Tko o kome, ja po svome

23.11.2014., nedjelja

Je li žvaka za seljaka?


Ili, točnije, je li bavljenje politikom za običnog čovjeka, radnika?
Jer, kao prvo, poželjno je da osoba koja se bavi politikom ima visokoškolsko obrazovanje, no s druge strane, neki pametni ljudi jednostavno nisu imali materijalnih mogućnosti za daljnje školovanje nakon srednje škole, već su morali odmah u radni odnos. A s druge strane ima onih koji imaju diplome kupljenje na raznim fakultetskim sajmovima ili subotnjim tečajevima raznih veleučilišta.
Zatim, ovi ljudi bez visokoškolskog obrazovanja obično rade u nekoj tvornici, a sami nisu vlasnici nekog poduzeća, pa prema tome nemaju ni klizno radno vrijeme, dok si privatnik sam može odrediti radno vrijeme i prilagoditi ga s političkim obavezama.
I ima tu još jedna vrlo važna stvar!
Recimo da ovaj radnik – političar bude uspješan u svom političkom djelovanju, što može zasmetati neke moćnike u nekim političkim strankama, pa ovi odluče vršiti pritisak na poslodavce radnika – političara da će prestati poslovno surađivati ako radnik-političar bude i dalje politički djelovao ili ako mu ne daju otkaz!
A radniku – političaru treba posao, jer posla upravo zbog ovakvih pojedinih političkih moćnika nema, jer su ti sposobni za svašta, samo ne za uspješno vođenje države i stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva!

I upravo zbog takvih ofucanih moćnika, lokalnih šerifa, već senilnih staraca u politici koji znaju razmišljati samo na svoj uskogrudan, zastarjeli, nefunkcionalan način, trebamo radnike – političare koji se usuđuju reći bobu bob, a popu pop!
Trebamo radnike-političare koji se ne boje gubitka svoje biračke baze ako resetiraju broj zaposlenih u državnoj administraciji. Budimo iskreni, čemu služe županije? Odgovor je jednostavan: zapošljavanju članova, rodbine i ljubavnica onih koji su na vlasti!
Čemu služe općine? I tu je odgovor jednostavan: zapošljavanju prijatelja, rodbine i ljubavnica lokalnih šerifa!
Uz to, imamo agencije kojima je zadatak izmišljanje novih agencija, imamo razne komisije i odbore u kojima članovi ni sami ne znaju kako se zove ta komisija/odbor koje su član, ali na njihove račune redovito stižu debele novčane naknade uz još deblje bonuse za nerad!
A što je najvažnije, i iza toga čvrsto stojim, tim radnicima – političarima nije prva jutarnja misao: koliki mito ću danas inkasirati?
Ti radnici – političari će gledati da omoguće izgradnju novih radnih mjesta, i to u što kraćem roku, jer su oni svjesni što znače nova radna mjesta!
Ti radnici – političari će gledati da se radnici ne iskorištavaju, već budu pravedno plaćeni za obavljeni posao!
Ti radnici – političari će gledati da seljak ima osigurane uvjete za proizvodnju hrane!
Ti radnici – političari će gledati da ribar ima uvjete za uspješno bavljenje ribolovom!
Ti radnici – političari će gledati da se razvija društvo u cjelini, a ne samo broj trgovačkih centara!
Ti radnici – političari će gledati da djeca ne budu gladna niti u školi niti kod kuće!
A zašto?
Zato jer je taj radnik – političar osjetio sve te nedaće na svojoj koži, jer si on ne mora predočavati kakvo je socijalno stanje društva, on ga sam proživljava!
I zato jer je krajnje vrijeme da se pokaže ovim debelokošcima da im koža i nije baš tako debela, jer ovaj narod nije mutav, da ovaj narod zna razmišljati, da ovaj narod zna odlučivati, da se s ovim narodom ne da manipulirati!
Ukratko, trebaju nam radnici – političari da pokažemo debelokošcima kako se to radi i da se može, ako nisi sebičan, podmitljiv, lažljiv i sam sebi idol!

