Gurmanka

30.11.2015., ponedjeljak

Rolice s cimetom :)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Kada cimet zamiriši mojom kuhinjom to je znak da se približavaju blagdani. Hladan zimski dan pokušala sam ugrijati ovim predivnim kolačićima. Cimet mi je jedan od omiljenih začina, ali ove rolice možete raditi i s Nutellom, orasima,marmeladom... Kada trebate mali slatki zalogaj ove rolice su dobar izbor!
Sastojci potrebni za tijesto:
440 g glatkog brašna
1 germa
240 ml mlijeka
3 žlice šećera
1/2 žličice soli
2 jaja
60 g otopljenog maslaca
Zamijesite mekano tijesto i ostavite ga odmarati 15-tak minuta.
Za to vrijeme pripremite omiljeni nadjev, a moj je od cimeta:70 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
3 žlice cimeta
Razvaljati tijesto u pravokutnik, premazati filom i zarolati u štrucu. Razrežite je na 12 komada koje onda razmaknuto složite u tepsiju cca. 23*33 cm. Ostavite da se dižu oko 30 minuta i pecite na 180*C oko 1/2 sata.
P.S. Najbolje ih pojedite dok su još tople jer tada su najsočnije!
Servus :)









Oznake: rolice s cimetom, pecivo, desert


- 08:58 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

29.11.2015., nedjelja

Obrnuta torta s jabukama :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Danas je prva nedjelja došašća! Obilježavamo je paljenjem prve svijeće, svijeće nade i iščekivanja.
Darujem vam recept za jednostavnu slasticu od jabuka iz naše tradicionalne kuhinje, ali sada u jednoj novoj i modernijoj kreaciji!
Prvo ogulite 4 jabuke i narižite ih na malo deblje kriške. Polijte ih s malo limunovog soka i ostavite sa strane.
Rastopite 50 g maslaca i dodajte mu 5 žlica šećera te napravite karamel koji odmah izlijte na dno okruglog kalupa (obloženog pek papirom). Po njemu poslažite narezane jabuke, stavite još 2 žlice šećera i nekoliko komadića maslaca. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180*C oko 15-tak minuta.
Dok se jabuke peku,napravite biskvit za koji vam treba:
75 g omekšalog maslaca
5 žlica šećera
3 jaja
3 žlice vrhnja
kora jednog limuna
1 žličica arome od vanilije
1 prašak za pecivo
10 žlica oštrog brašna
Miksajte bjelanjke i ostavite sa strane. Omekšalom maslacu dodajte šećer i jaja te ostale sastojke i sve skupa miksajte, a na kraju ručno dodajte bjelanjke.
Izvadite jabuke iz pečnice, posipajte cimetom i prelijte po svemu biskvit. Vratite i pecite još 30 minuta.
Bitno je da odmah, još vruće okrenete na pladanj - dok se karamel ne stvrdne.
Ova torta,miris jabuka i cimeta će posebno ukrasiti vašu kuhinju!
Servus :)


Oznake: obrnuta torta s jabukama, desert


- 08:42 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

28.11.2015., subota

Božični kuglof :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Božić nam se bliži pa sam isprobala još jedan novi recept za kuglof. Svaki je poseban i drugačiji, ali podjednako nam mirišu na božićno jutro, na topli kakao, smijeh, poklone...
Sastojci:
5 jaja
300 g šećera
2 vanil šećera
3 žlice kakaa
200 g mljevenih oraha
2 žlice cimeta
50 g mljevenih badema
150 g maslaca
150 ml mineralne vode
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma
Sve sastojke dobro izmiksajte, ulijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko 45 minuta (ne duže da ga ne isušite).
Ohlađenog prelijte glazurom i ukrasite prema raspoloženju.
Glazura: 100 g maslaca, 150 g čokolade i 2 žlice ulja.
Kada sam ga pekla cijela je kuća mirisala na cimet, orahe, blagdane. Ugodite si i ispecite ovaj kuglof češće, neka donese u vaš dom toplinu i radost!
Servus :)

Oznake: Božićni kuglof, desert, slatko


- 09:53 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

27.11.2015., petak

Sarma :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Ovi hladni zimski dani su idealni za taj gastro užitak koji zovemo - sarma! Ona nas odvodi u prošlost, u dane kada su se obitelji češće družile, kada se okupljalo uz čašu dobrog vina i finu hranu. Možda ovi blagdani i baš ova sarma dozovu ta lijepa prošla vremena!
Ovaj pravi raj za gurmane se često nađe na mom stolu jer ju svi obožavamo. Svatko je radi na svoj način, a moja verzija je "vulgaris"- bez sušenog mesa, slanine i ostalih dodataka.Na 1 kg faširanog mesa (pola junetina, pola svinjetina) stavim šalicu riže, 1 jaje, malo nasjeckanog luka i začine- sol,papar i vegetu. Odvojim listove od glavice kiselog kupusa, operem ih i slažem sarmice. Dno velikog lonca prekrijem narezanim kupusom, pa sarme, a na vrh ide opet narezani kupus. Zalijem s vodom, toliko da ih prekrije, stavim vegetu i 2 žličice crvene paprike. Kuham ih u Delimano loncu pa su moje sarme gotove vrlo brzo, oko 30-tak minuta.Obavezan prilog je pire krumpir jer mojim curama je to onaj zadnji "tač" za idealnu sarmu.
Servus :)

Oznake: sarma, glavno jelo, Slano


- 08:54 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

26.11.2015., četvrtak

Medene toblerone :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Švicarci su izmislili ovu jedinstvenu, mliječnu čokoladu s bademima i medom prepoznatljivog trokutastog oblika. Danas dijelim s vama ovu fantastičnu, domaću, handmade varijantu!
Presitni, preslatki i predobri!

Postupak:
Otopite 250 g čokolade, dodajte joj 75 g listića od badema i 3 žlice meda. Promiješajte i istresite u podmazani kalup te stavite hladiti.
Servus :)

Oznake: medene toblerone, slatko


- 09:14 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

25.11.2015., srijeda

Diploma :)


Filipe, znanje je jedan most koji veže snove i zvijezde.
Kreni sada novim putem do uspjeha!
Čestitamo :)

Oznake: čestitka


- 08:24 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

24.11.2015., utorak

1001 listić :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Kao što kaže pjesma: Nema to u knjigama
to je stari običaj
pobjeći pred brigama
to je dobar osjećaj!
Dobar osjećaj je uživati u ovom kolaču dok tijesto od tisuću listića lagano hrska, baršunasta krema miluje vaše nepce. To je kolač koji uvijek prvi nestaje sa stola. Jednostavan, ali ipak poseban. Probajte ga i vi!
P.S. Durice, mislim da bi ovo mogao jesti i tvoj Fran, provjeri ipak sastojke!
Postupak:U zadnje vrijeme koristim svježe lisnato tijesto, već razvaljano (olakšajte si tamo gdje možete).Ispecite 4 lisnata tijesta i ostavite da se ohlade.
Krema: 2 pudinga od vanilije
6 dcl mlijeka
5 žlica šećera
Skuhati kremu, prekriti prozirnom folijom i ohladiti.1/2 litre slatkog vrhnja izmiksati i umiješati lagano u kremu.
Postupak slaganja: premažite kremom svaku koru (završite s kremom). Od svake kore odrežite 2 centimetra pa na vrh kolača izmrvite te komadiće i naribajte bijelu čokoladu.
Servus i uživajte :)

Oznake: 1001 listić, desert


- 07:36 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

23.11.2015., ponedjeljak

Domaće kobasice :)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Još jedna mesna delicija, domaća slavonska kobasica, nikoga od mojih prijatelja ne ostavlja ravnodušnim. Kao veliki ljubitelji kobasica njegujemo naše stare, tradicionalne običaje. Ova prošarana slanina sa Vladinog tavana liječi i dušu i tijelo! Što reći, bio je to radni vikend. Kao što naš Škoro kaže: Ne dirajte mi ravnicu...!
Servus i neka slike govore :)



Oznake: Domaća slanina i kobasice


- 07:45 - Komentari (7) - Isprintaj - Link

21.11.2015., subota

Pita od višanja :)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Višnje su ukusan nadjev za sve vrste kolača i pita. Pravo su osvježenje u svim desertima, a fantastično idu uz kremaste kolače. Kod ove pite poseban sklad čine prhko, hrskavo tijesto i glatka krema prekrivena osvježavajućim, crvenim višnjama!
Tijesto:
200 g oštrog brašna
pola maslaca
60 dkg šećera
1 jaje + 1 žumanjak
pola praška za pecivo
- zamijesi tijesto, razvuci u okrugli kalup,izbockaj ga vilicom i peci na 180*C dok ne porumeni.
Krema:
3.5 dcl mlijeka
40 g gustina
35 g šećera
2 žlice milk lino lade
1 žlica arome vanilije
200 g vrhnja za šlag
- u vrućem mlijeku rastopi lino ladu te zakuhaj ostale sastojke.Kada se krema malo prohladi ručno joj umiješaj već izrađeno vrhnje za šlag.Premaži pečeno tijesto kremom i stavi u frižider dok ne budu gotove višnje.
Preljev od višanja:
Prokuhaj smrznute višnje(mogu biti i svježe) s 150 g šećera.Zamuti preljev za torte, dodaj ga višnjama i kratko prokuhaj, malo prohladi i stavljaj velikom žlicom preko kreme na piti.
Servus i uživajte :)


Oznake: pita od višanja, desert, slatko


- 08:37 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

20.11.2015., petak

Čestitka :)


Draga moja Stelice!
Kreni hrabro u novo sutra...
Sretan ti rođendan :)

Oznake: čestitka


- 20:25 - Komentari (1) - Isprintaj - Link

Oreo cheesecake :)

Dobro vam jutro, dragi moji!
Poznato je da većina mladih obožava oreo kekse, a u mojoj kući su oni na samom vrhu ljestvice. Moje kćeri su pronašle ovaj recept i poželjele ga isprobati. Naravno, mami nije teško ugoditi im i stigla je nova, vrlo ukusna torta!
Podloga: Sitno sameljite 20 komada oreo keksa, prelijte sa 4 žlice otopljenog maslaca i utisnite u kalup za torte.
Krema: Zajedno miksati 800 g ABC sira, 300 g šećera u prahu, 2 žlice arome vanilije i 3 cijela jaja (jedno po jedno).
Prepolovite 8 komada keksa nožem na pola. Umiješajte ručno dio u kremu, a dio ostavite za ukrašavanje. Kremu izlijte u kalup i pecite na 180*C oko 1 sat. Keksi koje ste ostavili za ukrašavanje, nakon 30 minuta pečenja utisnite na vrh torte i vratite u pećnicu.
Svi moji ukućani su zadovoljni tortom, probajte je i vi! Ova savršena kombinacija oreo keksa i sira je više nego dobra.
Servus :)

Oznake: oreo cheesecake, desert


- 09:12 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

19.11.2015., četvrtak

Vrući pileći ujušak :)


Pozdrav svima, mili moji!
Kada ovaj vrući ujušak iznesemo na stol on odmah umanjuje sve naše nevolje.Pileći ujušak je jedan interesantan izlet u svijet juha koji uglavnom završava kao bistra ili krem varijanta. Jednostavan je za pripremu, a lako se može prilagoditi vašim omiljenim namirnicama.
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte pileće meso,u ovom slučaju batke, i izvadite ga u jednu posudu. Na istoj masnoći prodinstajte pola glavice narezanog luka, dodajte 2 mrkve narezane na kolutiće, 1 peršin, 1 krumpir narezan na kockice, malo korabe ili što već nađete u frižideru. Podlijte s malo vode i vratite meso da lagano krčka. Nakon 15-tak minuta dodajte vode do kraja i zgusnite ujušak s jednom žlicom brašna i malo crvene paprike. Ukuhajte glatke noklice i začinite ga prema želji.
Uživajte u ovom toplom, domaćem obroku!
Servus:)

Oznake: pileći ujušak, varivo, ručak, Slano


- 11:59 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

18.11.2015., srijeda

Malina brownies :)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Postoje mnogi mitovi o stvaranju browniea, ali zna se sigurno da nam dolazi iz SAD-a, a da je izvorna verzija kolača sadržavala orahe i glazuru od marelica. Slučajno sam na jednom predivnom blogu naišla na ovu posebnu verziju.Svi vi ljubitelji čokolade ga morate pokušati napraviti jer se ovaj kolač jednostavno topi u ustima. Ovaj recept browniesa je potpuno nenadmašan, zato veliko hvala Domaćici na ovom receptu!
Sastojci:
130 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
140 g marmelade od malina (borovnice, šumsko voće...)
150 g šećera
50 g kakaa
80 g glatkog brašna
prašak za pecivo
3 cijela jaja
i 100 g nasjeckane čokolade
Otopite maslac i čokoladu, dodajte marmeladu i šećer te dobro promiješajte. Brašno, kakao i prašak za pecivo dodajte u tu smjesu i na kraju izmućena jaja. Izlijte sve skupa u manju tepsiju, pospite nasjeckanom čokoladom i stavite peći ali pazite, samo 20-tak minuta
da ne isušite kolač. Definitivno, najbolji brownies koji sam probala!
Servus :)


Oznake: Brownies, čokolada, desert


- 07:47 - Komentari (2) - Isprintaj - Link

17.11.2015., utorak

Košarice od jaja :)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Evo još jedna mala ideja kako "uljepšati" običnu namirnicu kao što je jaje. Prezentirano je u svečanom ruhu i odmah uljepšalo naš stol. Postupak: Za kalup od muffina izrežite krugove od lisnatog tijesta i ispecite ih u kalupu. Zatim u svaki kalup, na lisnato, stavite krišku šunke i u nju pažljivo razbijte jaje. Lagano posolite, vratite u pećnicu i ispecite jaja prema ukusu. Servirajte uz sir, ajvar..., a obično jaje će dati vašem doručku novi, elegantni štih!
Servus :)



Oznake: košarice od jaja, doručak


- 07:52 - Komentari (1) - Isprintaj - Link

16.11.2015., ponedjeljak

Crno-bijeli svijet :)


Pozdrav svima, dragi moji!
Ove predivne kiflice su postale vrlo popularne u svijetu slastica.Mišljenja o njima su dvojaka, pa evo, vi prosudite sami. Tijesto je vrlo podatno za izradu pa se pokušajte poigrati s vašom dječicom ili ih jednostavno zarolajte, kao ja, uz naše legendarne klapske melodije :)
Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
250 ml ulja
2 jaja
1 svježa germa
Ugrijte mlijeko, dodajte germu i pričekajte da se počne dizati. Pomiješajte brašno i jaja te dodajte kvas. Zamijesite tijesto i podijelite ga na pola. Jednoj polovini dodajte još 6 žlica brašna, a drugoj 3 žlice brašna i 4 žlice kakaa. Ostavite tijesto da miruje 1 sat. Svaku lopticu tijesta podijelite na 4 dijela. Razvaljajte u krug prvo bijelo pa crno tijesto te ih spojite zajedno i još malo razvaljajte. Razrežite krug na 12 komada i zarolajte kiflice (vidi sliku na blogu). Dva komada sam rolala da crno tijesto bude gore, a dva obrnuto.Tako vam kiflice ispadnu šarene.Skoro sam vam zaboravila reći da prije izrade kiflica prokuhate 4 dcl vode i 700 g šećera te ostavite hladiti. Kiflice pecite oko 20 minuta na 180*C i još vruće ih prelijte prokuhanom vodom. Složila sam ih sve u jedan pleh, prelila slatkom vodom i ostavila cijelu noć. Bile su predobre, sočne i šarene, uvjerite se sami!
Servus :)

- 07:43 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

15.11.2015., nedjelja

Odbojka i pizza :)

Dobro vam jutro!
Subota, moj dan za sport i razonodu. Obavezno pogledati odbojkašku utakmicu ekipe HAOK Mladost, a zatim "dozvoliti" mojoj ekipi da me počasti jednom i jedinom, neponovljivom i božanstvenom pizzom iz Karijole



Oznake: Karijola, pizza, HAOK Mladost


- 09:03 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

14.11.2015., subota

Lješnjak torta :)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Što bi bilo bolje za početak ugodnog vikenda od ove super torte? Jedno novo otkriće u mojem malom svijetu slastica koje je oduševilo cijelu obitelj. Miris poprženih lješnjaka još i sada se širi kuhinjom. Toplo vam preporučujem da isprobate ovu predivnu,sočnu i slasnu tortu.
Biskvit:
5 jaja
prstohvat soli
2 žlice gustina
3 žlice kakaa
prašak za pecivo
100 g šećera
80 g maslaca
1 žlica arome vanilije
100 g lješnjaka
Prvo miksajte bjelanjke s pinkom soli i ostavite sa strane. Žutanjke i šećer miksajte pa dodajte polako ostale sastojke. Maslac dodajte otopljen, a lješnjake popržene i grubo nasjeckane. Na kraju lagano, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u podmazan kalup i pecite na 180*C oko pola sata. Biskvit ohladite i prerežite na pola.
Krema:
700 ml mlijeka
3 žlice lino lade - milk
60 g šećera
80 g gustina
1 žlica arome vanilije
200 ml vrhnja za šlag
Stavite kuhati 500 ml mlijeka i lino ladu. Ostatak mlijeka miksati sa gustinom, šećerom i vanilijom te zakuhati u vruće mlijeko. Kada se krema ohladi dodati joj već izrađeni šlag.
Postupak slaganja torte: biskvit - pola kreme - biskvit - ostatak kreme
Posipati sa 50 g poprženih i grubo narezanih lješnjaka.
Servus i uživajte u torti i vikendu :)




Oznake: lješnjak torta, desert


- 08:24 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

12.11.2015., četvrtak

Margarinske pogačice :)

Pozdrav svima dragi moji!
Danas je dan za poseban recept.Pogačice sam radila jučer za proslavu Martinja i upotpunile su kvalitetno vino koje smo pili - pozdrav kumu Ivici! Neću reći da je lagan i jednostavan recept jer je potrebno malo više truda i obavezno brašno Farina za uspjeh. Neka vam se nađe kada budete imali želju poigrati se sa brašnom :)
Ako imate neki stari, domaći recept pošaljite ga u inbox, hvala.
Za tijesto nam je potrebno:
1 kg glatkog Farina brašna
2 jaja
2.5 dcl vrhnja
1 svježa germa
250 g margarina
4 dcl mlijeka
2 i 1/2 žličice soli
- zamijesiti tijesto i ostaviti da se digne
- smjesu margarina podijeliti na 4 dijela
- tijesto razvaljati na 2 cm debljine i premazati 1/4 margarina
- poklopiti ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana
- ostaviti 1/2 h da odstoji pa ponoviti postupak ( ukupno mazati 4 puta)
- na kraju razvaljati na 3 cm debljine, rezati kalupom (čašom), složiti u tepsiju i premazati jajetom
- opet čekati 1/2 h da se dignu pa peći dok ne porumene!
Idealne su za druženja, piknike,rođendane...
Servus :)





Oznake: margarinske pogačice, Slano, predjelo


- 09:45 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

11.11.2015., srijeda

Martinje :)

Dobar vam dan svima!
Proslavimo Martinje slikom ove pogače!
Zahvaljujem Minji na ovom divnom receptu.
Servus :)



Oznake: pogača, pecivo, kruh


- 11:10 - Komentari (1) - Isprintaj - Link

10.11.2015., utorak

Ferrero tortice :)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Drevni Maje su čokoladu smatrali hranom bogova, a za mene su to ove božanske ferrero tortice.One su simfonija okusa za sve čokoholičare. Čokolada, lješnjaci, nutella - treba li nešto više da vas danas usreći?
Krenimo zajedno, sastojci potrebni za 12 komada tortica su:
200 g otopljene čokolade za kuhanje
200 g nutelle
50 g lješnjaka
300 ml slatkog vrhnja
Najbolje je otopiti čistu čokoladu na pari (posude sa vodom ostavite, još ćete ih trebati).Silikonske kalupe za muffine napunite sa 1 žlicom čokolade koju malo razmažite i po stijenkama kalupa.Posipajte malo usitnjenih lješnjaka, čvršće je i ukusnije.Košarice stavite u škrinju cca 30 minuta (provjerite), lagano odvojite čokoladu od kalupa i čašice su gotove.Moje su se odvojile bez ikakvih problema.Sada na pari malo omekšajte nutellu, odvojite 2 žlice za ukrašavanje, a ostatak miksajte.Polako u toku miksanja ulijevajte slatko vrhnje ali pazite da krema ostane mekana jer je tako predobra!!!! Napunite čašice, ukrasite nutellom i na vrh stavite najukusniju kuglicu na svijetu, Ferrero Rocher kuglicu!
Morate ovo probati, vjerujte mi!
Servus :)




Oznake: ferrero tortice desert, nutella


- 07:24 - Komentari (1) - Isprintaj - Link

09.11.2015., ponedjeljak

Bobanova torta


Dobro vam jutro svima!
Bobanova torta, biser među tortama! Torta je u neka prošla vremena bila običan desert, ali danas je prerasla u kraljicu kolača. Definitivno najbolji način da razveselim svoju kćer je da je iznenadim Bobanovom tortom. Nije neka umjetnina, vrlo je jednostavna, ali zaista božanstvenog okusa. Možete je napraviti kao iznenađenje za mamin rođendan. Ako negdje zapnete s receptom, tu sam!
Pokušajte!
Sastojci za biskvit:
6 jaja
120 g šećera
120 g čokolade za kuhanje
pola praška za pecivo
1 manja marmelada od borovnice (može i šumsko voće)
3 dcl vrhnja za šlag
Prvo istucite bjelanjke i šećer. Dok to radite, uključite pećnicu na 180*C i stavite otopiti u nju čokoladu na tanjuriću. Žutanjke miksajte sa praškom za pecivo i dodajte otopljenu čokoladu te polagano ručno umiješajte bjelanjke. Istresite smjesu u podmazani kalup za torte i pecite cca. 30 minuta (provjerite čačkalicom - mora biti suha kada je biskvit gotov).
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za serviranje, samo ga premažite marmeladom i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem!
Servus :)






Oznake: Bobanova torta, desert


- 08:35 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

08.11.2015., nedjelja

Domaće kiflice


Dobro vam jutro,dragi moji!
Danas imam jedan poseban recept, za posebne kiflice. Najbolje su tople, a obavezno ih grickajte u dobrom društvu, uz dobar film, knjigu... Mekane su, hrskave i izazivaju "ovisnost" jer kada ih probate od te ovisnosti se nećete tako lako izliječiti!
Sastojci za tijesto:1 kg glatkog brašna
1 žlica soli
1 žlica šećera
2 dcl ulja
6 dcl mlakog mlijeka ( 2 dcl za kvas - 4 dcl u brašno)
1 svježa germa
Napraviti prvo kvas: U 2 dcl toplog mlijeka razmutiti šećer i germu(ne smije biti prevruće). Pričekati 10 minuta da se digne te pomiješati s ostalim sastojcima. Zamijesite glatko tijesto i podijelite ga odmah u 4 kruščića. Sada se mora dizati barem 30 minuta.Svaki kruščić tanko kružno razvaljati, premazati uljem i razrezati na 16 komada. Rezala sam ih rezačem za pizzu pa su ispali fino rebrasti. Svaki kiflić premazati jajetom, posipati sezamom i ostaviti još malo da se diže. Pecite ih oko 15-tak minuta na 180*C. Meni su najbolji kada su prazni ali svakako ih možete puniti po želji. Ovo tijesto koristim i za razne pogače jer je pouzdano a drugi dan je još uvijek vlažno i sočno. Javite kako su vama ispali!
Servus :)


Oznake: domaće kiflice, pecivo


- 08:09 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

06.11.2015., petak

Varijante


Pozdrav svima dragi moji!
Jutro mi je počelo sa predivnim stihovima o našoj lijepoj Slavoniji i već vidim da je divan dan pred nama.Danas imam za vas pinkicu slanog.Radim slasni umak od mljevenog mesa i rajčice. Navodno je pravilno nazvati ga bolognese, no mi znamo da je riječ o bolonjez umaku.To je jedan od najpoznatijih umaka na svijetu i ima bezbroj varijanti. Pošto moja ekipa voli promjene, poigrala sam se malo sa već poznatim sastojcima.Od mesa sam napravila male ćufte i kratko ih popržila. Prodinstala sam luk, dodala narezane 3 paprike te zalila s 1 dcl crnog vina. Dodala domaću rajčicu ( dužna sam vam recept za nju) i ćuftice. Sve skupa neka malo prokrčka, a za prilog obavezno skuhajte špagete jer one čine ovu cijelu priču interesantnijom. Tek simbioza špageta, bolonjeza i slasnog "srkanja" daje upečatljiv i prepoznatljiv štih ovom jelu (barem je tako za mojim stolom). Možda i vi probate ovu varijantu, javite!
Servus :)



Oznake: ćufte, bolonjez, umak


- 08:57 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

05.11.2015., četvrtak

Muffini :)


Dobro vam jutro!
Sjećate se moje rođendanske lino torte? Evo jedne slatke, male ideje. Ova veličanstvena lino krema, samo je pretočena u novo ruho, novi recept. Vaši omiljeni kolačići za sve prigode su gotovi u trenu. Zaista su pravi sočni čokoladni užitak!
Ukrasite ih prema raspoloženju!
Servus :)




Oznake: muffini, lino krema, desert


- 07:56 - Komentari (1) - Isprintaj - Link

04.11.2015., srijeda

Šubarice :)


Pozdrav svima, dragi moji!
Postoje razni kolačići s kokosom a šubarice su najukusnije među njima, barem meni. One su na samom vrhu jer kokos je u kombinaciji s čokoladom kralj slastica. Istina, dosta je to reckanja, mazanja, umakanja, ali znate i sami da se isplati potruditi.Pokušajte i vi, umočite malo prste u čokoladu, a uz ovaj recept ne bi trebalo biti iznenađenja.
Sastojci za biskvit: 6 jaja, 400 g šećera, 300 ml ulja, 150 ml mlijeka, 400 g brašna, 1 prašak za pecivo i 1 žlica kakaa.
Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikoj tepsiji od pećnice cca 25 min na 180*C.
Krema: 1 l mlijeka, 16 žlica šećera, 1 vanil šećer, 10 žlica brašna i 125 g maslaca.
Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju. Ostale sastojke izmiksati s malo mlijeka i skuhati kremu. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
Kada se biskvit ohladi okruglom modlom vaditi krugove, a zatim svaki prerežite na pola.Filajte kremom, spojite krugove i premažite bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna).
Glazura:150 g čokolade, 3 žlice mlijeka, 1 žlica šećera i 20 g maslaca.Rastopite sve sastojke na laganoj vatri i malom žlicom prelijte vrh svake.
Provjereno dobre šubarice!
Servus :)






Oznake: šubarice, kokos, desert


- 09:05 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

03.11.2015., utorak

Kremšnite


Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas klasik poznat kao kremšnite,slastica koja je još jedan razlog zašto volimo Zagreb.Obučena u starogradsko ruho, vlada od pamtivijeka ovim našim prostorima.Neki vole samoborske, još tople,neki zagrebačke, a čujem da ih svojataju i mnogi drugi. Dok se oni raspravljaju čije su, evo vam moj recept koji sam dobila davno i od tada mi " vjerno služi".Moje kremšnite me nisu dosada iznevjerile, a nadam se da neće ni vas. Najbolje su, časna riječ!
Za početak ispecite 2 komada lisnatog tijesta veličine tepsije u kojoj pravite kremšnite (moja je 25x35 cm).
Za kremu trebate :1 litru mlijeka i 1/2 litre vode zajedno kuhati. Za to vrijeme dobro izmiksati 6 žutanjaka i 7 žlica šećera. Zatim u 2 dcl mlijeka zamutiti 6 žlica oštrog brašna i 6 žlica gustina. Sve skupa izmiješati i ukuhati u mlijeko.Kada je krema kuhana dodajte 3 vanil šećera i malo ohladite ( 10-tak minuta). Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke i 7 žlica šećera. Ručno pomiješajte žutu kremu i bjelanjke te prelijte preko donjeg lisnatog tijesta. Tko voli može gore staviti i šlag. Gornji list stavite kada se krema potpuno ohladi da vam ostane hrskavo tijesto. Posipajte ih šećerom u prahu!
Servus :)






Oznake: kremšnite, slatko, desert


- 08:41 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

02.11.2015., ponedjeljak

Čokokladna torta


Pozdrav svim čokoholičarima!
Današnja priča je o jednoj čarobnoj čokoladnoj torti.Jučer sam guštala u njoj i zaista mogu potvrditi da njeni okusi potiču lučenje hormona sreće. Ova čokoladna torta će vam sigurno podići raspoloženje, opustiti vas i usrećiti!
Ulijepšajte svoj dan!
Be happy :)

Sastojci za biskvit: 8 jaja, 8 žlica šećera, 6 žlica brašna, 4 žlice kakaa i prašak za pecivo.
Odvojiti bjelanjke i prvo njih izmiksati. Žutanjke izradite sa šećerom pa dodajte ostale sastojke te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.Biskvit pecite na 180*C oko 35 minuta. Kada se ohladi razrežite ga na 3 dijela.
Čoko krema: 1 l mlijeka, 4 vrećice pudinga od čokolade, 150 g čokolade za kuhanje, 6 žlica šećera i 250 g margarina.
Pomiješajte puding i šećer u 2 dcl mlijeka a ostatak stavite kuhati. U vrućem mlijeku skuhajte kremu, maknite s vatre i dodajte čokoladu. Kada se krema ohladi dodajte joj izrađeni margarin.
Na vatri malo ugrijte marmelade od marelica (300g) i napravite šlag od 3 dcl vrhnja za šlag.
Tortu slažite ovako: biskvit- marmelada-čoko krema-šlag- biskvit- marmelada- čoko krema- šlag- biskvit
Završila sam tortu glazurom ali vi se možete sami poigrati s ukrašavanjem.
Servus :)

Oznake: čokoladna torta, desert


- 08:28 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se