Gurmanka

18.04.2017., utorak

POGAČA OD KIFLICA

Pozdrav!
Kada poželim ukusnu i posebnu domaću pogaču samo moram posegnuti za stranicom Minjina kuhinjica jer gospođa Minja je nedostižna kraljica domaćih pogača!
Koliko god sam njenih recepata isprobala, nikada me nije razočarala niti s jednim :)
Ukusna, maštovita, hrskava i vruća, pogača od kiflica koju ćete sigurno voljeti!
Recept za pogaču možete pronaći ovdje!
Isproban recept i za svaku preporuku!
Servus i u slast :)



Oznake: pogača, kiflice, Minjina kuhinjica


- 07:28 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

07.12.2016., srijeda

KUKURUZNA PROJA



Pozdrav!
Proja, tradicionalan recept, jednostavan i ukusan!
Nekada su je ljudi pravili iz neimaštine, a danas je kukuruzna proja jedna posebna delikatesa!
Iznenadite vaše prijatelje i umjesto narezaka poslužite im kao predjelo toplu kukuruznu proju sa sirom, tako mirisnu i ukusnu da će svi poželjeti baš ovaj recept :)
Moram zahvaliti našoj blogerici Elly što mi ga je poslala jer zaista sam uživala u ukusu proje rađene po njenom obiteljskom receptu!
Možete je ispeći u manjoj tepsiji ili se poigrati različitim oblicima kao ja i razveseliti vaše prijatelje tradicionalnim jelom u novom modernijem ruhu :)
Sastojci potrebni za proju sa sirom:
4 jaja
200 ml ulja
400 ml mineralne vode
prašak za pecivo
150 g bijelog brašna
150 g kukuruznog brašna (pola brašno- pola krupica)
400 g svježeg sira
Sve sastojke lagano pomiješajte i na samom kraju dodajte svježi sir koji samo lagano usitnite prstima.
Proju pecite na 180*C oko 30 minuta!
Servus i dobar vam tek uz proju by Elly :)






Oznake: kolači, proja, kukuruz, sir, pogača


- 09:41 - Komentari (28) - Isprintaj - Link

20.09.2016., utorak

POGAČA SA ŠPINATOM

Pozdrav svima!
Večeras imam za vas jednu predivnu domaću pogaču koju možete raditi u razno raznim varijantama. Topli krem sir i aromatični špinat daju predivan kontrast hrskavom pecivu iz kojeg se šire mirisi zadovoljstva. Postoji li išta slađe od štipanja toplog kruha i umakanja u slasni umak?
Budite kreativni i napravite vlastitu verziju pogače!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
350 g brašna
kvasac
200 ml mlijeka
50 ml maslinovog ulja ili maslaca
žličica soli
Nadjev:
400 g špinata
2 češnja češnjaka
jaje
100 g sira
50 g parmezana
50 g mozzarelle
sol, papar
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca te zamijesite tijesto koje ostavite da se diže 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev:
Prodinstajte na malo ulja češnjak i špinat te ostavite da se malo ohladi. Mikserom izradite sir i jaje te dodajte špinat, mozzarellu i parmezan.
Tijesto podijelite na 16 komada od kojih napravite kuglice koje posložite uz rub okruglog kalupa za torte. Ostavite da se dižu 10-tak minuta, pa u sredinu rasporedite nadjev od špinata i sira. Pecite pogaču oko 30 minuta, a pred kraj naribajte malo sira preko peciva. Pecite dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu!
Servus i uživajte u toplom okusu zadovoljstva :)






Oznake: pogača, špinat, sir


- 19:51 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

25.03.2016., petak

PINCA - SLATKI USKRŠNJI KRUH

Pozdrav svima!
Možda još nemate omiljen recept za ovu predivnu slatku pogaču, pa pokušajte s ovim koji je mene potpuno oduševio!
Pinca je tradicionalan kolač koji je najljepši ukras uskršnjeg stola, a ja sam pokušala napraviti malo moderniju verziju. Ovaj put nije samo okruglog oblika već je ispletena u pletenicu i punjena slatkim sirom, orasima i brusnicama.Miris tople pince donijeti će u vaše domove duh tradicije i pravi blagdanski ugođaj!
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog brašna
svježi kvasac
200 ml mlijeka
130 g maslaca
pola žličice soli
5 žutanjaka
100 g šećera
sok od pola naranče
žlica arome vanilije ili 2 žlice ruma
sir,orasi, brusnice, suho voće - prema želji ako želite puniti pincu
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko mekano tijesto koje stavite dizati jedan sat u blago nauljenu posudu.
Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela. Jedan dio razvaljajte u krug i stavite na dno podmazanog kalupa za torte. Od ostatka tijesta ispletite pletenicu koju složite na razvučeno tijesto, kružno uz rub kalupa. Sada se pinca opet diže oko sat vremena i spremna je za pećnicu. Ako želite možete je napuniti sa sirom i suhim voćem.
Nadjev:
100 g sira (svježi, mascarpone, ricotta...)
jaje
3 žlice šećera u prahu
aroma vanilije , naribana kora limuna ili naranče
malo oraha, brusnica...
Pomiješajte sve sastojke nadjeva i ulijte u sredinu pince pa stavite peći na 180*C oko 30 minuta, zatim je prekrijte folijom i pecite još 15 minuta. Kada je gotova tek sada je premažite žlicom meda kojeg ste razmutili s malo mlijeka.
Servus i uživajte u ovoj, vjerujte mi, izuzetno mekanoj pogači :)



Oznake: pinca, slatki kruh, pogača


- 07:17 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

19.02.2016., petak

KRUH OD KRUMPIRA

Pozdrav svima!
Domaći kruh s krumpirom sigurno će vas osvojiti svojim mirisom i okusom te vam neće biti žao potrošiti malo vremena za njegovu izradu. Kao i svaki topli kruh, svojim mirisom zavodi i mami te će vaše ukućane sigurno privući u kuhinju. Samo još pripremite teglicu domaćeg ajvara i druženje može započeti.
Probajte ga i dozvolite da vam uljepša ovaj kišni dan!
Ako vam je ostalo pirea od ručka, super, trebate oko 500 g krumpira.Tko nema pirea neka skuha cca. 3 krumpira i nariba ga.
Krumpiru dodajte:
400 g brašna
2 žličice soli
30 ml maslinovog ulja
1 kvasac i žlica smeđeg šećera, 140 ml tople vode (napravite kvas).
Zamijesite tijesto, pouljite posudu i ostavite ga 30 minuta da se diže.Nakon toga ga ponovo premijesite, napravite okrugli kruščić i stavite u posudu za pečenje da se diže dok ne zagrijete pećnicu na 210*C. Stavite kruh i pecite ga 1 sat, dok ne porumeni. Malo ga ohladite i navalite dok je još topao jer tada je najbolji! (Kažu da nije zdravo jesti topli kruh,ali to zadovoljstvo mi nitko ne može oduzeti).
Servus i ignorirajte ovu dosadnu kišu:)





Oznake: kruh od krumpira, pogača


- 08:40 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

01.02.2016., ponedjeljak

ROLANA POGAČA

Pozdrav svima!
Danas ću podijeliti s vama recept za jednu predivnu starinsku pogaču. Neću reći da je jednostavna, ali ako ste već mijesili tijesto onda vam je postupak poznat. Ova pogača vas neće zadovoljiti samo svojim ukusom nego će biti i predivan ukras vašeg stola. Mirisi koji će se širiti vašom kuhinjom probuditi će u vama onaj davni osjećaj sreće i bezbrižnosti koji se osjeća samo u bakinoj kuhinji!
Sastojci potrebni za izradu pogače:
700 g glatkog brašna
350 ml tople vode
žlica šećera
germa
2 žličice soli
80 g otopljenog margarina ili maslaca
120 ml ulja
Napraviti kvas od tople vode, germe i šećera. Kada se digne dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite mekano glatko tijesto. Premažite ga malo uljem i ostavite da se diže oko sat vremena. Premijesite tijesto i podijelite ga na tri dijela. Prvi dio razvaljajte tanko u pravokutni oblik. Premažite ga otopljenim margarinom i stavite na njega drugi dio razvaljanog tijesta koje isto tako premažite.Završite trećim komadom tijesta koje stavite na prva dva. Poravnajte rubove da svi budu podjednake veličine, a zatim uzduž duže strane razrežite trake širine 1 centimetra ali na jednom dijelu ne režite do kraja, ostavite spojeno tijesto. Na tom spojenom dijelu počnite rolati tijesto, lagano ga uvijajte do kraja dok ne dobijete roladu od tijesta. Onda zarolajte sve skupa poput puža i prebacite u lim za pečenje.Posipajte ako želite sezamom ili makom, ostavite dizati još 15-tak minuta i pecite na 200*C oko 45 minuta.
Pogača je izvana predivno hrskava, a iznutra posebno mekane strukture.
Probajte je napraviti ako pronađete malo vremena za igru s tijestom!
Servus i uživajte :)




Oznake: pogača, rolana, kruh


- 07:43 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

28.12.2015., ponedjeljak

DOMAĆI KRUŠČIĆ


Pozdrav svima!
Danas jedan maleni odmak od slatkog i kolačića, za vas imam pinkicu slanog!
Ovo je jedan jednostavan recept za pravi domaći kruh. Netko misli da je spravljanje kruha poseban ritual i umijeće, ali cijeli postupak se svodi na nekoliko uobičajnih radnji. Nagrada je topli i mirišljavi domaći kruščić, tako fin da bi ga i anđeli jeli!
Za početak 500 g kukuruznog brašna prelijte sa 6 dcl vruće slane vode i ostavite da se ohladi.
Zagrijati 1 dcl mlijeka i napraviti kvas od žlice šećera i germe.
Ohlađenom kukuruznom brašnu dodajte 600 g glatkog bijelog brašna, 2 velike žlice svinjske masti (ili neke druge masnoće) i dignuti kvas. Zamijesite kruh i stavite ga u pleh ili kalup da se diže nekih 30-tak minuta, pecite na 200*C oko 35 minuta pa ga spustite na niži nivo u pećnici i pecite još 15-tak minuta.
Jedan od ukusnijih recepata za kruh koje sam isprobala u zadnje vrijeme, probajte i vi!
Servus:)







Oznake: domaći kruh, miješani, pogača


- 08:10 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

21.12.2015., ponedjeljak

KRUH S MASLINAMA


Dobro vam jutro, dragi moji!
Nedavno je objavljeno da je prvo mjesto na popisu proizvoda koji imaju najljepši miris pripalo svježe pečenom kruhu.Potpuno se slažem s tim! Nema ništa ljepše od mirisa ali i okusa domaćeg toplog kruha pomješanog s mirisom maslina i ružmarina. Pokušala sam ovom tradicionalnom receptu za kruh podariti novo ruho, ispričati već ispričanu priču na moderniji način!
Za tijesto nam je potrebno:
450 g glatkog brašna
22o ml vode
1 germa (suha)
1 grančica ružmarina
1 žličica soli
1 žlica maslinovog ulja
50 g narezanih maslina
Pomješajte sve sastojke zajedno i zamijesite tijesto, Prstima ga malo rastanjite i dodajte nasjeckani ružmarin i masline. Ponovo ga premjesite i oblikujte krug promjera 20 cm. Stavite ga u pleh za pečenje i ostavite da se diže 30-tak minuta.
Pecite ga na 200*C oko 45 minuta, dok ne porumeni i ukrasite prema raspoloženju. Ispecite ga na Badnjak i dovoljan vam je samo dobar ajvar i imate dobitnu posnu kombinaciju. Dobar tek svima!

Servus :)





Oznake: kruh s maslinama, pecivo, pogača


- 09:34 - Komentari (1) - Isprintaj - Link

15.12.2015., utorak

NUTELLA VJENČIĆ


Pozdrav svima!
Danas imam jedan receptić za sve ljubitelje Nutelle. Ovaj mali, slatki, predivni vjenčić će vas sigurno oduševiti, a prikladan je i kao mali poklon za vaše prijatelje u ovo blagdansko vrijeme. Ispecite ga, ukrasite nekom lijepom mašnom i darujte vaše voljene, a može poslužiti i kao predivna dekoracija na vašem stolu.
Svakako se poigrajte s ovim receptom, vjerujte,nije tako teško!
Sastojci za tijesto:
1 svježa germa
240 ml mlijeka
3 žlice šećera
1/2 žličice soli
450 g glatkog brašna
2 jaja
60 g otopljenog maslaca
Zamutite germu i šećer u toplom mlijeku i ostavite da se digne. Pomiješajte ostale sastojke, dodajte dignuti kvas i zamijesite tijesto.
Ostavite ga 30-tak minuta da se digne te razvaljajte u pravokutnik 60x40 cm.Možete ga premazati čime god poželite, a ja sam danas odabrala Nutellu.Možete napraviti filu od maka, oraha, cimeta...Tanko premažite Nutellom i zarolajte u roladu. Sada nožićem razrežite roladu po dužini i isprepletite trake jednu preko druge. Formirajte vjenčić i prebacite ga u lim za pečenje da se još malo diže, dok vi ne ugrijete pećnicu na 200*C. Pecite ga oko 40 minuta tj. dok ne porumeni!
Servus i uživajte :)






Oznake: Nutella vjenčić, desert, pogača


- 09:14 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

11.11.2015., srijeda

Martinje :)

Dobar vam dan svima!
Proslavimo Martinje slikom ove pogače!
Zahvaljujem Minji na ovom divnom receptu.
Servus :)



Oznake: pogača, pecivo, kruh


- 11:10 - Komentari (1) - Isprintaj - Link

23.10.2015., petak

FOCCACIA - TANKA POGAČA


Danas imam za vas, dragi moji, jedan jednostavan, ali ipak originalan recept.
Ispekla sam foccaciu ( da pojednostavimo, zovimo je samo pogačom) koja je savršena za posne dane, ali i za iznenadne goste.
Pogača je gotova za tren (ne treba je čekati da se digne).Nakon što ju ispečete, još vruću,premažite maslinovim uljem.
Pored nje narežite finog sira, a večeru s prijateljima završite uz kapljicu vrhunskog vina.
Može li bolje od tog!
Sastojci za pogaču:
500 g oštrog brašna
2 žličice soli
1 svježa germa
80 ml maslinovog ulja
250 ml tople vode
- zamijesiti tijesto i odmah razvaljati u okrugli kalup
- premazati uljem, napraviti rupice, posuti ružmarinom i krupnom solju
- po želji utisnuti masline ili cherry rajčice
Peći dok pogača ne porumeni, izvaditi je i premazati maslinovim uljem.
Servus :)

Oznake: pogača, foccacia, Slano, posno


- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

DRVCE OD NUTTELE

Evo ideje za dolazeći Božić!


Oznake: NUTTELA, pogača, slatko


- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2017  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se