu oko 45 minuta tj.dok ne dobije lijepu boju,ohladite je i posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)






Oznake: kolači, štrudla, višnje, prhko


- 07:51 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

03.02.2016., srijeda

MOZZARELLA JASTUČIĆI

Pozdrav svima!
Mozzarella je namirnica koju koristim puno i svugdje. Tog mekog, finog bijelog sira mora uvijek biti u mom frižideru jer nešto baš treba posipati, nešto napuniti ili je jednostavno treba narezati uz rajčicu i bosiljak, obilno preliti maslinovim uljem i samo uživati u njoj!
Mozzarella je blag i nježan sir prepoznatljivog okusa, pa je idealan za punjenje mojih malih hrskavih jastučića. Struktura prhkog tijesta i mekoća mozzarelle idealno pristaju jedno uz drugo, a ovaj put sam ih upotpunila sa okusom šunke. Ovoj kombinaciji odlično odgovara i špinat, ali i vi sami možete napraviti svoju dobitnu varijantu. Vjerujte, isplati se malo poigrati s brašnom zbog ovih finih i slasnih jastučića od mozzarelle!
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog brašna
2 jaja
200 ml mlijeka
pola svježe germe
2 žličice soli
200 g otopljenog maslaca
150 g naribane mozzarelle
100 g naribane šunke
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i germe, Dodajte ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže 30 minuta, razvaljajte na centimetar debljine i izrežite čašom. Na svaki krug stavite mozzarellu i šunku, preklopite i pritisnite vilicom rubove te složite na lim. Premažite žumanjkom i ostavite da se diže još 30-tak minuta te pecite na 200*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju!
Potrudite se, predobri su!
Servus i uživajte :)










Oznake: mozzarella, jastučići, prhko


- 07:57 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2017  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se