Gurmanka

14.10.2016., petak

ZA LASTAVICU - VRUĆA ZAGORSKA BUČNICA

Pozdrav svima!
Draga Lastavice ovo je recept po kojem ja pravim bučnicu, a prilagođen je ukusu moje mlađe kćeri koja posebno uživa u tom tradicionalnom desertu.
Tajna svake dobre bučnice je u domaćim i svježim sastojcima, tako da prvo treba prošvrljati po placu i kod kumica potražiti domaći sir i buču, po mogućnosti već naribanu :)
Izbor buče je vrlo bitan, a to nikako nisu ove nove fensi buče stranih imena Hokkaido, Butternut, Halloween... Mi trebamo običnu uljnu buču koja raste među kukuruzima, tzv. vulgaris buča je najbolja za izradu bučnice.
Istina, kumice je naribaju jako krupno jer neki vole da im buča dominira u okusu, dok moja draga kćer voli da taj okus bude diskretan, ali ipak dovoljno naglašen, pa ti sad vidi koliko je staviti :)
Naravno, s iskustvom sam došla do idealnog omjera buče i sira koji nama odgovara, a ostali neka prilagode omjer prema svom ukusu.
Slijedeća vrlo bitna stavka su kore, ispravak, najbitnija stavka su kore.
Dakle, domaća bučnica zahtijeva i domaće kore, pa je ne radim ako nisam posebno motivirana za igru s tijestom. Mogu vam poslužiti i deblje kupovne kore ako ste u žurbi, ali potpuni doživljaj je kada cijeli postupak napravim sama, vlastitim rukama, opet kaže moja Kata :)
Zaključak je da bučnica nije nešto što ćete napraviti na brzinu, ispeći i pojesti! Treba uživati u pripremi bučnice, a u mojoj kuhinji je to svojevrstan ritual kojem pristupam izuzetno odgovorno i s posebnom pažnjom jer na kraju krajeva ipak je moja mama Zagorka, pa je ne smijem iznevjeriti kod pripreme te tradicionalne delikatese :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
1 kg glatkog brašna
2 žličice soli
600 ml vode
2 žlice octa
100 g otopljenog maslaca - za premazivanje
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite ga u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji.
Za to vrijeme napravite nadjev:
kilogram svježeg sira
500 g naribanih buča
4 jaja
400 ml domaćeg vrhnja
soli po želji, malo bibera
Naribanu buču posolite i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Dobro je ocijedite i dodajte ostalim sastojcima nadjeva.
Postupak izrade kora:
Stol prekrijte stoljnjakom i polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van. Zbog octa je tijesto jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite i možete ih ponovo premijesiti te iskoristiti opet.
Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti.
Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca i rasporedite pola nadjeva po tijestu i zarolajte pomoću stolnjaka prvo jednu stranu prema sredini, pa onda drugu. Na slici je tijesto zarolano do kraja, samo s jedne strane jer je tako hrskavije. Kada rolate s obje strane imam dojam da je bučnica mekša, a vi kao želite.
Prerežite štrucu na tri dijela i premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne jedna velika tepsija sa šest štruca bučnice.
Štruce premažite s komadićima maslaca, pa pecite na 190*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu!
Pred kraj je izvadite i premažite s vrhnjem te kratko zapecite!
P.S. Pošto sam obećala Lasti ovaj recept nemam sliku cijele bučnice nego jednu malu zarolanu u zvrk koja je jednako ukusna ako ne i bolja :)
Servus i u slast :)







Oznake: kolači, bučnica, štrudla


- 07:51 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2016 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO