19

četvrtak

studeni

2015

Zakonodavstvo, politika i povijest


Stotinu (stotine) godina Hrvate iseljavaju (i naseljavaju nehrvate).
Hrvate raseljavaju ratovima, nasiljem, progonima.

Po osnutku samostalne, slobodne Republike Hrvatske ti su krajevi opustošeni. Raseljeni.
Raseljavanje je obuhvaćalo preseljenje i iseljavanje.
Gradovi (unatoč upozorenjima ekonomista i demografa), politikom državnih ulaganja (u radna mjesta (industrijalizacija), u infrastrukturu (bolnice, aerodromi, fakulteti, škole, vrtići, prometnu povezanost, ...) potpomogli su preseljenju.
Nakon pada Varšavskog bloka i prekida trgovinske razmjene sa članicama (razmjenu su preuzele države proizvođači), gradovi su postali središta siromaštva.

Poticanje povratka i ravnomjernoga razvoja (poticanjem hrvatskih općina i županija) (trn u oku velikosrpskih i ruskih agresora, kreatora iseljavanja) dobilo je političke protivnike. Hrvatsku platformu nezavisnih MOST.
Skrpani (zbrda zdola), uvjereni u trenutak (prevagu na političkoj sceni), željni vlastitog probitka zanemaruju povijesni aspekt zakonodavstva. Zakoni moraju pratiti povijesne odrednice i pripomoći zacjeljenju (starih) rana. Tko se ne oporavi od gubitaka nema uvjeta za razvoj.
Onaj tko zagovara razvoj na drugačiji način, gura Hrvatsku u katastrofu.

Nije politika za svakoga (hdz je propusti prigodu slomiti sdp, zauzvrat se crvena neman probudila i nudi Istri regionalizaciju ...).
Onaj tko ne shvaća koliko je HDZ propustio u zadnje 4 godine (uraditi za Hrvatsku) nije svjestan opasnosti koja se nadvila nad Hrvatsku.
Je li ovo kraj HDZ-a i početak nove borbe (bez idiota koji sve unište) za Hrvatsku? (Hdz preko Granića, Sanadera, Kosor, Karamarka bespomoćno propušta prigode okončati građanski rat i Hrvatsku uljuditi. Bespotrebno političenje i promatranje orjunaša, titoista kako divljaju je zastrašujuće ... HDZ je bez orijentira 15 godina. Kao da ga nema ... Slom tuđmanovog HDZ-a politika je koju su najviše provodili čelnici HDZ-a.

Onaj tko računa na politička sredstva u pokoravanju Hrvata vara se ...

Enceladus is the sixth-largest moon of Saturn


Oznake: raseljavanje, iseljavanje, preseljavanje, gradovi - centri siromaštva, politika učvršćenja povijesnih trendova, katastrofa, HDZ, politička pasivnost