25

srijeda

studeni

2015

Sanadera nitko/netko nije volio



Sanader (kao pojam otuđenja političke moći)

Politika se (u svom lošem izdanju) trudi priskrbiti (političku) moć.

Moć (grč. dynamis; lat. potentia, potestas) se danas definirana na mnogo raznih načina.
Moć je sposobnost ili snaga pojedinca ili skupine da utjeće na događaje i odnose u zajednici unatoč otporu.
Može se identificirati još čitav niz i dalje aktualnih sporova o moći, njenoj prirodi, izvorima i oblicima, te valja biti jako oprezan pri davanju općih određenja.
Moć je svaka vjerojatnost, unutar nekog socijalnog odnosa, da će pojedinac provesti svoju volju, čak i usprkos otporu drugih ljudi, a bez obzira na osnove na kojima ta vjerojatnost počiva.

Vrste moći[uredi VE | uredi]
legitimna moć
po hijerarhiji ’ položaj vođe, sudac itd.
moć stručnosti
liječnik, atomski fizičar i sl.
moć ugleda
rezultira identifikacijom podređenih s vođom
moć nagrađivanja
sklonost da neki ljudi mogu nagrađivati
moć prisile
osobna moc- moc odlucivanja, djelovanja, stvaranja, prelazenja prepreka...

https://hr.wikipedia.org/wiki/Mo%C4%87

Težnja (nedemokratska) Sanadera zauzeti položaj (i priskrbiti moć) udružila ga sa skupinom totalitarista (Manolić. Mesić. Lončar, ...), ruskih agenata.
Moć u odnosu na običnog glasača je relativna (jer skriva nemoć u odnosu na naredbodavce). Kako je politika (sticanja nepripadajuće moći) prikrivena igra, Sanader nije ni znao s kime se urotio. U takvoj igri postao je igračka.


Da sam htio braniti Sanadera naveo bi nesavršeno društvo (zbog čega se uvijek trudimo biti bolji) kao izvor sukoba, generator nedostatka resursa. U takvom društvu pridržavanje formalnih normi nije preporučeno (do u dijelu koji unapređuje društvo pravnom normom). U gospodarstvu siva i crna ekonomija popunjavaju nedostatke gospodarskog sustava (i osiguravaju funkcioniranje društva, pa tako i onog gospodastva utemeljenog na pravu).
U protivnom, ako društvo nije savršeno i ne osigurava svakom pojedincu opstanak u društvu (zbog neprikladnih normi), pojedinac ima pravo odbaciti cjelokupni sustav.
Komunističko-ruska (sovjetska) škola (titoista) ne dopušta odmake od pravne norme (ali samo kad su nepripadajuće političke strukture u pitanju). Rigorozni su samo prema zapadnim, građanskim i demokratskim sustavima. Po prirodi, uspostavljaju sustav kod kojeg je nesavršenost izrazita (ipak se radi o ruskoj školi), nedopuštanje sive i crne privrede izrodilo je slomovima (koji su vodili u glad). Poznata je sovjetska glad (po Oktobarskoj revoluciji), Gladomor (ukrajinska glad u Sovjetskom savezu), kineska glad (Mao Ce Tungova), kubanska glad, jugoslavenska glad (oslabljena američkom pomoći), kubanska glad, rumunjska glad, ...
Katastrofa (podmuklog neznanja i namjere) račanove, posebno milanovićeve vlasti.

Ruska škola (despocije) proziva i proganja neruske političke strukture (progonima i prokazivanjem). Što prokazuju? Svoju nemoć? Svoje zle namjere?
Sudar ruske i američke (zapadne) doktrine dala je za pravo američkoj koncepciji (nesavršenog društva).
Hrvatska nije smjela dozvoliti povratak rusofila (koji prozivajući društvene nesavršenosti uspostavljaju veću nesavršenost). Pojačavaju društvenu nepravdu.
Tko to do sada nije uočio nije sposoban samostalno brinuti o sebi.

Društveno zlo je veliko ili veće.
U tom smislu, pojava Sanadera (kao osobe koja je plivala između vlastitih želja i društvene zbilje) je signifikantna (ukazujući na količinu otuđene političke moći). Poslužio je svojim nalogodavcima uspostaviti proruski sustav, prema kojem su njegova odstupanja minorna. Oni koji su ga pritvorili, svojim su odstupanjem njegovo odstupanje učinili prihvatljivim (iako je osim njegova osobnog promoviranja ionako bilo prihvatljivo). Ispada da je Sanader zatvoren samo zato što ga nitko/netko nije volio.
(Iako ga oslobađaju i optužuju po potrebi (politike rusofilske škole titoista).)

(Tema nije iscrpljena, a obiluje i slikovitim prikazima zabluda slučaja Sanader ...



Oznake: otuđenje političke moći, mo, vrste moći, komunističko-ruska škola, dva pogleda na društvenu nesavršenost, društveno zlo, sanader