Gurmanka

21.07.2016., četvrtak

DŽEM OD MARELICA 2

Pozdrav svima!
Slatki mirisi koji su se širili jučer mojom kuhinjom zaista zaustavljaju vrijeme i vraćaju u prošlost. Dok miješam vruću smjesu slatkih mirisnih marelica vrtim slike iz djetinjstva kada je izrada raznih marmelada bila svakodnevnica svake domaćice. Radilo se i veselilo, uzajamno pomagalo i uživalo u malim jednostavnim stvarima. Danas je život užurban i kompliciran,ali pronašla sam malo slobodnog vremena i iz kaprica svemu modernom napravila domaći tradicionalni džem od marelica. Više ni ne znam kako da ga zovem, džem ili marmelada, bitno da su tople slatke staklenke opet pronašle svoje mjesto na polici moje smočnice.
Svaka domaćica vjerojatno ima svoj recept, ali ako tražite novi pokušajte s ovim,džem je zaista dobar.
O ukusima se ne raspravlja, ali moj izbor je malo mekši džem jer ga baš takvog volimo. Kolače, palačinke, razne torte i slastice premazujem samo domaćim džemom od marelica, zato... krenimo!
Potrebno vam je :
10 kg marelica
4 kg šećera
5 vanil šećera
Marelice operite i odvojite od koštice te narežite na manje komade. Stavite ih u veliku plitku posudu i počnite zagrijavati. Pošto imam posudu s debljim dnom nije dolazilo do sagorijevanja i ljiepljenja za dno. Možete plin držati na srednjem plamenu cijelo vrijeme, ali sve ovisi o vašoj posudi u kojoj radite džem.
Pošto volim da džem ostane svijetle boje slušam starije i mudre koji su me savjetovali da šećer ne stavim odmah jer dolazi do karamelizacije i tamnjenja, pa džem bude jako tamne boje. Znači, samo čisto voće lagano kuhamo i povremeno miješamo nekih 2 sata te mu tek tada dodajemo šećer i vanil šećer. Dobro ga promiješamo i kuhamo dalje još oko jedan sat.
Sada dolazi vrijeme kada sami odlučujete o gustoći džema. Vrlo je teško ocijeniti kada je trenutak da završite kuhanje, ali nemojte zaboraviti da će se džem dosta stisnuti prilikom hlađenja. Evo jedan mali trik koji dosta pomaže, na tanjurić stavite nekoliko žlica džema i stavite u frižider da se ohladi, pa ćete vidjeti realnu teksturu džema. Možete umiješati 2 želina ako mislite da je džem prerijedak jer će on pomoći da se džem bolje stisne. Ako smatrate da je gotov, prionite punjenju čistih staklenki koje brzo zatvorite, složite u neku kutiju i prekrite da ostanu tople. Drugi dan ih ponosno poslažite na police smočnice dok ne dođu na red za degustaciju. Najveći je užitak pokloniti ih dragim ljudima ili napraviti palačinke sa svježim džemom kao što smo mi jučer napravili :)
Servus i uživajte u domaćem mirisnom džemu od marelica :)

Prvo je uslijedila mala degustacija :)
- 07:06 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO