Gurmanka

05.01.2018., petak

SLANE ROLADE




Pozdrav!
Jučer sam ih radila za jedan mali party i opet su nas oduševile, probajte ih i vi!
Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: slane rolade, losos, špinat, ajvar


- 08:12 - Komentari (38) - Isprintaj - Link

11.09.2017., ponedjeljak

AJVAR




Usprkos trenutnoj životnoj situaciji u kojoj se nalazim tradicija nije iznevjerena i oooooogromna količina ajvara jučer je pripremljena uz svesrdnu pomoć i na sveopće zadovoljstvo moje obitelji!
Detaljniji recept možete pronaći ovdje!
Servus :)

Oznake: ostalo, zimnica, ajvar


- 07:17 - Komentari (43) - Isprintaj - Link

12.09.2016., ponedjeljak

AJVAR - ZIMNICA (recept)

Pozdrav svima!
Pripremanje zimnice ne može proći bez ajvara koji je mojoj obitelji na prvom mjestu. Ovaj tradicionalni ukusni namaz je omiljeni dodatak svim jelima, a napravljen je prema provjerenom starom receptu koji koristim već godinama. Najteže je pronaći vrhunsku papriku i patlidžan koji su najbitniji za konačnu kvalitetu ajvara. Varaždinska rog paprika se pokazala jako dobrom, mada na Zelenoj tržnici možete takođe kupiti predivnu papriku.


Postoji mnogo priča o najboljem ajvaru, postoji mnogo savršenih recepata, ali meni je moj najdraži!
U potrazi za jednostavnošću i zbog velikih količina povrća papriku ne pečem nego je kuham. Ajvar pripremljen na taj način puno je laganiji i nema onu masnoću kao kada se peku paprike. Naravno, nema dobrog ajvara bez velikog truda, pa mi u pripremi pomaže cijela obitelj tako da je to i prilika da se nađemo svi na okupu i uživamo u druženju! Pošto je ajvar važan sastojak naših omiljenih jela poput graha, raznih rolada, rižota...svatko ima barem jedan razlog da sudjeluje u njegovoj pripremi.
Recept je provjeren, ajvar ukusan, pa ako vam se sviđa i vi stignete napraviti nekoliko probnih staklenki!
Ovo je recept za količine od kojih ja radim ajvar, a vi možete recept prilagoditi svojim potrebama:
70 kg rog paprike i 20 kg patlidžana
Operite papriku i očistite je od koštica te narežite na polovice.
Patlidžan ogulite i narežite na kolutove.
Povrće sada treba kratko prokuhati u otopini vode i začina oko 15 minuta da samo lagano omekša. Pošto se radi o velikoj količini povrća kuham ga u velikom kotlu.
Za kuhanje trebate:
35 l vode
460 ml esenca octene kiseline (nabaviti u poljoprivrednoj apoteci)
2.3 l ulja
2.2 kg soli
1.8 kg šećera
papar u zrnu
U vodu pomiješajte začine,malo ih miješajte dok se ne rastope i ne zakuha voda. Dio po dio povrća kuhajte po 15 minuta i vadite u veliku posudu gdje će se hladiti do drugog dana.
Drugi dan kada se povrće ohladilo morate ga samljeti, a nekoliko ljutih feferona sameljite i posebno odvojite.
U kotao stavite grijati 8.8 litara suncokretovog ulja, ali pažljivo,pazite da vam ne izgori ulje (događalo se i to) :)
Povrće koje ste samljeli istresite na vruće ulje i dobro miješajte da vam se ne prihvati za dno.
Najteži dio pripreme ajvara slijedi i to je baš ovo neprestano miješanje ajvara za koje uvijek trebate koji par prijateljskih ruku viška da vam pomognu.

- 09:01 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

09.09.2016., petak

AJVAR - ZIMNICA






Ugodan vikend vam želim :)
... recept uskoro!

Oznake: ajvar, paprika, zimnica


- 16:10 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

23.05.2016., ponedjeljak

SLANE ROLADE

Pozdrav svima!
Pošto je danas dan rolada evo još jednog recepta, ali ovaj put za slanu varijantu. Radi se o roladi od špinata i lososa. Vrlo je ukusna, brzo gotova, a njeno šarenilo će sigurno razveseliti vaše ukućane ili prijatelje!
Sastojci potrebni za izradu rolade:
4 jaja
4 žlice oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 dcl jogurta
5 žlica špinata (briketa)
1/2 žličice soli
Miksajte jaja pa im lagano dodajte ostale sastojke, nije bitan redoslijed. Koristim smrznuti špinat u briketima koji morate prije odmrznuti, može i u mikrovalnoj.Veliki pleh od pećnice premažite i obložite pek papirom te izlijte biskvit.Pecite ga dok ne dobije lagano smeđu boju, izvadite i skupa sa pek papirom odmah zarolajte.Kada se ohladi premažite sa 200 g ABC sira i razbacajte dimljeni losos po biskvitu. Zarolajte, stisnite roladu sa pek papirom i stavite do večere u frižider. Vrlo ukusan zalogaj, provjerite!



Možete se i sami poigrati s omiljenim sastojcima, pa napraviti varijantu rolade od ajvara, punjenu šunkom i sirom!
P.S. Narežite i malo crvene paprike da unese šarenila i svježine :)



Oznake: rolada od špinata i lososa, ajvar, predjelo


- 10:21 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2018  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se