Oznake: političar, radnik, izbori


- 17:59 - Ajd sad ti po svome (15) - Isprintaj - #


18.11.2014., utorak

S ORaH-om o orahu, ili, s orahom o ORaH-u!


Znate li da:

- ima 21 vrsta oraha, a samo je jedan ORaH?

- orah daje ogromnu količinu energije i nudi mnoge zdravstvene prednosti, a ORaH ulaže mnogo energije u ozdravljenje Hrvatske?

- od davnina orah se povezuje s intelektualnošću, a ORaH sa pametnim rasuđivanjem i zdravim razumom?

- jezgra oraha ima oblik ljudskog mozga, a ORaH radi sa mozgom u korist Hrvatske i njenih građana?

- orasi se uzgajaju u područjima od jugoistočne Europe sve do Japana, te u nekim dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine, a ORaH je izrastao u Hrvatskoj i svaki dan sve više širi svoje aktivno članstvo?

- plodovi svih oraha su jestivi, a plodovi ORaH-a su korisni za sve građane Republike Hrvatske?

- potrebno je 15 godina kako bi drvo oraha naraslo i postiglo punu rodnost, a nije trebala niti godina dana da ORaH počne davati konkretne prijedloge za plodonosniju Hrvatsku?

- orah sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K, pa čuva zdravlje srca, sprječava rak dojke i prostate, štiti od dijabetesa, poboljšava rad mozga, otklanja stres, pomaže kod nesanice, njeguje kožu, smanjuje upale, a ORaH nastoji popraviti zdravlje Hrvatske, izgraditi i napraviti ravnotežu tri temeljna stupa na kojima počiva svako društvo - gospodarstvo, zaštita okoliša i prirodnih resursa te društvena pravda i ljudska prava?

- na https://www.orah.hr/ možete naći sve o ORaH-u, njegovom programu i politici, a ovdje dobivate recept za slastan desert od oraha, naravno moderan ORaH, pa je i recept za modernu orehnjaču:

Sastojci
Tijesto
70 -80 dkg glatkog brašna
2 cijela jaja
2 žumanjka
1 vanilin šećer
15 dkg šećera
malo soli
10 dkg razmekšanog maslaca
korica jedne naranče
korica jednog limuna
2 -2,5 dcl mlakog mlijeka
1 kocka svježeg kvasca


Fil od oraha(za obje štruce)
1/2 kg mljevenih oraha
1 vanilin šećer
2 - 3 jabuke
20 dkg šećera
malo mlijeka
U mlako mlijeko stavite kvasac (kvasac razmrviti) i ostaviti da buja. Kada se počne dizati, znači da je spreman za upotrebu. Sve sastojke istresete u aparat za kruh. Okrenete na onaj program za miješanje i dizanje tijesta koji traje oko 90 minuta i odete raditi nešto drugo. Malo bacite oko na tijesto, ako vidite da je pretvrdo dodajte još mlijeka, a ako vidite da je premekano onda dodate još brašna. Ovo su inicijalne mjere za orahnjaču i uvijek pratim konzistenciju tijesta dodajući brašno ili tekućinu.

Orahe sameljete i dodate oba šećera, naribate jabuke i sve pofurite u malo mlijeka. Stavite toliko mlijeka da dobijte konzistenciju nadjeva. Tijesto podijelite na pola, razvaljate ga i mažete filom debljine prsta. Pažljivo zamotate dvije štručice i stavite ih u nauljenu tepsiju. Pokrijete tepsiju krpom i pustite da se diže još pol sata. Tek nakon toga stavite peći na 180 C 40 minuta.

Aparat za kruh će dobro poslužiti za početnike i za one kojima se žuri. Ako imate vremena, zamijesite tijesto sami na ruke..


Oznake: orah


- 18:29 - Ajd sad ti po svome (16) - Isprintaj - #


17.11.2014., ponedjeljak

Medicinska sestra koja budi iz kliničke smrti


U četvrtak sam bio na nekoliko kontrolnih pregleda da se potvrdi ono što ja već znam, a to je da mi se zdravstveno stanje popravilo i da se dobro osjećam.

I tako dođem kod sestre na prijemnom šalteru, predam uputnicu i odmah krenem na obavljanje prvog pregleda. Sestra ljubazna, susretljiva, i ono što posebno upada u oči vrlo organizirana. Pregled obavljen, sve u redu i sestra me upućuje u drugu prostoriju na drugi pregled.

I odlazim u drugu prostoriju, sestra je na drugoj strani prostorije i upućuje me da sve papire ostavim na stolu i sjednem u specijalan naslonjač za tu pretragu.
Sestra mi priđe, nagne se da postavi aparat, i onda doživljavam šok!

Umalo sam se onesvijestio i skoro mi je pozlilo, i to ne zbog bolesti, nego zbog takvog, ne neugodnog zadaha, nego groznog smrada iz sestrinih ustiju, kakav ne mogu zajedno proizvesti ni kombinacija prdeža po trulim jajima, smrad krcate septičke jame i neoprane gaće nošene godinu dana!

Svima nam se ponekad može desiti neugodan zadah, ali za ovo nema pridjeva na ovom svijetu ni na jednom jeziku. To je doista bio grozan smrad koji nije bio sigurno uzrokovan samo nepranjem zubi tog jutra.

Ja sam po zanimanju konobar, pri radu dolazim u pozicije kad se naginjem nad gosta i izuzetno pazim da mi dah bude u redu, a i šef inzistira da pušači (što ja nisam već duže od dvije godine) imaju žvakaće za suzbijanje mirisa po cigaretama. I inače, bez obzira na zanimanje, ljudi obraćaju pažnju na taj detalj, no ova medicinska sestra ili ima neki ozbiljan zdravstveni problem koji ima za posljedicu taj smrad, ili se totalno zapustila, što je onda grozno jer se radi o mlađoj ženi, pa se odmah pitam ima li ona momka i je li se ikad poljubila?

No svakako pozitivna strana u svemu tome je da sigurno više neću biti bolestan od bolesti koja zahtijeva taj pregled kod dotične medicinske sestre, jer se ne želim više osjećati kao čovjek u slijedećem videu!





- 15:44 - Ajd sad ti po svome (8) - Isprintaj - #


13.11.2014., četvrtak

Ak vam se ftrgne, trgajte trgance...


...jer zutra bu se pucama v kuhji ftrglo dok natrgaju 100 porciji trgancof za, kak se to po domaćem veli, ketering!
Vi koji neznate kaj su to trganci, kaj vam rečem da je to negda bila seljačka hrana, pardon, hrana za selake, a denes je znanost otkrila da je to fest fino jesti, a bogme se more i na čuda načinov napraviti. Delaju se kak i negda od mele (brašna), olja (ulja), vode i soli, samo kaj se denes još nutri sikršne kerefeke devleju!



(Budući da se radi o pravom međimurskom specijalitetu, nisam mogao odoljeti, a da ne počnem pisati na kajkavskom, možda nije baš pravi nego onak malo "gradski", ali mi nemojte zamjeriti zujo)

Zato ja dragim mamicama u kuhinji predlažem da si u pomoć pozovu djecu koja su ovog ljeta za vrijeme Porcijunkulova bila u radionici za trgance, pa će to onda ići brzo sretan



A naše mamice u kuhinji znaju raditi zbilja fine trgance, od raznog brašna i na različite načine, a ja pokazujem samo neke od njih jer bi nam se inače zbilja moglo ftrgnuti!

Pa su tu heljdini trganci



kukuruzni s rajčicom


a mogu biti i slatki za desert


Da ne bi rekli da smo mi Međimurci škrti, dat ću vam i jedan recept za trgance od pšeničnog brašna i trubača u umaku od vrganja i špeka




SASTOJCI

Trganci:

- 100 g pšeničnog brašna

- 4 g mljevenih trubača

- 0,05 l vode

- prstohvat soli

Umak:

- 30 g špeka narezanog na trakice

- 50 g svježih vrganja

- 0,10 l slatkog vrhnja

- 0,20 l goveđeg temeljca


PRIPREMA

Trganci:
Zamijesi se tijesto koje oblikujete u kuglu i ostavite da malo odstoji. U međuvremenu pristavite veću posudu s posoljenom vodom da zavrije na štednjaku. Nakon što je tijesto odstajalo, trga se prstima, po čemu su trganci i dobili ime, te se puštaju u kipuću vodu. Trganci se kuhaju u posoljenoj vodi 10 - 15 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.

Umak:
Vrganje i špek prodinstamo u tavi na malo aromatiziranog ulja, podlijemo temeljcom, kratko prokuhamo, dodamo slatko vrhnje, sol, bijeli papar i reduciramo na pola. Dodamo kuhane trgance i sve skupa kratko prokuhamo prije serviranja.

A ako vas put slučajno nanese u "Mamicu" u Pušćine na ručak ili večeru,
upotrijebite kod simpatičnog stričeka konobara (menethumbup) tajnu šifru "BLOGERSKI TRGANCI" i ja sam siguran da će vam mamica iz Mamice napraviti neko malo iznenađenje!njami



Oznake: mamica, trganci


- 11:10 - Ajd sad ti po svome (14) - Isprintaj - #


12.11.2014., srijeda

Javna poruka svima


Jedan kratak post, nema potrebe da bude duži jer je moj stav i poruka jasna:

svim braniteljima, partizanima, hadezeovcima, sdpovcima, ustašama, komunistima, hrvatima, srbima, ateistima, agnosticima, kršćanima, muslimanima, pravoslavcima, raznim ozbiljnim i neozbiljnim udrugama, crnima, bijelima, žutima itd.

Prošlost nam mora biti samo lekcija za budućnost, ne i teret!





Oznake: prošlost, sadašnjost, budućnost


- 09:34 - Ajd sad ti po svome (18) - Isprintaj - #


11.11.2014., utorak

I gori more...


...od lipote tvoje!

Jest da sam u Međimurju , ali nema veze, imali smo mi nekad svoje Panonsko more sretan

Poanta je u tome što je vani još jedan sunčan dan, što su se kocke poslagale, što je sve sjelo na svoje mjesto, i što je život opet lijep i veseo!
Znate onaj osjećaj kad bi najrađe zapjevali cijelom svijetu zbog svoje sreće!
E ja bi sad sa vrha planine zapjevao cijelom svijetu!
Imam osjećaj kao da je cijeli svijet moj, sve karte su na mojoj strani, svira samo vesela glazba i svuda okolo odzvanja radosni smijeh!
Nema samo jedan razlog za ovu moju sreću, zadnja tri tjedna puno se toga izdogađalo, poklopilo, mnogo stvari je sjelo na svoje mjesto, i imam osjećaj novog početka, bez tereta, bez bremena, bez pritiska!
Tko bi rekao da čovjeku mogu tako nedostajati neke stvari, i ako ima sreće da ih ponovo dobije, shvati koliko mu znače!
Ne kaže se bez razloga da neke stvari znamo cijeniti tek kad ostanemo bez njih!
I zato, neću puno blebetati u ovom postu , idem na balkon vikati od sreće, a za kraj samo jedna mudra narodna izreka:

Najsretniji ljudi nisu oni koji imaju ono što je najbolje, već oni koji najbolje iskoriste ono što imaju.

Oznake: sreća


- 09:16 - Ajd sad ti po svome (16) - Isprintaj - #


07.11.2014., petak

Oda jednoj mamici i jednom japici


Svi mi imamo teške trenutke u životu, teške dane, teške periode.
Imam tu čast poznavati jednu mamicu i jednog japicu, koji su upravo danas saznali da je jedan težak period iza njih.
O ne, nemojte se zavaraviti, još ima dosta dana pred njima koji će biti puni krvi i znoja, ali danas su saznali da sav njihov trud, sva njihova muka, sav proliven znoj nisu bili uzalud, danas su saznali da su si dobro postavili ciljeve u životu!
Borili su se sa zlim jezicima, borili su se s vjetrenjačama, bili su uporni, bili su ustrajni, jednostavno su bili ono što jesu: borci!
Jer, ne poznajem puno ljudi za koje mogu reći da i nakon cjelodnevnog rintanja, ponekad i cjelonoćnog, uz teško breme na leđima, mogu izaći nasmiješeni među ljude kao da cijeli dan ništa nisu radili i nemaju baš ni najmanji problem.
No najviše cijenim kod njih što su ostali dosljedni sebi, što su ustrajali na svom putu, i ako nisu mogli preskočiti neku prepreku, našli su način kako je zaobići i nastaviti svoj put prema zadanom cilju!
I zato im želim da i dalje nastave tim putem dignute glave s osmijehom na licu, jer oni su vrijedni mamica i japica!

Oznake: mamica, japica


- 16:37 - Ajd sad ti po svome (11) - Isprintaj - #


05.11.2014., srijeda

Traže se kandidati


Na osnovu točke § članka u sredini Ostav-a Republike Hrvatske, a poslije uvažavanja svih održanih i budućih referenduma, i legalnih i inih donacija i poticaja, bilo na lokalnoj razini, bilo na nivou EU,
raspisuje se slijedeći

NATJEČAJ ZA PREDSJEDNIKA
UDRUŽENJA LOKALNIH ŠERIFA


Uvjeti:

- kandidat mora imati širok krug poznanstva, ne samo lokalnih kumica, nego i utjecajnih političara, jakih privatnika, ali i nepoznatih dobročinitelja u inozemstvu

- imovinska kartica ne smije premašivati iznos od 100,000 kn ( imovina smije, vrijednost imovine nije bitna )

- kandidat mora biti pasionirani kolekcionar vrijednih satova, umjetničkih slika, lovačkih trofeja i praznih obećanja

- kandidat je morao do dana objave ovog natječaja promijeniti ili napustiti najmanje jednu političku stranku

- kandidat mora uvijek biti otvoren za sve opcije

- kandidat mora imati najmanje jednu diplomu (neovisno da li je prava ili lažna)

- kandidat mora govoriti najmanje jedan strani jezik ( strani jezici su svi osim hrvatskog ), ili mora imati super brzi internet sa početnom stranicom Google Prevoditelj ( molim operatere da me kontaktiraju u vezi sponzorstva )

- kandidat ne smije biti usko povezan samo s jednom bankom

- kandidat smije biti navijač samo jednog nogometnog kluba bez obzira na rang kluba


Potrebna dokumentacija:

- potvrda o uplati iznosa po svom nahođenju na moj tekući, devizni ili žiro račun


Nakon provedenog postupka bodovanja prema Pravilniku o pravima i obvezama lokalnih šerifa prednost će imati kandidati koji su predali više potrebne dokumentacije. Svi koji su ušli u uži krug, morat će pokazati svoje umijeće lobiranja. Ocjenjivat će se brzina i vrijednost lobiranja.

Natječaj traje dok se ne sakupi dovoljno!



Oznake: izbori, natječaj


- 16:37 - Ajd sad ti po svome (12) - Isprintaj - #


01.11.2014., subota

Malo drugačije (e)sjećanje


Svi se danas nekoga prisjećaju!
Ja sam se prisjetio kako sam nekad jednostavno dobio domovnicu i rodni list, i to bez čekanja, a radila je samo jedna žena za cijelu općinu. Danas za svaki kvart imamo kancelariju sa nekoliko žena, plus načelnik, tajnik, pa njihovi zamjenici, kojih u pravilu nikad nema u kancelariji.
I nekad je bio dovoljan jedan primjerak nekog dokumenta za sve, danas trebate po nekoliko primjeraka istog dokumenta za isti slučaj za istu službu, ali je svaka ta zaposlena žena u istoj zgradi, ali različitim kancelarijama, i svaka hoće svoj primjerak istog dokumenta. To što taj isti dokumenat već imaju u svojim računalima nije važno, jer im računala očito nisu umrežena ili na istom serveru!
I zato tvrdim da projekt E-građani neće uspjeti jer je non-stop izložen diverzijama svih tih zaposlenih na raznim šalterima, jer ako bi projekt E-građani uspio, to bi značilo da oni više nisu potrebni na šalterima (barem ne u ovolikom broju koliko ih je sada).
Zar nije ironija da svi ti zaposlenici na šalterima vide sve podatke koji im trebaju da riješe vaš zahtjev, ali im to što vide bude samo dobra podloga za spisak potrebnih dokumenata koji će vam dati da skupite u narednih par dana. Sakupiti potreban broj potpisa za referendum je dječja igra u usporedbi sa skupljanjem toliko potrebne dokumentacije za rješavanje nekog zahtjeva.
I onda vrhunac svega, kad skupite svu potrebnu dokumentaciju, onda tek započinju konzultacije dviju ili više zaposlenica na šalteru je li to dovoljno dokumentacije, ili bi stranka za svaki slučaj mogla donijeti još neki dokument, pa čim je više zaposlenica na sijelu, to je više zahtjeva za dodatnu dokumentaciju.
I onda ste skupili i tu svu dodatnu dokumentaciju, zaposlenica na šalteru još pola sata dubokoumno razmišlja je li to ipak sve ili bi moglo još nešto, baci pogled na vas, vidi da ste na rubu snaga, smiluje vam se i uz širok osmijeh kaže to je sve, sve je u redu, i taman kad pomislite kako je konačno sve gotovo, uz onaj široki osmijeh zaposlenica na šalteru vam kaže: Kod mene ste sve riješili, sad idite u sobu 5, i oni trebaju sve te papire još jednom. U takvom ste šoku da uopće ne reagirate, već kao robot odlazite u sobu 5, gdje vam ponovo daju spisak potrebnih dokumenata (identičan kao i za sobu 1, što je i logično, jer se radi o istom slučaju), vi napominjete da ste upravo te dokumente ostavili u sobi 1, a zaposlenica na šalteru odgovara: Da. ali to su bili dokumenti za njih, ove ja trebam za ovu sobu!
I tako opet krenete u skupljanje dokumenata, uspijete ih skupiti jer sada već imate i iskustva i donosite dokumente u sobu 5, ali vas zaposlenica na šalteru u čudu pita zašto ste sada donijeli te papire, oni ih primaju tek zadnjeg u mjesecu, nije običaj da ih uzimaju ranije, mogli bi se izgubiti.
I odlazite kući, dolazi i taj zadnji u mjesecu, uzimate slobodan dan na poslu da možete odnijeti dokumentaciju u sobu 5, predajete ih službenici na šalteru, ali je sad na jednom obrascu krivi datum jer ste pokušavali predati ranije, pa vam kaže da donesete taj obrazac sutradan sa dobrim datumom uz svu ostalu dokumentaciju.
I dolazite slijedećeg dana, sa svom dokumentacijom, ali sada je već prvi novog kalendarskog mjeseca, i vama je prošao rok za predaju dokumenata!

I zato se s nostalgijom prisjećam vremena kad još nije bilo kompjutera pa nije trebala niti hrpa papirnatih dokumenata!

Oznake: e-građani


- 16:38 - Ajd sad ti po svome (10) - Isprintaj - #


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Rujan 2017 (2)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (3)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Kolovoz 2016 (1)
Studeni 2015 (19)
Listopad 2015 (19)
Rujan 2015 (12)
Kolovoz 2015 (8)
Srpanj 2015 (11)
Lipanj 2015 (12)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (10)
Ožujak 2015 (14)
Veljača 2015 (12)
Siječanj 2015 (15)
Prosinac 2014 (13)
Studeni 2014 (9)
Listopad 2014 (6)
Rujan 2014 (12)
Kolovoz 2014 (8)
Srpanj 2014 (5)
Lipanj 2014 (2)
Studeni 2013 (10)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (1)
Kolumne by Gorkić Taradi










Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se