Gurmanka

30.08.2016., utorak

ŠTAPIĆI SA SIROM

Pozdrav svima!
Ljubitelji slanih grickalica, večeras imam nešto za vas!
Aromatičan okus sira u kombinaciji s vrućim mirisnim tijestom - možete li poželjeti nešto bolje! Ovi meki i ukusni štapići sa sirom idealna su grickalica za svaku priliku :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
400 g brašna
200 ml tople vode
pola svježeg kvasca
žlica šećera
žličica soli
žlica maslinovog ulja
5 žlica rastopljenog maslaca
300 g naribanog sira
razni začini
Od kvasca, tople vode i šećera napravite kvas koji dodajte ostalim sastojcima kada se digne. Zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže 15-tak minuta. Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik i premažite rastopljenim maslacem. Sada ga možete posipati raznim začinima, ovisno o ukusu to može biti: ružmarin, origano, češnjak u prahu, mladi luk...ili možete preskočiti ovaj korak te samo naribati sir na polovinu tijesta. Najbolja mi je kombinacija gaude, mozzarelle i malo ribanca. Sada donji dio pravokutnika preklopite preko gornje polovice i pritisnite rubove prstima. Narežite trake i zarolajte nekoliko puta te poslažite štapiće na lim za pečenje. Ostavite desetak minuta da se dižu, a vi zagrijte pećnicu na 200*C. Premažite ih žumanjkom i posipajte sezamom, lanom...
Pecite ih oko 25 minuta dok ne porumene i izvadite da se lagano ohlade!
Servus i svakako sami napravite svoju omiljenu verziju :)



Oznake: štapići, sir, grickalice


- 20:46 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

29.08.2016., ponedjeljak

BROWNIE TORTA

Pozdrav svima!
Nastala je sasvim slučajno, ali je ipak oduševila mlade dame zbog kojih sam je napravila. Nekoliko osnovnih namirnica, zadnji komad limuna i malo džema od malina koji je preostao od prošlog kolača. Nešto malo vaganja, miksanja... i brownie torta je gotova. Upotrijebite malo mašte, vaše omiljene sastojke i jednostavna, ali vrlo ukusna torta je spremna za tren oka. Mokri sočni čokoladni biskvit i lagana krema od limuna su osvojili mlade dame, a nadam se da će i vas tako da vam svakako preporučam da je isprobate!
Sastojci potrebni za izradu brownie podloge:
130 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
140 g marmelade od malina (borovnice, šumsko voće...)
150 g šećera
50 g kakaa
80 g glatkog brašna
prašak za pecivo
3 cijela jaja
i 100 g nasjeckane čokolade
Otopite maslac i čokoladu, dodajte marmeladu i šećer te dobro promiješajte. Brašno, kakao i prašak za pecivo dodajte u smjesu i na kraju jaja, ali jedno po jedno. Izlijte sve skupa u kalup za torte ili manju tepsiju, pospite nasjeckanom čokoladom (obavezno) i stavite peći ali pazite, samo 20-tak minuta da ne isušite kolač.
Krema od limuna:
2 žumanjka
jedno cijelo jaje
8 žlica šećera
50 ml soka od limuna
100 g omekšalog maslaca
200 ml slatkog vrhnja
Na pari miksajte 10-tak minuta jaja, šećer i sok od limuna. Kada pobijeli i krema postane gusta maknite s vatre i dodajte maslac.
Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i polako ga ručno umiješajte u hladnu kremu.
Premažite kremom ohlađeni biskvit i obilno posipajte komadićima čokolade!
Servus i svakako je isprobajte te javite dojmove :)






Oznake: brownie, krema od limuna, torta


- 08:42 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

26.08.2016., petak

TORTA OD MALINA

Pozdrav svima!
Još jedna savršena poslastica za ljeto!
Predivna torta s malinama i kremom od mascarponea, sočna i ukusna. Još traje sezona malina koje se savršeno uklapaju u ovaj osvježavajuću desert, pa moramo iskoristiti vrijeme i uživati u zdravom voću.
Jedini korak koji zahtijeva pečenje je biskvit, a sve ostalo je igra sa slojevima kreme i ukrašavanjem.
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
380 g brašna
1/2 žličice soli
prašak za pecivo
230 g omekšalog maslaca
200 g šećera
5 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
240 ml mlijeka
Izradite mikserom maslac i šećer te polako dodajte jedno po jedno cijelo jaje. Dodajte brašno i prašak za pecivo naizmjence s mlijekom. Smjesu izlijte u dva jednaka kalupa za torte i pecite na 200*C oko 25 minuta. Kada se biskvit ohladi, svaki prerežite na pola jer trebate 4 komada biskvita.
Umak od malina:
600 g svježih ili smrznutih malina
160 g šećera
30 ml vode
1 žlica soka od limuna
Sve sastojke stavite u posudu i kuhajte oko 25 minuta dok se umak ne zgusne. Procijedite ga i uklonite koštice te ostavite da se ohladi.
Krema od mascarponea:
500 g mascarpone sira
550 ml slatkog vrhnja
80 g šećera u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
Izradite posebno šlag od vrhnja i pomiješajte ga s mascarponeom, šećerom i vanilijom.
Postupak slaganja:
Biskvit premažite 1/3 umaka od malina na koji vrećicom za kreme stavite 1/4 kreme. Kremu sam stiskala u obliku kapljica tako da kada pritisnete gornju koru ispadnu latice na krajevima (vidi sliku torte). Nastavite sloj biskvita, malina, kreme...a završite s kremom i ukrasite je svježim malinama i listićima mente.
Servus i ugodan vikend vam želim :)
Ovako izgleda uvod...

...a ovo je konačna verzija :)

Oznake: maline, torta, mascarpone


- 21:09 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

24.08.2016., srijeda

TIRAMISU KOLAČ

Pozdrav svima!
Ništa nije bolje nego se ovih vrućih dana osvježiti hladnim desertom. Tiramisu je jedna od tih neodoljivih slastica koje nije potrebno peći. Bogat je i pahuljast tako da se doslovno topi u ustima. Nije ni čudo da ga svi vole, a ja ću danas podijeliti s vama svoj recept za jedan klasičan Tiramisu koji ćete sigurno i vi zavoljeti!
Sastojci potrebni za izradu kolača:
300 g piškota
espresso kava (hladna) + rum
6 jaja
10 žlica šećera
aroma vanilije
500 g mascarponea
Prvo skuhajte jaku espresso kavu i po želji joj dodajte malo ruma (ja sam dodala žlicu arome vanilije).
Uzmite kalup ili lim veličine 30 x 30 centimetara u koji ćete slagati kolač.
Odvojite bjelanjke, a žumanjcima dodajte 6 žlica šećera te ih mikserom malo izradite na pari dok ne dobijete gustu svijetlu smjesu. Ovaj recept volim baš zbog toga što u njega ne idu sirovi žumanjci nego su toplinski obrađeni.
Na kraju smjesi dodajte 2 žlice arome vanilije i ostavite da se dobro ohladi.
Za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i 4 žlice šećera.
Pomiješajte mikserom mascarpone i žumanjke te ručno dodajte snijeg od bjelanjaka.
Dobivena krema nije jako čvrsta, ali tako treba i biti. Volim kada mi je krema za Tiramisu baršunasta i glatka, gotovo tekuća.
Postupak slaganja:
Kratko umočite piškote u kavu i poslažite na dno kalupa. Premažite ih s pola kreme te složite drugi red piškota koji prekrijte s ostatkom kreme.
Obilno posipajte s kakaom u prahu i ostavite u frižideru da se dobro rashladi!
Servus i uživajte u jednom od omiljenih kolača moje obitelji:)



Oznake: tiramisu, mascarpone, kava


- 22:05 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

23.08.2016., utorak

PIZZA ROLICE

Pozdrav svima!
Pokažite mi onog koji ne voli pizzu, posebno kada je napravljena u ovom malom simpatičnom izdanju!
Domaće tijesto, ali posebne bogatije teksture sigurno će se svidjeti pravim gurmanima i svakako ga predlažem i za druge namjene, posebno za razne slane pite i tarteve od povrća!
Sočno tijesto napunite nadjevom s pizza okusima ili vašim omiljenim namirnicama od povrća, zarolajte ga, narežite i ispecite.
Svakako ga poslužite još vruće obogaćeno s nekim umakom!
Sastojci potrebni za tijesto:
400 g glatkog brašna
žlica šećera
žličica soli
200 g maslaca
svježi kvasac
60 ml mlijeka
2 jaja
Napravite kvas od toplog mlijeka, kvasca i žlice šećera. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite tijesto koje ostavite jedan sat da se diže. Sada ga podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na pravokutnik veličine 40x30 cm. Premažite tijesto paradajzom, naribajte šunku i sir ili ga napunite vašim omiljenim sastojcima. Zarolajte ga u roladu i narežite na komade širine 2.5 cm. koje poslažite u lim za pečenje. Rolice premažite žumanjkom i pecite oko 20 minuta na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju!
Posipajte ih svježim bosiljkom i uživajte u okusu domaće pizze!
Priznajte, ovim mirisima i okusima je nemoguće odoljeti :)



Oznake: pizza rolice, toplo predjelo, fino tijesto


- 08:12 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

22.08.2016., ponedjeljak

OBRNUTI KOLAČ S NEKTARINAMA

Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za ovaj tako jednostavan, a opet nevjerojatno ukusan kolač. Kombinacija karamela i nektarina, koje su prava zvijezda u ovom klasičnom ljetnom kolaču, zaista je ukusna. Ima li nešto bolje nego zagristi u slatki sočni kolač ovog kišnog dana?
Sastojci potrebni za izradu kolača:
3 nektarine
100 g smeđeg šećera
70 g maslaca
žličica cimeta
Sve sastojke lagano prokuhati i prekriti dno kalupa za torte obloženog pek papirom. Nektarine narezati na kriške i poslagati preko karamela dok je još toplo.
Biskvit:
250 g integralnog brašna
pola praška za pecivo
žličica cimeta
prstohvat soli
50 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
50 ml jogurta
200 ml mlijeka
2 jaja
aroma vanilije
Mikserom izraditi šećer i jaja, dodati maslac, pa ostale sastojke i dobro izrađeno tijesto preliti preko nektarina. Kolač pecite na 200*C oko 30 minuta, ostavite par minuta da se ohladi, pa okrenite na pladanj za serviranje. Dok je još toplo maknite papir za pečenje i ostavite kolač da se ohladi.
Podjednako je dobar topao ili hladan, a u kombinaciji s malo šlaga jednostavno obara s nogu!
Servus i uživajte :)



Oznake: nektarine, ljeto, kolač, karamela


- 08:49 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

18.08.2016., četvrtak

LIVNJACI ILI DIZANE PALAČINKE

Pozdrav svima!
Dugo sam tražila pravi recept za ovaj desert jer je osoba koja ga je znala otišla, nažalost, prebrzo od nas. Tužna sam kada god pravim ove palačinke jer me sjećaju na nju, ali sam joj neizmjerno zahvalna na svemu što me naučila o kulinarstvu. Bila je vrsna kuharica i nikada joj nije bilo teško napraviti nešto za nas, a moja želja su uvijek bili baš ovi livnjaci! To je desert koji pripada prošlosti kada si morao od nekoliko osnovnih namirnica izmisliti kolač koji će izmamiti osmijehe na lica tvoje obitelji. Naravno, tada nije bilo Nutelle i ostalih namaza tek možda domaći džem od šljiva ili cimet pomiješan sa šećerom. Pamtim baš okus tog cimeta, vrućeg mirisnog tijesta i njen grleni smijeh koji je ispunjavao kuhinju i naša srca! Hvala joj za predivne uspomene!
Sastojci potrebni za izradu dizanih palačinki ( 20 kom.):
250 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
jaje
vanil šećer
prstohvat soli
3 žlice šećera
pola svježeg kvasca
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca te ostavite da se digne. Dodajte ga ostalim sastojcima, izradite mikserom glatko tijesto i dižite ga jedan sat. Na vruću tavu stavljajte žlicom tijesto, a veličina palačinke neka ovisi o vašoj želji. Osobno, pečem manje palačinke jer moje curke takve vole. Nutella je neizbježan dodatak, ali ja sam uživala u okusu domaćeg džema od jagoda!
Servus, uživajte i vi :)









Oznake: Livnjaci, dizane palačinke


- 12:51 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

16.08.2016., utorak

RUŽICE S NEKTARINAMA


Pozdrav svima!
Odmor je završio, pa počinjemo s laganim desertom.Malo slatko zadovoljstvo drago i oku i nepcu! Jedan jednostavan desert koji oduševljava sve generacije. Brzo, jednostavno, ukusno i lijepo. Napravite ih sami, pa prosudite :)
Potrebna su vam dva lista lisnatog tijesta, a ja sam koristila kupljeno već razvaljano tijesto (moramo si pojednostaviti tamo gdje je to moguće). Svaki list razrežite po kraćoj strani na 6 traka koje premažite s malo marmelade od marelica.
Nektarine prepolovite i narežite na tanke ploške koje slažite na trake tijesta tako da malo vire izvan tijesta. Svaku posipajte s malo cimeta i smeđeg šećera, presavijte tijesto na pola da pritisne nektarine i zatim zarolajte u ružicu.
Slažite ih u podmazan kalup za muffine i pecite dok ne porumene.
Posipajte ih šećerom u prahu i uživajte u ovom malom slatkom desertu!
Servus :)


Oznake: slatke ružice, nektarine, desert


- 20:43 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

Dani odmora!



More, konobe, sunce, valovi i dalmatinske pjesme. Jedno bez drugoga ne ide!
Dani kada smo sami sebi bili bitni :)





















Oznake: Dani odmora


- 12:24 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

02.08.2016., utorak

Morski pozdrav!

Pozdrav svima dragi moji :)



Oznake: odmor


- 10:26 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2016 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se