Gurmanka

20.04.2017., četvrtak

LIMUN SOUFFLE



Pozdrav!
I sama pomisao na izradu soufflea može zvučati zastrašujuće, ali uz dobar recept sve je moguće!
Ovaj put sam odlučila napraviti nabujak od limuna jer posebno uživam u ovom aromatičnom voću i njegovim okusima!
Ispekao se savršeno i napuhnuo, a limun žuta boja dala je nevjerojatan kontrast crvenom umaku od malina!
Okus mu je fantastičan, topao, mirisan, lagan kao pjena ... :)
Sastojci potrebni za izradu:
100 g šećera
8 žumanjaka
9 bjelanjaka
2 i 1/2 žlice brašna
žlica naribane limunove korice
50 ml soka od limuna
200 ml mlijeka
2 žlice maslaca
- ugrijte mlijeko i dodajte ga u mikserom izrađenu smjesu od svih sastojaka osim pola šećera,maslaca i limunovog soka
- kada ste dobro promiješali vratite smjesu na vatru i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati (2 minute)
- maknite s vatre i dodajte maslac i limunov sok
- mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i ostatka šećera te ručno lagano umiješajte u smjesu
- posudice u kojima ćete raditi nabujak premažite maslacem i kristal šećerom te ih napunite do vrha
- nožem izravnajte i uklonite višak smjese
- pecite ih 16 minuta na 200*C
- još tople prelijte omiljenim voćnim umakom
Servus i uživajte u ovom posebnom desertu :)




Oznake: kolači, limun, souffle, maline


- 07:38 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

18.04.2017., utorak

POGAČA OD KIFLICA

Pozdrav!
Kada poželim ukusnu i posebnu domaću pogaču samo moram posegnuti za stranicom Minjina kuhinjica jer gospođa Minja je nedostižna kraljica domaćih pogača!
Koliko god sam njenih recepata isprobala, nikada me nije razočarala niti s jednim :)
Ukusna, maštovita, hrskava i vruća, pogača od kiflica koju ćete sigurno voljeti!
Recept za pogaču možete pronaći ovdje!
Isproban recept i za svaku preporuku!
Servus i u slast :)



Oznake: pogača, kiflice, Minjina kuhinjica


- 07:28 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

15.04.2017., subota

ČESTITKA





Osjetite svu radost i toplinu Uskrsa!
Vaša Gurmanka :)

Oznake: Uskrs, pinca, čestitka


- 08:55 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

13.04.2017., četvrtak

KUGLOF S BOROVNICAMA I LIMUNOM

Pozdrav svima!
Trudim se ne ponavljati i pripremiti vam uvijek neki novi i originalni recept,ali moram vas podsjetiti na ovaj predivan kuglof. Za ovaj kolač zaista vrijedi pravilo manje je više!
Toliko je jednostavan za pripremu, a užitak u njegovom mirisu i okusu je neponovljiv, barem za mene! Svježina koju mu daju spoj vanilije, voća i limuna me uvijek iznova oduševljava!
Sastojci potrebni za izradu voćnog kuglofa:
220 g omekšalog maslaca
200 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g glatkog brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g borovnica (može i smrznutih)
Limun glazura:
100 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja. Naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke. Borovnice pomiješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu. Na kraju ih ručno, ali vrlo kratko umiješajte u smjesu te stavite peći u premazan kalup. Pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno.
Ukrasite ga preljevom, voćem ili samo jednostavno posipajte šećerom u prahu!
Servus i uživajte već ovih blagdana u ovom mirisnom i osvježavajućem desertu :)




Oznake: kolači, voćni kuglof, borovnice, vanilija


- 07:52 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

12.04.2017., srijeda

GODIŠNJICA






Iznad svega cijeni ljubav koju primiš.
Živjet će još dugo pošto izgubiš zlato i zdravlje!
Og Mandino

