Zlatan Ibrahimovic

23.05.2006., utorak

Zlatan zlata vrjedi

Fudbalskim sladokuscima nije trebalo Evropsko prvenstvo da otkriju kako je Otto Rehhagel trenerski guru, Pavel Nedved vrhunski allrounder, Gianluigi Buffon najbolji svjetski golman, a Zinedine Zidane jedini čovjek na Planeti koji u dva minuta može dati dva gola Englezima. Međutim, EP je otkrio barem dvije novine: ubojitost Waynea Rooneya, jalijaša s liverpulskih ulica, dosadašnjeg najboljeg strijelca prvenstva, i genijalca bosanskih korijena - Zlatana Ibrahimovića, koji je uz Thierrya Henrya najbolji svjetski napadač. "Petarda" protiv Bugarske predstavila je Švedsku kao napadačku velesilu. Iza svega je stajao dvojac Larsson-Ibrahimović, jedan netipične skandinavske boje kože, a drugi još netipičnijeg švedskog prezimena. Ibrahimovićeva okretnost, brzina, elegancija, i na kraju njegov zgoditak desnom petom najboljem golmanu svijeta Gianluigiju Buffonu, najljepši je gol evropskih prvenstava nakon što je Marko Van Basten 1988. lobovao Rinata Dasajeva, srušio sovjetsku čeličnu zavjesu i završio "Hladni rat".

Tada je Zlatanov otac 16-godišnjeg centarfora nudio i našoj nesretnoj reprezentaciji. Međutim, Pušina, Pašalić, Ušanović i ini "stručnjaci" smatrali su kako Zlatan nije za naše najbolje vrste. Već u njegovoj 18. godini zapazio ga je trener Arsenala Arsene Wneger i pokušao ga dovesti na Highburry, ali u jednoj prijateljskoj utakmici protiv Norveške Ibrahimović je impresionirao Lea Benhakkera, koji je ponudio više i samo dvije sedmice kasnije Zlatan je postao član slavnog Ajaxa. U prvoj utakmici za Holanđane zabio je četiri gola i nagovijestio nesvakidašnju karijeru!

Iako Ibrahimović igra balkanski sebično, temperamentno, svakako - osim skandinavski, Švedi Bosanca slave kao svog nacionalnog heroja, njihovog Zlatana, koji je tvrdim Italijanima zabio magični gol samo osam minuta prije kraja utakmice. Kako su se tada osjećali oni koji su odbili ponudu Zlatanovog oca? Je li ih grizla savjest kao Vlatka Markovića, predsjednika HNS-a, koji nikad neće prežaliti što Zlatan, kojem je i pritom majka Hrvatica, ne igra za "kockaste"? Dobro je što Zlatan Ibrahimović ne nastupa za ovakvu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj Sulejman Kupusović režira otvaranje Starog mosta, gdje Fahrija Karkin može srušiti sudski sustav zemlje, a ljudi koji odlučuju o sastavu reprezentacije noći provode na Bazenima sa bokalićem viskija i dvije djevojke koje zajedno imaju manje godina nego dotični. U takvoj Bosni i Hercegovini za genijalnog Zlatana ne može biti mjesta. Jer grijeh je genija držati u blatu.
Image and video hosting by TinyPic
jedan od golova iz Zlatanove riznice
- 14:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

sve o juventus

Linkovi