petak, 15.05.2009.

Placebo

Placebo je nešto kao djelovanje lijekova koji zapravo nisu lijekovi. To je zapravo djelovanje ljudskog vjerovanja i samoiscjeljivanje tijela. Nastaje kada čovjeku date nešto što nije lijek, a ovaj misli da je dobio lijek i tada se simptomi bolesti povlače, dolazi do izliječenja, a nekad čak i do nuspojava koje lijek ima.

Meni najbolji primjer placeba je http://www.chiro.org/research/DISCONTINUED/The_Placebo_Prescription.shtml.


Placebo mainstream medicinari izbjegavaju, a često i negiraju umjesto da ga uključe u proces liječenja.

Sve češće se na placebo pozivaju razni praktikanti alternativnih načina liječenja kada kritiziraju medicinare. Pri tome se ne zamarajući što je sa placebo efektom kod raznih alternativnih metoda.

Placebo je u akciji čak i kod fizickog vjezbanja, a da ne govorimo o prehrambenim preparatima tipa hrskavica morskog psa ili algi sa koraljnih grebena. To isto vrijedi i za razne tipove prehrane .

E sad, nije valjda sve placebo. Pa je! Ali nije samo placebo.
Ako uzmete antibiotik on će poubijati bakterije, za neke će to biti dovoljno da pobjede bolest. Ako date ljudima placebo zamjenu za antibiotik takodjer će neki ljudi pobijediti bolest. Nekim ljudima ni antibiotik neće pomoći i bolest će preživjeti terapiju.

Oboje (i terapija i samoiscjeljenje) djeluje istovremeno i pomažu u izliječenju i imaju svoju opravdanu primjenu.

O placebu dosta piše Bruce Lipton u knjizi „Biologija vjerovanja“ u izdanju Telediska http://www.teledisk.hr/index.php/detalji/19 , a ovo je njegova web stranica: http://www.brucelipton.com/

- 13:12 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Ovaj blog nastao je kao rezultat zelje za komuniciranjem o temama koje nisu bas svakodnevno cavrljanje...