Gurmanka

05.09.2017., utorak

SVILENI CHEESECAKE

Pozdrav!
Danas nešto jednostavno, samo jedan sasvim, sasvim običan kolač koji me je ostavio bez riječi!
Kolač koji je tako svilen, mekan, sočan, ukusan... koji je jednostavno savršen!
Uvjerite se sami :)
Sastojci potrebni za izradu kolača:
6 jaja
250 g krem sira
50 g maslaca
100 ml mlijeka
aroma vanilije
žlica limunovog soka
60 g glatkog brašna
20 g gustina
prstohvat soli
140 g šećera
- odvojite bjelanjke i izradite ih mikserom u snijeg postepeno dodavajući šećer
- na pari otopite maslac, sir i mlijeko te maknite da se malo ohladi i dodajte vaniliju
- sada polako umiješajte žumanjke, gustin i brašno
- na samom kraju rukom lagano pomiješajte snijeg od bjelanjaka dobivenoj smjesi
- pećnicu ugrijte na 160*C, a smjesu ulijte u kalup promjera 22 cm i s vanjske strane obložite aluminijskom folijom jer se kolač peče u vodenoj kupelji
- znači, kalup sa smjesom stavite u dublji pleh i nalijte vruće vode do pola njegove visine
- kolač pecite točno 1 sat, ugasite pećnicu i otvorite malo vrata pećnice te ga ostavite još 15-tak minuta u njoj da se malo rashladi
- možete ga servirati dobro ohlađenog s narezanim jagodama koje ste prethodno pomiješali s nekoliko žlica šećera i ostavili da se šećer dobro otopi
- po želji prelijte jagode crvenim preljevom za torte
Lagano, osvježavajuće i ukusno, za svaku preporuku!
Servus :)







Oznake: kolač, chesecake, svileni, jagode


- 21:24 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

22.08.2016., ponedjeljak

OBRNUTI KOLAČ S NEKTARINAMA

Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za ovaj tako jednostavan, a opet nevjerojatno ukusan kolač. Kombinacija karamela i nektarina, koje su prava zvijezda u ovom klasičnom ljetnom kolaču, zaista je ukusna. Ima li nešto bolje nego zagristi u slatki sočni kolač ovog kišnog dana?
Sastojci potrebni za izradu kolača:
3 nektarine
100 g smeđeg šećera
70 g maslaca
žličica cimeta
Sve sastojke lagano prokuhati i prekriti dno kalupa za torte obloženog pek papirom. Nektarine narezati na kriške i poslagati preko karamela dok je još toplo.
Biskvit:
250 g integralnog brašna
pola praška za pecivo
žličica cimeta
prstohvat soli
50 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
50 ml jogurta
200 ml mlijeka
2 jaja
aroma vanilije
Mikserom izraditi šećer i jaja, dodati maslac, pa ostale sastojke i dobro izrađeno tijesto preliti preko nektarina. Kolač pecite na 200*C oko 30 minuta, ostavite par minuta da se ohladi, pa okrenite na pladanj za serviranje. Dok je još toplo maknite papir za pečenje i ostavite kolač da se ohladi.
Podjednako je dobar topao ili hladan, a u kombinaciji s malo šlaga jednostavno obara s nogu!
Servus i uživajte :)



Oznake: nektarine, ljeto, kolač, karamela


- 08:49 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

25.07.2016., ponedjeljak

FINI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Pozdrav svima!
Kako odoljeti prvim domaćim šljivama?
Ideja se odmah sama nametnula i ukusan kolač je bio gotov u trenu. Jednostavan je, sočan i mirisan!
U njemu će uživati gotovo svi, a uz čaj ili kavu ga možete servirati kao laganu ljetnu večeru!
Sastojci potrebni za izradu kolača:
130 g glatkog brašna
20 g gustina
pola praška za pecivo
vanil šećer
bourbon šećer ili žlica ruma
žličica cimeta
100 g šećera
4 jaja
20 g maslaca
200 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
5-6 šljiva
šećer u prahu za posipanje
Mikserom izradite šećer i jaja te dodajte suhe sastojke da dobijete gustu glatku smjesu. Umiješajte rastopljeni maslac, mlijeko i slatko vrhnje te dobro izmiješajte.
Kalup veličine 20x30 cm premažite s maslacem i izlijte smjesu u njega. Dodajte šljive prerezane na polovice i pecite 40 minuta na 190*C. Pečeni kolač malo ohladite, pa ga posipajte šećerom u prahu i poslužite dok je još topao!
Teško da će itko odoljeti ovom sočnom mirisnom kolaču!
Servus i uživajte :)



