Gurmanka

30.01.2016., subota

PITA OD SIRA I GRIZA

Pozdrav svima!
Recept za ovu pitu imam već cijelu vječnost. Puno puta smo uživali u njenim okusima, ali nikako da dođe na red da je podijelim s vama. Kada niste sigurni što biste ispekli, pokušajte s ovom pitom i vjerujte mi da će svi ostati oduševljeni. Ovo je jedan interesantan i ukusan recept koji ćete sigurno ponavljati unedogled. Pita je mirisna, sočna i mekana, a od nje će vam cijela kuća zamirisati po limunu i vaniliji, pravo zadovoljstvo!
Sastojci potrebni za tijesto:
300 g brašna
120 g maslaca
100 g šećera
žumanjak
prašak za pecivo
3 žlice vrhnja
naribana kora od limuna
Zamijesite tijesto i podijelite ga na pola. Jedan dio razvaljajte i stavite u tepsiju. Inače, ovo je recept za tijesto s kojim se super radi, ne puca i fantastičnog je okusa.
Nadjev:
U litri mlijeka skuhajte 120 g griza.
Posebno miksajte:
200 g šećera
1/2 kg svježeg sira
3 žumanjka
2 vanil šećera
naribana korica limuna
Snijeg od 4 bjelanjka na kraju ručno umiješajte u nadjev koji pomiješajte s kuhanim grizom i prelijte preko donje kore, a drugom korom prekrite pitu. Pecite je na 180*C oko sat vremena sve dok ne porumeni!
Svakako vam preporučam da isprobate ovaj recept i javite kako vam se sviđa!
Servus i uživajte u vikendu :)





Oznake: pita, sir, griz


- 10:23 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

29.01.2016., petak

POGAČICE SA SIROM

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama jedan sasvim jednostavan recept za posebno ukusne pogačice. Prhke su i slasne, a odličan su izbor kada želite obradovati svoje ukućane i prijatelje! Možete ih rezati kalupima raznih oblika ili kao štapiće, biti će jednako ukusne!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g svježeg kravljeg sira
250 g margarina
260 g oštrog brašna
žličica soli
1 žumanjak (za premazati)
Usitniti sir pomoću vilice ili miksera, dodati mu omekšali margarin i brašno te zamijesiti tijesto. Ako je ljepljivo stavite ga malo u frižider ili odmah nastavite s izradom pogačica. Tijesto razvaljajte na 1 centimetar debljine i režite kalupom te slažite malo razmaknuto u lim za pečenje.Premažite ih žumanjkom i pecite na 200*C oko 20 minuta!
Po želji ih možete posipati sezamom, makom, lanom, sirom...
Servus i uživajte :)





Oznake: pogačice, sir


- 07:46 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

28.01.2016., četvrtak

NUTELLA KRUH

Pozdrav svima!
Ova kombinacija omiljene nam nutelle i finog mekog tijesta će zadovoljiti sve sladokusce. Uz malo truda i volje ispeći ćete čudnovato dobar čokoladni kruh. Ovaj put nije potrebno raditi komplicirane oblike poput zvijezda, borova... Samo zarolajte jednu najobičniju roladu i kruh pun mirisa i okusa zavladati će vašom kuhinjom.
Brz i jednostavan čokoladni kruh, a tako dobar.
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
pola germe
100 ml toplog mlijeka
50 g šećera
100 ml tople vode
pola žličice soli
50 g otopljenog maslaca
300 g glatkog brašna
4 žlice nutelle
Napravite kvas od germe, žlice šećera i tople vode. Dodajte brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite fino glatko tijesto. Prije sam mijesila sve ručno, ali sada si pomognem s mojim novim mikserom (oooobožavam ga):)
Tijesto ostavite da se diže oko sat vremena, podijelite ga na pola i svaku polovinu razvaljajte u tanki pravokutnik. Tanko, ali posebno tanko ga premažite omekšalom nutellom. Ako stavite debeli sloj nutella će se razlijevati i sve će izgledati neuredno. Premazano tijesto zarolajte i razrežite uzdužno sa škarama te savijte dobivene dvije trake jednu oko druge. Stavite u lim za pečenje te ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ostavite štruce da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne porumene!
Servus i uživajte :)



Oznake: kruh, nutella, kolač


- 10:23 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

27.01.2016., srijeda

ROLICE S BOROVNICAMA

Pozdrav svima!
Još uvijek pamtim okus onih rolica s cimetom, pa sam odlučila napraviti i voćnu varijantu da vidim da li ih može skinuti s trona. Niti trena se nisam dvoumila oko izbora voća jer borovnice i limun su idealna kombinacija sastojaka za izradu slastica. Rolice su ispale tako mekane i sočne, rekli bismo da su pravo griješno zadovoljstvo. Kiselkasti preljev je upotpunio njihov okus, ali i izgled. Dobile su poseban sjaj, ali i poseban status među mojim receptima. Još jedan recept koji svakako treba ponoviti!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
150 ml mlijeka
germa
50 ml tople vode
50 g šećera
50 ml otopljenog maslaca
žlica arome vanilije
jaje
1/2 žličice soli
500 g glatkog brašna
Napraviti kvas od germe i šećera u toploj vodi te dodati ostalim sastojcima. Zamijesiti tijesto, malo pouljiti i ostaviti jedan sat da se diže.
Nadjev:
50 g rastopljenog maslaca - za premazati tijesto
80 g šećera
naribana korica od 2 limuna
300 g borovnica
Glazura:
25 g kravljeg sira
pola žlice omekšalog maslaca
125 g šećera u prahu
žlica arome vanilije
1/2 žlice soka od limuna
žlica mlijeka
Dignuto tijesto razvaljati na pravokutnik veličine 30x40cm. Premazati rastopljenim maslacem, posipati šećerom, naribati limun i staviti borovnice. Zarolajte roladu i narežite je na 16 komada koje složite s malim razmakom na lim za pečenje. Ostavite da se rolice još malo dignu, premažite ih maslacem i pecite na 180*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu boju!
Glazuru samo dobro promiješajte i prošarajte po rashlađenim rolicama.
Cijela moja ekipa se slaže da su ove rolice savršenog okusa!
Probajte ih i vi!
Servus i uživajte :)












Oznake: rolice, borovnice, limun


- 07:34 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

25.01.2016., ponedjeljak

MRAMORNI BROWNIES

Pozdrav svima!
Ovom divnom, tek nedavno otkrivenom kolaču zaista je teško odoljeti. Svaki put otkrivamo nešto novo zbog čega ga još više volimo. Ovaj put sam njegov okus upotpunila sokom od naranče, ali predivan je i u kombinaciji s mentom. Kada vam se najave iznenadni gosti samo zamutite ovo malo čokoladno savršenstvo i svi će ostati oduševljeni kako okusom, tako i izgledom. Mekan, kremast i sočan, što drugo poželjeti za početak tjedna osim ovog predivnog browniesa!
Sastojci potrebni za biskvit:
150 g maslaca
200 g čokolade
135 g šećera
4 jaja
50 ml skuhane kave
žlica arome vanilije
3 žlice kakaa
125 g brašna
pola praška za pecivo
pola žličice soli
Rastopiti na laganoj vatri maslac, čokoladu i šećer. Miješati pjenjačom i dodavati jedno po jedno jaje, te sve ostale sastojke. Dobivenu smjesu izliti u tepsiju obloženu papirom veličine 24x35 cm.
Smjesa od sira:
350 g ABC sira
65 g šećera
jaje
korica naranče
40 ml soka od naranče
žlica cimeta
Izraditi mikserom sve sastojke i žlicom ih stavljati preko crne kreme. Lagano nožem promiješati i stvoriti mramorni efekt na površini kolača. Pecite na 180*C oko 30 minuta, posipajte šećerom u prahu i poslužite!
Predivan dekorativan i posebno sočan kolač!
Servus i uživajte :)



Oznake: kolač, Brownies, desert


- 07:31 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

23.01.2016., subota

ČOKOLADNA TORTA 3

Pozdrav svima!
Poznato je da su čokoladne torte omiljena poslastica svim ljubiteljima čokolade. Odličan su odabir za sve svečane prigode ili za dječje rođendane jer svi znamo koliko klinci obožavaju čokoladu. Ovu tortu sam davno otkrila i često je radim jer s njom uvijek uspijem očarati i razveseliti svoju obitelj!
Sastojci potrebni za biskvit:
4 jaja
120 g čokolade
50 g maslaca
4 žlice šećera
2 žlice brašna
Odvojite bjelanjke i napravite snijeg od njih. Posebno miksajte žumanjke i šećer te im dodajte rastopljeni maslac i čokoladu. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, prelijte smjesu u kalup za torte i stavite peći na 180*C oko 20 minuta.
Sastojci potrebni za kremu:
400 g mascarponea
50 g šećera u prahu
500 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
Mascarpone i šećer malo izmiksajte pa im dodajte izrađeno vrhnje za šlag. Podijelite kremu na 3 dijela i u svaki dio dodajte rastopljenu čokoladu. Na ohlađeni biskvit prvo namažite najtamniju čokoladu, pa tako dalje redom i završite s kremom od bijele čokolade. Ukrasite prema želji i prigodi!
Želim zahvaliti našoj Minji na ovom, a i još mnogo drugih predivnih recepata koje je podijelila s nama!
Servus i uživajte :)











Oznake: torta, čokolada, desert


- 08:28 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

22.01.2016., petak

ROLICE OD ŠPINATA

Pozdrav svima!
Danas imam za vas jedno novootkriveno predjelo koje će vas sigurno oduševiti kao što je i mene. Špinat i sir Salakis su idealna i dobitna kombinacija za ove rolice. Dosad sam radila razno razna tijesta, ali vjerujte mi, ovo je jedno od najmekših koje sam ikada probala. Možete ih raditi za bilo koju prigodu, a ako niste ljubitelj špinata odaberite svoju omiljenu kombinaciju za nadjev.
Posebno je praktično što ih možete ispeći ranije pa samo ugrijati, čak i one od jučer. Ugrijte ih tako da upalite pećnicu na 150*C, rolice zamotajte u mokar papir za pečenje i malo ih poškropite s vodom. Stavite ih u ugrijanu pećnicu 15-tak minuta i biti će kao da su netom pečene!
Sastojci potrebni za tijesto:
700 g glatkog brašna
200 g omekšalog maslaca
2 jaja
20 ml mlijeka
germa
2 žličice soli
Nadjev:
500 g špinata
manji luk
3 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
sir Salakis
Pirjajte luk i češnjak te dodajte špinat i nastavite pirjati dok ne ispari sva tekućina. Ohladite nadjev!
Za tijesto napravite kvas od mlijeka, germe i žlice šećera. Kada kvas naraste dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite tijesto koje ostavite da se digne. Tijesto podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte na 30x40cm. Premažite tijesto nadjevom od špinata i posipajte komadićima sira. Zarolajte u roladu, narežite rolice 1.5 cm širine i složite ih na lim za pečenje. Premažite rolice žumanjkom, posipajte sirom parmezanom i pecite ih na 180*C oko 20 minuta.
Inače je teško ugoditi baš svim mojim ukućanima, ali s ovim rolicama sam to uspjela!
Ugodite si i vi!
Servus i uživajte :)






Oznake: rolice, špinat, sir


- 07:55 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

20.01.2016., srijeda

KOMIŠKA POGAČA

Pozdrav svima!
Komiška pogača je bogata okusima koje tako volimo, okusima Mediterana. Ovo je jedinstveni gastronomski doživljaj koji traje od davnina. Nedvojbeno je ovaj recept doživio različite promjene, ali dragocjen dio nasljeđa je ostao očuvan. Slana riba je oduvijek glavni sastojak mediteranske kuhinje, a komišku pogaču baš ona čini neponovljivom i tako posebnom!
Nadjev:
3 velika luka
3 režnja češnjaka
400 g pelata ili svježe rajčice
fileti inćuna
sol, papar, timjan i peršin
Na malo maslinovog ulja propirjati luk i češnjak, dodati nasjeckane pelate i začine. Pirjati dok tekućina ne ishlapi te ohladiti prije nadjevanja.
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g oštrog brašna
2 žličice soli
1 germa
80 ml maslinovog ulja
250 ml tople vode
Razmutiti germu u toploj vodi s žlicom šećera i ostaviti da se digne. Dodati brašnu i zamijesiti tijesto koje odmah podijelite na pola i razvaljajte u krug. Namastite pleh i stavite donji dio tijesta, premažite ga nadjevom na koji posložite inćune i prekrite drugim dijelom tijesta. Rubove tijesta pritisnite prstima da ne izađe nadjev i formirajte rub. Premažite je uljem, napravite rupice,posipajte ružmarinom i krupnom solju. Po želji možete utisnuti masline ili cherry rajčice. Pecite je na 200*C oko 25 minuta!
Pozovite prijatelje, družite se i uživajte!
Servus :)








Oznake: komiška pogača


- 08:34 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

18.01.2016., ponedjeljak

JOGURT PITA

Pozdrav svima!
Oduvijek me je miris pite podsjećao na dom, toplinu i utjehu. Tko god je rastao uz te mirise sigurno zna o čemu govorim. Ova lagana jogurt pita je omiljena poslastica moje obitelji i nakon toliko godina još uvijek uživamo u njenom okusu. Miriše na limun, a okus će vas vratiti u dane djetinjstva kada je sve bilo jednostavno kao i ova moja sočna pita!
Sastojci za tijesto:
250 g oštrog brašna
200 g margarina
100 g šećera
prašak za pecivo
vanil šećer
4 žumanjka
Zamijesite tijesto i pola razvaljajte za podlogu pite, a pola stavite u škrinju da se zamrzne.
Nadjev:
150 g šećera
3 jogurta
2 kisela vrhnja
5 žlica oštrog brašna
naribana korica limuna
4 bjelanjka
Miksajte sve sastojke, a na kraju ručno umješajte snijeg od bjelanjaka. Prelijte nadjev preko tijesta, a zamrznuto tijesto naribajte na nadjev. Pecite na 200*C dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Servus i uživajte u ovoj slatkoj deliciji :)



Oznake: jogurt, pita, desert


- 08:13 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

16.01.2016., subota

ČVARKOVE POGAČICE

Pozdrav svima!
Ovo je jedan stari provjereni recept koji vas sigurno neće razočarati. Ove pogačice su omiljena poslastica gotovo svakoga jer nas svojim mirisom i okusom vraćaju u prošlost i stara dobra vremena. Iziskuju malo više volje i vremena, ali kada ih kušate, shvatit ćete da se vrijedilo potruditi.
Za tijesto nam je potrebno:
1 kg glatkog Farina brašna
2 jaja
2.5 dcl vrhnja
1 svježa germa
1/2 kg mljevenih čvaraka
4 dcl mlijeka
2 i 1/2 žličice soli
- zamijesiti tijesto i ostaviti da se digne
- smjesu čvaraka podijeliti na 4 dijela
- tijesto razvaljati na 2 cm debljine i premazati 1/4 čvaraka
- poklopiti ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana
- ostaviti 1/2 h da odstoji pa ponoviti postupak ( ukupno mazati 4 puta)
- na kraju razvaljati na 3 cm debljine, rezati kalupom (čašom), složiti u tepsiju i premazati jajetom
i čekati 1/2 h da se dignu pa peći dok ne porumene!
Servus i uživajte u vikendu! :)






Oznake: čvarci, pogačice


- 09:30 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

14.01.2016., četvrtak

MIJEŠANI KRUH S ORASIMA

Pozdrav svima!
Švrljajući po internetu naletjela sam i na recept za ovaj vrlo interesantan kruh. Pošto uživam u svim vrstama kruha i peciva, što nije zdravo, odlučila sam napraviti ovu zdravu varijantu kruha. Bijelog brašna ni mrvicu, a kruh jednako dobar! Kažu da mogu uživati u njemu bez imalo grižnje savjesti, da je apsolutno zdrav. Nasjeckani orasi mu daju jednu hrskavu notu, a i posebnog je izgleda baš zbog njih. Probajte ga i vi, ovo je zaista jedan divan rustikalan beskvasni kruh!
Sastojci za tijesto:
250 g raženog brašna
200 g integralnog brašna
50 g heljdinog brašna
100 g nasjeckanih oraha
500 ml vode
2 žlice soka od limuna
2 žličice soli
2 žličice sode
Prvo pomiješajte suhe sastojke, dodajte vodu i sok od limuna te orahe. Dobiti ćete ljepljivu smjesu koju ostavite malo mirovati, cca. 30 minuta. Pekla sam kruh u kalupu 30 x 11 cm koji sam prethodno obložila papirom za pečenje. Stavite tijesto u kalup, razrežite ga po sredini i stavite peći na 220*C oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200*C i pecite još oko 30 minuta. Pečeni kruh odmah izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi.
Probajte ga i vi!
Hvala Maji na ovom posebnom receptu!
Servus :)





Oznake: miješani kruh, orasi, beskvasni


- 19:19 - Komentari (9) - Isprintaj - Link

13.01.2016., srijeda

BISCOTTI SA SUŠENIM VOĆEM


Pozdrav svima!
Moram vam priznati da sam tek nedavno probala ove predivne hrskave keksiće i zaista su me oduševili. Čitala sam da ih ima u raznim varijantama s bademima i čokoladom, a ja sam odlučila napraviti varijantu sa sušenim voćem i vjerujte mi da nisam požalila. Predivni su i hrskavi, a sušeno voće im daje jedan nevjerojatan okus. Veliku većinu smo pojeli još vruću, a dio smo podijelili s prijateljicama moje kćeri.
Kušajte ih i vi!
Sastojci potrebni za tijesto:
110 g omekšalog maslaca
100 g šećera
2 jaja
pola praška za pecivo
žlica arome od vanilije
naribana korica od limuna
250 g miješanog narezanog sušenog voća
160 g brašna
50 g oraha
Miksajte maslac, šećer i jaja pa postepeno dodajte brašno. Kada ste dobili kompaktnu smjesu ručno umiješajte narezano voće.
Smjesu sam pekla u kalupu za srneći hrbat, ali mi je trebalo dosta vremana da se ispeče. Mislim da je bolje na limu formirati dvije roladice od smjese i zagladiti ih špatulom. Pecite ih na 180*C oko 25 minuta pa ih ohladite, Narežite roladice na šnitice, posložite na lim za pečenje i dopecite ih još 15 minuta dok ne dobiju zlatno smeđu boju i postanu hrskave.
Ovo su idealni keksići za druženje uz topli čaj ili fino desertno vino!
Servus i uživajte :)



Oznake: biscotti, sušeno voće, keksi


- 07:35 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

11.01.2016., ponedjeljak

ŠTAPIĆI OD SIRA

Pozdrav svima!
Sigurno svi već znate koliko volim čokoladu, ali da sam i velika ljubiteljica sira to sigurno niste znali. Mislim da dobar sir može oplemeniti i uljepšati naše živote, osobito ako uživamo u njemu s dragim ljudima. Ovi predivni štapići sa sirom se mogu raditi za sve prigode i uvijek prvi nestanu s tanjura. Stvarno ih volimo jer su tako slasni i hrskavi, a možete ih posipati i sa sezamom, lanom, crvenom paprikom...Kako god ih kombinirali uvijek ispadnu odlični, a najbolje ih guštajte uz pivo ili čašu dobrog vina!
Sastojci za tijesto:
380 g glatkog brašna
110 g narezanog i omekšalog maslaca
jaje
50 ml ulja
50 ml toplog mlijeka + pola svježe germe
50 g sitno naribanog sira (gaude)
žličica šećera
2 žličice soli
Napraviti kvas i zamijesiti tijesto te ga ostaviti 30 minuta da se digne. Podijeliti ga na dva dijela i razvaljati na pek papiru veličine cca. 30x40cm. Obrezati ravno rubove, premazati jajetom i posipati naribanom gaudom. Premjestiti s pek papirom u lim za pečenje i razrezati tijesto na dugačke uske trake cca. 1x15 cm. Ne morate raditi između trakica razmak, samo ih razrežite. Pecite na 180*C oko 20 minuta tj. dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Dobiti ćete dvije tepsije cca. 50 komada štapića.
Probajte ih i vi!
Servus i uživajte :)







Oznake: štapići, sir, grickalice


- 07:52 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

09.01.2016., subota

AMERIČKE KRAFNE (DONUTS)

Pozdrav svima!
Krafna je slatki kolačić od dizanog tijesta koje se prži u ulju i puni raznim nadjevima.Moram vam priznati da me nikada nisu posebno privlačile sve do otkrića ovog prefinog recepta. Ove male američke krafnice su zaista posebne i drugačije osobito kad su pečene u kalupu za krafnice tj. ne prže se u ulju. Prhke su i hrskave, a topli čokoladni preljev im daje završnu notu i čini ih još posebnijima!
Svakako ih probajte!
Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
250 g šećera
280 ml mlijeka
220 g rastopljenog maslaca
2 jaja
1 žlica arome vanilije
1/2 praška za pecivo
1/2 žličice soli
Prvo miksajte jaja i šećer pa dodajte ostale sastojke, a na kraju umiješajte brašno. Koristila sam vrećicu za šlag i pomoću nje sam napunila kalup za krafne. Prvo ga nauljite i stavite smjesu pa se neće zalijepiti za kalup. Pecite ih na 220*C oko 15 minuta.
Umočite ih u preljev od čokolade i ukrasite po želji.
Servus i uživajte :)


Oznake: amerike, krafne, desert


- 09:31 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

08.01.2016., petak

ORADA IZ PEĆNICE

Pozdrav svima!
Poznato je da imamo najljepše more i najbolju ribu, ali nekako je sve teže doći do lijepih, svježih komada. Kada sam ugledala ove dvije ljepotice odlučila sam da ne propustim priliku nego krećem s njihovom pripremom. Ovako pripremljene su uvijek dobrodošle za moj stol. Pošto nam je roštilj prekriven snijegom ja sam preuzela kuhaču i pripremila orade koje svi volimo, a vjerujem da bi i brancin bio jednako dobar pripremljen na ovaj način. Ukućani su pohvalili ovaj moj uradak, a nadam se da ćete i vi guštati uz ovako pripremljenu ribu. Obavezan dodatak ovom ručku je kvalitetno vrhunsko vino, možda čaša fine malvazije? :)
Sastojci:
2 orade - cca. 600 g
1 kg mladog krumpira
3 mrkve
1 glavica luka
6 režnjeva češnjaka
1.5 dcl bijelog vina
1 dcl vode
maslinovo ulje
ružmarin, sol, biber i vegeta
Postupak:
Očistite ribu, osušite je i posolite samo s unutarnje strane, a ako je veća malo je zarežite nožem.
Krumpir i mrkvu očistite i narežite na ploške. Luk prerežite na pola, a češnjak na krupnije komadiće. Začinite krumpir i povrće, dodajte maslinovo ulje i posložite na pleh za pečenje. Ribu stavite na posteljicu od povrća, prelijte vinom, vodom i maslinovim uljem te pokrite folijom. Pecite je sat vremena na 220*C, maknite foliju i nastavite peći na 250*C dok ne dobije lijepu boju,a korica postane hrskava.
Servus i uživajte :)





Oznake: orada, pećnica, ručak


- 07:56 - Komentari (7) - Isprintaj - Link

07.01.2016., četvrtak

HRSKAVE PALAČINKE S JABUKOM

Pozdrav svima!
Kada sam vidjela ovaj recept odmah sam ga odlučila isprobati i podijeliti s vama. Naravno, jabuke su moje omiljeno voće i u kombinaciji s cimetom čine idealan spoj sastojaka.Ove palačinke su jedna zdrava i ukusna poslastica. Iznutra su mekane i pahuljaste, a omotač im je karameliziran i hrskav. Možete ih poslužiti u svim kombinacijama: prelivene medom ili čokoladom i servirane s voćem, šlagom... Kako god ih poslužili nećete pogriješiti!
Prvo pripremite posip za palačinke:
20 g smeđeg šećera
20 g oštrog brašna
20 g zobenih pahuljica
30 g omekšalog maslaca
žličica cimeta
Pomoću vilice promiješajte ove sastojke i ostavite sa strane.
Tijesto za palačinke:
250 g oštrog brašna
3 žlice šećera
1/2 žličice soli
1 prašak za pecivo
1 žlica cimeta
2 jaja
200 ml mlijeka
4 žlice ulja ili otopljenog maslaca
2 srednje jabuke - oguljene i narezane na kockice
Miksajte prvo jaja, maslac i šećer te postepeno dodajte ostale sastojke. Kada ste dobili glatku smjesu ručno umiješajte narezane jabuke.
Na vruće ulje stavite veliku žlicu smjese, malo je formirajte i prekrite sastojcima posipa koji joj daju hrskavost. Kada postane zlatne boje okrenite je i ispecite drugu stranu. Od ove smjese će vam ispasti oko 12 palačinki.
Kada vas obuzme želja za palačinkama pokušajte napraviti ovu, malo drugačiju varijantu, možda se ugodno iznenadite!
Servus i uživajte :)




Oznake: palačinke, jabuka, desert


- 07:45 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

05.01.2016., utorak

PRINCES KRAFNE

Pozdrav svima!
Netko je rekao da su princes krafne jedini retro kolač koji ima stila i potpuno se slažem s njim. Oduvijek ih volimo, uvijek su iste i pravi su užitak za sve nas koji volimo krem kolače. Još davno sam odustala od izrade tijesta za princeze jer sam otkrila dostojnu zamjenu. Međutim, svoju kremu vam svakako preporučujem da isprobate jer će vas njezin baršunasto gladak okus očarati zauvijek.
Javite kako vam je ispala:)
Sastojci za kremu:
1 l mlijeka
400 g šećera
3 vanil šećera
8 jaja
200 g oštrog brašna
400 g margarina
Stavite kuhati mlijeko,200 g šećera i 3 vanil šećera. Za to vrijeme razmutite mikserom ostatak šećera, 8 žutanjaka i brašno. Vrućem mlijeku dodajte ove sastojke i skuhajte kremu. Posebno napravite snijeg od 8 bjelanjaka. Kada se krema malo ohladi dodajte joj margarin i ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Veliku vrećicu za ukrašavanje napunite kremom i vrlo brzo sve su princeze gotove. Po želji ih još možete ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem ili preliti čokoladom!
Servus i uživajte:)



Oznake: princes krafne, desert, kolači


- 20:43 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

04.01.2016., ponedjeljak

BOMBICE OD SIRA I ČEŠNJAKA



Pozdrav svima!
Svi znate da silno volim slatko ali nakon toliko kolača sam danas poželjela slane pogačice. Recept za ove pogačice sam otkrila tek nedavno, a već smo ih svi zavoljeli. Tko obožava češnjak i sir uživat će u ovim ukusnim i hrskavim bombicama!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g brašna
žličica šećera
prašak za pecivo
70 g omekšalog maslaca
200 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica soli
1 žlica protisnutog češnjaka
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga na veličinu 30 x 40 cm i razrežite na 18 kvadratića. Na sredinu svakog stavite kockicu sira, koristila sam gaudu, stisnite krajeve tijesta i napravite kuglicu. Složite ih na lim za pečenje i pecite na 200*C oko 25 minuta.
Kada su pečene premažite ih premazom od:
30 g otopljenog maslaca
1/2 žličice soli
1 žličica češnjaka
1 žličica peršina
Guštajte ih dok su još tople i dok se vrući sir lijepi za vaše prste!
Servus :)
















Oznake: pogačice, sir, češnjak


- 08:15 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

03.01.2016., nedjelja

TART OD KARAMELE

Pozdrav svima!
Nastavljam u blagdanskom duhu i poklanjam vam ovu idealnu kombinaciju koja je namijenjena samo pravim ljubiteljima čokolade. Svi čokoholičari neka zaslade život uz ovu predivnu kombinaciju s karamelom, tako glatkom i nježnom da samo klizi niz nepce dok joj hrskavo tijesto daje predivan kontrast.
Ovaj desert je pravo savršenstvo okusa, uvjerite se sami!
Tijesto:
160 g brašna
30 g badema
30 g kakaa
50 g šećera
pola žličice soli
110 g omekšalog maslaca
1 žlica arome vanilije
1 jaje
1/2 žlice hladne vode
Zamijesite tijesto, prekrite ga pek papirom, stavite grah i pecite prazno 15 minuta na 180*C pa maknite grah i pecite još 15 minuta. Tijesto ostavite da se ohladi.
Karamela:
300 g šećera
1 dcl vode
pola žličice soli
120 g vrhnja za šlag
70 g maslaca
Staviti kuhati šećer i vodu dok ne dobije smeđu boju, maknuti s vatre i dodati vrhnje, ali miješati samo 2 minute, vratiti na vatru i dodati maslac te miješati dok se ne otopi(vrlo kratko). Vrući karamel preliti po tijestu i čekati da se ohladi te preliti tart, čokoladom.
Preljev:
120 ml vrhnja za šlag
120 g čokolade
Ugrijati vrhnje i rastopiti čokoladu te preliti po karameli na tartu. Ukrasiti bademima, lješnjacima,...
Servus i uživajte :)







Oznake: tart, karamela, čokolada, desert


- 10:32 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO