11

petak

prosinac

2015

Umjesto pregovora nasilje ...


Državna blagajna (u društvu poštivanja (osobnog) vlasništva) ima poseban status.

Naginjemo li društvenom uređenju koje preferira osobno vlasništvo, upravljanje državnom blagajnom promatra se kao posebno vlasništvo (sa svim elementima poštivanja vlasništva i upravljanjem tim vlasništvom).
Ako društvo naginje društvenom vlasništvu, državnim se vlasništvom upravlja na (po pobornicima društvenog vlasništva, odgovornije) ravnomjerniji način zadovoljavanja interes cjelokupnog društva.
Razmimoilaženja o načinu poštivanju osobnog vlasništva i upravljanja državnim resursima stvorio je dvije ideološke struje, desnu i lijevu.


Zanemarimo li razlike u upravljanju državnom blagajnom, bila desna ili lijeva vlada, zajedničko je ocjenjivanje uspješnosti raspolaganja državnim sredstvima.
Ona vlast koja stvara gubitke mora biti zamijenjena, a ne mijenjati zakone (porezne) kojima se nadomješta materijalni gubitak te vlasti oduzimanjem od birača (poreznih i ostalih obveznika).

Kako je sdp (slijednik skj/skh) oduvijek pobornik društvenog vlasništva, stalno (neradom i nebrigom, otimačinom) su stvarali deficit državnog proračuna, nadajući se kao će zakonima taj manjak nadomjestiti oduzimajući iz osobnog (ne njihovog) vlasništva ... a zadržati vlast.

Onaj tko takvu vlast smatra podnošljivom, umjesto nasilnog svrgavanja, teško se poigrava sa sudbinom i osobnog i državnog vlasništva.

3. GOSPODARSKA, SOCIJALNA I KULTURNA PRAVA
Članak 48.

Jamči se pravo vlasništva.
Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.
Strana osoba može stjecati pravo vlasništva uz uvjete određene zakonom.
Jamči se pravo nasljeđivanja.

http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=1841

Nažalost u Hrvatskoj niti Ustavni sud, niti DORH, niti Pučki pravobranitelj ne brinu o zaštiti ustavnosti i zaštiti građanstva (puka).

Pučki pravobranitelj opunomoćenik je Hrvatskoga sabora koji štiti ustavna i zakonska prava građana u postupku pred državnom upravom i tijelima koja imaju javne ovlasti.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Pu%C4%8Dki_pravobranitelj_u_Hrvatskoj

Članak 93.
Pučki je pravobranitelj opunomoćenik Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama koje je prihvatila Republika Hrvatska.

http://www.sabor.hr/ustav-rh-ustrojstvo-drzavne-vlasti

Umjesto promatranja milanovićeve (krvničko-zločinačke) vlasti kako uništava i državnu i osobnu imovinu hrvatskog stanovništva, trebalo ih je treći dan po formiranju Vlade uhititi, suditi, osuditi i zatvoriti. Podjednako i danas.
Moje ustavno pravo nije pitanje ideološkog karaktera i pogleda ...
Kada državna vlast ne poštuje Ustav i zakone (pravo), umjesto poštivanja prava upotrebljava se nasilje (jer sve pravne pute smjene takve vlasti kontrolira ta vlast, u svrhu samoodržanja).

Osvrnuo bih se na jedan (fb) problem. Problem je iznijela (ugledna) članica facebook zajednice magistar Deana Šonjić objavljujući javno pismo upućeno HRT-u povodom potpisivanja sporazuma o suradnju HRTa s Radiotelevizijom Srbije.

Moj dopis HRT-u (hrt@hrt.hr)
Poštovani,
tko je ovlastio vašeg ravnatelja Radmana da potpisuje u naše ime, osoba koje plaćaju pretplatu, sporazume o suradnji s Radiotelevizijom Srbije?
Protivno je Ustavu poticati integraciju bivših zemalja Jugoslavije, između ostalog, i putem televizijskog programa!
Nadam se da će vaš pročetnički ravnatelj ostati u fotelji još par dana, o onda letiti kroz prozor.
Srdačan pozdrav
magistar Deana Šonjić
Zagreb

https://www.facebook.com/deana.sonjic/posts/1068958409801254?comment_id=1069631269733968¬if_t=like

A odgovor ...

Poštovana gospođo Šonjić,
zahvaljujemo na Vašemu javljanju i zanimanju za Hrvatsku radioteleviziju.
Obavješćujemo Vas da je, prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji koji je donio Hrvatski sabor, glavni ravnatelj ovlašten donositi odluke o poslovanju Hrvatske radiotelevizije, a za svoj rad odgovoran je Nadzornom odboru HRT-a.
Zakonom je također određeno da je Hrvatska radiotelevizija prije donošenja nekih odluka obvezna provesti javnu raspravu, primjerice, pri izradi prijedloga programskih obveza, te pri namjeri uvođenja značajno novih audiovizualnih usluga ili značajnoj izmjeni postojećih. Za sklapanje poslovnih ugovora, odnosno ugovora o suradnji, Zakonodavac nije predvidio prethodno pribavljanje mišljenja obveznika plaćanja pristojbe.
S poštovanjem

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije

https://www.facebook.com/deana.sonjic/posts/1069373496426412?comment_id=1069632023067226¬if_t=like


Oznake: državna blagajna, osobno vlasništvo, društveno vlasništvo, mjera uspješnosti upravljanja sredstvima, promjena vlasti, promjena zakona, svrgavanje, pravo na vlasništvo, Pučki pravobranitelj, Ustavni sud, DORH, HRT, obveznik plaćanja pristojbe, zakonodavac i predviđanje pribavljanja mišljenja