Oznake: kolač, šljive, desert


- 06:59 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

13.06.2016., ponedjeljak

KOLAČ OD TREŠANJA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za kolač od trešanja koji je tako jednostavan, a super pogodan za izradu jer je sezona trešanja počela. Okus mu je zaista nevjerojatan, mene podsjeća na veliku voćnu palačinku. Za ovaj kolač trebate samo nekoliko uobičajenih sastojaka i predivne sočne trešnje. Pecite ga sve dok se ne napuhne te postane hrskav i zlatan, a možete ga poslužiti tek posutog s malo šećera još toplog kao desert ili čak i za doručak!
Uživajmo ovog ljeta u predivnim svježim trešnjama i jednostavnim voćnim kolačima!
Sastojci potrebni za izradu kolača:
400 g svježih trešanja
30 g rastopljenog maslaca
4 jaja
240 ml mlijeka
100 g glatkog brašna
1/4 žličice soli
100 g šećera
2 žlice arome vanilije
šećer u prahu (za posipanje)
Premažite kalup za torte maslacem i posipajte s 2 žlice šećera. Trešnjama izvadite koštice, ali pazite da ostanu cijele. Moja kćer je to napravila pomoću slamke za sok, pokušajte :)
Na dno kalupa rasporedite u jednom sloju očišćene trešnje.
Mikserom izradite jaja i šećer te dodajte brašno, mlijeko i rastopljeni maslac. Dobivena smjesa je jako rijetka, ali neka vas to ne brine jer takva mora biti. Lagano je prelijte preko trešanja i stavite peći na 200*C oko 45 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju!
Posipajte još topli kolač sa šećerom u prahu i uživajte u plodovima kojim nas priroda tako nesebično daruje!
Servus :)



Oznake: kolač, trešnje, topli desert


- 08:57 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

09.05.2016., ponedjeljak

BIJELE ČOKO KOCKE S JAGODAMA

Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za ove predivne kocke od bijele čokolade i jagoda. Nevjerojatno je kremast i ukusan, a tako lako se napravi. Ovisno o vrsti voća koje koristite možete ga raditi i uživati u njemu tijekom cijele godine.
P.S. Volite li maline?
Budite sigurni da je s njima ovaj kolač jednako dobar :)
Sastojci potrebni za izradu podloge:
300 g mljevenih čajnih kolutića
150 g maslaca
Rastopite maslac, prelijte ga preko keksa i promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u lim za kolače cca. 32x22 centimetra i stavite nekih 7 minuta u pećnicu da se malo zazlati i zbog lakšeg rezanja kolača.
Krema:
350 g bijele čokolade
200 ml slatkog vrhnja
250 g krem sira
150 ml Dukatos jogurta
300 g svježih jagoda (voće po izboru)
Čokoladu pažljivo otopiti u mikrovalnoj i dodati izmiksanom siru i jogurtu.Dobivenoj kremi dodajte šlag i lagano rukom promiješajte sve sastojke. Pola kreme izlijte na ohlađenu podlogu, prekrijte svježim voćem i premažite ostatkom kreme. Svaku kocku ukrasite komadićem voća, a možete i cijeli kolač preliti s još malo otopljene bijele čokolade. Kolač ostavite da se malo ohladi ili možete poput nas odmah krenuti s kušanjem :)
P.S. Moram naglasiti da je nama kolač izvrstan, ali ako vi niste ljubitelji bijele čokolade onda ovaj recept nije izbor za vas :(
Ukusi su različiti i svatko neka uživa u onom što voli, a ja volim slatko!
Servus i uživajte :)




.

Oznake: kolač, bijela čokolada, jagode


- 07:09 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

27.04.2016., srijeda

LAGANI KOLAČ S JAGODAMA

Pozdrav svima!
Kolač koji danas dijelim s vama tako miriše na vaniliju i jagode da sam sigurna da mu nećete moći odoljeti. Slojevi bogatog ukusnog biskvita ispunjeni su glatkom kremom od sira i sjeckanih svježih jagoda. Božanstveno izgleda, zar već to nije razlog da ga isprobate?
Bilo kako bilo, ako volite vaniliju i jagode svidjeti će vam se ovaj kolač!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
300 g omekšalog maslaca
200 g šećera
6 jaja
žlica arome vanilije
360 g brašna
prašak za pecivo
60 ml mlijeka
Izradite mikserom maslac i šećer, pa polako dodajte jedno po jedno jaje te sve ostale sastojke. Pecite ga u limu obloženom pek papirom veličine cca. 42x30 cm. Pećnicu ugrijte na 190*C i pecite biskvit oko 25 minuta, a kada se ohladi razrežite ga po kraćoj strani na tri dijela. Kolač je dosta visok, pa ga možete ako želite manje biskvita razrezati samo na dvije uže trake, ovisi o vama.
Krema:
100 g šećera u prahu
500 g krem sira (može i svježeg sira)
300 ml slatkog vrhnja
400 g jagoda
Jagode operite, narežite na kockice i stavite u ledenicu da se zamrznu.
Napravite šlag od slatkog vrhnja i pomješajte sa sirom i šećerom.
Glazura: 125 g šećera u prahu i 2 žlice soka od limuna
Premažite biskvit s pola krema i rasporedite dio jagoda po njoj. Poklopite drugim biskvitom, pa opet idu krema i jagode. Završite sa trećim komadom biskvita kojeg premažite glazurom ili samo posipajte šećerom u prahu.
Servus i uživajte u okusu proljeća i svježine :)



Oznake: jagode, vanilija, kolač


- 07:17 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

07.03.2016., ponedjeljak

LIMUN KOCKE

Pozdrav svima!
Pošto sam dobila svježu pošiljku Viškog eko limuna, pozdravi mojoj dilerici, odlučila sam napraviti pravu vitaminsku bombu - limun kocke! Tko voli limun mora svakako, barem jedanput, probati ovaj desert jer je pun mirisa i okusa koji će vas oduševiti svojom svježinom. Recept je vrlo jednostavan za pripremu, a kocke je najbolje poslužiti prvi dan jer su tada savršene teksture. Kombinacija hrskave korice i glatkog mirisnog nadjeva od limuna mora zadovoljiti svakog tko uživa kao i ja u desertima s limunom!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g brašna
200 g omekšalog maslaca
100 g šećera
pola žličice soli
Zamijesite tijesto i utisnite ga prstima ili razvaljajte za tepsiju veličine 23x33cm. Stavite peći koru na 180*C oko 20 minuta i kada malo porumeni izvadite je i kratko rashladite.
Nadjev od limuna:
300 g šećera
3 žlice brašna
4 jaja
2 žlice naribane limunove korice
150 ml limunovog soka
Pomiješajte šećer i jaja u zdjeli te smjesi dodajte brašno i limunov sok. Ulijte nadjev od limuna na pripremljenu koru i pecite još 20 minuta tj. dok ne porumeni.
Prije serviranja ohladiti i posipati šećerom u prahu!
Servus i uživajte:)











Oznake: limun, kocke, kolač


- 09:48 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

03.03.2016., četvrtak

KOLAČ OD JOGURTA I BOROVNICA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama jedan novootkriveni kolač koji će vas oduševiti svojim mirisom, mekoćom i iznimno sočnim okusom!
Recept je vrlo jednostavan za izradu, pa ako vam se danas jede slatko razmislite o njemu kao jednoj od mogućnosti!
Sastojci potrebni za izradu podloge:
200 g Digestiv keksa ( mogu i čajni kolutići, integralni keksi...)
90 g otopljenog maslaca
Usitnite kekse i prelijte ih otopljenim maslacem te samo rukama utisnite u lim za pečenje cca. 20x30 centimetara.
Sastojci potrebni za nadjev:
300 ml Dukatos jogurta
3 jaja
170 g smeđeg šećera
300 g krem sira (mascarpone)
2 žlice brašna
100 g svježih, smrznutih ili suhih borovnica
Izradite mikserom jaja i šećer te dodajte sir, jogurt i brašno. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu koju prelijte preko podloge od keksa i na kremu složite borovnice. Pecite kolač na 180*C oko sat vremena dok ne dobije zlatnu boju!
Ohladite ga i servirajte posutog šećerom u prahu ili ga prelijte nekim finim voćnim preljevom!
Servus i uživajte:)



Oznake: kolač, jogurt, borovnice


- 10:37 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

28.01.2016., četvrtak

NUTELLA KRUH

Pozdrav svima!
Ova kombinacija omiljene nam nutelle i finog mekog tijesta će zadovoljiti sve sladokusce. Uz malo truda i volje ispeći ćete čudnovato dobar čokoladni kruh. Ovaj put nije potrebno raditi komplicirane oblike poput zvijezda, borova... Samo zarolajte jednu najobičniju roladu i kruh pun mirisa i okusa zavladati će vašom kuhinjom.
Brz i jednostavan čokoladni kruh, a tako dobar.
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
pola germe
100 ml toplog mlijeka
50 g šećera
100 ml tople vode
pola žličice soli
50 g otopljenog maslaca
300 g glatkog brašna
4 žlice nutelle
Napravite kvas od germe, žlice šećera i tople vode. Dodajte brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite fino glatko tijesto. Prije sam mijesila sve ručno, ali sada si pomognem s mojim novim mikserom (oooobožavam ga):)
Tijesto ostavite da se diže oko sat vremena, podijelite ga na pola i svaku polovinu razvaljajte u tanki pravokutnik. Tanko, ali posebno tanko ga premažite omekšalom nutellom. Ako stavite debeli sloj nutella će se razlijevati i sve će izgledati neuredno. Premazano tijesto zarolajte i razrežite uzdužno sa škarama te savijte dobivene dvije trake jednu oko druge. Stavite u lim za pečenje te ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ostavite štruce da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne porumene!
Servus i uživajte :)



Oznake: kruh, nutella, kolač


- 10:23 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

25.01.2016., ponedjeljak

MRAMORNI BROWNIES

Pozdrav svima!
Ovom divnom, tek nedavno otkrivenom kolaču zaista je teško odoljeti. Svaki put otkrivamo nešto novo zbog čega ga još više volimo. Ovaj put sam njegov okus upotpunila sokom od naranče, ali predivan je i u kombinaciji s mentom. Kada vam se najave iznenadni gosti samo zamutite ovo malo čokoladno savršenstvo i svi će ostati oduševljeni kako okusom, tako i izgledom. Mekan, kremast i sočan, što drugo poželjeti za početak tjedna osim ovog predivnog browniesa!
Sastojci potrebni za biskvit:
150 g maslaca
200 g čokolade
135 g šećera
4 jaja
50 ml skuhane kave
žlica arome vanilije
3 žlice kakaa
125 g brašna
pola praška za pecivo
pola žličice soli
Rastopiti na laganoj vatri maslac, čokoladu i šećer. Miješati pjenjačom i dodavati jedno po jedno jaje, te sve ostale sastojke. Dobivenu smjesu izliti u tepsiju obloženu papirom veličine 24x35 cm.
Smjesa od sira:
350 g ABC sira
65 g šećera
jaje
korica naranče
40 ml soka od naranče
žlica cimeta
Izraditi mikserom sve sastojke i žlicom ih stavljati preko crne kreme. Lagano nožem promiješati i stvoriti mramorni efekt na površini kolača. Pecite na 180*C oko 30 minuta, posipajte šećerom u prahu i poslužite!
Predivan dekorativan i posebno sočan kolač!
Servus i uživajte :)



Oznake: kolač, Brownies, desert


- 07:31 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

31.12.2015., četvrtak

Crveni kuglof


Pozdrav svima, dragi moji!
Kuglof je blagdanski kolač koji su naše mame i bake uvijek rado pripremale. Zbog svojeg specifičnog, posebnog izgleda spada u svečane kolače koji svojim izgledom krase naš stol. Varijanti ovog kolača ima bezbroj, a ja vam danas nudim jedan mali, veseli, crveni kuglof s mirisom jagoda!
Postupak: Otopiti 125 g maslaca te miksati sa 150 g šećera i 150 ml mlijeka.
Postepeno dodavati 100 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 pudinga od jagode i 2 jaja. Glatku smjesu izliti u podmazani kalup za kuglof i peći na 180*C oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom ili posuti šećerom u prahu.
Ovo je poseban kuglof, a njegova priprema nije nimalo zahtjevna.
Pokušajte ga napraviti i vi!
Servus :)





Oznake: kuglof, desert, slatko, kolač


- 09:10 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

26.12.2015., subota

BOŽIĆNA ROLADA


Pozdrav svima!
Danas je blagdan Sv. Stjepana i iskrena čestitka za svakog Štefa, Šteficu,Stjepana ili Štefaniju! Puno zdravlja i sreće im želim za njihov imendan!
Danas vam darujem jedan stari provjeren recept. Ponekad je pravo osvježenje kušati ovaj klasik, srneći hrbat. Jednostavan, običan, ali istovremeno i tako poseban. Novi gastro trendovi ga nisu uspjeli potisnuti i još uvijek s veseljem uživamo u njegovom sočnom i osvježavajućem okusu!
Sastojci potrebni za biskvit:
125 g maslaca
150 g mljevenih badema
50 g prezla
4 žlice šećera
100 g čokolade
60 g šećera u prahu
6 jaja
Omekšali maslac izraditi sa šećerom u prahu. Dodati otopljenu čokoladu i jedan po jedan žumanjak. Bjelanjke posebno miksati s nekoliko žlica šećera u prahu te dodati smjesi. Nakon miksanja ručno umiješati bademe i prezle. Kalup dobro podmazati margarinom i posuti prezlama te izliti gotovu smjesu.Pecite na 180*C oko 45 minuta, malo ohladiti i još dok je toplo izvaditi kolač iz kalupa.
Ohlađeni kolač prerežite uzdužno na pola i premažite marmeladom od marelica,te prelite čokoladnom glazurom i ukrasite bademima.
Glazura:
200 g čokolade
2 žlice ulja
Servus i uživajte:)








Oznake: srneći hrbat, kolač, rolada


- 09:52 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

01.12.2015., utorak

Crvenkapica :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Crvenkapica je poseban kolač, posebno za sve vas koji volite višnje. Kolač je vrlo lagan, kremast i sočan, a gotov je u trenu. Obavezno ga ostavite da se dobro rashladi prije serviranja. Obožavaju ga sve generacije, a moja kći najviše!
Potrebna vam je jedna kutija petit keksa, složite jedan red u tepsiju, kao podlogu na koju ide krema.
Krema: 2 pudinga od vanilije
6 dcl mlijeka
5 žlica šećera
Skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme izmiksajte 1/2 litre vrhnja za šlag i dodajte kremi. Na kekse stavite pola kreme, opet red keksa i ostatak kreme. Višnje iz kompota složite na kremu, a od tekućine skuhajte preljev.
Trebate 1/2 litre tekućine (kompot + voda), stavite kuhati, a posebno razmutite 2 preljeva za torte i 4 žlice šećera. Skuhajte preljev i polako ga žlicom stavljajte preko višanja i kreme. Ostavite u frižideru da se dobro rashladi.
Servus i dobar tek :)

Oznake: Crvenkapica, kolač, desert


- 09:16 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

27.10.2015., utorak

Mađarica

Dragi moji!
Netko je rekao da je mađarica kraljica kolača i potpuno se slažem s tim. Uz dobar recept da se napraviti i dobra mađarica. Istina da s njom ima mnogo posla ali za posebne prilike se uvijek vrijedi potruditi.Vidjet ćete da izrada mađarice nije znanstvena fantastika, a nagrada će vam biti kolač koji je tako sočan da se topi u ustima!

Tijesto:15 dkg margarina, 60 dkg glatkog brašna, 25 dkg šećera, 1 plavo kiselo vrhnje, 2 jaja i 1 prašak za pecivo.
Zamijesiti tijesto i podijeliti na 6 komada. Razvaljati kore i peći na okrenutoj tepsiji, ispikati vilicom i dobro paziti kod pečenja da kore ostanu žute boje.
Krema: 1i1/2 l mlijeka, 12 dkg oštrog brašna, 45 dkg šećera,3 žlice kakaa, 2 vanil šećera, 15 dkg margarina i 5 dkg maslaca.
Staviti kuhati mlijeko, ostale sastojke izmiksati i zakuhati u mlijeko. Kada se krema ohladi, dodati margarin i maslac.
Kore maži odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih filaš drugi dan. Kada napraviš mađaricu premaži je glazurom od 20 dkg čokolade i pola margarina. Čim se stvrdne odmah si zareži na glazuri kako ćeš rezati da ti poslije ne puca.
Ako sam nešto propustila objasniti, na raspolaganju sam, pitajte.
Servus:)


Oznake: mađarica, pita, kolač, desert


- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2017  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se