Njegova omiljena torta za prekrasnih 20 godina dobrog braka!
Lijep pozdrav prijatelji :)


Oznake: godišnjica


- 09:15 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

11.04.2017., utorak

PROLJETNA TORTA

Pozdrav!
Lagana, mirisna i osvježavajuća torta koju možete napraviti od svog omiljenog voća - sve kombinacije su dozvoljene!
Vrlo je dekorativna i već ovaj Uskrs možete njome ukrasiti vaš blagdanski stol na zadovoljstvo svih vaših ukućana :)
Prvo je potrebno napraviti dvije rolade koje ćete premazati marmeladom od marelica!
Sastojci potrebni za rolade:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice glatkog brašna
- odvojite bjelanjke i mikserom izradite od njih snijeg
- miksajte žumanjke i šećer te na kraju rukom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
- lim za pečenje veličine cca. 25x35 cm obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu na njega
- na 180*C pecite oko 15 minuta i izvadite
- za izradu torte su vam potrebne dvije ovakve rolade tako da cijeli postupak ponovite još jednom
- još topli biskvit prvo odvojite od papira pa ga odmah zatim zarolajte u taj isti papir
- potrebno ga je prvo odvojiti da se ne zalijepi za njega u toku hlađenja
- kada se malo ohladi premažite ga marmeladom od marelica i zarolajte ponovo vaše dvije male rolade te ostavite da se dobro ohlade
- rolade možete napraviti i dan ranije ako ste u stisci s vremenom, ostavite ih zamotane u papir na hladnom
Sastojci potrebni za kremu:
8 žumanjaka
8 žlica šećera
litra mlijeka
5 žlica oštrog brašna
2 vanilin šećera
- mikserom izradite sve sastojke i zakuhajte u vruće mlijeko, miješajte dok se ne počne zgušnjavati te je ostavite da se malo ohladi
Postupak slaganja:
- rolade narežite oštrim nožem i njima obložite dno i rubove kalupa za torte
- pola kreme izlijte preko podloge od rolada
- sada možete preko kreme poslagati narezano voće
- inače koristim narezane banane koje samo malo prije poškropim sokom od limuna, ali vi koristite voće po svom izboru
- preko voća ponovo poslažite rolade koje premažite drugom polovicom kreme
- poslažite red voća i tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem
- bočne stranice torte ne premazujem tučenim vrhnjem tako da se sa strane vide rolade koje je ujedno i ukrašavaju
Servus i u slast svima :)




Oznake: torte, proljetna torta, jagode, vanilija, slatko vrhnje


- 07:35 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

08.04.2017., subota

ZA SUKIYAKI - KRUH BEZ UGLJIKOHIDRATA

Pozdrav!
Čitajući post naše drage blogo prijateljice Sukiyaki zainteresirala sam se za njezin novi način prehrane, a posebno za kruh koji je poseban i drugačiji!
Naravno, izazov je bio prevelik kao i moja znatiželja tako da sam ga odmah odlučila napraviti :)
Slijedeći njene upute i originalni recept koji sam ipak neznatno promijenila, ali samo zbog praktičnosti i osobne sklonosti određenim začinima, kruh je bio vrlo brzo gotov!
Mogu vam reći da sam ostala ugodno iznenađna njegovim okusom kao i činjenicom da zbog svojih sastojaka zaista može poslužiti i kao samostalan obrok. Dodatak kima mu je dao jedan specifičan okus koji meni odgovara što ne znači da se mora svidjeti i vama, sami odlučiti koji ćete začin upotrijebiti.
Originalan recept sugerira i cimet, ali ja bih ga ostavila za slučaj da želite ovaj kruh napraviti i u slatkoj verziji, cimet će mu dati onu finu ugodnu aromu!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
200 g mljevenih sjemenki lana
50 g mljevenih sjemenki sezama
50 g mljevenih lješnjaka - grublje
50 g mljevenih badema - grublje
pola praška za pecivo
žličica soli
začini po želji ( cimet, kim, origano, timijan...)
50 g rastopljenog maslaca
100 ml vrhnja ili jogurta
200 g zrnatog sira
6 jaja
- suhe sastojke sameljite i dobro promiješajte
- mokre sastojke izradite mikserom, dodajte ostatku smjese i izlijte u dugoljasti kalup za kruh
- pecite ga na 180*C oko 25 minuta ( probajte čačkalicom), pazite da ga ne isušite dugim pečenjem
Interesantog je okusa, vrlo praktičan za ponijeti na posao i kao ukusna podloga uz razne namaze!
Nadam se da će ga i naša Sukiyaki vrlo skoro isprobati da čujemo i njene dojmove :)
Servus :)







Oznake: kruh i peciva, kruh bez ugljikohidrata, lan, sezam


- 19:11 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

06.04.2017., četvrtak

ČOKOLADNI CHEESECAKE




Pozdrav!
Bogat, gust i nevjerojatno ukusan kolač od čokolade i sira, stvoren za poseban užitak!
Kremasta baršunasta torta koju je teško ne voljeti, jedinstven kolač koji svakako morate isprobati!
Sastojci potrebni za podlogu:
150 g mljevenih badema
3 žlice kakaa
3 žlice šećera u prahu
6 žlica rastopljenog maslaca
- pomiješajte sve sastojke, utisnite u kalup za torte promjera 22 cm i pecite 10-tak minuta na 180*C
Nadjev:
200 g čokolade
žlica maslaca
500 g krem sira
100 g šećera u prahu
aroma vanilije
3 jaja
3 žlice kakaa
70 ml slatkog vrhnja
Glazura:
150 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
aroma mente
Postupak izrade:
- otopiti maslac i čokoladu
- mikserom izraditi sir, vaniliju, jaja i šećer
- izraditi šlag od slatkog vrhnja i dodati mu kakao
- pomiješati otopljenu čokoladu i šlag te sve dodati smjesi sira
- peći na 180*C oko 45 minuta (provjeriti čačkalicom)
- kada se torta ohladi prelijte je glazurom, posipajte kakaom ili samo ukrasite svježim voćem
Servus i uživajte :)

Oznake: torte, čokoladni cheesecake, voće


- 07:54 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

04.04.2017., utorak

MINI PITE S KREMOM OD LIMUNA



Pozdrav!
Prhko, lagano, osvježavajuće i ukusno!
Danas imam za vas mini pite koje će vas osvojiti odmah na prvi pogled kako svojim izgledom tako i okusom :)
Krema od limuna:
80 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 jaja
2 žumanjka
100 ml limunovog soka
naribana korica jednog limuna
- mikserom izraditi maslac i šećer
- dodati jaja i limunov sok
- na pari ili u posudi s debelim dnom na srednjoj vatri lagano kuhati kremu dok se ne zgusne (15-tak minuta)
- maknuti i dodati limunovu koricu te ostaviti da se ohladi dok vi radite tijesto
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
200 g glatkog brašna
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
jaje
prstohvat soli
- zamijesite tijesto i malim kalupima izrežite krugove te ga kratko ispecite ( možete se poslužiti kalupima za šape)
- ako nemate kalupe oblikujte od tijesta kuglice kojima u sredini napravite udubljenje te ih stavite peći dok ne dobiju blagu boju
- kada se tijesto ispeklo napunite ga kremom od limuna i vratite kratko u pećnicu da se blago zapeče ( 10-tak minuta)
Servus i uživajte u ovim malim aromatičnim hrskavim kolačićima :)



Oznake: kolači, pite, limun


- 07:41 - Komentari (38) - Isprintaj - Link

02.04.2017., nedjelja

PRIRODA






Ništa mi neće ovi dan pokvarit... :)


Oznake: riba, priroda, proljeće


- 14:11 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se