ponedjeljak, 23.02.2009.

Savladana vještina

Već oko 10 godina svakodnevno radim za računalom. Kako sam završio tehničke škole nikada se nisam bavio daktilografijom. I onda prije nekih 2 mjeseca postalo mi je prenaporno gledati u tastaturu, pa u monitor i tako naizmjence kad god nešto radim. Odlučio sam naučiti tipkati i ovaj post što ga sada čitate napisan je bez ijednog pogleda u tastaturu.

Ja nisam koristio nikakve lekcije tipa: tipkaj f-j- f-j f-j f-j f-j f-j f-j - itd... Već sam najprije napamet naučio sva slova na „quertz“ tastaturi. Zatim pogledao kojim se prstima pritiskaju koje tipke, pa sam vjezbao tipkati na niže navedenim web stranicama.

I mogu vam reci da je tipkanje bez gledanja u tastaturu pravi užitak i puno manje umara, a i efikasnost na poslu mi je sada veća. Svima koji koriste računalo preporučio bih savladavanje tipkanja i to puno prije raznih drugih znanja. Kada se sjetim koje sam sve beskorisne stvari naučio ( i zaboravio), ovu vještinu se definitivno isplati savladati i koristiti.


Pa ako je još netko zainteresiran za to evo par linkova:
Slika na kojoj su u bojama označene tipke i kojim prstima se lupaju
http://www.powertyping.com/qwerty.html / napomena- prikazana je querty (američka) tastatura koja se malo razlikuje od naše (sa hrvatskim znakovima) quertz tastature/:

Ovo je jedna zgodna igrica za totalne početnike i djecu:
http://www.smallcampus.net/building-study/it/typing/TypingTut.html

Stranica na kojoj ima dobrih igrica (meteori su meni najjači), ima i lekcija za učenje, a typing testovi su relativno lagani:
http://www.freetypinggame.net/default.asp

Link sa malo zahtjevnijim i objektivnijim typing testovima, za one koji su malo napredniji:
http://www.learn2type.com/


Sretno vam sa tipkanjem!


I još malo o savladavanju ove vještine. Napredak nije linearan ( polagano kontinuirano napredovanje), a ni kvantni ( odjednom skoči na viši nivo bez povratka nazad), već ide kroz skokove i padove, pa se kroz neko duže vrijeme počne primjećivati da su skokovi (najbolji rezultati) sve veći , a padovi (lošiji rezultati) sve manji. Nakon nekog vremena najlošiji rezultati imaju razinu najboljih rezultata od prije par mjeseci, i to je tada lijepi napredak. ( e sada bi jedan graf sa rezultatima super sjeo, ali nisam još savladao vještinu uploadanja slika na blog :-) ).

- 14:45 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Ovaj blog nastao je kao rezultat zelje za komuniciranjem o temama koje nisu bas svakodnevno cavrljanje...