27

srijeda

travanj

2016

Reforma zdravstva (je početak demokratizacije društva)



Ili o političkom ropstvu


Otpor koji se uspostavlja predloženim reformama zdravstva ima svoju dublju (i skriveniju) pozadinu ... Potječe (iz) i organiziran je u tajnim centrima moći.
Hrvatsko zdravstvo je premreženo liječničkim kadrovima kojima nije mjesto u ustanovama koje u ime HZZO-a pružaju medicinske usluge.
Centralizirana sredstva (prošlogodišnji proračun je planirao 24,5 milijardi kuna za ministarstvo zdravstva(zdravlja)).
Teorija poreznih sustava ukazuje na povećanu stopu korupcije i kriminala pri takvim sustavima (to je u Hrvatskoj postiglo dramatične razmjere). Po medicinskim ustanovama prakticiraju kriminalne skupine (liječnika i pomoćnog osoblja) koje u potpunosti zakriljuju predani rad onih liječnika i osoblja koji su posvetili život plemenitoj svrhi (brizi o zdravljo osiguranika).

Izgradnja sustava u kojem pojedinac (pacijent) sudjeluje s više sredstava pri samom liječenju nužan je korak ka ozdravljenju zdravstva (pročišćavanju od kadrova(korova) koji su ogrezli u kriminalu).

Model osiguranja od dodatnih troškova pri liječenju uvođenjem dopunskog zdravstvenog osiguranja je korak od reforme koja pospješuje demokratizaciju društva. (Iskorak je u susret socijalističkim dušama, koje su navikle na "besplatno" liječenje ... centralizacijom sredstava i povećanjem korupcije, kriminala u tom sustavu.
Financijski je dodatna mjera smanjenja rizika povećanja troškova koji mogu nastati pri liječenju. Povećanje iznosa mjesečne rate dopunskog osiguranja (u rasponu od 50 do 150 kn koja se prakticirala u proteklim razdobljima) pokušaj je optimizacije financijskog poslovanja u tim okvirima (zdravstvenog osiguravanja).

Onaj tko to ne shvaća, a komentira povećanje iznosa rate dopunskog osiguranja, zloban je.

Tvrdnja o zlobnosti kritike mjera novog ministra zdravstva (gosp. Nakića) koji je mjere predložio nakon poraznih izvješća o negativnim poslovnim rezultatima zdravstvenih ustanova u protekloj godini (iz kojih je razvidno o neodrživosti modela potplaćivanja zdravstvenog osiguranja (koji uplaćuju osiguranici kojima bi sustav trebao služiti) dobiva svoju potkrepu.
O nedemokratičnosti protekle prakse (stvaranja dugova u zdravstvu) kazuje ustrajavanje na izbjegavanju povećanja iznosa dopunskog osiguranja i osporavanja korisnicima tog osiguranja preuzeti odgovornost za dio društvene organizacije koja služi njima.
Zdravstveni sustav je (za sada) obavezna mjera preuzimanja brige za vlastito zdravlje (ustavnim odredbama o socijalnosti države i pravu pojedinca na medicinsku skrb) svedena na centralizirani sustav (prikupljanja i raspodjele novca) isprepleten korupcijom i kriminalom.
Jedini ispravni put je pojačano učešće osiguranika u financijskom dijelu sustava (čime bi se svijest o "besplatnom" liječenju trajno iskorijenila, a kontrola raspoređivanja sredstava znatno povećala ... ).
Oni koji ustrajavaju na neodrživosti povećanja iznosa mjesečnih rata dopunskog zdravstvenog osiguranja, u uvjetima stvaranja dugovanja ustanova koje pružaju medicinske usluge u sastavu HZZO-a, osporavaju korisnicima brigu za učinkovit sustav zdravstvenog osiguranja...

Posebno me smetaju javni istupi u ime korisnika osiguranja koji osporavaju potrebnost mjere povećanja iznosa dopunskog osiguranja. Zaštita korisnika zdravstvenog osiguranja nije moguća u uvjetima kada nitko nije proveo rasprave i dobio suglasnost zdravstvenih osiguranika o takvim javnim istupima. U mojoj okolini nitko nije protivan povećanju (ali se nije ni izjasnio za, očigledno nužno, povećanje). Nitko ih nije niti pitao što misle (o vlastitom osiguranju).
Nametanje javnih stavova očigledno je produkt tajnih centara moći (koji ili se nastoje razotkriti ili nastoje zadržati moć upravljanja centraliziranim sustavom).
Protivnici demokracije (sustava donošenja odluka preuzimanjem odgovornosti za vlastitu sadašnjost i budućnost).
Onaj tko nije spreman preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje ne može biti (politički) slobodan ... (roblje).



Oznake: dopunsko zdravstveno osiguranje, otpor, tajni centri moći, centralizirana sredstva, izvor korupcije i kriminala, teorija poreznih sustava, modeli osiguranja, modeli dopunskog osiguranja, mjera smanjenja finacijskog rizika, raspon proteklih izdvajanja, dugovanja zdravstvenih ustanova, osporavanje prava na učinkovit sustav osiguranja, nepostojanje kvalitetnih javnih rasprava, zadržavanje moći upravljanja centraliziranim susta, protivnici demokracije, političko roblje