Gurmanka

23.03.2018., petak

TARTE TATIN

Pozdrav!
Danas imam za vas slavnu francusku "naopaku" pitu od jabuka!
Kažu da je nastala slučajno i odmah postala hit. Neću je puno hvaliti jer je morate napraviti sami i osjetiti te mirise vrućeg karamela,cimeta i toplih jabuka. Kažu da pita od jabuka budi posebne emocije i nostalgiju u nama, a miris ove pite će vas odvesti, sigurna sam u toplu kuhinju vaše bake!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
220 g glatkog brašna
110 g maslaca narezanog na kockice
prstohvat soli
žumanjak
4 žlice vode
- zamijesite tijesto od ovih sastojaka, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider

Karamelizirane jabuke:
6-8 jabuka
80 g maslaca
150 g šećera
50 ml vode
sok od jednog limuna
cimet
- ogulite jabuke i narežite ih na krupnije komade
- prelijte ih sokom od limuna
- u debeloj tavi promjera 24 cm koja može ići u pećnicu napravite karamel od šećera i vode
- maknite ga s vatre i umiješajte maslac
- sada posložite kriške jabuka po karamelu i posipajte ih cimetom
- tijesto razvaljajte na veličinu tave i njime prekrijte jabuke
- vilicom ga malo izbodite i stavite peći pitu na 190*C oko 40 minuta tj. dok vam tijesto ne dobije lijepu boju
- ohladite ga 5 minuta i preokrenite na dublji tanjur ili pladanj
Tarte Tatin možete servirati još topao i uz kuglicu sladoleda, tko zna, možda će baš ovo postati vaš omiljeni kolač :)
U slast :)




Oznake: kolači, pita, jabuke, karamel


- 06:59 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

04.10.2017., srijeda

JESENSKI KOLAČ

Pozdrav!
Uživate li u okusima jeseni ovaj kolač je kao stvoren za vas!
Miris pečenih jabuka i cimeta te okusi koje ćete osjetiti pružit će vam pravo zadovoljstvo i utjehu u ovim hladnim jesenskim danima!

Sastojci potrebni za izradu biskvita:
110 g omekšalog maslaca
150 g šećera
4 žumanjka
50 ml kiselog vrhnja
naribana korica od limuna
aroma vanilije
pola žličice soli
250 g brašna
pola praška za pecivo

Sastojci za nadjev:
5 jabuka
sok od pola limuna
2 žličice cimeta
4 žlice brašna

Meringa:
4 bjelanjka
150 g šećera

- ogulite i narežite jabuke, preko njih iscijedite limunov sok i posipajte ih šećerom i brašnom te sve dobro promiješajte
- pećnicu uključite na 180*C i podmažite kalup za torte promjera 26 cm
- za biskvit prvo izradite mikserom maslac i šećer te dodajte žumanjke
- zatim postepeno dodajte vrhnje, aromu vanilije i limunovu koricu
- na samom kraju dodajte brašno i sve dobro promiješajte
- izlijte smjesu u kalup i preko nje složite narezane i začinjene jabuke
- kolač prvo pecite oko 30 minuta, izvadite pa ga prekrijte bjelancima izrađenim sa šećerom i nastavite peći dok bjelanjci ne poprime lijepu boju ( cca. 20 minuta, probajte čačkalicom)
Nadam se da ćete ga isprobati, servus i u slast :)




Oznake: kolači, jabuke, meringa


- 07:58 - Komentari (54) - Isprintaj - Link

06.12.2016., utorak

SVEČANI KUGLOF



Pozdrav!
Danas imam za vas jedan malo drugačiji kuglof,kolač koji će vas iznenaditi svojim spektrom okusa.
Bogatog je okusa, začinjen cimetom, a okusi jabuka i sira ga čine još posebnijim i sočnijim.
Prelila sam ga mirisnom domaćom karamelom koja se izvrsno nadopunjuje s ovim okusima, kada ga probate jednostavno ga morate voljeti!
Savršen način da proslavimo nadolazeće blagdane :)
Nadjev od sira:
250 g sira
50 g šećera
jaje
2 žlice brašna
aroma vanilije
Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu!
P.S. Koristila sam mascarpone sir koji je izuzetno kremast, pa mi je dio iscurio prilikom pečenja. Bolje je koristiti svježi sir koji je grublje strukture, pa će činiti bijeli prsten unutar kuglofa što je vrlo dekorativno. Meni nije uspjelo, pa vi učite na mojim greškama :(
Sastojci potrebni za kuglof:
100 g sitno sjeckanih oraha
400 g glatkog brašna
100 g šećera
100 g smeđeg šećera
pola žličice soli
žlica cimeta
žličica sode bikarbone
3 jaja
150 ml ulja
aroma vanilije
150 ml bistrog soka od jabuke
2 oguljene i naribane jabuke
Postupak izrade:
- pomiješajte brašno i sve suhe sastojke
- mikserom izradite jaja, šećer i dodajte ulje te sok od jabuke
- pomiješajte sve sa suhim sastojcima i na kraju dodajte orahe i jabuke
- 2/3 smjese izlijte u podmazani kalup
- kremu od sira stavite preko smjese, ali pokušajte da ne dodiruje stjenke kalupa nego ostane poput prstena u sredini, koristila sam vrećicu za kreme pomoću koje se može lakše napraviti uski prsten
- zatim sve prekrijte ostatkom biskvitne smjese
- pecite kuglof na 180*C oko sat vremena (probajte čačkalicom)
Kada je ohlađen možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti karamelom kao ja!
Karamel umak:
125 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
25 g maslaca
- na srednjoj vatri otopite šećer i polako dodajte ugrijano vrhnje u kojem ste rastopili maslac
- lagano još kuhajte minutu-dvije i kada se malo stisne prelijte preko kuglofa
Servus i u slast :)









Oznake: kolači, kuglof, jabuke, karamela, sir


- 09:17 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

11.04.2016., ponedjeljak

KARAMEL PITA S JABUKAMA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za pitu koju svakako morate isprobati ako volite jabuke i okus karamele. Nešto tako sočno, fino i mirisno mora pronaći svoje mjesto u vašem slatkom carstvu :)
Sastojci potrebni za prhko tijesto:
300 g oštrog brašna
120 g maslaca
žumanjak
pola praška za pecivo
3 žlice vrhnja
kora od limuna
Zamijesite tijesto i podijelite na pola. Jedan dio razvaljajte za podlogu i stavite u lim za pečenje cca. 22x33 centimetara, a drugi dio stavite u zamrzivač jer ćete ga kasnije naribati na vrh pite.
Nadjev:
3 jabuke (ogulite i narežite na kockice)
300 g šećera
150 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
Stavite u pećnicu tijesto i pecite ga na 180*C oko 20 minuta, dok blago porumeni. Za to vrijeme u lonac sa debljim dnom stavite karamelizirati šećer. Dok postane žuto-smeđe boje dodajte mu jabuke i dinstajte ih dok imaju tekućine (10 minuta), a onda ulijte ugrijano slatko vrhnje i maslac te dobro promiješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Nadjev premažite preko donje kore, a gore naribajte ostatak tijesta i pecite još 20 minuta na istoj temperaturi. Kada je pita dobila lijepu boju izvadite je i ohladite!
Tko voli slađe varijante može je preliti preljevom od karamela ili je samo posipajte šećerom u prahu!
Moram vam priznati da se ova pita okusom i mirisom jako približila bakinoj tradicionalnoj piti od jabuka!
Servus i uživajte :)


Oznake: pita, karamela, jabuke


- 07:12 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

14.03.2016., ponedjeljak

TOAST MINI PITE

Pozdrav svima!
Danas ste baš lijeni, a jede vam se slatko! Ne brinite, postoji rješenje i za to :)
Radila sam mini pite s podlogom pod toasta. Prhko tijesto zahtijeva malo više vašeg vremena kao i biskvit, pa predlažem da pokušate napraviti pite na ovaj način. Vrlo su sočne, mekane i ukusne, a izbor voća prepuštam vama! Koristila sam jabuke jer moj obožavani začin, cimet, najbolje dođe do izražaja uz njih. Pite su brzo gotove, jednostavan je način pripreme i svaka moderna užurbana domaćica može pronaći malo vremena za njihovu izradu!
Sastojci potrebni za izradu pita:
2 jabuke
toast
2 jaja (Pozz Euro:))
300 ml mlijeka
žlica arome vanilije
2 žlice šećera
cimet
Jabuke tanko narezati ili naribati i preliti s malo limunovog soka.
Jaja, mlijeko i šećer dobro promiješati te staviti arome prema želji. Od duple kriške toasta izrežite kalupom ili čašom veliki krug koji dobro umočite u otopinu mlijeka i jaja. Nekoliko puta okrenite da dobro upije tekućinu pa stavite na lim za pečenje obložen pek papirom. Možete napraviti više mini pita, ovisi koliko imate jabuka ili toasta, glavno da radite duple kriške za podlogu. Kada ste stavili namočeni toast, poslažite po njemu jabuke ili neko drugo voće i posipajte ga smeđim šećerom i cimetom.Pecite pite na 190*C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju!
Kada su se malo ohladile, obilno sam ih prelila s domaćim medom od kestena vrlo aromatičnog okusa. Božanstveno!
Servus i uživajte:)






Oznake: toast, pita, jabuke


- 07:09 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

01.03.2016., utorak

KRUH S JABUKAMA

Pozdrav svima!
Nisam već dugo radila ovaj predivan slatki kruh s jabukama , pa sam zaboravila razlog zbog kojeg ga obožavam. Neću vam reći da dvojim oko toga da li više volim njegov miris koji se širi kuhinjom ili okus koji mu je jednostavno nezaboravan. Ovaj sočan mirišljav kruh prepun cimeta i brusnica ne možete ne voljeti. Iako su mu sastojci vrlo jednostavni daju mu zaista posebne i jedinstvene okuse, okuse mira i spokoja. Teško ga je opisati riječima, jednostavno ga probajte ispeći i postanite jedan od njegovih obožavatelja, baš kao i ja!
Sastojci potrebni za tijesto:
100 ml otopljenog maslaca
200 g šećera
50 ml mlijeka
pola praška za pecivo
2 jaja
prstohvat soli
žlica arome vanilije
250 g oštrog brašna
3 oguljene i sitno naribane jabuke
žlica cimeta
100 g brusnica
žlica narezane kore od naranče
Posip:
2 žlice brašna
50 g smeđeg šećera
3 žlice hladnog maslaca
prstohvat soli
Pomiješajte suhe sastojke posebno, a mokre posebno i u njih dodajte jabuke. Promiješajte sve sastojke zajedno i izlijte u kalup za kruh (33x11 cm). Posipajte kruh posipom kojeg ste izradili vilicom i stavite peći na 200*C oko sat vremena (provjerite čačkalicom da li se lijepi) dok ne dobije lijepu zlatnu boju!
Brzo i jednostavno, zar ne?
Servus i uživajte:)




Oznake: slatki kruh, jabuke, brusnice


- 07:23 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

28.02.2016., nedjelja

PITA PRELIVENA KARAMELOM

Pozdrav svima!
Pošto obožavam sve deserte s jabukama odlučila sam isprobati i ovaj. Zamislite prhko tijesto preliveno mirisnim krem sirom i na kraju jabuke u hrskavom ogrtaču. Sve skupa je preliveno glatkim karamel preljevom koji cijeloj ovoj priči daje nevjerojatan okus. Nemojte se uplašiti puno namirnica jer je postupak izrade zaista jednostavan. Nakon pripreme vas očekuje prava nagrada, kolač koji se doslovno topi u ustima!
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g omekšalog maslaca
190 g brašna
100 g mljevenih badema
100 g smeđeg šećera
pola žličice soli
žličica cimeta
Zamijesite tijesto koje samo prebacite bez valjanja u papirom obložen pleh veličine 23x33 centimetra. Rukama ili žlicom ga malo pritisnite i zagladite te stavite peći na 180*C oko 20-tak minuta.
Za to vrijeme pripremite jabuke!
Ogulite i na kockice sitno narežite dvije jabuke. Pomiješajte ih sa žlicom šećera i cimeta, te prelijte s malo limunova soka.
Nadjev od sira:
500 g svježeg sira
100 g šećera
žlica arome vanilije
2 jaja
naribana korica jednog limuna
Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
Posip:
20 g zobenih pahuljica
30 g oštrog brašna
50 g mljevenih badema
50 g omekšalog maslaca
50 g smeđeg šećera
žličica cimeta
Vilicom dobro promiješajte i usitnite sve sastojke za posip.
Nakon 20-tak minuta izvadite tijesto iz pećnice, prelijte ga sirom na koji složite izrezane jabuke. Sve skupa posipajte posipom i stavite peći još 20 minuta.
Ohladite pitu, narežite je i kocke prelijte s karamel preljevom. Možete koristiti kupovni,ali i domaći, za koji svakako preporučam ovaj recept.
Karamel:
200 g šećera
60 ml vode
120 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
žlica arome vanilije
prstohvat soli
Postupak: Otopite šećer i vodu do lijepe smeđe boje i tada skinite s vatre. Dodajte vrhnje i miješajte minutu, zatim maslac, sol i vaniliju. Prelijte u neku dekorativnu staklenku i oplemenite karamelom ovu predivnu hrskavu pitu!
Servus i uživajte :)



Oznake: pita, karamela, sir, jabuke


- 20:06 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

23.10.2015., petak

Ružice od jabuka


Dragi moji!
Netko pametan je jednom rekao: "Hvala ti bogek kaj je petek!". Danas mi dolaze dragi ljudi i veselim se susretu. Svašta pripremam, slike slijede ovih dana. Ove ružice sam radila jučer i vrlo je jednostavno. Pokušajte i vi!
Servus:)








Oznake: ružice, jabuke, desert


- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2018  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO