12

nedjelja

studeni

2017

Hrvatska protiv Ostoje i Grčke



Uzvratni susret nogometnih reprezentacija Hrvatske i Grčke me potakao napisati (kratkotrajni) moderni i futuristički roman.
Iako po riječima kratkotrajan, sadržajno je pisan u romanskom obliku.

Roman je književna vrsta, katkad ironično nazvan pripoviješću s više od 60.000 riječi. Roman je najopsežniji i najsloženiji prozni oblik. Pisac pripovjedač niže brojne događaje, likove, opise, prikazuje društvo kao cjelinu. Danas je to najpopularnija književna forma.

Ime "roman" označavalo je prvobitno svaki spis pisan na romanskom jeziku.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Roman



Ostoja - knez prezrenih


U dalekoj budućnosti, zemlji naivnih i potkupljivih, zavidnih, pokvarenih igrala se međunarodna (naroda navedene zemlje i naroda zemlje koja je smislila fašizam) nogometna utakmica. Kvalifikacijska utakmica.

U zemlji naivnih ministar unutarnjih poslova je bio pučanin Ostoja. Ostoja nije bio zadovoljan svojom pučkom titulom, htio je biti knez.
Izbrojao je 50 000 kuna (gle, i u dalekoj budućnosti je kuna platežno sredstvo jer nije uveden euro) i platio policajca (djelatnika svoga ministarstva, Ostoja nije imao prijatelja) koji je u razdoblju gašenja nadzornih kamera posebnom tekućinom ucrtao na travnjaku kukasti križ – svastiku (koju su smislile pretpovijesne civilizacije, ali su je koristile postrojbe treće zemlje, koja nije sudjelovala u kvalifikacijskoj skupini u kojoj su se takmičile ove dvije zemlje).
Organiziranje gašenja nadzornih kamera je proveo Ostoja (pučanin). Ostoju – pučkog je strašno žalostila činjenica da pripada pučanima, koje je prezirao i htio je biti knez. Promišljao je: Ako su prvi knezovi bili prvi, a zadnji zadnji, on može biti prvi knez ali nikako ne može biti zadnji knez (ako nije bio prvi (knez)).

Ostoja je dobro razmišljao. Nadzorne kamere imaju prekid snimanja u razdoblju koje se forenzički poklapa s vremenom djelovanja kemikalije na travnjak kako bi se u vrijeme nogometne utakmice “ukazala” svastika.

Nekoliko tjedana (3 mjeseca) kasnije, u tv raspravi iz futurističkog grada (koji je bio toliko star pa je slavio 2700 godina postojanja) javio se televizijski komentator Edo Pezzi i tvrdio kako će posvjedočiti da je 24 minute prije početka nogometne kvalifikacijske utakmice (i početka tv prijenosa) iz svoje komentatorske kabine (koja je smještena na krovnoj konstrukciji stadion) iz perspektive ugledao svastiku i mobitelom (??, što je mobitel?, budućnost ne poznaje mobitel) nazvao predstavnika osiguranja nogometnog saveza koji je zadužen za regularnost uvjeta na utakmici. Zar tv kometator dolazi 24 minute prije prijenosa u komentatorsku kabinu, bez pripreme i provjere opreme, na stadion koji ne pripada tv kući? Igralo se na nogometnom stadionu bez prisustva publike i jedini koji je mogao vidjeti svastiku je Edo Pezzi i kamerman koji je snimao iz kuta Ede Pezzija. (Nedostatak publike je vrlo važan podatak.)
Iako je utakmica (u futurističkim uvjetima) bila utakmica visokog rizika, nevidljiva i neraspoznatljiva šara na travnjaku nije određivala karakter susreta, umjesto da nazove svoju (tv) režiju i zatraži isključivanje tv kamera koje smještene na tom djelu nogometnog stadiona ukazuju na svastiku na travnjaku i time pomogne nacionalnoj reprezentaciji, pomogao je Ostoji. I tako se svrstao u red pučana koji ne vole pučane. Kasnije se svojim iskazom u javnoj televizijskoj raspravi razotkrio kao supomagač. Kriminalistička istraga upravljanja nadzornim sustavom bi potvrdila osobe koje su zatražile prekid video nadzora, a teror u policijskoj upravi (bullying, prijetnje otkazima ili zatvorom) bi doveo do osobe koja je izvela “crtanje” svastike. Tisuću godina policijskog nenarodnog terora je ponukalo narod da sprovede osvetu i koristi svaku prigodu za teroriziranje policijskih djelatnika (koje će trajati narednih tisuću godina).
Ostoja je postao Knez prezrenih.

Potom se dugo (navedenih 1000 godina) nije događalo ništa, nije moderno to razdoblje prepričavati u romanu (ne bi bio moderni roman).
Mamić je ponudio novčanu nagradu za razotkrivanje počinitelja tog gnusnog nedjela.
Gdje je Ostoja, gdje je Edo Pezzi?

Traži se policajac koji je kemikalijom polio travu na nogometnom travnjaku, zbog čega je u vrijeme utakmice trava promijenila boju i izgled u obliku svastike.


Svi likovi u romanu su izmišljeni i svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna.
Roman je koncipiran da čitatelji (ili slušatelji koji će se kroz prepričavanje upoznati s romanom) nadopune stranice teksta koje (opravdano) nedostaju.

Moderni, futuristički roman, koji sadržajno pripada prošlosti. Likovi romana su mada prapovijesni, futuristički zamislivi jedino kao prapovijesni. Dio likova koji se ne prikazuju u romanu su nestvarni (gledalištu na stadionu). To romanu daje moderni besmisao.
Pišite sažeto, ali sadržajno. Duže ćete pisati.
Uputa: pojavi li se slovo U (Y) grčkog alfabeta na utakmici u Pireju znati ćemo da je Ostoja bio rob (u staroj Grčkoj).

Svi za Hrvatsku (bez Ostoje)


Oznake: nogomet, moderni i futuristički roman, ostoja, pučanin, Knez prezrenih, daleka budućnost, zemlja naivnih, 50 000 kuna, prijatelji, policajac, svastika, utakmica visokog rizika, nadzorne kamere, Edo Pezzi, novčana nagrada, Mamić, nedjelo, 1000 godina