19

petak

siječanj

2018

Zablude hrvatskog gospodarstva



Poduzetništvo (gospodarsko poslovanje) se temelji na smišljenoj gospodarskoj aktivnosti s ciljem postizanja dobiti.
Svi troškovi poslovanja i dobit se prenose na potrošača.

Bruto plaće, trošak materijala, trošak energije, trošak tehnologije (patenti, autorska prava, ..), ostali troškovi, dobit se oporezovani porezom na dodanu vrijednost (PDV) prenose na korisnika.

Sve poreze (pa i povećane poreze zbog poreznih razreda) plaća potrošač.
Opravdana zamjerka poduzetnika o prevelikom poreznom opterećenju (doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje radnika su oporezovani PDV-om) (samo) potrošača, što uzrokuje manju kupovnu sposobnost a time i manju poduzetničku mogućnost često je protumačena kao bespotrebno i preveliko poduzetničko plaćanje poreza (rastrošnoj) državi. Poduzetnici nikad ne plaćaju poreze, oni svoje poreze prevale na potrošače.

Samo potrošači plaćaju poreze.

Poduzetnici prikupljaju poreze i uplaćuju državnoj instituciji. Taj mehanizam naplate PDV-a u ime države, bez naknade za novčane transakcije, je čudan.

Potrošači plaćaju državi porez po društvenom ugovoru. Plaćaju funkcioniranje države (policija, vojska, pravosuđe, ...).
Kad poduzetnici ne bi naplaćivali porez od potrošača, nego bi dostavljali podatke o računu poreznoj upravi, bilo bi očito tko jedini plaća poreze.

Umjesto učestaloga ukazivanja na najopterećeniju skupinu u društvu (potrošači), na pogođenost potrošača koji manje ili ništa ne zarađuju, društvo stvara percepciju o poreznoj pogođenosti poduzetnika.
Prvi korak ka savladavanju teške gospodarske i društvene krize je olakšavanje položaja potrošača tako da nije samo potrošač već je ili poduzetnik ili radnik.


Svima mora biti jasno kako pojedinac bez rada i/ili poduzetništva ne može lako živjeti. Spoznaja o poreznom opterećenju samo potrošača je najveći poticaj za veću gospodarsku aktivnost svakog radno sposobnog člana društva.



Oznake: poduzetništvo, gospodarsko poslovanje, potrošači, poduzetnici, troškovi poslovanja, porezi, prikupljanje poreza, PDV, spoznaja