Gurmanka

29.04.2016., petak

VOĆNI TART

Pozdrav svima!
Ako ste u potrazi za jednostavnim, lijepim, a prije svega ukusnim desertom kušajte moj voćni tart. Ispunjen je predivnom laganom kremom od vanilije i svježim mirisnim voćem.Prhko tijesto radi fantastičan kontrast laganoj baršunastoj kremi s mirisom vanilije.Mogućnost izrade raznih varijanti prepuštam vama, sami odlučite o vašoj idealnoj kombinaciji kreme i voća kojom ćete napuniti ovu laganu voćnu pitu, bitno je da uživate u tom što radite!
Sastojci potrebni za tijesto:
125 g glatkog brašna
50 g maslaca
jaje
žličica praška za pecivo
prstohvat soli
50 g šećera
vanil šećer
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga i njime obložite kalup koji može biti okrugli,dugoljast... Sada tijesto prekrite pek papirom i napunite ga s grahom te stavite peći oko 15 minuta na 200*C, izvadite grah i papir te još malo ostavite da porumeni. Grah smo koristili da pritisne tijesto i spriječi ga da se digne tj. da ostane mjesta za punjenje kojim ćemo ga kasnije napuniti.
Krema:
puding od vanilije
300 ml mlijeka
3 žlice šećera
Skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme izmiksajte 250 ml vrhnja za šlag i lagano umiješajte u puding.
Koru ostavite da se ohladi, napunite je kremom i ukrasite svježim voćem.
Servus i uživajte u desertu od vašeg omiljenog voća :)


Oznake: voćni tart, vanilija, borovnice, jagode


- 07:07 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

27.04.2016., srijeda

LAGANI KOLAČ S JAGODAMA

Pozdrav svima!
Kolač koji danas dijelim s vama tako miriše na vaniliju i jagode da sam sigurna da mu nećete moći odoljeti. Slojevi bogatog ukusnog biskvita ispunjeni su glatkom kremom od sira i sjeckanih svježih jagoda. Božanstveno izgleda, zar već to nije razlog da ga isprobate?
Bilo kako bilo, ako volite vaniliju i jagode svidjeti će vam se ovaj kolač!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
300 g omekšalog maslaca
200 g šećera
6 jaja
žlica arome vanilije
360 g brašna
prašak za pecivo
60 ml mlijeka
Izradite mikserom maslac i šećer, pa polako dodajte jedno po jedno jaje te sve ostale sastojke. Pecite ga u limu obloženom pek papirom veličine cca. 42x30 cm. Pećnicu ugrijte na 190*C i pecite biskvit oko 25 minuta, a kada se ohladi razrežite ga po kraćoj strani na tri dijela. Kolač je dosta visok, pa ga možete ako želite manje biskvita razrezati samo na dvije uže trake, ovisi o vama.
Krema:
100 g šećera u prahu
500 g krem sira (može i svježeg sira)
300 ml slatkog vrhnja
400 g jagoda
Jagode operite, narežite na kockice i stavite u ledenicu da se zamrznu.
Napravite šlag od slatkog vrhnja i pomješajte sa sirom i šećerom.
Glazura: 125 g šećera u prahu i 2 žlice soka od limuna
Premažite biskvit s pola krema i rasporedite dio jagoda po njoj. Poklopite drugim biskvitom, pa opet idu krema i jagode. Završite sa trećim komadom biskvita kojeg premažite glazurom ili samo posipajte šećerom u prahu.
Servus i uživajte u okusu proljeća i svježine :)



