Gurmanka

20.04.2017., četvrtak

LIMUN SOUFFLE



Pozdrav!
I sama pomisao na izradu soufflea može zvučati zastrašujuće, ali uz dobar recept sve je moguće!
Ovaj put sam odlučila napraviti nabujak od limuna jer posebno uživam u ovom aromatičnom voću i njegovim okusima!
Ispekao se savršeno i napuhnuo, a limun žuta boja dala je nevjerojatan kontrast crvenom umaku od malina!
Okus mu je fantastičan, topao, mirisan, lagan kao pjena ... :)
Sastojci potrebni za izradu:
100 g šećera
8 žumanjaka
9 bjelanjaka
2 i 1/2 žlice brašna
žlica naribane limunove korice
50 ml soka od limuna
200 ml mlijeka
2 žlice maslaca
- ugrijte mlijeko i dodajte ga u mikserom izrađenu smjesu od svih sastojaka osim pola šećera,maslaca i limunovog soka
- kada ste dobro promiješali vratite smjesu na vatru i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati (2 minute)
- maknite s vatre i dodajte maslac i limunov sok
- mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i ostatka šećera te ručno lagano umiješajte u smjesu
- posudice u kojima ćete raditi nabujak premažite maslacem i kristal šećerom te ih napunite do vrha
- nožem izravnajte i uklonite višak smjese
- pecite ih 16 minuta na 200*C
- još tople prelijte omiljenim voćnim umakom
Servus i uživajte u ovom posebnom desertu :)




Oznake: kolači, limun, souffle, maline


- 07:38 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

03.03.2017., petak

ZEBRA KOLAČ S MALINAMA

Pozdrav!
Zebra kolač, uvijek atraktivan i ukusan!
Nedavno sam vidjela na netu ovu kombinaciju koja me je vrlo zaintrigirala,a poznato je da s okusima čokolade i malina ne možete nikada pogriješiti i zaista nisam!
Kolač je sočan, osvježavajuć i ukusan, a da fantastično izgleda to morate i sami priznati, zar ne?
Sastojci potrebni za izradu kolača:
400 g glatkog brašna
200 g šećera
pola praška za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
200 ml ulja
aroma vanilije
200 ml mlijeka
- mikserom izradite prvo mokre sastojke, pa ih dodajte suhim sastojcima lagano miješajući i na samom kraju dodajte mlijeko
- smjesu podijelite na dva dijela
- jednom dodajte 3 žlice kakaa
- drugom 100 g marmelade od malina, aromu maline i crvenu boju ako je potrebno
- smjesu sam stavila u vrećice za kremu i naizmjence istiskala, krug po krug u kalup za torte promjera 24 cm.
- pecite je na 180*C oko 40 minuta ( provjerite čačkalicom)
- kada je pečena dobro je ohladite
- možete je samo posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom od: 200 ml slatkog vrhnja i 200 g čokolade
Ukrasite je svježim malinama i uživajte!
Servus :)





Oznake: kolači, zebra kolač, maline, čokolada


- 19:12 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

02.03.2017., četvrtak

PITA OD SIRA,MALINA I BIJELE ČOKOLADE

Pozdrav!
Danas imam za vas jedan efektan, ali uistinu jednostavan kolač!
Kremast je i osvježavajuć, a kombinacija bijele čokolade i malina ga čini neodoljivim!
Podloga može biti od keksa, prhkog tijesta ili vaš omiljeni biskvit, kako god vi želite!
Kod ukrašavanja pustite mašti na volju i dozvolite svojoj kreativnosti da dođe do izražaja, zadivite svoju obitelj :)
Sastojci potrebni za podlogu:
300 g čajnih kolutića
100 g maslaca
- usitnite kekse i prelijte ih rastopljenim maslacem, dobro promiješajte i utisnite prstima u kalup za pite tako da obložite i stijenke kalupa do pola
Umak od malina:
4 žlice šećera
žlica gustina
70 ml vode
žlica limunovog soka
450 g smrznutih malina
- sve sastojke pomiješajte i stavite kuhati dok se voće ne raspadne
- procijedite umak
- ostavite ga da se ohladi, a ova količina je i više nego dovoljna
- možete ga još posebno servirati uz pitu ili iskoristiti za neki drugi kolač
Nadjev:
500 g svježeg krem sira
70 g šećera
jaje
bjelanjak
aroma vanilije
žlica limunovog soka
200 g bijele čokolade
50 ml slatkog vrhnja
- otopiti čokoladu i pomiješati je sa šlagom koji ste dobili od 50 ml slatkog vrhnja
- od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg
- mikserom izraditi sir, žumanjak i šećer te dodati otopljenu čokoladu sa šlagom
- na samom kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka
- preko kore izlijte nadjev od sira
- sada pitu ukrasite umakom od malina kako želite
- moja je kružno pokapana umakom i onda sam čačkalicom spajala točkice tako da sam dobila oblik srca
- nakon što ste je ukrasili stavite je peći na 180*C oko 35 minuta, ovisno o vašoj pećnici
Dobro je ohladite i servirajte uz preostali umak od malina!
Servus i u slast :)





Oznake: kolači, maline, sir, bijela čokolada


- 07:48 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

03.10.2016., ponedjeljak

BROWNIE S MALINAMA

Pozdrav svima!
Novi kolač oduševio je sve prisutne, kako izgledom tako i okusom!
Predivna sočna čokoladna podloga i fina lagana krema od sira i malina, možete li poželjeti nešto više?
Učinite ovaj dosadan kišni dan posebnijim i počastite se s osvježavajućim desertom :)
Sastojci potrebni za podlogu:
100 g omekšalog maslaca
100 g šećera
100 g smeđeg šećera
malo soli
2 jaja
žlica arome vanilije
125 g brašna
50 g kakaa
Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte prvo jaja, pa onda sve ostale sastojke. Gustu brownie smjesu razmažite na dno kalupa 20x20 cm.
Krema:
250 g sira (ABC)
150 ml jogurta
2 jaja
50 g šećera
2 žlice brašna
žlica arome vanilije
šalica svježih ili otopljenih malina (možete koristiti i neko drugo bobičasto voće)
Izradite mikserom sir i jogurt te dodajte ostale sastojke. Na samom kraju lagano umiješajte maline i dobivenu smjesu prelijte preko brownie podloge. Kolač stavite peći na 180*C oko 40 minuta (provjerite čačkalicom)!
Ohladite ga i ukrasite prema želji čokoladom, voćem, šlagom...
Servus i u slast :)



Oznake: kolači, brownie, maline, sir, desert


- 09:14 - Komentari (7) - Isprintaj - Link

26.08.2016., petak

TORTA OD MALINA

Pozdrav svima!
Još jedna savršena poslastica za ljeto!
Predivna torta s malinama i kremom od mascarponea, sočna i ukusna. Još traje sezona malina koje se savršeno uklapaju u ovaj osvježavajuću desert, pa moramo iskoristiti vrijeme i uživati u zdravom voću.
Jedini korak koji zahtijeva pečenje je biskvit, a sve ostalo je igra sa slojevima kreme i ukrašavanjem.
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
380 g brašna
1/2 žličice soli
prašak za pecivo
230 g omekšalog maslaca
200 g šećera
5 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
240 ml mlijeka
Izradite mikserom maslac i šećer te polako dodajte jedno po jedno cijelo jaje. Dodajte brašno i prašak za pecivo naizmjence s mlijekom. Smjesu izlijte u dva jednaka kalupa za torte i pecite na 200*C oko 25 minuta. Kada se biskvit ohladi, svaki prerežite na pola jer trebate 4 komada biskvita.
Umak od malina:
600 g svježih ili smrznutih malina
160 g šećera
30 ml vode
1 žlica soka od limuna
Sve sastojke stavite u posudu i kuhajte oko 25 minuta dok se umak ne zgusne. Procijedite ga i uklonite koštice te ostavite da se ohladi.
Krema od mascarponea:
500 g mascarpone sira
550 ml slatkog vrhnja
80 g šećera u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
Izradite posebno šlag od vrhnja i pomiješajte ga s mascarponeom, šećerom i vanilijom.
Postupak slaganja:
Biskvit premažite 1/3 umaka od malina na koji vrećicom za kreme stavite 1/4 kreme. Kremu sam stiskala u obliku kapljica tako da kada pritisnete gornju koru ispadnu latice na krajevima (vidi sliku torte). Nastavite sloj biskvita, malina, kreme...a završite s kremom i ukrasite je svježim malinama i listićima mente.
Servus i ugodan vikend vam želim :)
Ovako izgleda uvod...

...a ovo je konačna verzija :)

Oznake: maline, torta, mascarpone


- 21:09 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

13.07.2016., srijeda

SEMIFREDDO S MALINAMA

Pozdrav svima!
Semifreddo ili smrznuta krema od tri čokolade nam se jako svidjela, pa sam odlučila napraviti ovu voćnu varijantu. Zaista je jednostavan recept i ako slijedite osnovnu bazu recepta možete se sami poigrati sa raznim vrstama voća. Ovaj osvježavajući elegantni desert je idealan za serviranje u toplim ljetnim večerima baš kao što je ova današnja!
Sastojci potrebni za izradu kreme:
3 jaja
2 žumanjka
1 žličica ekstrakta vanilije
200 šećera
500 ml slatkog vrhnja
Na pari mikserom izradite 10 minuta sve sastojke kreme i na kraju lagano ručno umiješajte šlag od slatkog vrhnja.
Dugoljasti kalup obložite prozirnom folijom i stavite voće koje želite te ga prelijte kremom. Moje maline su ostale cijele, pa su se teško rezale prilikom serviranja deserta. Bolje je voće koje koristite narezati na sitnije komadiće ili čak izmiksati pa samo umiješati u gotovu kremu. Vizualno je ljepše vidjeti žutu kremu prošaranu voćem, ali i nježni desert u boji ima svoju draž. Stavite kremu preko noći u zamrzivač i već sutradan možete uživati u vašem ledenom desertu!
Stvorite sami svoj omiljeni ljetni okus!
Servus i uživajte :)


