Udruga Mlada pera


Postanite član Kluba podupiratelja mladih literata. Svaka donacija je dobrodošla. Time se i Vi pridružujete našim naporima za unapređenje literarnog izražavanja i obrazovanja djece. Svima HVALA!







Spomenuli su knjigu:



Dnevnik.hr - Naš bloger izdaje knjigu

E-medjimurje - U "Mamici" promocija knjige "Konobari, kurve i političari"



Tko o kome, ja po svome

13.11.2014., četvrtak

Ak vam se ftrgne, trgajte trgance...


...jer zutra bu se pucama v kuhji ftrglo dok natrgaju 100 porciji trgancof za, kak se to po domaćem veli, ketering!
Vi koji neznate kaj su to trganci, kaj vam rečem da je to negda bila seljačka hrana, pardon, hrana za selake, a denes je znanost otkrila da je to fest fino jesti, a bogme se more i na čuda načinov napraviti. Delaju se kak i negda od mele (brašna), olja (ulja), vode i soli, samo kaj se denes još nutri sikršne kerefeke devleju!



(Budući da se radi o pravom međimurskom specijalitetu, nisam mogao odoljeti, a da ne počnem pisati na kajkavskom, možda nije baš pravi nego onak malo "gradski", ali mi nemojte zamjeriti zujo)

Zato ja dragim mamicama u kuhinji predlažem da si u pomoć pozovu djecu koja su ovog ljeta za vrijeme Porcijunkulova bila u radionici za trgance, pa će to onda ići brzo sretan



A naše mamice u kuhinji znaju raditi zbilja fine trgance, od raznog brašna i na različite načine, a ja pokazujem samo neke od njih jer bi nam se inače zbilja moglo ftrgnuti!

Pa su tu heljdini trganci



kukuruzni s rajčicom


a mogu biti i slatki za desert


Da ne bi rekli da smo mi Međimurci škrti, dat ću vam i jedan recept za trgance od pšeničnog brašna i trubača u umaku od vrganja i špeka




SASTOJCI

Trganci:

- 100 g pšeničnog brašna

- 4 g mljevenih trubača

- 0,05 l vode

- prstohvat soli

Umak:

- 30 g špeka narezanog na trakice

- 50 g svježih vrganja

- 0,10 l slatkog vrhnja

- 0,20 l goveđeg temeljca


PRIPREMA

Trganci:
Zamijesi se tijesto koje oblikujete u kuglu i ostavite da malo odstoji. U međuvremenu pristavite veću posudu s posoljenom vodom da zavrije na štednjaku. Nakon što je tijesto odstajalo, trga se prstima, po čemu su trganci i dobili ime, te se puštaju u kipuću vodu. Trganci se kuhaju u posoljenoj vodi 10 - 15 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.

Umak:
Vrganje i špek prodinstamo u tavi na malo aromatiziranog ulja, podlijemo temeljcom, kratko prokuhamo, dodamo slatko vrhnje, sol, bijeli papar i reduciramo na pola. Dodamo kuhane trgance i sve skupa kratko prokuhamo prije serviranja.

A ako vas put slučajno nanese u "Mamicu" u Pušćine na ručak ili večeru,
upotrijebite kod simpatičnog stričeka konobara (menethumbup) tajnu šifru "BLOGERSKI TRGANCI" i ja sam siguran da će vam mamica iz Mamice napraviti neko malo iznenađenje!njami



Oznake: mamica, trganci


- 11:10 - Ajd sad ti po svome (14) - Isprintaj - #


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Rujan 2017 (2)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (3)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Kolovoz 2016 (1)
Studeni 2015 (19)
Listopad 2015 (19)
Rujan 2015 (12)
Kolovoz 2015 (8)
Srpanj 2015 (11)
Lipanj 2015 (12)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (10)
Ožujak 2015 (14)
Veljača 2015 (12)
Siječanj 2015 (15)
Prosinac 2014 (13)
Studeni 2014 (9)
Listopad 2014 (6)
Rujan 2014 (12)
Kolovoz 2014 (8)
Srpanj 2014 (5)
Lipanj 2014 (2)
Studeni 2013 (10)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (1)
Kolumne by Gorkić Taradi










Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se