10

četvrtak

ožujak

2016

Reforma socijalne države



Hrvatska pluta na dnu ...
Iluzija.
Iluziju podržavaju oni koji su nas prikovali za dno (ljudske bijede).

Politička kampanja materijalnog obespravljivanja državnih i političkih dužnosnika (smanjivanja političke države), protivna je dobroj nakani transparentnog i učinkovitog upravljanja (zajedničkim) dobrima.
Država i njena funkcija (javnog servisa) zajednički je interes i morali bi se (protivno orjunaško-boljševičkim propagandnim nakanama) istinski brinuti (financirati) "dobru" državnu upravu (pojmove vlast i upravu mijenjam s namjerom osporiti bilo kome (do narodu) vladati ...) naše zajedničke interese.
Dobra uprava ("vlast") (po zakonu ponude i potražnje) znači i dobra primanja državnih službenika ...

Država koja planira državni proračun s deficitom (daljnje zaduženje) nije sposobna biti socijalna.
Umjesto traženja ušteda na političkoj državi (reforme državne uprave), neophodno je reformirati socijalni sustav (ukinuti i reducirati socijalnu državu).
Besplatno školovanje, besplatno zdravstvo, subvencioniranje mirovinskog sustava iz sredstava državnog proračuna (okvirno, oko polovice državnog proračuna se troši na dopune mirovina i zdravstveni sustav ...) su socijalni izdaci (koje država ne može osigurati bez zaduživanja). Država ne može biti socijalna zaduživanjem ili daljnjim povećanjem (ionako prevelikih) poreza. Ispraznost te politike se najbolje uočava na predloženom porezu na nekretnine. Porezom na nekretnine bi se kroz određeni broj godina izvlastilo vlasnika nekretnine, u ime nečijeg besplatnog školovanja,liječenja ili nečije mirovine. (Oprostite, to nije "besplatno" školovanje, liječenje. To je školovanje/liječenje na tuđi račun. To nije mirovina.)

HDZ (leglo kukavičijih jaja, na kojem sjedi brojno (domoljubno) članstvo) iznova (b*dalašem) Šukerom prosipa svoju energiju na ostvarenje ciljeva partije (kojoj je Šuker pripadao stražnjicom). Pojava (imenovanog) Šukera u TV emisiji Otvoreno (HRT1, 9. ožujka 2016.g.) u raspravama o mirovinskom sustavu (utopljen u partijske sudruge (orjunaše, boljševike, id*ote raznih boja)) u kojima se pojavila (socijal-nacionalistička) teza o potrebi usaglašavanja mirovina s primanjima zaposlenim (priča o mirovini koja iznosi 70 ili 80% od redovne plaće) ostavlja lošu (promidžbeno planiranu) sliku o HDZ-u.
Mirovine (onih koji su izdvajali u mirovinski sustav solidarne štednje) ne mogu biti vezane za plaće zaposlenih jer ...
Jer su izdvajali godinama u mirovinski fond u kojem nema sredstava za mirovine, pa država iz državnog proračuna sufinancira isplate mirovina kakve poznajemo danas. Prizivanje na zakon po kojem bi te mirovine bile vezane nekim postotkom za primanja zaposlenih je prizivanje socijalističkih zakona (po kojem su, krivo, pristali na solidarnu umjesto životne štednje).
Većina mirovina u RH su socijalna pomoć, a ne mirovine.

Država mora djelovati na izgradnji pravične države (racionalizaciji socijalne države, a istovremeno (zbog krize) na povećanim davanjima za državne dužnosnike privući u državnu upravu (ono što većina naziva "vlast") što sposobnije kadrove (koje smanjivanjem izdataka za njihova primanja neće postići)).

Onog trenutka kada prihvatimo (ekonomske) zakonitosti promjeniti ćemo vlastito ponašanje, a nužno i ustroj državne uprave ("vlasti"), jer jedino u sređenoj državi možemo funkcionirati. Ovako smo prepušteni totalitarističkoj vladavini (a ne upravi) koja "dijeli" sredstva, ali nikad svima i nikad potrebnim.
Živimo u totalitarističkom sustavu (kontrole svih sredstava) jer ništa (dobrog) ne radimo. Zbog tog smo na dnu (uvjereni kako nikom nije bolje od nas, kako nema bolje vlasti od ove ...).


Oznake: plutanje, iluzija, materijalno obespravljenje, politička država, socijalna država, uprava - vlast, zajedničko dobro, državni proračun, deficit proračuna, nepravična država, nepravični porezi, HDZ, mirovinska reforma, solidarna štednja, životna štednja, zakon ponude i potražnje, povećavanje primanja, totalitarni sustav