Gurmanka

28.05.2017., nedjelja

BRANCIN ZA PET!

Pozdrav svima!
Donosim vam jednostavan recept za pripremu brancina u pećnici. Cijela moja obitelj obožava brancina pripremljenog na ovaj način, pa pokušajte i vi, ako još niste. Sigurno svaka domaćica ima svoj omiljeni recept, ni sama nikada ne mijenjam ono s čime sam zadovoljna, zato izvolite :)
Sastojci:
4 brancina
1 kg mladog krumpira
3 mrkve ili nekog povrća po vašem ukusu, možda tikvice
1 glavica luka
6 režnjeva češnjaka
2 dcl bijelog vina
1 dcl vode
maslinovo ulje
ružmarin, sol, biber...
Postupak:
Očistite ribu, osušite je i posolite samo s unutarnje strane, a ako je veća malo je zarežite nožem.
Krumpir i mrkvu očistite i narežite na ploške. Luk prerežite na pola, a češnjak na krupnije komadiće. Začinite krumpir i povrće, dodajte maslinovo ulje i posložite na pleh za pečenje. Ribu stavite na posteljicu od povrća, prelijte vinom, vodom i maslinovim uljem te pokrite folijom. Pecite je sat vremena na 220*C, maknite foliju i nastavite peći na 250*C dok ne dobije lijepu boju,a korica
ne postane hrskava.
Ako nismo u prilici ispeći je na roštilju uživamo u ribi pripremljenoj i na ovaj način!
Servus, uživajte i vi:)






Oznake: brancin, pećnica, čista petica


- 11:21 - Komentari (46) - Isprintaj - Link

25.05.2017., četvrtak

KREM PITA OD JAGODA

Pozdrav!
Pošto sam oduvijek veliki obožavatelj tradicionalnih pita pokušat ću ovu napraviti u malo modernijem ruhu!
Za njenu izradu koristila sam samo jagode, ali vi možete koristiti bilo koju kombinaciju voća, sigurna sam da će i dalje ostati ukusna!
Mislim da bi se i maline savršeno uklopile, ali to ću ostaviti za slijedeći put :)
Sastojci potrebni za podlogu:
250 g oreo keksa
80 g otopljenog maslaca
- usitnjene kekse prelijte maslacem i utisnite u kalup veličine 22 cm tako da i bočne stranice budu oko 2 cm visine obložene keksima
- sada rastopite 150 g čokolade i 100 ml slatkog vrhnja te 2/3 čokolade prelijte po podlozi od keksa, a mali dio ostavite za ukrašavanje
- podlogu stavite u frižider da se stisne dok vi radite kremu
Sastojci potrebni za kremu:
500 g mascarponea
100 g šećera
100 ml kiselog vrhnja
aroma vanilije
240 ml slatkog vrhnja od kojeg napravite šlag
300 g svježih jagoda
- prvo mikserom izradite sir, kiselo vrhnje, vaniliju i šećer
- dodajte ručno šlag od slatkog vrhnja i kremu premažite preko podloge od keksa
- pitu ukrasite narezanim sočnim jagodama i prelijte ostatkom čokolade
- dobro je ohladite prije serviranja
Servus i uživajte u ovoj osvježavajućoj i ukusnoj poslastici :)



Oznake: kolači, pita, oreo keksi, jagode, mascarpone


- 07:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

23.05.2017., utorak

LEDENI VJETAR

Pozdrav!
Moji me mole već danima da napravim ovaj kolač, ali nekako je sve bilo preče od njega :)
Pošto nemam svoj recept posegnula sam za rješenjima koja se nude na internetu i nisam pogriješila što sam izabrala blogericu Sandru jer na njenom blogu Reci Peci sam otkrila taj, ali još i puno drugih recepata koje ću sigurno isprobati!
Ovo sočno i voćno zadovoljstvo će vas osvježiti i oraspoložiti :)
Za svaku je preporuku i nemojte ništa mijenjati jer Sandra, vjerujte mi dobro zna što radi :)
Ako vas zanima recept možete ga potražiti ovdje!
Servus i u slast :)






Oznake: kolači, ledeni vjetar, voćni


- 07:22 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

19.05.2017., petak

ČVARKOVE POGAČICE






Pozdrav!
Inspirirana Frešovim komentarom o vegetarijanstvu hitro sam ih ispekla tek toliko da uklonim sve zablude i ideje u začetku da bi i Gurmanka mogla zaploviti tim vodama :)
Ugodan vikend vam želim mili moji!
P.S. Recept možete potražiti ovdje!

