11

utorak

travanj

2017

Agrokor je politički, a ne gospodarski subjekt


Agrokor je mega socijalistička obmana.
Komunistička partija Jugoslavije je izmišljotina staljinističkog koncepta zaštite oktobarske revolucije i krvavog režima proisteklog iz zablude o naučnom karakteru komunističke revolucije.

Sve zablude komunizma - titoizma -socijalizma (o marionetskoj, izdajničkoj i zločinačkoj naravi partizansko-socijalističke jugoslavije) nastavile su svoj put (u propast).
Čemu osuda (jednog, krvavog) režima?

Agrokor je na nacionaliziranim tvrtkama izgradio koncern koji je u političkoj a ne ekonomskoj funkciji. Satkan od netržišnih firmi (nekad poduzeća)(Belje, PIK, Jamnica, ...) uspio je i tržišne (Ledo, Zvijezda) povući u ambis (premještanja u Srbiju ili umjetnog održavanja visokih cijenama na konkurentskom Hrvatskom tržištu, a niskih cijena na tržištima susjednih država).

Primjer je tvornica Zvijezda koja je od samih početaka tržišnog (nesocijalističkog) gospodarstva držala i povisivala cijene svojih proizvoda, kako se ne bi primjećivao nedostatak njenih proizvoda na hrvatskom tržištu.
Sustavno izgrađujući image međunarodne (jugoslavenske) korporacije s prozvodnjom i plasmanom, izbjegavajući vlastito tržište stvorili su uvjete strateške firme koja je nakon ukrajinske krize i sankcija Ruskoj Federaciji s podružnicama u Srbiji opskrbila rusko tržište (ionako) proruskim proizvodima (zvečevo čokoladom, belje proizvodima, ... socijalističkom jugoslavenskom proizvodnjom).
Šesnaest milijardi kuna duga dobavljačima je naplaćena, zbog prikrivanja kršenja embarga je proglašen gubitkom, robe koje nisu imale tržište (do ruskog) su našle potrošače, ...

Hrvatska je iznova titoistički okupirana ruskim problemima, a hrvatska politička vrhuška naplatila svoj angažman bez rješavanja hrvatskih problema.
Ukratko, Belje i Zvečevo će i dalje biti strateške firme (koje će prodavati robe samo vojsci i režimima koji su nekog okupirali). I tako nikad neće prestati biti izvori kriza i dugovanja.
Politička, a ne gospodarska aktivnost.

Ja sam rekao.


Oznake: Agrokor, Staljin, komunizam, tito, jugoslavija, Gospodarstvo, uloga, sankcije, prikrivanje kršenja sankcija, izvori kriza