Gurmanka

06.05.2017., subota

PALAČINKE

Pozdrav svima!
Smatra se da svi znaju i mogu ispeći obične palačinke, ali vjerujte mi da je to zabluda. Poznajem mnoge koji se boje priznati da je njihov zadnji pokušaj da ispeku palačinke bio pravi fijasko. Ovo je moja dobitna kombinacija, pa ako želite pokušajte s njom. Ja sam jako zadovoljna jer su palačinke mekane, mirisne i sočne. Možda je moja tajna i u novoj Delimano tavi za palačinke. Ovo nije reklama nego prijateljski savjet i ako si je možete priuštiti kupite je jer je tava pravo otkriće. Na početku je premažite s nekoliko kapi ulja i do kraja ćete ih peći bez imalo dodavanja ulja, a ni jedna palačinka vam se neće zalijepiti. Fantastično je to što ste dobili palačinke minimalne masnoće, a okus im je i dalje fenomenalan!
Sastojci:
500 ml mlijeka
350 g glatkog brašna
2 jaja
40 g šećera
100 ml ulja - u smjesu
naribana limunova korica
prstohvat soli
mineralne prema potrebi
Miksajte sve sastojke i ostavite smjesu da malo odstoji. Sada je razrijedite s mineralnom vodom ako je potrebno, meni je trebalo oko 200 ml vode. Dobro promiješajte i na jako vrućoj tavi pecite palačinke koje možete premazati vašim omiljenim namazom!
Servus i uživajte:)




Oznake: palačinke, nutella, marmelada


- 18:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

28.02.2017., utorak

KRAFNE

Pozdrav!
Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a ovo vrijeme maškaranja učinit će slađim i posebnijim!
Imate li vremena i volje poigrajte se i napravite ove meke i pahuljaste, uvijek moderne slasne zalogajčiće!
Vašem zadovoljstvu neće biti ravna i biti ćete ponosni jer nema ništa slađe od netom pečene vruće slasne krafne!
Kruna svega je domaća marmelada kojom ih svakako napunite!
Podsjetimo se ovog već prije objavljenog recepta tek toliko da utvrdimo gradivo :)
Sastojci potrebni za izradu krafni:
svježi kvasac
300 ml mlijeka
prstohvat soli
3 žlice šećera
3 žlice otopljenog maslaca
jaje + žumanjak
500 g glatkog brašna
2 žlice ruma
limunova korica (nije obavezno)
Ugrijte mlijeko sa žlicom šećera te umješajte kvasac u njega i ostavite da se digne.
Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten. Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne.
Pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm).
Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta.
U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu. Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude.
Na ulje okrenite prema dolje onaj dio krafne koji je bio gore kada su se dizale tako da imaju lijep pravilan oblik.
Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po minutu sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja.
Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i prema želji napunite marmeladom ili samo posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)







Oznake: kolači, krafne, marmelada, fašnik


- 07:35 - Komentari (43) - Isprintaj - Link

28.10.2016., petak

KRAFNE

Pozdrav!
Jučerašnji trenutak inspiracije ili samo trenutak moje slabosti prema ovim vrućim slatkim lopticama!
Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a vole ih gotovo svi. Međutim, postoji kvaka,nije ih baš lako napraviti!
Pokušala sam već s puno recepata, ali nisam bila baš zadovoljna rezultatima. Okus im je fenomenalan, nisu pune masnoće, ali nikako da dobijem onaj famozni prsten koji su uvijek imale krafne naših baka.
Rijetko ih radim jer sam nekada poznavala dragu osobu kojoj su uvijek ispadale savršeno tako da smo njoj prepuštali taj delikatan posao. Ona više nije s nama, pa sada ja pokušavam, ali samo pokušavam, postići da krafne budu što sličnije njenima.
Naravno, postoji puno raznih trikova da bi krafne ispale sočne i ukusne. Ja još uvijek istražujem, a do tada dijelim s vama ovaj recept koji zadovoljava stroge kriterije svih ljubitelja krafni u mojoj obitelji, a i šire :)
Sastojci potrebni za izradu krafni:
pola svježeg kvasca
300 ml mlijeka
prstohvat soli
3 žlice šećera
3 žlice otopljenog maslaca
jaje + žumanjak
500 g glatkog brašna
limunova korica (nije obavezno)
Ugrijte mlijeko s žlicom šećera te umiješajte kvasac u njega i ostavite da se digne.
Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten. Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne. sada vas moram upozoriti da pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm).
Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta.
U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu. Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude.
Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po nekoliko minuta sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja.
Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i posipajte šećerom u prahu!
Svoje sam naknadno punila pomoću šprice za kreme marmeladom od marelica i nutellom jer tako vole moje cure, a vama prepuštam da sami odlučite i napunite ih svojim omiljenim nadjevom!
P.S. Od ostataka tijesta sam napravila nešto za što sam pronašla ideju pretražujući internet, ali o tome vrlo skoro :):)
Servus i u slast :)



Oznake: kolači, krafne, marmelada, desert


- 07:35 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

06.06.2016., ponedjeljak

KIFLICE S MARMELADOM

Pozdrav svima!
Želite li malo svog vremena provesti u kuhinji?
Evo jedne ideje koja će sigurno razveseliti vaše ukućane :)
Napravite jednostavne kiflice od sastojaka koje sigurno već imate kod kuće. Tako su slatke, prhke, mirisne i ukusne!
Poslužite se i u slast svima :)
Sastojci potrebni za izradu kiflica:
120 ml toplog mlijeka
svježi kvasac
2 žlice šećera
2 jaja + žumanjak
140 g rastopljenog maslaca
2 žlice vrhnja
550 g glatkog brašna
Napravite kvas od toplog mlijeka, kvasca i šećera te ga dodajte ostalim sastojcima kada se digne. Zamijesite glatko tijesto koje možete odmah nastaviti valjati jer nije potrebno čekati da se digne. Podijelite tijesto na 4 komada i svaki razvaljajte u krug koji razrežite na 8 dijelova. Na svaki stavite žličicu marmelade omiljenog okusa i zarolajte kiflice. Sada ih ostavite 30 minuta da se malo dignu te pecite na 200*C oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Možete ih još vruće uvaljati u šećer u prahu ili ih samo posipati!
Servus i uživajte :)


Oznake: domaće kiflice, marmelada, desert


- 09:07 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

18.05.2016., srijeda

SLASNI POLJUPCI

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za malene kolačiće s marmeladom od jagode. Mislim da slika sve govori: lagano, lepršavo, mirisno, osvježavajuće i što je najbitnije gotovi su u trenu! Vrlo je jednostavan put do ovih malenih slasnih poljubaca, a za njihovu izradu potrebno vam je samo par osnovnih namirnica!
Sastojci potrebni za biskvit:
40 g glatkog brašna
40 g šećera u prahu
pola praška za pecivo
žlica arome vanilije
3 jaja
Krema:
100 ml slatkog vrhnja + aroma vanilije
marmelada od jagoda ili po izboru
Odvojiti bjelanjke i miksati ih sa šećerom, dodati žumanjke i na kraju lagano ručno umiješati brašno i prašak za pecivo. Malom žličicom slažite hrpice na lim za pečenje obložen pek papirom ili ako volite pravilne oblike istiskujte smjesu pomoću vrećice za kreme.
Kolačiće pecite vrlo kratko da ostanu mekani i pahuljasti cca. 6 minuta na 220*C!
Svaki premažite marmeladom i šlagom, poklopite ga drugim kolačićem i posipajte šećerom u prahu. Ako volite slatko obavezno radite kolačiće od duple smjese sastojaka jer su tako lagani da brzo nestaju :)
Servus i uživajte u slasnim poljupcima :)


Oznake: lagani kolačići, marmelada, jagode


- 08:01 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

05.03.2016., subota

SALENJACI

Pozdrav svima!
Salenjaci su tradicionalni kolači kojih se svakako vrijedi prisjetiti. Ovi kolači kod većine nas prizivaju razna lijepa sjećanja na prošla vremena, na mirise i okuse koji su se širili iz kuhinja naših baka...
Mnogi ti okusi nas vraćaju u djetinjstvo, a salenjaci uz čvarkove pogačice su svakako jedan od najprepoznatljivijih tradicionalnih slavonskih kolača. Ovaj kolač se možda neće svidjeti mnogima od vas, osobito mlađima, ali vjerujte da ih jednom probate sigurno biste uživali u njihovom okusu. Naravno, umjesto sala možete koristiti maslac ili margarin dok ostatak recepta ostaje nepromijenjen. Meni je drago da postoje još ti naši stari izvorni recepti kojih se moramo prisjetiti i izvući ih iz zaborava, a salenjaci su svakako jedan od njih!
Sastojci potrebni za izradu salenjaka:
1 kg glatkog brašna
svježi kvasac
jaje
2 žličice soli
4 žlice šećera
500 ml mlijeka
100 ml ulja
100 ml mineralne vode
400 g mljevenog sala
Napravite kvas od kvasca, žlice šećera i 150 ml mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne. Kada se tijesto diglo tanko ga razvaljajte u pravokutnik i premažite salom koje ste podijelili na tri dijela jer ćete tijesto tri puta premazivati. Kada ste ga prvi put premazali presložite ga 4 puta kao harmoniku i malo izlupajte valjkom za valjanje. Ostavite da stoji i svakih pola sata ponovite postupak. Zadnji put razvaljajte tijesto na centimetar debljine, razrežite na kvadratiće i punite ih marmeladom od marelica ili šljiva, koja vam je draža! Radite salenjake kao trokutiće, samo ih preklopite na pola ili kako god vi želite! Složite ih na lim za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju!
Možete ih uvaljati u šećer u prahu ili samo lagano posipati!
Servus i uživajte u okusima naše tradicije :)





Oznake: salenjaci, marmelada, okus tradicije


- 09:07 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se