Oznake: čvarkove pogačice


- 14:07 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA

Pozdrav!
Čim sam na mojoj omiljenoj kulinarskoj stranici Home Cooking A. vidjela sliku ove predivne torte odmah sam je odlučila napraviti, ali ovaj put nisam ostala baš oduševljena.
Prema njezinom predivnom izgledu sam očekivala i podjednako dobar okus koji je ovaj put izostao :(
Da se razumijemo, torta je fina i jestiva, ali puno manje od očekivanog. Pošto za njenu pripremu trebaju čak 3 želatine već drugi dan je postala žilava i gumenasta, nimalo mekana i kremasta na što sam navikla i očekujem od ovako lijepe slastice.
Tortu koja je fantastična i ima ono"nešto" možete pronaći ovdje!
Za sve one koji možda ne smiju iz nekog razloga jesti mascarpone evo ipak recepta tortice koja je u biti tako malena da je možete pojesti već prvi dan dok je još mekana i svježa!
Ovo je verzija sa smanjenom količinom želatine pa vjerujem da će biti i vrlo ukusna :)
P.S. Svakako radite kreme po redu tako da se slojevi stignu stisnuti da ne bi došlo do miješanja krema!
Sastojci potrebni za tortu promjera 20 cm:
200 g oreo keksa
60 g maslaca
- usitnjene kekse prelijte maslacem i utisnite u kalup
Tamna krema:
150 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja
160 ml šlaga od slatkog vrhnja
mala žličica želatine + 2 žlice hladne vode
- otopite u mikrovalnoj čokoladu i 120 ml tekućeg slatkog vrhnja
- namočite želatinu u vodu da nabubri
- mikserom izradite šlag od 160 ml vrhnja
- ugrijte želatinu i dodajte čokoladi kojoj zatim polako rukom umiješajte izrađeni šlag
- na podlogu od keksa prvo izlijte tamnu kremu i vratite u frižider na hlađenje
Mliječna i bijela krema:
- umijesto tamne čokolade sada koristite mliječnu i bijelu čokoladu te sve ostale sastojke u istim omjerima
- tortu završite s bijelom kremom te je ostavite da se dobro ohladi
- prije serviranja je ukrasite kakaom ili voćem
Servus i uživajte u ovoj maloj čokoladnoj ljepotici :)




Oznake: torte, tri čokolade, mousse


- 07:45 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

16.05.2017., utorak

ČOKOLADNA ROLADA

Pozdrav!
Danas imam za vas jednu jednostavnu, ali okusom bogatu čokoladnu poslasticu koja će, uvjerena sam zadovoljiti sve ljubitelje čokolade!
Ukusan sočan čokoladni biskvit ispunjen je laganim mousseom i preliven čokoladnom glazurom!
Jednostavno je, ovo morate svakako isprobati!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
60 g glatkog brašna
3 žlice kakaa
prašak za pecivo
1/2 žličice soli
4 jaja
140 g šećera
žličica instant kave
20 ml ulja
- zagrijte pećnicu na 180*C i obložite pek papirom lim veličine 30x40 cm
- sve suhe sastojke pomiješajte u jednoj posudi
- u drugoj mikserom izradite prvo jaja i šećer te dodajte ulje i žličicu instant kave
- polako umiješajte suhe sastojke i smjesu raširite na lim za pečenje
- biskvit pecite oko 10-tak minuta ( provjerite čačkalicom)
- odmah ga prvo odvojite od papira, a zatim ponovo zarolajte u taj isti papir i ostavite da se hladi dok vi napravite kremu
Sastojci potrebni za kremu:
150 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja izrađenog u šlag
- otopite u mikrovalnoj čokoladu i 120 ml tekućeg vrhnja
- kada se malo ohladi umiješajte otopljenu čokoladu u šlag i ručno sve dobro pomiješajte
- biskvit premažite s kremom i ponovo zarolajte te stavite u frižider da se dobro ohladi
- prije serviranja prelijte ga čokoladnom glazurom
Sastojci potrebni za glazuru:
30 g čokolade
30 ml slatkog vrhnja
- otopite u mikrovalnoj i njome ukrasite roladu
- možete je i samo posipati kakaom ili ukrasiti svježim voćem
Servus i u slast :)


Oznake: kolači, rolada, čokolada, mousse


- 07:43 - Komentari (36) - Isprintaj - Link

15.05.2017., ponedjeljak

SLANA TORTA

Pozdrav!
Zatrebate li ikada recept za brzinsko jelo koje morate poslužiti iznenadnim gostima, ovo je samo za vas!
Jednostavna slana torta od toasta, šunke i sira koja je oduševila moje ukućane!
Sočno i ukusno slano jelo koje možete servirati kao predjelo ili samostalni obrok, praktično za druženje s prijateljima ili za dječje rođendane.
Još je ukusnije ako imate vremena napraviti ga dan ranije pa ostaviti da se svi sastojci prožmu preko noći!
Ništa se ne mora peći već samo slažete sastojke za tortu koju ne morate nužno raditi od ovih namirnica već je možete prilagoditi vlastitom ukusu i omiljenim namirnicama :)
Sastojci potrebni za izradu torte:
12 kriški toasta
2 kuhana jaja
4 narezana kisela krastavca
500 ml vrhnja
250 ml majoneze
150 g buđole ili pršuta
150 g šunke
300 g gaude ( naribati ili u listićima)
- za premaz prvo pomiješajte vrhnje i majonezu
- za podlogu složite 4 kriške toasta
- premažite je premazom i poslažite na nju šunku, narezana jaja i sir
- sada ide red toasta kojeg opet premažete premazom
- drugi sloj napravite od buđole, narezanih kiselih krastavaca i sira
- na sve poslažite zadnja 4 toasta i premažite vašu tortu ostatkom premaza
- tortu obilno posipajte naribanim sirom i ukrasite prema vlastitoj želji: rajčicama, narezanim maslinama, ružicama od šunke ili sira...
Kako god završili vašu priču sa slanom tortom nadam se da ćete je pojesti u slast!
Servus i uživajte :)


Oznake: kruh i peciva, slana torta, toast, vrhnje, majoneza


- 09:00 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

12.05.2017., petak

CHEESECAKE OD JAGODA

Pozdrav!
Danas imam za vas jedan elegantan ukusan recept, naime,radi se o torti od jagoda!
Lagana je i osvježavajuća, a svaki njen sloj nosi svoj okus i aromu. Izmjenjuju se sir, limun, parfe od jagoda i na samom vrhu dolazi fini aromatični žele od jagoda!
Ako razmišljate čime ćete uljepšati stol za neki od svečanih događaja koji su pred vama vjerujte mi, ovo je torta baš za vas :) :)
Sastojci potrebni za podlogu:
60 g mljevenih badema
50 g šećera u prahu
10 g glatkog brašna
žlica kakaa
2 jaja
2 bjelanjka
10 g kristal šećera
20 g otopljenog maslaca
- mikserom izradite bjelanjke i šećer kristal
- pomiješajte sve suhe sastojke i miksajte ih sa žumanjcima i rastopljenim maslacem
- na kraju smjesi lagano ručno dodajte snijeg od bjelanjaka i izlijte je u kalup za torte te ispecite na 180*C
- ostavite biskvit da se dobro ohladi
Krema od sira:
500 g krem sira
želatina + 3 žlice soka od limuna
100 g šećera u prahu
140 ml slatkog vrhnja
- želatinu stavite u sok od limuna da nabubri te je zatim lagano ugrijte da se rastopi
- mikserom izradite sir i ostale sastojke, dodajte ugrijanu želatinu, sve dobro promiješajte i prelijte preko ohlađene podloge i stavite u frižider na hlađenje dok vi radite drugi sloj torte
Krema od jagoda:
želatina + 3 žlice hladne vode
200 g pirea od jagoda
40 g šećera u prahu
150 ml slatkog vrhnja
- stavite želatinu u vodu dok ne nabubri, ugrijte je i umiješajte u pire od jagoda
- mikserom izradite šlag od slatkog vrhnja i dodajte ga smjesi jagoda
- premažite preko sloja od sira i ponovo vratite u frižider
Žele od jagoda:
želatina + 3 žlice hladne vode
300 g pirea od jagoda
80 g šećera u prahu
- stavite želatinu u vodu dok ne nabubri, ugrijte je i pomiješajte u pire od jagoda
- dodajte šećer i dobro promiješajte
- ovim slojem završite tortu i dobro je rashladite
Servus i uživajte u mirisima i okusima ove ukusne torte :)







Oznake: torte, jagode, sir, limun, žele


- 21:41 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

10.05.2017., srijeda

ROĐENDAN







Pozdrav!
Samo malo predivnog svježeg voća, lagana krema od limuna i pita je brzo gotova, a razlog je i više nego radostan - 23. rođendan jednog mladog čovjeka pred kojim je još toliko toga lijepoga :)

P.S. Ako vam se svidjela voćna pita recept možete potražiti ovdje!

Oznake: rođendan, voćna pita


- 15:03 - Komentari (39) - Isprintaj - Link

09.05.2017., utorak

SOČNI KOLAČ S VIŠNJAMA

Pozdrav!
Danas imam za vas nešto vrlo jednostavno, ali i ukusno!
Na mojoj omiljenoj kulinarskoj stranici Home Cooking Adventure sam naišla na ovaj recept koji me vrlo zainteresirao.
Naime, radi se o tom da sve sastojke za kolač umutite zajedno, a dobijete kolač od 3 sloja!
Izuzetno je sočan i ukusan, a možete ga raditi tijekom cijele godine i kombinirati s raznovrsnim sezonskim voćem!
Danas sam napravila varijantu s višnjama koje se fantastično uklapaju u ovu cijelu priču, a kolač je i s limunom neodoljiv :)
Uvjerite se i sami :)
Sastojci potrebni za izradu:
4 jaja
120 g omekšalog maslaca
130 g brašna
500 ml mlijeka
aroma vanilije
140 g šećera
višnje (kompot ili svježe)
- pećnicu zagrijte na 150*C, posuda za pečenje neka bude cca. 20x30cm
- odvojite bjelanjke i napravite čvrsti snijeg
- miksajte žumanjke, šećer i maslac
- dodajte brašno, pa mlijeko
- na samom kraju lagano rukom umiješajte bjelanjke
- stavite peći i nakon 15 minuta po površini kolača rasporedite višnje, vratite i pecite oko 60 minuta
Kolač dobro rashladite, posipajte šećerom u prahu i spreman je za serviranje!
Servus i uživajte :)



Oznake: kolači, vanilija, višnje


- 07:37 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

06.05.2017., subota

PALAČINKE

Pozdrav svima!
Smatra se da svi znaju i mogu ispeći obične palačinke, ali vjerujte mi da je to zabluda. Poznajem mnoge koji se boje priznati da je njihov zadnji pokušaj da ispeku palačinke bio pravi fijasko. Ovo je moja dobitna kombinacija, pa ako želite pokušajte s njom. Ja sam jako zadovoljna jer su palačinke mekane, mirisne i sočne. Možda je moja tajna i u novoj Delimano tavi za palačinke. Ovo nije reklama nego prijateljski savjet i ako si je možete priuštiti kupite je jer je tava pravo otkriće. Na početku je premažite s nekoliko kapi ulja i do kraja ćete ih peći bez imalo dodavanja ulja, a ni jedna palačinka vam se neće zalijepiti. Fantastično je to što ste dobili palačinke minimalne masnoće, a okus im je i dalje fenomenalan!
Sastojci:
500 ml mlijeka
350 g glatkog brašna
2 jaja
40 g šećera
100 ml ulja - u smjesu
naribana limunova korica
prstohvat soli
mineralne prema potrebi
Miksajte sve sastojke i ostavite smjesu da malo odstoji. Sada je razrijedite s mineralnom vodom ako je potrebno, meni je trebalo oko 200 ml vode. Dobro promiješajte i na jako vrućoj tavi pecite palačinke koje možete premazati vašim omiljenim namazom!
Servus i uživajte:)




Oznake: palačinke, nutella, marmelada


- 18:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

04.05.2017., četvrtak

ŠTAPIĆI SA SJEMENKAMA

Pozdrav!
Pred vama je burna večer, dolazak hrpe prijatelja koji glasno zahtijevaju grickalice i hladno pivo uz večerašnju partiju karata :)
Brzo i jednostavno rješenje je pred vama, ove štapiće sa sjemenkama je zaista lako i brzo napraviti baš svima, čak i ako ste najveća šeprtlja u kuhinji :):)
Tijesto možete zamijesiti i pomoću miksera, nema kvasca i petljanja oko dizanja, a to čak i ne moraju biti štapići, samo izrežite razvaljano tijesto običnom čašom ili s nekom veselom modlom za kekse!
Ako vam se ne svidi okus dok su još topli ne brinite, kada se ohlade postaju gotovo savršeni - ukusni i hrskavi!
Za receptom sam posegnula u arhivu samo sam ovaj put promijenila omjer brašna i napravila ih od 250 g integralnog i 250 g bijelog brašna i vrlo sam zadovoljna kako su ispali!
Ako volite male slane zalogajčiće svakako ih napravite, a recept možete potražiti ovdje!
Servus i u slast :)


Oznake: kruh i peciva, štapići, sjemenke, Slano


- 07:39 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

02.05.2017., utorak

PARFE TORTA OD JAGODA





Pozdrav!
Ne vidim razlog zašto i vi već danas ne biste uživali u njenim okusima!
Recept ove mirisne voćne torte možete pronaći ovdje!
Servus i u slast :)





Oznake: torte, parfe, jagode, čokolada


- 07:40 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

01.05.2017., ponedjeljak

DVORAC TRAKOŠĆAN



Moj mali bijeg u prirodu i ponovni susret sa dvorcem koji me svaki put iznova iznenadi i oduševi!
Nikako ga nemojte zaobići ako se nađete u ovom prekrasnom kutku Lijepe naše :)
Servus dragi moji!




Oznake: priroda, dvorac


- 20:01 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2017 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se