Oznake: Semifreddo, ledena krema, vanilija, maline


- 20:54 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

04.07.2016., ponedjeljak

ČOKOLADNA TORTA S KREMOM OD KAVE

Pozdrav svima!
Samo da vas podsjetim na ovu tortu ako je već prije niste primjetili. Razlog što je često na našem repertoaru je vrlo jednostavan, bogata čokoladna biskvitna podloga i mousse od kave pun aroma, mekan i prozračan. To su dva razloga zašto je i vi morate kušati. Čokolada i kava su već provjereno dobra kombinacija, a baš njihova veza čini ovu tortu nezaboravnom.
Brza i jednostavna je za pripremu, zato prionite i napravite je što prije! Svakako mi javite vaše dojmove :)
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
110 g maslaca
150 g čokolade
3 jaja
100 g šećera
žlica kakaa
prstohvat soli
Mousse od kave:
2 žumanjka
100 g šećera
1 i1/2 žlica gustina
160 ml toplog mlijeka
žlica arome vanilije
žlica instant kave
5 g želatine
2 žlice hladne vode
250 ml slatkog vrhnja
Odvojite bjelanjke od žutanjaka i izradite bjelanjke sa šećerom. Rastopite maslac i čokoladu, dodajte žumanjke jedan po jedan te kakao. Ručno lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i stavite peći biskvit 20 minuta na 180*C te ga ostavite da se ohladi.
Mousse od kave: Miksajte žutanjke i šećer te smjesi dodajte gustin i sve skupa umutite u toplo mlijeko. Sada stavite kuhati na vatru i kada se zgusne maknite te dodajte vaniliju i kavu. Ostavite da se krema ohladi, a za to vrijeme pripremite želatinu. Namočite je u dvije žlice hladne vode te nakon 10 minuta rastopite na vatri i dodajte kuhanoj kremi.
Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i lagano umiješajte u kremu koju zatim prelijte preko biskvita. Tortu posipajte kakaom i ukrasite prema želji.
Maline su se predivno uklopile i svojim okusom dale posebnu svježinu ovom desertu!
Servus i uživajte :)






Oznake: čokoladna torta, mousse od kave, maline


- 09:00 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

02.07.2016., subota

KOLAČ OD MALINA

Pozdrav svima!
Kada razmišljam o ljetu i suncu osjećam mirise voća, a posebno miris malina. Sve ovo se nalazi na jednom mjestu, upravo u ovom kolaču od malina. Gust čokoladni brownies koji je podloga ovog deserta toliko je sočan,ukusan i pun aroma da bi bio i sam dovoljan kao kolač. Naravno, ja sam ga odlučila preliti s osvježavajućom kremom od sira i pireom od malina, a dobivenim rezultatom sam više nego zadovoljna. Kada ga probate i vaš dan će obasjati zrake sunca i sreće :)
Prvo napravite pire od malina:
200 g malina (mogu biti i smrznute,jednako dobar izbor su i kupine)
50 g šećera
50 ml vode
Prokuhajte sve sastojke 10-tak minuta i protisnite kroz krpu ili sito da odvojite koštice od pirea te ostavite da se malo ohladi.
Sastojci potrebni za podlogu:
200 g šećera
90 g kakaa
2 jaja
12 žlica otopljenog maslaca
60 g glatkog brašna
prstohvat soli
žlica arome vanilije
Mikserom izradite jaja i šećer, dodajte rastopljeni maslac i na kraju brašno i kakao.
Istresite biskvit u lim za pečenje 20x20 cm ili u kalup za torte ako želite okrugli oblik.
Krema od sira:
300 g sira mascarponea
100 ml dukatos jogurta
jaje
50 g šećera
prstohvat soli
Mikserom izradite sve sastojke kreme i premažite sloj brownies biskvita.
Pokapajte kremu s pireom od malina i nožem napravite vrtloge tj. razne šare da kolač bude što atraktivniji.
Sada sve skupa stavite u pećnicu na 180*C oko jedan sat!
P.S. Meni se kolač mrvicu prepekao jer boje nisu bile jako intenzivne kako moraju biti. Pri kraju ga češće provjeravajte jer je kolač predivan sa onim divnim ljubičastim mramornim efektom!
Okus mu je zaista fantastičan, ali da smanjim doživljaj, jednostavno ga morate sami kušati!
Servus i uživajte :)






Oznake: Brownies, maline, mascarpone


- 10:15 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

20.06.2016., ponedjeljak

TORTA OD MALINA I RICOTTA SIRA

Pozdrav svima!
Ako ste možda ljubitelji jednostavnih rustikalnih slastica ovo je desert za vas. Lagana torta od mekanog prozračnog biskvita i malina koje svojom svježinom daju posebnu notu ovoj jednostavnoj torti. Biskvit je sočan i mekan baš zbog ricotta sira, pa ga nemojte izostaviti kod pripreme jer on daje vašoj torti ukusan i osvježavajući okus!
Sastojci potrebni za izradu torte:
200 g brašna
150 g šećera
pola praška za pecivo
prstohvat soli
3 jaja
300 g ricotta sira
žlica arome vanilije
110 g rastopljenog maslaca
200 g svježih ili smrznutih malina
Izradite dobro mikserom jaja, šećer, sir i vaniliju te dodajte ovoj smjesi rastopljeni maslac. Suhe sastojke lagano umiješajte na kraju i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.Pola malina lagano ručno dodajte u biskvit te izlijte u kalup za torte obložen pek papirom. Ostatak malina rasporedite po vrhu biskvita i tortu pecite na 200*C oko sat vremena dok ne dobije lijepu boju!
Servus i uživajte u ovom finom laganom desertu :)



Oznake: torta, maline, ricotta sir


- 07:11 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

30.05.2016., ponedjeljak

LAGANI VOĆNI KOLAČ

Pozdrav svima!
Danas vam darujem lagani voćni kolač od malina, ali vi ga možete napraviti i s nekim drugim voćem, biti će jednako dobar. Jednostavan je i osvježavajući, pa se nadam da ćete cijelo ljeto uživati u njegovom okusu i mirisu.Danas zaboravimo orahe, čokoladu, nutellu i uživajmo u laganim voćnim okusima!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
2 jaja
2 žlice šećera
vanil šećer
2 žlice glatkog brašna
pola praška za pecivo
2 žlice ulja
Odvojite bjelanjke i izradite mikserom. Žumanjke posebno miksajte sa šećerom te dodajte ostale sastojke i na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu istresite u uski dugoljasti kalup obložen pek papirom i pecite na 200*C oko 10 minuta tj. dok ne porumeni.
Krema:
450 g malina (može i smrznutih)
150 g šećera
100 ml vode ili soka od malina
2 vrećice želatine
150 ml slatkog vrhnja
Za kremu pomiješati voće, šećer i vodu te staviti kuhati 10-tak minuta. Kada se malo ohladi izraditi štapnim mikserom i dodati otopljenu želatinu. Lagano rukom umiješati šlag od slatkog vrhnja i preliti preko pečene kore. Kada se krema stisne možete je preliti crvenim preljevom za kolače (ako želite).
Servus i uživajte u ovom laganom osvježavajućem desertu :)


Oznake: lagani kolač, maline, voće


- 07:10 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

11.05.2016., srijeda

PITA OD MALINA I SIRA

Pozdrav svima!
Danas imam za vas recept za ukusnu voćnu pitu idealnu za svako doba godine, ovisno o voću koje želite koristiti. Moja pita je ispunjena finim krem sirom s okusom limuna i slasnim svježim malinama kojima nisam mogla odoljeti. Cijela ova priča nije potpuna bez pravih, domaćih i zlaćanih kora koje pucketaju pri svakom zalogaju!
Sastojci potrebni za pitu:
230 g glatkog brašna
žlica šećera
prstohvat soli
70 ml vode
150 g maslaca
Zamijesite tijesto i razvaljajte ga tako da mu rubovi vise preko okruglog kalupa u kojem ćete peći pitu.
Nadjev:
150 g krem sira
3 žlice soka od limuna
naribana korica od limuna
200 g šećera u prahu
200 g malina ili kupina...
2 žlice gustina
Mikserom izradite sir s pola šećera te smjesi dodajte limun.
Od malina uzmite nekoliko komada koje zgnječite vilicom i promiješajte s gustinom i šećerom te dodajte ostatak voća.
Na razvaljanu koru prvo stavite smjesu sira a na vrh složite maline. Rubove tijesta savijte prema unutra (kao na slici) i premažite ga žumanjkom te posipajte smeđim šećerom. Pitu pecite na 180*C dok ne dobije lijepu boju, ohladite i posipajte šećerom u prahu!
Servus i uživajte :)





Oznake: pita, maline, sir


- 07:55 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se