24

nedjelja

rujan

2017

Gdje je taj porast BDP-a?





Vlada RH (koju vodi A. Plenković) je ustrajavala na tvrdnjama o porastu BDP-a u iznosu peko 2%, što smatra dobrim pokazateljem i svojom zaslugom (??).

Tvrdnja se potkrepljivala porastom trgovine na malo (što bi trebalo značiti porast osobne potrošnje (C)). O značajnim investicijama (I) je bilo riječi samo uz potporu EU fondova. Državna potrošnja (G) je na razini prijašnjih godina (??). Razlika izvoza i uvoza (X) je očigledno ukazuje na smanjena uvoza (manje automobila, manje bijele tehnike, ...).
Raščlambom prvog postupka ne bi uočili faktor porasta BDP-a. (Jer je osobna potrošnja zbirno korištena i tek bi njenom raščlambom možda uočili uzrok povećanja BDP-a.)
Primjenom drugog postupka bi kroz najamnine (w), rente (R) i profit (Pf) mogli uočiti uzroke porasta BDP-a.

Pretpostavimo kako su tvrdnje o porastu BDP-a koje je predočila Vlada u predočenom obliku točne (porast industrijske proizvodnje, izvoza, trgovine na malo, ...).

Time bi ostala nerazjašnjena stavka državne potrošnje (proračunski povrat dospjelih kreditnih obaveza, koje je trenutna Vlada RH (A. Plenkovića) riješila zaduženjem koje nije smatrala povećanjem javnog duga (jer je zaduženo proslijedila otplaćujući prijašnja zaduženja). Time je dužništvo produžila za jednu kalendarsku godinu. I time Hrvatskoj priskrbila dodatno zaduženje na ime godišnje kamate u iznosu od najmanje jedne milijarde eura, što je oko 2,5% BDP-a RH).
Time je Vlada A. Plenkovića anulirala (mogući) porast BDP-a, čuvajući državnu potrošnju (G) na razini koja je neodrživa.

Ili, da je Vlada A. Plenkovića iz proračunskih sredstava podmirila prispjele rate dugovanja, ne bi financirala druge korisnike proračunskih sredstava, pa bi smanjenje državne potrošnje (G) umanjilo BDP u iznosu od oko 2,5% (što znači kako porasta BDP-a nije bilo).
Ujedno je razvidno kako Vlada RH nema nikakvih pozitivnih zasluga na porast BDP-a, već je neodgovornim ponašanjem prouzročila njegov stvarni pad.

Vlast koja laže za novce nije moja vlast, jer ne mogu dozvoliti da takvi upravljaju policijom, vojskom, sudstvom (represivnim aparatom koji je sposoban koristiti raspoloživa sredstva u svrhu održavanja titoističke ili bilo kakve druge diktature (totalitarizma)).

Razlozi zbog kojih A. Plenković mora otići.


Oznake: bdp, vlada rh, uzroci, produžavanje kredita, uloge, karakter Vlade, diktatura