Oznake: jagode, vanilija, kolač


- 07:17 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

25.04.2016., ponedjeljak

PROLJETNA TORTICA

Pozdrav svima!
Dragi moji, danas vam darujem ove male proljetne tortice o kojima ne treba puno govoriti. Mislim da slika govori više od 1000 riječi!
Čokoladne palačinke, šlag i svježe jagode - kombinacija koja će zadovoljiti sve ljubitelje slatkog! Desert koji je brzo gotov, a možete ga puniti svim svojim omiljenim sastojcima ili probajte moju kombinaciju i vjerujte mi, nećete požaliti :)
Sastojci potrebni za izradu palačinki:
jaje
200 ml toplog mlijeka
4 žlice šećera
3 žlice kakaa
70 g brašna
pola praška za pecivo
Izradite mikserom sve sastojke i smjesu stavite u frižider sat vremena,vrlo je rijetka neka vas to ne brine jer tako mora biti. Na par kapi ulja ispecite od smjese male čokoladne palačinke. Moj nadjev je bio šlag od 200 ml slatkog vrhnja, žlica arome vanilije i žlica šećera u prahu. Premažite palačinku s malo šlaga, poslažite narezane jagode i tortice slažite do visine koju želite. Posipajte šećerom u prahu, prelijte omiljenim preljevom ili posipajte orasima i medom!
Bilo kako bilo, iznenadite torticama svoje prijatelje i obitelj!
Servus i uživajte u zajedničkim trenucima :)



Oznake: čokoladne palačinke, tortica, jagode


- 09:00 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

23.04.2016., subota

TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE

Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za ovu predivnu mousse tortu koja spada u one koje se ne peku, pa će biti idealan izbor slastice za vruće ljetne dane.Bijeli mousse od čokolade i lagana krema od jagoda djeluju tako osvježavajuće i čine predivan kontrast hrskavoj podlozi od keksa. Ovo je jedna prava proljetna tortica koju svakako morate isprobati! Možda jagode nisu vaš izbor, pokušajte je napraviti s vašim omiljenim voćem!
Sastojci potrebni za izradu torte:
250 g Digestiv keksa
100 g rastopljenog maslaca
Mljevene kekse prelijte s maslacem i utisnite u kalup za torte. Možete koristiti kalup promjera 20 cm jer onda je tortica viša ili kalup koji inače koristite.
Sljedeći postupak neka bude krema od jagoda:
300 g jagoda
50 g šećera
pola želatine u prahu 5 g
2 žlice hladne vode
200 ml slatkog vrhnja
Operite i narežite jagode te ih stavite kuhati sa šećerom. Kada se malo raskuhaju usitnite ih štapnim mikserom i dodajte im rastopljenu želatinu. Ostavite da se ohlade i na kraju im umješajte šlag od 200 ml vrhnja.
Bijeli mousse od čokolade:
200 g bijele čokolade
150 ml + 200 ml slatkog vrhnja
pola želatine u prahu 5 g
2 žlice hladne vode
Otopite čokoladu i 15o ml slatkog vrhnja na pari ili u mikrovalnoj te smjesi dodajte otopljenu želatinu. Posebno mikserom izradite 200 ml slatkog vrhnja i sjedinite sa otopljenom čokoladom koja se prethodno ohladila.
Preko podloge prvo premažite bijelu kremu, pa stavite u frižider da se malo stvrdne. Zatim stavite kremu od jagoda i sve skupa ostavite da se rashladi. Tortu ukrasite svježim jagodama ili preljevom od čokolade!
Servus i sigurna sam da ćete uživati u ovoj predivnoj slastici :)


Oznake: torta, jagode, bijela čokolada, mousse


- 08:26 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

21.04.2016., četvrtak

CHEESECAKE OD BOROVNICA

Pozdrav svima!
Postoje mnogobrojne varijante ovog kolača i uvijek nas iznova oduševljavaju. Ovom predivnom cheesecakeu predivan spoj okusa daje kombinacija čokolade, borovnica i kokosa. Nevjerojatno je lagan i kremast, a u njemu možete uživati tijekom cijele godine, ovisno s kojim voćem ga želite kombinirati. To što je jednostavan i brzo gotov ne umanjuje ni malo njegov fantastičan i poseban okus!
Podloga:
200 g čokoladnih suhih keksa
50 g kokosa
150 g rastopljenog maslaca
Usitnite kekse, dodajte im kokos i prelijte otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u kalup za torte tako da obložite i rub kalupa.
Nadjev:
300 g voća ( borovnice, višnje,...)
250 g krem sira (mascarpone)
70 g šećera
300 ml slatkog vrhnja
140 ml soka od voća
želatina
boja (ako je potrebno)
Borovnice samljeti i propasirati, sok lagano zagrijati i dodati mu želatinu koju treba samo lagano otopiti.
Mikserom izraditi sir i šećer, dodati šlag te na kraju voće i otopljenu želatinu. Sve skupa lagano pomiješati i ako treba dodajte još malo boje da bude intenzivnije. Prelijte smjesu preko podloge i stavite na hlađenje.
Ako želite tortu možete preliti glazurom od čokolade:100 g čokolade i 40 g maslaca
Servus i uživajte u torti koje će biti vaš idealan izbor za nadolazeće tople dane :)




Oznake: cheesecake, borovnice, torta


- 07:12 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

19.04.2016., utorak

MUFFINI S JAGODAMA

Pozdrav svima!
Jagode nas ovih dana stvarno izazivaju da napravimo od njih kolače dostojne njihove ljepote. Ovi predivni jednostavni, a ipak ukusni muffini zaokružuju cijelu ovu priču. Lagani su, lepršavi i sočni dok im komadići jagoda daju notu svježine koja će vas sigurno oduševiti!
Sastojci potrebni za izradu muffina:
250 g brašna
pola praška za pecivo
150 g šećera
120 g maslaca
2 jaja
210 ml slatkog vrhnja
žlica arome vanilije
300 g jagoda
Mikserom izradite šećer i jaja, dodajte otopljeni maslac i brašno te slatko vrhnje. Kada ste dobili glatku smjesu ručno pažljivo umiješajte jagode narezane na komadiće. Pecite u kalupu za muffine od 12 komada, ali bitno je da čašice za muffine budu one visoke jer se tijesto jako diže. Pećnicu ugrijte na 200*C i pecite ih oko 30 minuta. Možete ih ukrasiti po želji, možda sa čokoladnim preljevom, ali meni su najljepši samo posuti šećerom u prahu!
Servus i uživajte u ovom laganom proljetnom desertu :)

Oznake: muffini, jagode, proljeće


- 20:13 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

18.04.2016., ponedjeljak

DOMAĆE PECIVO SA SIROM

Pozdrav svima!
Ova domaća peciva su predivan izbor za druženje s prijateljima ili kao večera za vaše voljene. Peciva sa sirom su tako mekana i mirisna da ih jednostavno morate voljeti. Za ovaj recept možete koristiti vaše omiljene vrste sireva, ali nemojte zamijeniti mascarpone jer baš taj blagi sir daje pecivu vlagu i svježinu. Probajte ih napraviti i javite mi vaše dojmove!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g bijelog brašna
250 g integralnog brašna
200 ml mlake vode
kvasac
jaje
250 g mascarponea
250 g naribanog sira (gauda, dimljeni sir...)
žličica soli
18 kockica topivog sira - mozzarela
Napravite kvas od 100 ml tople vode, žlice šećera i kvasca. Kada se digne dodajte ga brašnu, naribanom siru i mascarponeu, ostatku vode i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da se diže sat vremena te razdijelite na 18 komada, u sredinu svakog komadića tijesta gurnite kuglicu mozzarele i napravite pecivo okruglog oblika. Složite ga s malim razmakom u dva lima za pečenje te premažite žumanjkom i posipajte parmezanom. Ostavite peciva da se još malo dižu dok vi ugrijete pećnicu na 180*C i pecite ih oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju!
Servus i uživajte u predivnom okusu i mirisu toplog,netom ispečenog peciva :)

Oznake: domaće, toplo, pecivo, sir


- 07:05 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

15.04.2016., petak

ROLADA S JAGODAMA

Pozdrav svima!
Ne želim propustiti sezonu jagoda, a da ne isprobam neki novi recept. Pošto uživam u okusu i izgledu rolada napravila sam jednu od jagoda. Ovo je lagan i sočan kolač savršen za tople dane proljeća. Nadam se da ćete se složiti da izgleda impresivno, a okus mu je nevjerojatan, naprosto se topi u ustima. Biskvit od vanilije, marmelada od svježih jagoda i lagana mascarpone krema će sigurno potaknuti i vas da pripremite ovaj predivan desert za svoju obitelj i goste!
Sastojci potrebni za biskvit:
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo
pola žličice soli
4 jaja
120 g šećera
žlica arome vanilije
50 g rastopljenog maslaca
Izradite mikserom sve sastojke počevši s jajima i šećerom, dodajte rastopljeni maslac i brašno te izlijte smjesu u papirom obložen lim veličine 30x40cm. Pecite biskvit na 180*C oko 15 minuta, izvadite i nakon par minuta odvojite od papira, ali ponovo ga zarolajte u isti papir i ostavite da se ohladi.
Marmelada od jagoda:
300 g jagoda
50 g šećera
žlica vode
Narežite jagode i stavite ih kuhati sa šećerom i vodom. Lagano ih pritisnite s kuhačom da se ubrza proces i kuhajte dok se ne zgusnu,oko 15 minuta. Ostavite marmeladu da se ohladi.
Krema od sira:
200 g sira mascarponea
150 ml slatkog vrhnja
4 žlice šećera u prahu
žlica arome vanilije
Napravite šlag od vrhnja i dodajte ga siru,šećeru i vaniliji.
Sada odmotajte biskvit i premažite ga prvo marmeladom od jagoda, pa zatim kremom od sira. Lagano ga zamotajte i ostavite nekoliko sati da se stegne.
Posipajte ga šećerom u prahu, ukrasite sa svježim jagodama i opustite se u ugodnom društvu!
Servus :)

Oznake: rolada, jagode, mascarpone, vanilija


- 20:56 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

14.04.2016., četvrtak

KUKURUZNA ZLJEVKA

Pozdrav svima!
Miris djetinjstva i sjećanje na bezbrižne dane provedene u igri i smijehu, to je za mene kukuruzna zljevka. Miriše na tradiciju i prošlost kada nije bila samo desert nego možda i jedini obrok za taj dan. Domaćice nisu imale limun da joj da jednu aromatičnu notu nego su je radile s par jednostavnih sastojaka, ali domaći pekmez od šljiva je bio kruna ove jednostavne slastice i svojim mirisom bi privukao sve ukućane za stari drveni stol :)
Sastojci potrebni za izradu zljevke:
3 cijela jaja
5 žlica šećera
pola žličice soli
300 ml domaćeg vrhnja
100 ml ulja
8 žlica kukuruznog brašna
6 žlica kukuruznog griza
prašak za pecivo
2 vanil šećera
naribana korica limuna
500 ml mlijeka
Sve sastojke je potrebno samo izraditi mikserom i ostaviti 30-tak minuta da se malo povežu. Veliki lim za pečenje premažite s malo masti ili maslaca te izlijte smjesu koju pecite na 200*C dok ne porumeni. Tko želi deblju zljevku neka je peče u manjem limu, ali mi volimo tanju i hrskavu varijantu. Kada se malo ohladi premažite je marmeladom po želji ili jedite samo posutu šećerom u prahu.
Servus i uživajte jer brže i jednostavnije ne može :)




Oznake: kukuruz, zljevka, bazlamača


- 09:06 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

13.04.2016., srijeda

ČOKOLADNE ROLICE S BOROVNICAMA

Pozdrav svima!
Okus ovih rolica će sigurno zadovoljiti sve ljubitelje slatkog zalogaja, osobito one koji vole čokoladu i borovnice. Predivna je suprotnost ovih rolica između slatkog mekanog brioch peciva čokoladnog okusa i kiselkastog umaka od borovnica. Cijela ova kombinacija postaje savršena kada je upotpunite sa predivnom slatkom glazurom od krem sira.Kušajte ih i uživajte u pravoj eksploziji okusa!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
300 g glatkog brašna
80 ml mlijeka
pola kvasca
50 g šećera
1/2 žličice soli
2 jaja
4 žlice kakaa
100 g rastopljenog maslaca
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca te ga dodajte ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena.
Za to vrijeme skuhajte umak od borovnica i ostavite da se ohladi:
250 g borovnica
20 ml soka od naranče
100 g šećera
2 žličice cimeta
Kada se tijesto udvostručilo razvaljajte ga na pravokutnik 30x20 centimetara i premažite nadjevom, zarolajte i roladu narežite na 8 komada. Stavite rolice u lim za pečenje cca. 28x18 i pustite da se još malo dižu. Pecite ih na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Kada se ohlade prelijte ih preljevom od sira:
2 žlice krem sira, 2 žlice toplog mlijeka i 2 žlice šećera u prahu.
Servus i uživajte u ovim predivnim rolicama :)











