Gurmanka

07.12.2018., petak

MEDENA KATA

Pozdrav!
Medena Kata je neizostavan kolač bilo da se radi o blagdanima ili pak o jednom sasvim običnom hladnom i tmurnom zimskom danu.
Kada poželite da vaš dom zamiriše na medene kore, domaći pekmez od šljiva i uspomene napravite ovaj fini kolač i uživajte!

Sastojci potrebni za kore:
2 jaja
žlica masti
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450 g oštrog brašna
mala žličica sode
- jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto
- razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C
- olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite
- ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije

Krema:
300 ml mlijeka
3 žlice brašna (ali ne vrhom)
2 vanilin šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
- u vruće mlijeko zakuhati brašno i vanilin šećer te ohladiti
- mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi
- postupak: kora-pola kreme-kora-marmelada od šljiva-kora-ostatak kreme-kora
- pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom
- svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti!

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, Medena Kata, med, pekmez od šljiva


- 10:13 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

18.12.2017., ponedjeljak

BLAGDANSKI KOLAČI -7

Pozdrav!
Još jedan slatki medeni zalogaj iz moje kuhinje, kolač koji će vas sigurno oduševiti :)

MEDENA KATA

Sastojci za kore:
2 jaja
1 žlica masti
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450 g oštrog brašna
mala žličica sode bikarbone
Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije.
Krema:
3 dcl mlijeka
3 žlice brašna (ali ne vrhom)
2 vanil šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi.
Postupak: kora-pola kreme-kora-marmeleda od šljiva-kora-ostatak kreme-kora
Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti!
Servus :)

Oznake: blagdanski kolači, med, pekmez šljive


- 12:45 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

01.09.2017., petak

MEDENE KOCKE



Jednostavnost koja će vam podariti poseban užitak i vratiti vas u djetinjstvo kada su medenjaci Medeno srce bili vaš omiljeni desert :)
Recept za ove ukusne medene kocke pronašla sam na Majinom blogu!
Detalje možete pogledati ovdje!
U slast :)

Oznake: kolači, med, cimet, čokolada


- 11:46 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

22.12.2016., četvrtak

MEDENA ROLADA

Pozdrav!
Danas imam za vas još jedan prijedlog, ali ovaj put za tradicionalni božićni kolač od meda!
Mekana i sočna rolada puna je aroma meda i cimeta, miriše na snijeg i zimu, na blagdane!
Premažite je obilno kremom od šlaga i posipajte cimetom, zadovoljstvo ovim jednostavnim kolačem će vas iznenaditi!
Sastojci potrebni za roladu:
3 jaja
100 ml meda
žlica otopljenog maslaca
30 g šećera
120 g brašna
1/4 žličice sode
žlica cimeta
prstohvat soli
Krema:
300 ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera u prahu
žlica cimeta
Postupak izrade:
Odvojite bjelanjke i izradite od njih i šećera čvrsti snijeg.
Mikserom izradite žumanjke, med i maslac dok ne postanu svijetle boje te toj smjesi dodajte brašno i sodu.
Na samom kraju lagano umiješajte rukom snijeg od bjelanjaka u žutu smjesu i stavite peći na lim za pečenje obložen pek papirom.
Veličina lima neka bude cca. 37x25 cm, a biskvit pecite oko 12 minuta (probajte čačkalicom)!
Kada ga izvadite ostavite ga nekoliko minuta da se rashladi, odvojite od papira za pečenje, ali odmah ponovo zarolajte u taj isti papir da se ohladi. Ne brinite ako malo negdje pukne, kada je premažete kremom ništa se neće primjetiti!
Ohlađeni biskvit premažite s 2/3 kreme i zarolajte te premažite ostatkom kreme.
Lagano ga posipajte cimetom i ostavite da se dobro ohladi!
Servus i uživajte u ovoj svečanoj, ali jednostavnoj blagdanskoj roladi :)

Oznake: kolači, rolada, med, cimet, LAG


- 08:54 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

28.07.2016., četvrtak

TART SA SMOKVAMA

Pozdrav svima!
Cijela ova priča počinje s podlogom koja je aromatična i hrskava te obogačena orasima.
Zatim slijedi kremasti sloj od sira i meda, dovoljno bogat da osjećate njegovu baršunastu strukturu. Sve završava predivnim mozaikom od svježih smokava! One daju ovom posebnom kolaču umjetnički i elegantan izgled, dok ga blaga voćna slatkoća čini svježim i laganim!
Savršen ljetni desert :)
Sastojci potrebni za izradu podloge:
200 g keksa
60 g oraha
2 žlice šećera u prahu
8 žlica rastopljenog maslaca
Usitnite kekse i pomiješajte ih s mljevenim orasima i šećerom. Prelijte smjesu maslacem i utisnite u četvrtasti kalup 20x20 centimetara ili manji kalup za torte.
Krema:
300 g sira mascarponea
2 jaja
70 g meda
žlica arome vanilije
prstohvat soli
Izradite mikserom sve sastojke i prelijte preko podloge od keksa. Originalan recept kaže da se kolač peče u vrućoj vodenoj kupki jedan sat na 160*C. Međutim, malo sam zanemarila recept i stavila kolač normalno peći na 170*C oko 45 minuta. Pazite pred kraj, ako vam jako potamni prekrijte ga zadnjih 15 minuta folijom. Meni je dosta potamnio, ali to se kasnije nije vidjelo zbog smokava.
Kada se kolač ohladi prekrijte ga narezanim smokvama i servirajte, okus mu je zaista poseban, naravno, ako volite smokve!
Moj savjet vam je da ga pojedete isti dan jer smokve brzo tamne ili narežite svježe smokve na kocku neposredno prije serviranja.
Također možete prokuhati narezane smokve s malo šećera i napraviti džem te njime premazati kolač.
Budite kreativni, ali vjerujem da kako god odlučili servirati kolač, biti će ukusan i poseban!
Servus i u slast :)




Oznake: tart sa smokvama, med, orasi, mascarpone


- 07:08 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

09.07.2016., subota

MEDENI KOLAČ S TREŠNJAMA

Pozdrav svima!
Trešnje, limun, med, ljeto... pravi razlozi da napravite ovaj predivan kolač. Drugačiji je i posebnog okusa jer su u njemu isprepleteni okusi zime i ljeta. Tijesto miriše na cimet i med dok vas lagana osvježavajuća krema od limuna odvodi u tople ljetne dane prožete voćnim aromama. Neobičan, lagan, osvježavajući... prosudite sami!
Sastojci potrebni za tijesto:
80 g meda
300 g brašna
2 jaja
100 g šećera
žličica cimeta
70 g maslaca
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo
Na pari kratko prokuhajte jaja, šećer i med, maknite s vatre i dodajte maslac i brašno. Zamijesite tijesto i stavite ga u frižider na sat vremena da se ohladi i stisne.
Zatim ga razvaljajte u pravokutnik i uzdužno narežite na pruge (4 kom). U sredinu svake trake tijesta složite očišćene trešnje ili višnje. Prstima spojite tijesto štipajući mu krajeve i složite u okrugli kalup za torte te ga pecite na 180*C dok ne porumeni (vidi sliku)!



Ako želite već sada možete završiti kolač. Posipajte ga šećerom u prahu ili premažite s malo marmelade i vaš kolač je spreman za kušanje.
Oni koji to žele neka nastave dalje i naprave ovaj predivan lagani mousse od limuna kojim će premazati kolač.
Mousse od limuna:
2 žumanjka
jedno cijelo jaje
8 žlica šećera
50 ml soka od limuna
5 žlica narezanog maslaca
200 ml slatkog vrhnja
Na pari miksajte 10-tak minuta jaja, šećer i sok od limuna. Kada pobijeli i krema postane gusta maknite s vatre i dodajte maslac.
Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i polako ga ručno umiješajte u hladnu kremu.
Premažite podlogu kremom, prelijte preljevom i ukrasite svježim voćem !
Servus i uživajte :)






Oznake: med, trešnje, mousse od limuna


- 08:06 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

19.05.2016., četvrtak

MEDENA PITA S KRUŠKAMA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za slasnu pitu od krušaka. Možda je specifična po tome što umjesto šećera koristim domaći med, ali vam mogu reći da sam jako zadovoljna dobivenim okusima. Ova je pita fantastična i s drugim voćem, a upravo med joj daje finu i intenzivnu aromu!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
100 g meda
125 g maslaca
jaje
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i obložite njime okrugli kalup za torte, uključujući i stranice.
Sada uzmite 5 krušaka, ogulite ih i s donje strane izvadite sjemenke. Stavite ih prokuhati cca. 5 minuta u dublji lonac s 300 ml vode i 3 žlice šećera. Izvadite ih i pustite da se malo ocijede.
Nadjev:
3 jaja
150 g meda
100 g mljevenih badema
100 g glatkog brašna
Istucite žumanjke i med, dodajte im bademe i brašno te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Prelijte preko razvaljanog tijesta i preko toga stavite kruške. Pecite u pećnici na 180*C oko sat vremena. Pred kraj pečenja pitu posipajte s listićima badema!
Servus i prepustite se okusu :)



Oznake: pita od krušaka, med, bademi


- 07:08 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

18.12.2015., petak

MEDENJACI 2


Pozdrav svima!
Blagdani su nam pred vratima, a vrijedne domaćice imaju pune ruke posla s pripremom slastica. Danas ću podijeliti s vama ovaj recept za mirisne i medene kolačiće koji će vas vratiti u djetinjstvo uz zvukove pucketanja vatre iz bakine peći!
Sastojci za tijesto:
700 g glatkog brašna
4 jaja
3 velike žlice meda
1 žličica sode bikarbone i prašak za pecivo
250 g šećera
kockica maslaca
žlica cimeta
Lagano ugrijati jaja, med, šećer i maslac te dodati ostalim sastojcima. Zamijesiti tijesto i odmah možete raditi medenjake, ne morate čekati "danima". Razvaljajte na debljinu od pola centimetra i slažite na lim za pečenje. Pecite ih na 200*C oko 8 minuta (ovisno o debljini).Dobro ih ohladite pa ukrasite prema želji. Ove godine sam kupila neke zgodne kalupiće pa ih samo posipam šećerom u prahu, a tek nekoliko prelijem glazurom. Recept je provjeren, pa možete prionuti izradi medenjaka, ako još niste!
Servus i zabavite se:)




Oznake: medenjaci, Kolačići, med


- 08:21 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO