Gourmet

petak, 17.03.2006.

Sprdajmo se gastronomijom

Razvezla se neki dan temica uz kavu kako i u 21. stoljeću znamo lijepo zabaviti stranog gosta koji zasjedne u neki naš restoran. Poznata praksa "gazda zna sve" od uređenja restorana, preko dizajna do prijevoda jelovnika, zna završiti baš zanimljivo...
Evo par primjera za uveseljavanje puka:
Talijanske goste ugostitelji znaju razveseliti prijevodom RIBE I klase koju često prevedu PESCHI I qualita' što znači da ih nude breskvama prve klase ! Ili pak Žestokim pićima koje nazivaju Bevande spirotose što znači duhoviti napitci... Ima tu i kruha koji se naziva Panne što u stvari znači kvar (ispravno je pane), zatim Capuchina (umjesto Capuccino), pizze calcone (umjesto calzone), pa i jela po narudžbi postanu piatti al ordine (što su u stvari jela u redu ?!)
Salve smijeha nisu pošteđeni niti njemački gosti. Njima sušena vratina postaje trockener hals, što je u stvari suho grlo, ražnjići se prevode kao kebab što nema nikakve veze s mozgom jer je kebab sasvim drugo jelo, salata od radića postaje radieschensalat što je u stvari salata od rotkvica, a odojak na ražnju napisan kao spannferkel postaje napeti odojak
Kod odojka začuđeni su i britanci. Njima je u stvari roasted pig roaster duplo pečeni prasac, a teleća koljenica istaknuta kao veal knee pad je teleća zaštita za koljeno...
E stvarno nije čudo da ljudi dolaze u sve većem broju. Nikad ne znaju što će pojesti, pa je to određeni gastronomski avanturistički turizam, a takve ludorije postaju sve popularnije...

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>