20

srijeda

rujan

2017

Peruća



... i ne samo Peruća


Izgradnja termoelektrane na plin na obalama umjetnog jezera Peruća, projekt koji je dio šireg investicijskog poduhvata vrijednog jednu milijardu eura.

Hrvatska tvrtka koja je ponudila/ili prihvatila projekt nema milijardu eura. Odakle joj onda novac za investiciju? Nema ga.
Projekt je prijavljen za subvencioniranje iz EU fondova.

Pojasnimo. Hrvati uplate poreze Republici Hrvatskoj, RH proslijedi novce Europskoj Uniji, a EU preko natječaja dodjeljuje novce interesantnim projektima (ali ne u investicije za javno dobo čemu je namijenjen porezni novac).

Kako ne postoji investitor koji bi uložio jednu milijardu svojih eura, pronađen je investitor (koji nema svojih novaca) koji će na 20% uloženih sredstava u privatnu investiciju biti subvencioniran s 80% poreznih novaca. Dvjesto milijuna eura je prevelik novac za nekoga tko ih nema (prisiljen je na kredit), pa uz suglasnost Vlade RH (koju mora pismeno dostaviti Europskoj komisiji), Vlada mora osigurati monopol (subvenciju za takav vid proizvodnje električne energije (koju plaćaju građani pri svakom mjesečnom računu za potrošak bilo kako proizvedene električne energije), zajamčen otkup tako proizvedene električne energije).

Sve bismo platili i pristali na monopol iako smo kao potrošači zaštićeni posebnim zakonom, kojeg država RH ne poštuje s obrazloženjem o interesu države i potrošača.
Nevjerojatno.


Kad bi privatni investitor tražio dozvole za izgradnju takvog objekta, odustao bi od investiciji kad bi mu potrošači najavili bojkot. To je ujedno (ako iz gore navedenog nije razvidno) dokaz kako iza projekta Peruća stoji država, teško narušavajući vlastite zakone.

Država (koja niti jedan zakon koji je na korist stanovništva ne donosi), daje suglasnost i izglasava zakone koji omogućavaju milijarde kuna prihoda privatnoj osobi koja nema vlastitog investicijskog novca. Ta osoba je državni povjerenik (i dobit će vraćati vladajućoj strukturi koja će tim novcima kupovati izbore, sudbenu vlast, medije, ... i ometati demokraciju s našim novcima).

HDZ je propao na projektu Peruća (jer nitko nije spreman dozvoliti van institucionalno financiranje jedne političke nakupine koja narod drži u ropstvu narodnim novcima, vlašću koja pripada narodu). (To je vidljivo, svi problemi proističu iz vlasti koja potkrada novce, a novcima kupuje vlast. Slom se morao dogoditi.)
Peruća nije samo ekološki problem (iako se i druga komponenta značaja projekta Peruća može smatrati ekološkim).

Za čiste račune u politici, jer je to jedini put u demokraciju.

Potrebno je 2 000 000 biračkih glasova kako bi zamjenili političku i sudbenu vlast, Hrvatsku spasili od propasti i učinili je dostojnom življenja.


Oznake: Peruča, termoelektrana, plin, investicijski pothvat, milijarda eura, EU fondovi, porez RH, država RH, monopol, zagarantiran otkup, svevlašće, produžavanje vladavine, čisti računi, 2 000 000 glasova, dostojna življenja