Gourmet

srijeda, 19.04.2006.

Red lignje, pa red krumpira

Iako mi se činilo da nikada više neće doći ljeto & sunce, pa tako niti miris mora u mojim nosnicama, eto do takve kataklizme nije došlo.
Hip hip hura!
Protekli su mi dani ipak bili tamo gdje sunce ne pada u livadu već u nešto mokro, plavo i duboko. Joj uživancije. Narafski većina mi ushićenja dolazi iz hedonističkih poriva koji uvijek redom počinju aperitivom, pa finim predjelom, preko glavnih jela do deserata, a koji su neskromno podlijevani vinotama (pića nastala kombinacijom vina i finota).
I svega je tu bilo...
I repova škampi i koktela od istih i mariniranih skuša i slanih inćuna... I kovača pod pekom i kokota u škrovadi i tune sa gradela... Pa sve to uz fini babić i pokoji teran... Doručci obilno jajčani uz liz travarice i kap pjenušca uz kavu...
Razmjenjivali su se i recepti testirani preko zime.
Sad im je vrijeme da ožive, da vide svjetlo dana i miris žara.
A evo i jedan dragim blogerima, pa da se uživa !
Kupite ili ulovite kilogram liganja. Nakon što ih očistite narežite ih na sitne komadiće. Na tavi ugrijte maslinovo ulje pa prvo lagano popržite sitno kosanu cijelu glavicu češnjaka. Na to stavite lignje, popaprite i posolite, pospite na sve mrvičicu cimeta, ali puno više od toga raznih finih trava kao što su kadulja, ruzmarin, origano, bosiljak... Sve lijepo lagano treba dinstati poklopljeno jedno petnaest minuta, pa potom dodati i sjeckani peršin. Dinstanje se tu nastavlja još desetak minuta uz dolivenih pola decilitra bijelog vina. Tavici u susjedstvo prisajedinite lonac u kojem uskuhajte posoljenu vodu i u njoj skuhajte pola kilograma neoguljenog krumpira.
Kad već sve gori, upalite i pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir sada ogulite, narežite na deblje ploške i slažite u vatrostalnu posudu ili bolje keramičku terinu na čije ste dno samo malo nakapali maslinova ulja. Na red krumpira ide red liganja, malo krušnih mrvica, peršin i malo ulja i soli, pa tako sve dok na kraju ne ostane red krumpira. Njega treba samo posuti raznim začinskim travama i preliti maslinovim uljem. Još nedostaje pola decilitra vode s kojom treba podliti složenac te se potom preko posude prevuče alu folija.
Posuda ide u pećnicu na petnaest minuta s folijom, a onda deset minuta bez nje.
Prije uživancije neka prvo složenac malo odstoji.

A sad palim prema frižideru potamaniti zadnje zimske zalihe kobasa, čvaraka i sličnih djetnih divota kako bi otvorio prostora namirnicama koje dolaze...
zujo

p.s.
Bilo je nekih primjedbi na recept od prije par tjedana onih koji ne vole hobotnicu jer im liči na strašna mitska bića koja će ih ugristi za... E pa ako vam se ne igra sa hobotnicom, učinite to sa inćunima. Od jednog kilograma istih koje ćete prvo oprati i posušiti pa iskosati ili samljeti, te 25 dag grožđica, 25 dag pinjola, 3 žlice ribanog parmezana, i krušnih mrvica napravite smjesu povezanu sa jednim jajetom. Svemu još dodajte i u to umijesite i sitno kosani češnjak, peršin i sol i papar po ukusu, kao i dva kuhana krumpira učinjena kao pire.
Dalji postupak je već viđen. Pržite u vrelom ulju prethodno oblikovano u okruglice, pa u polpete i klopnite vruće samo malo pokapano sa limunovim sokom.smokin

- 16:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>