Oznake: rolice, čokolada, borovnice, krem preljev


- 07:46 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

11.04.2016., ponedjeljak

KARAMEL PITA S JABUKAMA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za pitu koju svakako morate isprobati ako volite jabuke i okus karamele. Nešto tako sočno, fino i mirisno mora pronaći svoje mjesto u vašem slatkom carstvu :)
Sastojci potrebni za prhko tijesto:
300 g oštrog brašna
120 g maslaca
žumanjak
pola praška za pecivo
3 žlice vrhnja
kora od limuna
Zamijesite tijesto i podijelite na pola. Jedan dio razvaljajte za podlogu i stavite u lim za pečenje cca. 22x33 centimetara, a drugi dio stavite u zamrzivač jer ćete ga kasnije naribati na vrh pite.
Nadjev:
3 jabuke (ogulite i narežite na kockice)
300 g šećera
150 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
Stavite u pećnicu tijesto i pecite ga na 180*C oko 20 minuta, dok blago porumeni. Za to vrijeme u lonac sa debljim dnom stavite karamelizirati šećer. Dok postane žuto-smeđe boje dodajte mu jabuke i dinstajte ih dok imaju tekućine (10 minuta), a onda ulijte ugrijano slatko vrhnje i maslac te dobro promiješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Nadjev premažite preko donje kore, a gore naribajte ostatak tijesta i pecite još 20 minuta na istoj temperaturi. Kada je pita dobila lijepu boju izvadite je i ohladite!
Tko voli slađe varijante može je preliti preljevom od karamela ili je samo posipajte šećerom u prahu!
Moram vam priznati da se ova pita okusom i mirisom jako približila bakinoj tradicionalnoj piti od jabuka!
Servus i uživajte :)


Oznake: pita, karamela, jabuke


- 07:12 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

09.04.2016., subota

ČOKOLADNA TORTA 2

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za jednu fenomenalnu čokoladnu tortu. Možda malo podsjeća na Sacher tortu, ali je puno jednostavnija i zaista bi bilo šteta da je ne probate. Torta je posebnog okusa, a možete je kušati još toplu ili je rashladiti pa servirati uz sladoled, šlag ili neko omiljeno voće. Stvorena je za prave ljubitelje čokolade i savršena za sve svečane prilike. Osobno volim razblažiti jačinu čokolade s marmeladom od marelice. Konačan rezultat je posebno savršenstvo okusa!
Sastojci:
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
200 g čokolade
100 g mliječne čokolade
5 jaja
2 žlice krušnih mrvica
Otopiti na pari maslac, čokoladu i šećer. Maknuti s vatre i dodati jedno po jedno jaje. Na kraju umiješati prezle i staviti peći na 180*C oko 30 minuta. Premazati tortu marmeladom od marelice i preliti glazurom od čokolade!
Glazura:
125 ml slatkog vrhnja
125 g čokolade
Otopiti čokoladu i preliti tortu te ukrasiti šlagom ili voćem!
Servus i uživajte :)





Oznake: čokolada, torta, marelica


- 09:47 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

08.04.2016., petak

HOBOTNICA S KRUMPIROM

Pozdrav svima!
Hobotnica pripremljena na ovaj način je jedno od omiljenih jela moje obitelji. Izgledom i okusom podsjeća na hobotnicu ispod peke, a za pripremu koristim Ledo-krakove za peku i Delimano lonac. Bitno mi je da kuhanje ne traje beskrajno dugo jer je dan ionako prekratak za sve ono što moramo obaviti. Smrznute krakove stavim u Delimano lonac pola sata i oni su kuhani i mekani i bez plutenog čepa i ostalih inih rekvizita koji se "navodno" moraju kuhati uz hobotnicu. Moram naglasiti da ovo nije reklama za Delimano suđe nego prijateljski savjet koji se temelji na vlastitom iskustvu.
Dakle, kuhane krakove narežite na manje komade i ostavite sa strane.
Sada vam je potrebno:
1.5 kg krumpira
2 velike mrkve
glavica luka
4 režnja češnjaka
maslinovo ulje
100 ml bijelog vina
pola limuna
sol, papar i ružmarin
Krumpir ogulite i narežite na deblje kriške kao i mrkvu. Luk prerežite na pola, a češnjak usitnite. Začinite i stavite prodinstati na maslinovo ulje u Delimano lonac. Kada je povrće zamirisalo podlijte ga s vinom i malo vode, začinite i polijte s još maslinovog ulja kojeg nikad dosta. Komade hobotnice složite na povrće, posolite i stavite kuhati pod pritiskom 15 minuta.
Hobotnica je kuhana, krumpir sočan i ukusan zaista kao ispod peke za manje od sat vremena!
Ovo je idealno jelo za pripremu kada vam dolaze dragi gosti jer sve možete pripremiti ranije i opušteno uživati u ugodnom društvu!
Ne moraju uvijek domaćice užurbano juriti s krpom preko ramena, olakšajmo si same tamo gdje se to može!
Servus moje dame i uživajte :)


Oznake: hobotnica, krumpir, maslinovo ulje


- 11:50 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

07.04.2016., četvrtak

PECIVO S KARAMELIZIRANIM LUKOM

Pozdrav svima!
Ova mekana peciva, suptilne slatkoće i s nevjerojatnim mirisom karameliziranog luka jednostavno vam se moraju svidjeti. Ništa nije privlačnije od mirisa pečenog kruha, a u kombinaciji s karameliziranim lukom vaša topla večera će ostaviti poseban dojam!
Jednostavno morate probati ova peciva koja su vrhunska slana delicija!
Sastojci potrebni za izradu peciva:
Potrebno je sitno narezati 2 luka i prodinstati na malo maslinovog ulja te ostaviti da se ohladi.
Za tijesto trebate:
500 g glatkog brašna
50 ml maslinovog ulja
250 ml mlake vode
kvasac
šećer, sol, papar
Napravite kvas od šećera, kvasca i tople vode te ga dodajte ostalim sastojcima kada se digne.Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga dizati sat vremena. Sada ga premijesite i dodajte mu karamelizirani luk. Od ovog tijesta možete sada ispeći kruh ili tijesto podijelite na 12 kuglica koje možete peći pojedinačno u velikom limu ili ih složite jednu do druge u okrugli kalup. Peciva pecite na 200*C oko 40 minuta, dok ne dobiju lijepu boju!
Servus i uživajte u ovom domaćem toplom užitku :)




Oznake: karamelizirani luk, pecivo


- 07:15 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

05.04.2016., utorak

PANNA COTTA S JAGODAMA

Pozdrav svima!
Danas vam darujem pravi klasik iz svijeta slastica. Pokušajte ovim tradicionalnim desertom probuditi vaša osjetila i dozvolite da vas odvede u pravi tropski raj. Vanilija, jagoda i tek blagi nagovještaj mente prava su kombinacija za stvaranje slatke bombe koja će eksplodirati vašim osjetilima. Probajte i vi, brzo i jednostavno!
Sastojci potrebni za panna cottu:
500 ml slatkog vrhnja
vrećica želatine
žlica arome vanilije
150 g šećera
Želatinu namočite u par žlica hladne vode (prema uputstvu).
Slatko vrhnje, šećer i vaniliju lagano zagrijte na laganoj vatri te dodajte želatinu da se otopi. Dovoljno je da vrhnje bude vruće, ne treba zakuhati. Dobivena smjesa je potpuno tekuća, ali to neka vas ne brine, kasnije će očvrsnuti. Napunite staklene čaše i ostavite nekoliko sati na hladnom mjestu.
Dok se krema hladi vi pripremite preljev od jagoda za što vam je potrebno:
500 g jagoda
70 g šećera
2 žlice vode
Jagode operite, narežite i stavite kuhati. Kada omekšaju, usitnite ih štapnim mikserom i procijedite. Preljev od jagoda ohladite i prelijte preko ohlađene panna cotte. Ukrasite desert svježim listićima mente,vjerujte mi, okus je zaista prava eksplozija!
Servus i uživajte :)


Oznake: panna cotta, jagode, menta, krema


- 22:21 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

04.04.2016., ponedjeljak

OREHNJAČA - MAKOVNJAČA

Pozdrav svima!
Dugo već nisam radila ovaj stari tradicionalni klasik koji je obavezan sadržaj svakog blagdanskog stola. Uskrs je prošao, ali to nije razlog da ne uživamo u okusu ovog posebnog kolača.
Orehnjača ili makovnjača kod većine ljudi bude osjećaj zadovoljstva i donose nam vedrinu bezbrižnih dana djetinjstva. Teško da ćete moći odoljeti ovim domaćim bezvremenskim ljepoticama!
Jedna draga dama je poželjela probati ovaj kolač i zato Annabony - ovo je za tebe, pa pokušaj, možda ti se ovaj recept učini privlačnim. Ovo je moj idealan omjer tijesta i nadjeva, mi je volimo točno ovakvu!
Sastojci potrebni za tijesto:
600 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
1/2 žličice soli
kvasac
100 g maslaca
2 žumanjka
5 žlica šećera
korica od limuna
Napravite kvas od kvasca, šećera i toplog mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena.
Za to vrijeme napravite nadjev, radim dvije štruce jednu od maka i jednu od oraha:
Nadjev 1: 250 g mljevenih oraha,100 g šećera, 2 vanil šećera,150 ml vrućeg mlijeka,žličica cimeta, žlica meda
Nadjev 2: 250 g mljevenog maka, 100 g šećera, 2 vanil šećera, 2 limun šećera, 210 ml vrućeg mlijeka
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte što tanje i premažite svaku štrucu njenim nadjevom, zarolajte i stavite u lim za pečenje.Pazite, obavezno ih stavite u usku tepsiju da se dodiruju i dižu u zrak dok bi se u širokom limu raspucale jer imaju previše prostora. Premažite ih rastopljenim maslacem i u sredini gdje se dodiruju.
Nikada ih ne ostavljam da se dižu nego ih pečem odmah na 180*C oko 45 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Servus i uživajte :)



Oznake: orehnjača, makovnjača, tradicija


- 07:20 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

01.04.2016., petak

ČOKOLADNA TORTA S OKUSOM KAVE

Pozdrav svima!
Nova torta, veliko novo otkriće u mojem svijetu slastica. Danas smo je kušali, oduševili se njenim okusom, pa vam odmah želim darovati recept za njenu pripremu. Bogat i sočan biskvit predivan je kontrast laganoj kremi od kave. Mousse od kave je pun arome, mekan i prozračan, a ova savršena kombinacija čokolade i kave vas svojom bogatom aromom izaziva da odmah napravite ovu predivnu tortu!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
110 g maslaca
150 g čokolade
3 jaja
100 g šećera
žlica kakaa
prstohvat soli
Mousse od kave:
2 žumanjka
100 g šećera
1 i1/2 žlica gustina
160 ml toplog mlijeka
žlica arome vanilije
žlica instant kave
5 g želatine
2 žlice hladne vode
250 ml slatkog vrhnja
Odvojite bjelanjke od žutanjaka i izradite bjelanjke sa šećerom. Rastopite maslac i čokoladu, dodajte žumanjke jedan po jedan te kakao. Ručno lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i stavite peći biskvit 25 minuta na 180*C te ga ostavite da se ohladi.
Mousse od kave: Miksajte žutanjke i šećer te smjesi dodajte gustin i sve skupa umutite u toplo mlijeko. Sada stavite kuhati na vatru i kada se zgusne maknite te dodajte vaniliju i kavu. Ostavite da se krema ohladi, a za to vrijeme pripremite želatinu. Namočite je u dvije žlice hladne vode te nakon 10 minuta rastopite na vatri i dodajte kuhanoj kremi.
Posebno napravite šlag od slatkog vrhnja i lagano umiješajte u kremu koju zatim prelijte preko biskvita. Tortu posipajte kakaom i ukrasite prema želji.
Servus i uživajte u ovoj posebnoj torti :)



Oznake: torta, čokolada, mousse od kave


- 19:40 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO