Gurmanka

09.02.2017., četvrtak

IGRE TIJESTA

Pozdrav svima!
Koliko sam se nekada bojala raditi s tijestom danas ga u toj istoj mjeri obožavam.
Zbunjenost bi nastupila na samom početku kada bi netko napisao: Potrebno vam je 500 g brašna...
Ma, kojeg brašna i za što? Kada ide glatko,a kada oštro brašno i što je zaboga kvas?
Zato se danas trudim kada i sama pišem recepte objasniti točno i precizno da vas ne ostavim u velikoj dilemi! Postavljate mi pitanja o dizanju tijesta i što to znači kada se tijesto udvostruči, kada naraste i koliko mu treba...
Ovom slikom sam vam pokušala dočarati tu igru tijesta, a vi doma gledajte i uspoređujte, možda vam slika na kraju ipak malo pomogne!
Ne zaboravite, nikada ne može ispasti tako loše da se ne da iskoristiti. Sve što radite vlastitim rukama je neprocjenjivo! Zato, bez straha zaprljajte ruke brašnom bilo glatkim, bilo oštrim i slobodno se opustite u igri s tijestom!
P.S. Na slici su rolice s cimetom za koje sam recept već prije objavila!
Servus i uživajte:)



Oznake: kruh i peciva, dizano tijesto, rolice


- 07:51 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

09.12.2015., srijeda

BUHTLE

Dobra vam večer, dragi moji!
Večeras imam za vas jedan klasik, tradicionalan i jedinstven recept za pamćenje. Može li itko odoljeti mirisu i okusu ovog slatkog jastučića iz prošlosti? Čime god da su punjene želimo da njihova čarolija traje što duže!
Sastojci potrebni za tijesto:
1 kg glatkog brašna
1 svježi kvasac
1/2 l mlijeka
1/2 dcl ulja
2 žlice šećera
1 žličica soli
2 jaja
Kvasac i šećer razmutite u toplom mlijeku te ostavite da se digne. Brašnu dodajte ostale sastojke i kvas te zamijesite tijesto. Ostavite da se diže 30 minuta te razvaljajte na prst debljine i razrežite na kocke. Nadjev stavite u sredinu i skupite tijesto u svežanj, napravite buhtlu. Tepsiju pouljite i slažite buhtle jednu do druge. Prije pečenja ih premažite uljem, ostavite 30 minuta da se dignu i pecite na 180*C oko 40 minuta tj. dok ne porumene!
Servus :)







Oznake: buhtle, dizano tijesto


- 19:25 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO