ponedjeljak, 25.05.2009.

Protočnost novca

Kriza je tu, za neke ljude kroz otkaz, za neke kroz poskupljenja koja njihovi prihodi ne uspjevaju pratiti, a za neke samo kao novinski naslovi i lažna panika.

To je dovelo novac u još veći fokus nego ranije. (Po meni je i do sada imao važniju poziciju nego ju zaslužuje.)

Gotovo sa svih strana se poziva na štednju i smanjivanje potrošnje. Jedan dio alternative takvom načinu zagovara povećanje potrošnje ( kao naprimjer kolega bloger Adrian: http://apk.blog.hr/2009/05/index.2.html#dan6 )

Prevelika štednja vodi neprotočnosti novca, guši trgovinu i proizvodnju, i tako zapravo povećavanju krize.
Prevelika potrošnja s druge strane, a to je svaka potrošnja preko mogućnosti, vodi u dug , stanje koje je definitivno bolje izbjeći.

Dobro i zdravo je novac trošiti u skladu s mogućnostima, odnosno onoliko koliko ga onaj koji troši ima. Jedan dio je OK i uštedjeti ili čak investirati. To je po meni zdravo stanje kolanja novca bez da ga se drzi zamrznutog, i bez da ga se rasipa i upada u dug.

Zamrzavanjem novac ne kola, a s vremenom gubi na vrijednosti i iako ga niste potrošili zapravo ste ga izgubili (sličan efekt). Zaduživanje je dobro jedino kao financijska poluga ( vrlo oprezno sa ovime!), ili ako se nema za recimo hranu ili nešto slično...

E sad što činiti u trenutnoj situaciji, više trošiti ili štedjeti?
Ako ste prosječan stanovnik ove nase male države, tada ste i do sada živjeli na dug, odnosno kredit od banke, uz povremeni dozvoljeni minus na tekućem računu, što znaći da ste trošili preko svojih mogućnosti – znači najvjerojatnije štednja...


A zašto je to u opće bitno, ako novac ne zavređuje toliku pažnju?
Jer je novac jedan vid životne energije. Ako imate problema sa odnosom prema novcu ( koji se nekada manifestiraju i kao nedostatak novaca) najvjerojatnije imate i problema sa jednim vidom životne energije ( povezanim s 2. čakrom) , a to je prilično bitno.

- 13:00 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Ovaj blog nastao je kao rezultat zelje za komuniciranjem o temama koje nisu bas svakodnevno cavrljanje...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se