Gurmanka

28.02.2017., utorak

KRAFNE

Pozdrav!
Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a ovo vrijeme maškaranja učinit će slađim i posebnijim!
Imate li vremena i volje poigrajte se i napravite ove meke i pahuljaste, uvijek moderne slasne zalogajčiće!
Vašem zadovoljstvu neće biti ravna i biti ćete ponosni jer nema ništa slađe od netom pečene vruće slasne krafne!
Kruna svega je domaća marmelada kojom ih svakako napunite!
Podsjetimo se ovog već prije objavljenog recepta tek toliko da utvrdimo gradivo :)
Sastojci potrebni za izradu krafni:
svježi kvasac
300 ml mlijeka
prstohvat soli
3 žlice šećera
3 žlice otopljenog maslaca
jaje + žumanjak
500 g glatkog brašna
2 žlice ruma
limunova korica (nije obavezno)
Ugrijte mlijeko sa žlicom šećera te umješajte kvasac u njega i ostavite da se digne.
Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten. Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne.
Pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm).
Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta.
U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu. Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude.
Na ulje okrenite prema dolje onaj dio krafne koji je bio gore kada su se dizale tako da imaju lijep pravilan oblik.
Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po minutu sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja.
Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i prema želji napunite marmeladom ili samo posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)







Oznake: kolači, krafne, marmelada, fašnik


- 07:35 - Komentari (43) - Isprintaj - Link

26.02.2017., nedjelja

NEDJELJNJI TIRAMISU







Daj svakom danu šansu da bude najljepši u tvom životu!
(Mark Twain)

Oznake: nedjeljnji tiramisu


- 10:01 - Komentari (28) - Isprintaj - Link

24.02.2017., petak

NUTELLA BROWNIES




Pozdrav!
Današnji recept je za sve one koji vole sve što vole mladi, a to je definitivno nutella!
Fantastični topli mirisni kolačići s punjenjem od obožavane nam nutelle, gotovi u trenu, a nestaju s tanjura brzinom svjetlosti!
Pokušajmo zajedno, možda nečija mama ima sutra rođendan ili je želite iznenaditi zato jer je jednostavno samo volite!
Prvo morate na tanjur staviti oko 12 malih žličica nutelle i staviti u zamrzivač na 30 minuta da se hrpice dobro stisnu.
Vi za to vrijeme možete napraviti bisvit!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
150 g maslaca
200 g smeđeg šećera
100 g svježeg sira
prašak za pecivo
aroma vanilije
2 jaja
230 g glatkog brašna
80 g nutelle
- rastopite maslac i maknite ga s vatre
- ne treba vam mikser za ovo nego lagano pjenjačom umiješate u maslac prvo šećer, jaja, vaniliju, brašno i nutellu
- ako je nutella jako tvrda možete je malo rastopiti u mikrovalnoj pećnici (30 sek.)
- sada uzmite manju posudu za pečenje i obložite je papirom za pečenje
- pola smjese istresite na dno posude
- komadiće nutelle koje ste smrznuli rasporedite i utisnite u biskvitnu smjesu
- sada prelijte preko svega drugi dio biskvitne smjese
- kolač pecite na 200*C oko 25 minuta (provjerite čačkalicom)
- izvadite ga i ohladite
- rastopite još malo nutelle i ukrasite kolač s njom
Nas je oduševio, jednostavno, a ukusno, svakako ga isprobajte!
Servus i u slast :)



Oznake: kolači, nutella, Brownies


- 15:10 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

23.02.2017., četvrtak

MINI KUGLOF I NJEGOVA DVA LICA




Pozdrav!
Oduvijek sam voljela kombinirati i stvarati nešto novo, pa to primjenjujem i u mom malom svijetu slastica!
Nedavno sam radila germknedle od kojih mi je ostalo dosta ukusnog aromatičnog umaka od vanilije i zaista bi ga bio grijeh baciti.
Naravno, odmah sam smislila kako ga iskoristiti, malo se poigrati i napraviti fantastične male kuglofe od čokolade koje sam prelila preostalim umakom od vanilije, ali naravno nisam odoljela iskušenju i dio kuglofa sam prelila toplom mirisnom čokoladnom glazurom :)
Ako nemate kalup za njih, možete od ovog tijesta ispeći tortu, muffine, veliki kuglof... sve opcije su dozvoljene :)
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte kakao, šećer i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Kada se ohladilo, izvadila sam kuglofe iz kalupa, servirala i prelila mirisnom vanilijom...



ili pak čokoladom!
Servus i u slast :)




Oznake: kolači, kuglof, vanilija, čokolada


- 07:44 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

21.02.2017., utorak

GERMKNEDLE



Pozdrav!
Austrijski tradicionalni desert, dizane knedle s marmeladom od šljiva!
Fantastični spoj okusa slatkog toplog tijesta, reske marmelade i glatkog mirisnog preljeva od vanilije!
Svakako ovo morate isprobati, biti ćete više nego zadovoljni!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
30 g šećera
svježi kvasac
30 g rastopljenog maslaca
120 ml mlijeka
jaje
naribana korica jednog limuna
aroma vanilije
- napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i kvasca
- dodajte ga brašnu i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne
-kada se diglo podijelite ga na 4 komada i svaki prstima oblikujte u krug
- u sredinu svakog stavite žlicu marmelade, koja ne mora biti nužno od šljiva (mislim da bi fantastično odgovaralo šumsko voće)
- pritisnite prstima krajeve i oblikujte 4 velike knedle koje ostavite da se dižu dok vi ne ugrijete veliku posudu s vodom, naime ove knedle se kuhaju na pari
- posudu s ključalom vodom prekrite krpom ili sitom protiv prskanja masnoće, stavite knedle i pokrijte ih drugom zdjelom tako da ostane prostora da se knedle dignu
- kuhajte ih točno 16 minuta
- kada su gotove prelite ih s ovim fantastičnim umakom od vanilije kojeg mi je dosta ostalo, pa sam ga iskoristila za nešto drugo, ali to je već druga priča :)


Umak od vanilije:
2 žumanjaka
žlica gustina
3 žlice šećera
2 žlice arome vanilije
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
- u posudi izradite pjenjačom sve sastojke, stavite ih kuhati na srednju vatru, kuhajte oko 10 minuta, ali ne brinite što umak nije jako gust, takav mora biti, nježan i da fino klizi preko knedla
- uzmite jednu toplu knedlu, prelite je obilno umakom od vanilije i posipajte po želji makom
Zar ne da je ukusno, uživajte i u slast :)




Oznake: kruh i peciva, germknedle, pekmez, mak


- 07:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

19.02.2017., nedjelja

SRETAN ROĐENDAN

Pozdrav!
Danas sam bila na predivnom slavlju, brojna obitelj se okupila da zajednički proslavi 80-ti rođendan našeg dida Pepe!
Danas je privilegij ostarjeti, a netko tako teškog i bogatog života je zaslužio da slavimo svaku minulu godinu njegovog plodnog života!
Naravno, kako i priliči uživali smo u raznim delicijama, a Lino torta je jedna od njih!
Recept možete pronaći ovdje!
Živjeli!



Oznake: rođendan


- 17:23 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

17.02.2017., petak

PITA OD BOROVNICA




Pozdrav!
Danas imam za vas jedan bezobrazno dobar desert!
Naime, radi se o fantastičnoj aromatičnoj hrskavoj piti s predivnim ljepljivim nadjevom od borovnica i bourbon vanilije!
Neka slike govore :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
40 g mljevenih badema
50 g šećera
prstohvat soli
330 g glatkog brašna
200 g maslaca
2 žumanjka
60 ml hladne vode
- zamijesite od ovih sastojaka glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela
- jedan dio razvaljajte i stavite u plitki kalup za pite
- drugi dio tijesta razvaljajte i možete ga ukrasiti tako da ga izrežete malim modlama u obliku srca (Valentinovo), zvijezda, cvijetića...
Sastojci potrebni za nadjev:
450 g smrznutih borovnica ili još bolje ako imate svježe
150 g smeđeg šećera
3 žlice gustina
vrećica bourbon vanilije
naribana korica jednog limuna
- sve sastojke dobro pomiješajte i istresite na razvaljano tijesto
- poklopite drugim listom tijesta i pritisnite krajeve da nadjev ne izlazi van
- premažite žumanjkom i posipajte smeđim šećerom
- pecite na 200*C dok ne dobije lijepu boju
Servus i u slast :)





Oznake: kolači, pita, borovnice, bademi, vanilija


- 12:18 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

16.02.2017., četvrtak

LIMUN CURD



Pozdrav!
Danas imam za vas fantastičnu kremu od limuna, aromatičnu i ukusnu!
Obilje domaćeg limuna koji dobijem s naših predivnih otoka jednostavno motam pretočiti u ovu posebnu žutu svilenu kremu.
Možete je čuvati u staklenkama na hladnom dok ne odlučite da li ćete s njom raditi kolače, nadjevati palačinke ili je jednostavno jesti sa žlicom i zadovoljno mrmljati....baš poput mene!
Sastojci potrebni za kremu:
4 žumanjka
200 g šećera u prahu
80 g maslaca
100 ml soka od limuna
- šećer i žumanjke izradite mikserom, dodajte ostale sastojke i u posudi s debelim dnom lagano kuhajte dok ne dođe do vrenja i krema se ne počne zgušnjavati
- ostavite je da se ohladi i odmah koristite ili spremite staklenku u frižider
Servus i uživajte u ovom osvježavajućem desertu koji može u tren oka postati mousse od limuna, ali to je već druga priča :)



Oznake: kolači, limun curd, fino


- 07:39 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

15.02.2017., srijeda

SOČNE KOŠARICE

Pozdrav!
Malene i slatke, prepune okusa vanilije i voća po vašem izboru, moj je izbor bila višnja!
Košarica od prhkog tijesta, lagana krema od vanilije i preljev od voća, desert koji će se svidjeti svakom!
Predivno izgledaju, savršen su izbor za druženja s prijateljima ili kao originalan poklon dragim ljudima!
Sastojci potrebni za izradu košarica:
P.S. Moram naglasiti da je s njima najviše posla, pa ako nemate vremena mogu se kupiti već gotove i preostaje vam samo napuniti ih s kremom!
200 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 jaje
malo soli
Zamijesite tijesto, tanko ga razvaljajte i izrežite kalupima.
Možete ih peći i u kalupu za muffine, mada ja radim s malim košaricama jer su tako slađe (možete se poslužiti i s kalupima za šape).
Pecite dok ne porumene i izvadite ih iz kalupića da se ohlade.
Sada nastupate vi, možete staviti u njih sve što poželite!
Ako ste u stisci s vremenom stavite u svaku malo džema, šlaga, naribajte čokoladu... sve je dozvoljeno :)
Moj izbor je ovaj put bila krema od vanilije za koju vam je potrebno:
2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
5 žlica šećera
Skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme izradite mikserom 500 ml vrhnja za šlag i dodajte kremi koja se ohladila.
Košarice napunite kremom i stavite po žlicu preljeva od višanja ili nekog drugog voća po vašem izboru!
Preljev od voća:
pola teglice višanja (kompot)
250 ml tekućine (soka ili vode ako koristite smrznuto voće)
5 žlica šećera
žlica gustina
Voće pomiješajte s tekućinom i šećerom te stavite kuhati. Kada zavrije dodajte gustin razmućen u malo vode.Kratko prokuhajte i kada se ohladi stavite na svaku košaricu žlicu preljeva!
Sočno i voćno, u slast :)
Servus!












Oznake: kolači, višnje, vanilija, prhke košarice


- 07:47 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

14.02.2017., utorak

VALENTINOVO


„Bilo je milijun malih stvari koje kada su se dodale jedna na drugu, značile su da smo stvoreni da budemo zajedno… i tada sam znao“ - Tom Hanks, „Sleepless In Seattle“






... malo se pravim važna :)

