Gurmanka

09.07.2016., subota

MEDENI KOLAČ S TREŠNJAMA

Pozdrav svima!
Trešnje, limun, med, ljeto... pravi razlozi da napravite ovaj predivan kolač. Drugačiji je i posebnog okusa jer su u njemu isprepleteni okusi zime i ljeta. Tijesto miriše na cimet i med dok vas lagana osvježavajuća krema od limuna odvodi u tople ljetne dane prožete voćnim aromama. Neobičan, lagan, osvježavajući... prosudite sami!
Sastojci potrebni za tijesto:
80 g meda
300 g brašna
2 jaja
100 g šećera
žličica cimeta
70 g maslaca
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo
Na pari kratko prokuhajte jaja, šećer i med, maknite s vatre i dodajte maslac i brašno. Zamijesite tijesto i stavite ga u frižider na sat vremena da se ohladi i stisne.
Zatim ga razvaljajte u pravokutnik i uzdužno narežite na pruge (4 kom). U sredinu svake trake tijesta složite očišćene trešnje ili višnje. Prstima spojite tijesto štipajući mu krajeve i složite u okrugli kalup za torte te ga pecite na 180*C dok ne porumeni (vidi sliku)!



Ako želite već sada možete završiti kolač. Posipajte ga šećerom u prahu ili premažite s malo marmelade i vaš kolač je spreman za kušanje.
Oni koji to žele neka nastave dalje i naprave ovaj predivan lagani mousse od limuna kojim će premazati kolač.
Mousse od limuna:
2 žumanjka
jedno cijelo jaje
8 žlica šećera
50 ml soka od limuna
5 žlica narezanog maslaca
200 ml slatkog vrhnja
Na pari miksajte 10-tak minuta jaja, šećer i sok od limuna. Kada pobijeli i krema postane gusta maknite s vatre i dodajte maslac.
Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i polako ga ručno umiješajte u hladnu kremu.
Premažite podlogu kremom, prelijte preljevom i ukrasite svježim voćem !
Servus i uživajte :)






Oznake: med, trešnje, mousse od limuna


- 08:06 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO