Gurmanka

20.04.2017., četvrtak

LIMUN SOUFFLE



Pozdrav!
I sama pomisao na izradu soufflea može zvučati zastrašujuće, ali uz dobar recept sve je moguće!
Ovaj put sam odlučila napraviti nabujak od limuna jer posebno uživam u ovom aromatičnom voću i njegovim okusima!
Ispekao se savršeno i napuhnuo, a limun žuta boja dala je nevjerojatan kontrast crvenom umaku od malina!
Okus mu je fantastičan, topao, mirisan, lagan kao pjena ... :)
Sastojci potrebni za izradu:
100 g šećera
8 žumanjaka
9 bjelanjaka
2 i 1/2 žlice brašna
žlica naribane limunove korice
50 ml soka od limuna
200 ml mlijeka
2 žlice maslaca
- ugrijte mlijeko i dodajte ga u mikserom izrađenu smjesu od svih sastojaka osim pola šećera,maslaca i limunovog soka
- kada ste dobro promiješali vratite smjesu na vatru i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati (2 minute)
- maknite s vatre i dodajte maslac i limunov sok
- mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i ostatka šećera te ručno lagano umiješajte u smjesu
- posudice u kojima ćete raditi nabujak premažite maslacem i kristal šećerom te ih napunite do vrha
- nožem izravnajte i uklonite višak smjese
- pecite ih 16 minuta na 200*C
- još tople prelijte omiljenim voćnim umakom
Servus i uživajte u ovom posebnom desertu :)




Oznake: kolači, limun, souffle, maline


- 07:38 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

04.04.2017., utorak

MINI PITE S KREMOM OD LIMUNA



Pozdrav!
Prhko, lagano, osvježavajuće i ukusno!
Danas imam za vas mini pite koje će vas osvojiti odmah na prvi pogled kako svojim izgledom tako i okusom :)
Krema od limuna:
80 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 jaja
2 žumanjka
100 ml limunovog soka
naribana korica jednog limuna
- mikserom izraditi maslac i šećer
- dodati jaja i limunov sok
- na pari ili u posudi s debelim dnom na srednjoj vatri lagano kuhati kremu dok se ne zgusne (15-tak minuta)
- maknuti i dodati limunovu koricu te ostaviti da se ohladi dok vi radite tijesto
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
200 g glatkog brašna
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
jaje
prstohvat soli
- zamijesite tijesto i malim kalupima izrežite krugove te ga kratko ispecite ( možete se poslužiti kalupima za šape)
- ako nemate kalupe oblikujte od tijesta kuglice kojima u sredini napravite udubljenje te ih stavite peći dok ne dobiju blagu boju
- kada se tijesto ispeklo napunite ga kremom od limuna i vratite kratko u pećnicu da se blago zapeče ( 10-tak minuta)
Servus i uživajte u ovim malim aromatičnim hrskavim kolačićima :)



Oznake: kolači, pite, limun


- 07:41 - Komentari (38) - Isprintaj - Link

14.03.2017., utorak

LIMUN MOUSSE




Pozdrav!
Današnja slatka priča je nastavak priče o limun curdu!
Ako ga ne želite iskoristiti u teksturi jedne aromatične i snažne kreme, napravite od nje mousse koji je tako blag i lagan da ga morate zavoljeti!
Fantastično odgovara uz snažne čokoladne biskvite jer daje predivan kontrast čokoladi svojom svježinom!
Srca za Valentinovo su bila pravi primjer ove idealne simbioze :)



Sastojci potrebni za kremu:
4 žumanjka
200 g šećera u prahu
80 g maslaca
100 ml soka od limuna
- šećer i žumanjke izradite mikserom, dodajte ostale sastojke i u posudi s debelim dnom lagano kuhajte dok ne dođe do vrenja i krema se ne počne zgušnjavati
- ostavite je da se malo ohladi dok vi ne napravite šlag od 200 ml slatkog vrhnja
- lagano ga umiješajte u kremu od limuna i vaš mousse je gotov, ne može biti lakše!
Naravno, mousseom možete ukrašavati torte, razne kolače, fantastičan je uz čokoladne kuglofe ili muffine...
Moj izbor je mousse od limuna u čaši ukrašen sa svježim voćem i kao stvoren za užitak, zar ne?
Servus i uživajte :)







Oznake: kolači, mousse, limun


- 07:44 - Komentari (28) - Isprintaj - Link

07.02.2017., utorak

TORTA OD RICOTTE I LIMUNA




Pozdrav!
Danas imam za vas jedan lijep i lagan desert s kandiranim limunom koji me je nedavno oduševio.
Poznato je da su kolači s ricotta sirom lagani i osvježavajući, a ova verzija s limunom mu daje jednu posebnu aromatičnu notu!
Naravno, jednako ukusan će biti i s preljevom od bobičastog voća, svježe voće je uvijek dobar izbor!
Ricotta sir ima laganu kremastu strukturu i savršen je izbor za ovu tortu, ali možete je napraviti i s običnim svježim sirom, ali pazite da je dobro iscijeđen. Bez obzira na koju kombinaciju voća se odlučili, sigurna sam da ćete uživati u ovom ukusnom desertu!
Sastojci potrebni za izradu torte:
700 g ricotta sira
160 g šećera
50 g brašna
pola praška za pecivo
4 žumanjka
4 bjelanjka + 60 g šećera
žlica soka od limuna
korica limuna
Kandirani limun:
3 limuna
300 g šećera
200 ml vode
- prvo narežite limun na kriške i prokuhajte ga u vodi kojoj ste dodali šećer, kuhajte lagano oko 15-tak minuta
- izvadite kriške limuna i ostavite ih da se ohlade
- od bjelanjaka i šećera napravite čvrsti snijeg
- u drugoj posudi mikserom izradite žumanjke i šećer te dodajte sir, limunov sok i naribanu koricu te brašno
- na samom kraju lagano ručno pomiješajte bjelanjke sa smjesom
- tortu pecite na 190*C oko 50 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice
Dobro je ohladite, ukrasite kriškama limuna i obilno posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)




-

Oznake: torte, ricotta sir, limun


- 07:56 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

31.01.2017., utorak

PITA OD LIMUNA I MERINGE

Pozdrav!
Danas imam za vas laganu sočnu pitu, slasticu prepunu osvježavajuće arome limuna!
Ukusna prhka podloga daje kontrast glatkom osvježavajućem nadjevu, a pahuljasta meringa onu posebnu završnu notu za slatko-kiselu igru osjetila!
Sastojci potrebni ta podlogu:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca
80 g šećera u prahu
pola praška za pecivo
jaje
prstohvat soli
žlica vrhnja - po potrebi
- zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji
- može to biti i kalup za torte kojeg morate tijestom obložiti do pola stijenke
- koru pecite na "slijepo" s grahom na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju, zatim maknite grah i pecite je još 5 minuta
Nadjev:
300 g šećera
70 g gustina
prstohvat soli
4 žumanjka
300 ml vode
100 ml soka od limuna
3 žlice maslaca
naribana kora od limuna
- stavite lagano kuhati žumanjke, vodu,gustin, sok i šećer te kuhajte dok se ne zgusne
- maknite s vatre i dodajte maslac i koricu
- vrući nadjev prelijte preko pečene kore
Meringa:
4 bjelanjka
100 g šećera
aroma vanilije
žlica gustina
- mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i žlicom ga stavljajte na nadjev od limuna, ukrasite prema želji
- sve skupa pecite još 20 minuta na 180*C
- pitu dobro ohladite prije serviranja
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, limun, meringa


- 07:50 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

17.01.2017., utorak

BAKLAVA

Pozdrav!
Poznato je da je baklava desert orijentalnog porijekla koji se pravi naizmjeničnim slaganjem tankih kora i smjese od mljevenih oraha.
Također je poznato da ovaj kolač nije nimalo lagan i prozračan, ali volimo ga baš zbog te njegove teksture, takvog kakav on je!
Baklavu jednostavno moraš voljeti, a ja vam danas predlažem jednu ipak malo laganiju varijantu koja je zadovoljila mnoge sladokusce koji su je isprobali, kušajte je i vi!
Sastojci potrebni za izradu baklave:
500 g tankih kora
6 jaja
6 žlica šećera
250 g mljevenih oraha
100 g grožđica
- izbrojite kore i pola odvojite za dno lima za pečenje, a pola listova ćete složiti na vrh baklave
- veličina vašeg lima neka bude cca. 30x40 cm
- slažite kore, a svaku premažite kistom s otopljenim maslacem (tako se kore neće odvajati)
- kada ste složili polovicu kora prelijte ih nadjevom kojeg ste prethodno napravili
Postupak izrade nadjeva:
- odvojite bjelanjke i napravite od njih čvrsti snijeg
- sada dodajte jedan po jedan žumanjak, a uz stalno miješanje dodajte još 6 žlica šećera
- na samom kraju ručno umiješajte orahe i grožđice
- dakle, ovaj nadjev stavite preko složenih kora, a na njega poslažite ostatak kora koje ste također premazali otopljenim maslacem
- pecite je na 200*C oko 20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju
Dok se baklava peče napravite sirup kojim ćete je preliti:
- stavite kuhati litru i 1/2 vode, 800 g šećera ( nije greška, baš toliko) i 3 limuna narezana na kriške
- sirup dobro promiješajte i pustite da zavrije
- kada je baklava pečena još vruću je izrežite na komadiće željene veličine, tradicija nalaže da budu oblika romba
- prelijte je vrućim sirupom i ostavite da se dobro rashladi
P.S. Limun joj daje određenu svježinu i razbija slatkoću, a vaš desert će imati i jednu prekrasnu voćnu notu :)

Servus i u slast svima :)




Oznake: kolači, baklava, orasi, limun


- 07:44 - Komentari (36) - Isprintaj - Link

16.12.2016., petak

JOGURT PITA

Pozdrav!
Danas sam je ispekla, ponovo nakon već tko zna koliko puta!
Omiljena, neponovljiva, lagana i osvježavajuća - pita koja će oduševiti svakog tko je proba:)
Mislim da je to dovoljan razlog da ponovim ovaj recept za sve one kojima je prvi put promakao!
Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prašak za pecivo
vanil šećer
4 žumanjka
Zamijesite tijesto i pola razvaljajte za podlogu pite, a pola stavite u škrinju da se zamrzne.Obavezno koristite manji lim za pečenje!
Nadjev:
150 g šećera
3 čvrsta jogurta
2 kisela vrhnja
5 žlica oštrog brašna
naribana korica limuna
4 bjelanjka
Miksajte sve sastojke, a na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Prelijte nadjev preko tijesta, a zamrznuti dio tijesta naribajte na nadjev.
Pecite pitu na 180*C dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Servus i u slast svima :)




Oznake: kolači, pita, jogurt, limun


- 09:38 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

14.11.2016., ponedjeljak

PITA OD LIMUNA



Pozdrav!
Dakle, danas imam za vas jedan lagan i osvježavajući kolač koji će svojom aromom i okusom sigurno zadovoljiti sve ljubitelje slastica. Hrskava prhka podoga prelivena glatkom kremom od limuna okus je koji svi volimo, a možemo uživati u njemu tijekom cijele godine. Ako ste obožavatelj limuna onda je ovo pravi kolač za vas!
Sastojci potrebni za podlogu:
170 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera
žličica praška za pecivo
vanil šećer
2 žumanjka
Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga na veličinu tepsije 20x30 cm. Ispikajte ga malo vilicom i stavite peći na 200*C dok ne porumeni. Ostavite ga da se ohladi!
Krema od limuna:
žličica želatine + 4 žlice hladne vode
3 jaja
250 g šećera
limunova korica
60 ml limunovog soka
250 g maslaca
Na pari mikserom izradite kremu od jaja, šećera i limuna, miksajte je oko 8 minuta dok se malo ne ugusti.
Maknite je s vatre i dodajte nabubrelu želatinu, a kada se malo rashladi i maslac. Sve dobro izradite mikserom i prelijte preko ohlađene i pečene kore.
Pitu ostavite u frižideru da se dobro stisne, posipajte je šećerom u prahu i ukrasite kako želite.
Svoju pitu sam ukrasila kriškama ušećerenog limuna, ali dobro bi odgovarao i šlag koji možete servirati uz pitu!
Servus i uživajte u aromatičnoj piti od limuna :)











Oznake: kolači, pita, limun, krema


- 08:56 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

22.10.2016., subota

RUSTIKALNI KOLAČ S BOROVNICAMA - RECEPT

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept jednog predivnog jesenskog kolača. Miriše na kišu, vjetrove, limun, borovnice... Jednostavan za izradu, ali vrlo sočan i ukusan. Napravite ga, još toplog narežite i uživajte uz vašu popodnevnu kavu sami ili u društvu, svejedno, ovaj kolač je pravi užitak i utjeha :)
Sastojci potrebni za izradu kolača:
250 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
100 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
aroma vanilije
100 ml mlijeka
naribana limunova korica
150 g borovnica (svježe ili smrznute)
Posip:
30 g šećera
10 g brašna
3 žlice maslaca
Izmješajte omekšali maslac, brašno i šećer te napravite vilicom mrvice za posip.
Za biskvit prvo izradite mikserom omekšali maslac i šećer te polako dodajte jaja, mlijeko, brašno i ostale sastojke.
Borovnice umiješajte ručno na samom kraju i smjesu izlijte u podmazani kalup promjera 22 centimetra.
Posipajte kolač mrvicama koje ste prethodno napravili i pecite na 200*C oko 45 minuta dok kolač ne dobije lijepu boju!
Možete ga preliti raznim glazurama, ali dovoljno je samo posuti ga šećerom u prahu i ukrasiti svježim borovnicama!
Servus i uživajte :)







Oznake: kolači, borovnice, vanilija, limun


- 08:13 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

17.09.2016., subota

CHEESECAKE S LIMUNOM

Pozdrav svima!
Cheesecake je jedna od mojih omiljenih slastica i makar najviše uživam u klasičnom cheesecakeu često se volim poigrati s različitim namirnicama i aromama. Tako da sam napravila mnogo različitih kombinacija s raznovrsnim voćem, ali limun nikako da dođe na red. Moram vam priznati da sam jako zadovoljna dobivenim okusom, kolač je kremast, lagan i ima blagu aromu limuna. Spoj hrskave podloge od keksa i kremastog nadjeva je neodoljiv! Pogriješila sam što sam ga pekla u kalupu promjera 26 centimetara, pa je torta ispala malo preniska. Svakako ga ispecite u manjem kalupu 20 - 22 centimetra, a gore ne morate stavljati moju glazuru (mada je jako ukusna), nego vaš cheesecake možete uljepšati jednim crvenim preljevom za torte!
Sastojci potrebni za izradu torte:
180 g keksa (Digestive, čajni kolutići...)
3 žlice krušnih mrvica
80 g rastopljenog maslaca
naribana korica dva limuna
Usitnite kekse, dodajte limunovu koricu i mrvice te pomiješajte s otopljenim maslacem. Dobivenu smjesu utisnite na dno kalupa za torte.
Nadjev:
500 g krem sira ( uvijek koristim za cheesecake ABC sir)
200 g kiselog vrhnja
naribana korica dva limuna
5 žlica šećera
žlica meda
3 jaja
aroma vanilije
3 žlice gustina
Mikserom izradite prvo sir i vrhnje, pa smjesi dodajte ostale sastojke dok jaja umiješajte na kraju postepeno, jedno po jedno.
Nadjev prelijte preko podloge i pecite tortu na 180*C oko 40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Kada se potpuno ohladila možete je ukrasiti samo kriškama limuna, nekom glazurom ili preljevom za torte.
Glazura koju sam koristila je jako ukusna, pa ako želite možete je probati i vi. Fantastična je i uz razne dizane voćne rolice, kao preljev za kuglofe, voćni kruh..., a potrebno je samo nekoliko sastojaka za nju.
Za glazuru vam je potrebno: 2 žlice krem sira, 2 žlice šećera u prahu i dvije žlice toplog mlijeka.
Možete je premazati preko cijele torte ili samo malo prošarati po njoj. Jednom sam ovu tortu prelila crvenim preljevom za torte što je izgledalo vrlo dekorativno, a nije ni malo umanjilo njen okus.
Osobno, jako volim ovu tortu jer nema preintenzivan okus limuna (korištena je samo naribana korica, bez soka), jako je lagana i sočna!
Servus i uživajte u njenom okusu svježine :)



Oznake: cheesecake, ABC, limun, torta


- 09:17 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

29.06.2016., srijeda

PITA OD VOĆA I LIMUNA

Pozdrav svima!
Samo nekoliko riječi za ovaj predivan desert!
Prepuna boja i okusa, pita koja će vas sigurno oduševiti svojom svježinom i lakoćom okusa. Vrlo jednostavno se priprema, a okus joj je iznenađujuće bogat i lagan! Svakako je isprobajte :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
90 g šećera
150 g maslaca
2 žumanjka
žlica vrhnja
pola praška za pecivo
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga u okrugli kalup i ispecite prazno. Obično ga prekrijem papirom za pečenje i kao uteg stavim grah da se tijesto ne digne i da ostane mjesto za kremu.Pecite ga 15 minuta na 200*C, maknite grah i još malo dopecite dok ne porumeni.
Mousse od limuna:
2 žumanjka
jedno cijelo jaje
8 žlica šećera
50 ml soka od limuna
5 žlica narezanog maslaca
200 ml slatkog vrhnja
Na pari miksajte 10-tak minuta jaja, šećer i sok od limuna. Kada pobijeli i krema postane gusta maknite s vatre i dodajte maslac.
Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i polako ga ručno umiješajte u hladnu kremu.
Ohlađeno tijesto prekrijte s kremom od limuna i preko kreme poslažite razno voće. Meni osobno najviše odgovara okus svježih borovnica uz finu laganu kremu od limuna!
Servus i uživajte u ovom laganom osvježavajućem desertu :)


Oznake: pita, voće, limun


- 09:07 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

09.03.2016., srijeda

KUGLOF S BOROVNICAMA I LIMUNOM

Pozdrav svima!
Volim ovaj jednostavan kolač jer me uvijek uspije razveseliti! Priprema ovog recepta traje nekoliko minuta, pa možete često uživati u ovom kuglofu. Zašto ga ne pripremiti, skuhati kavu ili čaj te pozvati prijateljicu i provesti veselo vaše slobodno popodne! Volim okus borovnica u kolačima, osobito ovaj kuglof jer je sočan i mekan, a limun mu daje svježinu. Možete ga poslužiti samo posutog šećerom u prahu ili prelivenog preljevom od limuna, obje kombinacije su dobre!
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g omekšalog maslaca
300 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g smrznutih borovnica
Limun glazura:
125 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja. Naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke. Borovnice pomiješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu. Na kraju ih ručno, ali vrlo kratko pomiješajte u smjesu te stavite peći u premazan kalup. Pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno.
Ukrasite ga preljevom, voćem ili samo posipajte šećerom!
Servus i uživajte :)










Oznake: kuglof, borovnice, limun


- 07:24 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

07.03.2016., ponedjeljak

LIMUN KOCKE

Pozdrav svima!
Pošto sam dobila svježu pošiljku Viškog eko limuna, pozdravi mojoj dilerici, odlučila sam napraviti pravu vitaminsku bombu - limun kocke! Tko voli limun mora svakako, barem jedanput, probati ovaj desert jer je pun mirisa i okusa koji će vas oduševiti svojom svježinom. Recept je vrlo jednostavan za pripremu, a kocke je najbolje poslužiti prvi dan jer su tada savršene teksture. Kombinacija hrskave korice i glatkog mirisnog nadjeva od limuna mora zadovoljiti svakog tko uživa kao i ja u desertima s limunom!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g brašna
200 g omekšalog maslaca
100 g šećera
pola žličice soli
Zamijesite tijesto i utisnite ga prstima ili razvaljajte za tepsiju veličine 23x33cm. Stavite peći koru na 180*C oko 20 minuta i kada malo porumeni izvadite je i kratko rashladite.
Nadjev od limuna:
300 g šećera
3 žlice brašna
4 jaja
2 žlice naribane limunove korice
150 ml limunovog soka
Pomiješajte šećer i jaja u zdjeli te smjesi dodajte brašno i limunov sok. Ulijte nadjev od limuna na pripremljenu koru i pecite još 20 minuta tj. dok ne porumeni.
Prije serviranja ohladiti i posipati šećerom u prahu!
Servus i uživajte:)











Oznake: limun, kocke, kolač


- 09:48 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

21.02.2016., nedjelja

BAKINA ROLADA S LIMUNOM

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za slasnu i neodoljivu roladu s limunom. Mekana je i lagana, a krema od sira je čini još posebnijom. Vrlo je jednostavna, kore se lagano savijaju a možete je premazati svojom omiljenom kremom. Koristila sam kremu od mascarponea, limuna i šlaga što mi idealno odgovara uz ovaj lagani biskvit. Umjesto limuna možete dodati žličicu cimeta koji će isto tako obogatiti kremu od sira. Najbitnije je da ste vi zadovoljni sa svojom roladom koja izgleda tako svečano, a tako je jednostavna!
Sastojci potrebni za biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
2 vanil šećera
3 žlice glatkog brašna
pola praška za pecivo
3 žlice ulja
Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka. Miksajte žumanjke i šećer, dodajte ulje i brašno te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite biskvit u limu na pek papiru oko 15 minuta na 200*C dok ne porumeni. Ostavite ga minutu i skupa sa papirom zarolajte u roladu dok je biskvit još vruć.
Krema:
200 ml slatkog vrhnja
200 g mascarponea
naribane korice od limuna
4 žlice šećera u prahu
žlica arome vanilije
Izradite slatko vrhnje i šlag pomiješajte sa sirom. Dodajte ostale sastojke i premažite roladu, a možete narezati i svježeg voća. Ponovo je zarolajte i ukrasite ostatkom kreme, čokoladom ili nekim omiljenim preljevom. Možete je i samo posipati šećerom u prahu, jednako je ukusna kako god završili ovu slatku priču!
Servus i uživajte:)







Oznake: rolada, limun, mascarpone


- 09:39 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

27.01.2016., srijeda

ROLICE S BOROVNICAMA

Pozdrav svima!
Još uvijek pamtim okus onih rolica s cimetom, pa sam odlučila napraviti i voćnu varijantu da vidim da li ih može skinuti s trona. Niti trena se nisam dvoumila oko izbora voća jer borovnice i limun su idealna kombinacija sastojaka za izradu slastica. Rolice su ispale tako mekane i sočne, rekli bismo da su pravo griješno zadovoljstvo. Kiselkasti preljev je upotpunio njihov okus, ali i izgled. Dobile su poseban sjaj, ali i poseban status među mojim receptima. Još jedan recept koji svakako treba ponoviti!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
150 ml mlijeka
germa
50 ml tople vode
50 g šećera
50 ml otopljenog maslaca
žlica arome vanilije
jaje
1/2 žličice soli
500 g glatkog brašna
Napraviti kvas od germe i šećera u toploj vodi te dodati ostalim sastojcima. Zamijesiti tijesto, malo pouljiti i ostaviti jedan sat da se diže.
Nadjev:
50 g rastopljenog maslaca - za premazati tijesto
80 g šećera
naribana korica od 2 limuna
300 g borovnica
Glazura:
25 g kravljeg sira
pola žlice omekšalog maslaca
125 g šećera u prahu
žlica arome vanilije
1/2 žlice soka od limuna
žlica mlijeka
Dignuto tijesto razvaljati na pravokutnik veličine 30x40cm. Premazati rastopljenim maslacem, posipati šećerom, naribati limun i staviti borovnice. Zarolajte roladu i narežite je na 16 komada koje složite s malim razmakom na lim za pečenje. Ostavite da se rolice još malo dignu, premažite ih maslacem i pecite na 180*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu boju!
Glazuru samo dobro promiješajte i prošarajte po rashlađenim rolicama.
Cijela moja ekipa se slaže da su ove rolice savršenog okusa!
Probajte ih i vi!
Servus i uživajte :)












Oznake: rolice, borovnice, limun


- 07:34 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se