Oznake: valentinovo


- 08:23 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

11.02.2017., subota

RAFFAELO TORTA

Pozdrav!
Danas imam za vas jednu nježnu i elegantnu tortu od kokosa!
Kolač je nježne teksture, blago se osjeća aroma badema i kokosa, upotpunjena okusima bijele čokolade i mascarponea!
Sigurna sam da ćete biti zadovoljni kada je isprobate :)
Recept za tortu sam pronašla na stranici Home Cooking Adventure koju sa zadovoljstvom pratim već duže vrijeme i uživam u njihovim slasticama!
Sastojci potrebni za biskvit:
6 jaja
prstohvat soli
200 g šećera
100 g mljevenih badema
125 g brašna
- odvojite bjelanjke i izradite od njih i šećera čvrsti snijeg
- žumanjke i aromu vanilije pomiješajte i dodajte bjelanjcima
- lagano rukom umiješajte mljevene bademe, pa zatim brašno
- tortu pecite na 170*C oko 40 minuta
- izvadite je, ohladite i razrežite na tri dijela
Krema:
200 g bijele čokolade
250 g mascarpone sira
500 ml slatkog vrhnja
30 g šećera u prahu
40 g kokosovog brašna
- na pari otopite čokoladu i dodajte je siru
- slatko vrhnje izradite u šlag i dodajte mu šećer
- pomiješajte obje smjese i kremi dodajte kokosovo brašno
Postupak slaganja:
- biskvit malo natopite toplim mlijekom i premažite 1/3 kreme
- postupak ponovite još dva puta, pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme
- posipajte je kokosovim brašnom i ukrasite raffaelo kuglicama
Servus i u slast :)






Oznake: torte, raffaelo, kokos, mascarpone


- 09:22 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

09.02.2017., četvrtak

IGRE TIJESTA

Pozdrav svima!
Koliko sam se nekada bojala raditi s tijestom danas ga u toj istoj mjeri obožavam.
Zbunjenost bi nastupila na samom početku kada bi netko napisao: Potrebno vam je 500 g brašna...
Ma, kojeg brašna i za što? Kada ide glatko,a kada oštro brašno i što je zaboga kvas?
Zato se danas trudim kada i sama pišem recepte objasniti točno i precizno da vas ne ostavim u velikoj dilemi! Postavljate mi pitanja o dizanju tijesta i što to znači kada se tijesto udvostruči, kada naraste i koliko mu treba...
Ovom slikom sam vam pokušala dočarati tu igru tijesta, a vi doma gledajte i uspoređujte, možda vam slika na kraju ipak malo pomogne!
Ne zaboravite, nikada ne može ispasti tako loše da se ne da iskoristiti. Sve što radite vlastitim rukama je neprocjenjivo! Zato, bez straha zaprljajte ruke brašnom bilo glatkim, bilo oštrim i slobodno se opustite u igri s tijestom!
P.S. Na slici su rolice s cimetom za koje sam recept već prije objavila!
Servus i uživajte:)



Oznake: kruh i peciva, dizano tijesto, rolice


- 07:51 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

07.02.2017., utorak

TORTA OD RICOTTE I LIMUNA




Pozdrav!
Danas imam za vas jedan lijep i lagan desert s kandiranim limunom koji me je nedavno oduševio.
Poznato je da su kolači s ricotta sirom lagani i osvježavajući, a ova verzija s limunom mu daje jednu posebnu aromatičnu notu!
Naravno, jednako ukusan će biti i s preljevom od bobičastog voća, svježe voće je uvijek dobar izbor!
Ricotta sir ima laganu kremastu strukturu i savršen je izbor za ovu tortu, ali možete je napraviti i s običnim svježim sirom, ali pazite da je dobro iscijeđen. Bez obzira na koju kombinaciju voća se odlučili, sigurna sam da ćete uživati u ovom ukusnom desertu!
Sastojci potrebni za izradu torte:
700 g ricotta sira
160 g šećera
50 g brašna
pola praška za pecivo
4 žumanjka
4 bjelanjka + 60 g šećera
žlica soka od limuna
korica limuna
Kandirani limun:
3 limuna
300 g šećera
200 ml vode
- prvo narežite limun na kriške i prokuhajte ga u vodi kojoj ste dodali šećer, kuhajte lagano oko 15-tak minuta
- izvadite kriške limuna i ostavite ih da se ohlade
- od bjelanjaka i šećera napravite čvrsti snijeg
- u drugoj posudi mikserom izradite žumanjke i šećer te dodajte sir, limunov sok i naribanu koricu te brašno
- na samom kraju lagano ručno pomiješajte bjelanjke sa smjesom
- tortu pecite na 190*C oko 50 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice
Dobro je ohladite, ukrasite kriškama limuna i obilno posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)




-

Oznake: torte, ricotta sir, limun


- 07:56 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

05.02.2017., nedjelja

ROĐENDAN







... rođendanski niz se nastavlja, kad moja Kata slavi rođendan to traje :)

Oznake: torta, rođendan 17


- 11:15 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

04.02.2017., subota

TIRAMISU MOUSSE

Pozdrav svima!
Apsolutno obožavam tiramisu iako baš nisam ljubiteljica piškota. Oduvijek me oduševljavala ta bogata glatka krema, pa sam odlučila izbaciti piškote iz ovog recepta. Volim mascarpone, šlag i okus kave, pa zašto ih ne složiti u čašu i samo uživati u ovoj predivnoj kombinaciji okusa. Danas je takav dan kada mi nisu potrebni keksi, kolači, torte... Dovoljna mi je mala žličica i božanstvena tiramisu krema servirana u običnoj teglici i današnji dan je upravo postao savršen!
Sastojci potrebni za tiramisu kremu:
11/2 žličica instant kave
50 ml vruće vode
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
250 g mascarponea
žlica arome vanilije
žlica kakaa
naribana čokolada za ukras
Skuhati kavu i ostaviti da se malo ohladi.
Mikserom izraditi slatko vrhnje, a mascarpone i šećer u prahu miksati posebno te mu dodati 3 žlice skuhane kave. Lagano ručno dodajte šlag i stavite kremu u vrećicu za ukrašavanje. Čašu, zdjelicu ili prigodnu staklenku naizmjence punite kremom i posipajte kakaom da se vide slojevi koji čine cijelu ovu priču interesntnijom!
Na sam vrh naribajte čokoladu i tek tada će ovaj desert postati kompletan!
Servus i uživajte :)


Oznake: kolači, tiramisu, krema, mascarpone


- 17:14 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

02.02.2017., četvrtak

TWIX TORTA

Pozdrav!
Danas Twix torta, ukusna slastica od karamele i čokolade!
Bogata je fantastičnim okusima, istodobno i hrskava i kremasta. Predivno izgleda i njeni okusi će zaista zadovoljiti i one najizbirljivije.
Vrlo je popularna, pa je moja ekipa često traži, tako da ako volite sve što vole mladi, ova torta će biti pun pogodak za vas :)
Sastojci potrebni za izradu podloge:
300 g čajnih kolutića (čokoladnih)
150 g rastopljenog maslaca
Usitnite kekse i prelijte ih rastopljenim maslacem te utisnite na dno kalupa za torte. Na 200*C stavite peći vrlo kratko podlogu, tek toliko da bude hrskava i da se lakše reže,oko 10-tak minuta.
Nadjev:
400 g sira mascarponea
400 ml slatkog vrhnja
80 g šećera u prahu
želatina
- mikserom izradite sir i tekuće slatko vrhnje te dodajte šećer
- želatinu napravite prema uputstvu i dodajte u nadjev na samom kraju
- prelijte ga preko podloge i ostavite da se stisne
Karamel:
125 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
25 g maslaca
- na srednjoj vatri u posudi s debljim dnom otopite šećer
- dodajte mu ugrijano slatko vrhnje i maslac te kuhajte još oko 2 minute
- kada se malo ohladi karamelu prelijte preko kreme
Čokoladni ganache:
200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
- usitnite čokoladu i prelijte je ugrijanim slatkim vrhnjem
- smjesu dobro promiješajte i prelijte preko stisnute karamele
- dobro ohlađenu tortu ukrasite twix čokoladicama
P.S. Nemojte biti nestrpljivi kao ja, pa prerano otvoriti kalup, karamela će vam pokušati pobjeći :):), svakako ostavite tortu da odstoji jedan dan!
Servus i u slast!






Oznake: torte, twix, karamela, čokolada


- 07:56 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO